Синята коалиция се регистрира за участие в Евроизборите

www.mediapool.bg

Лидерите на Синята коалиция внесоха в неделя в Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКЕП) документи за регистрация за евровота. Заради вътрешните конфликти в СДС и забавената съдебна регистрация на новото ръководство начело с Мартин Димитров, СДС не е вписан като част на коалицията, но Димитров фигурира в документите като неин съпредседател заедно с лидера на ДСБ Иван Костов. Освен това Мартин Димитров ще представлява Синята коалиция.

Според внесените документи в Синята коалиция влизат ДСБ, обединените земеделци на Анастасия Мозер, БСДП на Йордан Нихризов и Радикалдемократическата партия.

Политически отговор на съдебните затруднения

Ние политически преодоляваме създадените съдебни затруднения, заяви Иван Костов. Това е сериозен отговор на всички машинации, пред които се изправихме, добави той. “С нас се държат като с врагове. Двайсет години никой не си е позволявал в българския политически живот да превръща определени политически партии във врагове – върнахме се в годините отпреди 1989 -та”, изтъкна Костов.

Синята коалиция премина към план “Б” за участие във вота, след като до последно изчаква решение на съда за признаване на Мартин Димитров.

Преди ден от Софийския градски съд заявиха, че няма процесуална възможност до 12 май, когато изтича крайният срок за подаване на документи в ЦИКЕП, да се стигне до съдебно решение по казуса.

Следващият магистрат, на който е разпределено делото, трябва тепърва да го насрочи за разглеждане. Трябва да се спазят и сроковете за евентуално обжалване на решението.

До тази безпрецедентна ситуация се стигна, след като съдия от тричленния състав, който трябваше да гледа делото за регистрацията на партията, се оттегли заради подадени жалби от старото ръководство на СДС, което иска да блокира участието на сините в коалиция с ДСБ.

Сините обвиниха съда в изпълнение на политическа поръчка от страна на БСП и ДПС и изпратиха сигнал в Брюксел, тъй като смятат, че съдебното протакане на казуса не е случайно.

СГС веднъж отказа регистрация на Мартин Димитров, изтъквайки странни мотиви като този, че провеждането на вътрешнопартийни избори не било уместно. Това решение бе обжалвано пред Върховния касационен съд, където прокурорът оспори позицията на градския съд и ВКС върна делото на първата инстанция.

Синята коалиция засега категорично отхвърля възможността да участва в изборите за национален парламент с регистрацията на партия ДСБ и така да играят на 4 процентна бариера, като избегнат двойно по-високия праг за коалициите, въведен в последния момент от БСП, ДПС и РЗС.

СДС ще участват в общите листи, но Мартин Димитров няма да може да ги подпише, тъй като не е регистриран за председател на синята партия и формално неин лидер още е Пламен Юруков.

Не е ясно дали тази ситуация ще се промени до крайния срок за регистрация за националните избори.

Регистрация на СДС-Юруков ще бъде оспорена в съда

Часове след като в ЦИКЕП бяха внесени документите на Синята коалиция, комисията пусна за самостоятелно участие в изборите СДС, документите за което бяха внесени от формалния председател Пламен Юруков.

Избирателната комисия поиска отстраняване на нередности в събраната подписка, тъй като над 4 хил. подписа се оказаха недействителни. Хората на Юруков внесоха в неделя недостигащите подписи.

Регистрацията на СДС ще бъде оспорена в съда, след като ЦИКЕП не уважи сигналите на екипа на Мартин Димитров, че внесените от Юруков документи са фалшифицирани.

Според “Раковски” 134 те са подпечатани с фалшив печат, а бившият лидер не може вече да представлява партията, тъй като е изключен от нея. От ЦИКЕП обаче казват, че не са разследващ орган и не могат да се произнесат има ли фалшификация на документи, тъй като това е работа на съда.

Според Мартин Димитров Върховният съд ще откаже регистрация на СДС с документите, подадени от Пламен Юруков.

“Смятаме, че Върховният административен съд ще откаже регистрацията на СДС с тези фалшиви документи, подадени от Пламен Юруков, защото ако една партия и нейното колективно ръководство вземе решение за коалиция – никой няма право да подменя и да фалшифицира това решение. И ако Върховният съд пренебрегне този път този важен принцип, това ще означава, че всеки лидер на партия ще може да прави това, което му щукне. Това би било опасно, но вярвам, че все пак въпреки всички проблеми, няма да се стигне то там с тази фалшива регистрация”, каза Мартин Димитров.

Синята коалиция вече има шанс и за трети евродепутат

Целта на коалицията е да бие ДПС на изборите, каза той. Според него проблемите и атаките срещу коалицията са мобилизирали избирателите им и ако досега са се борили за две места в ЕП, то вече имат шанс и за трето.

Синята коалиция ще регистрира в ЦИКЕП евролистата, договорена още миналия месец между СДС и ДСБ. Водач ще е бившият външен министър и лидер на СДС Надежда Михайлова, втори е Светослав Малинов от ДСБ, а трета е Петя Ставрева от партията на Мозер.

По повод новите данни на МБМД, според които Синята коалиция няма шанс да прескочи бариерата нито за европейските, нито за националните избори, Мартин Димитров коментира пред репортери: “Като знам коя агенция цитирате, се учудвам, че въобще имаме някакви проценти”.

Според проучването на МБМД заради разправиите в СДС, Синята коалиция е загубила няколко процента на гласоподаватели през май. “Доколкото ги познавам (МБМД) при тях трябва да се умножава по три техния резултат – т.е. ние имаме към 9 процента”, изчисли Димитров.

Надежда Михайлова заяви, че днес е последният ден, в който от СДС говорят за съдебната регистрация на партията. “Оттук нататък ще говорим за политиката и нашата цел като политици е да спечелим дясно мислещите хора в България и хората, които искат реална промяна, защото за тези две години, видяхме, че сегашното управление не може да превърне европейското членство в реален успех за всеки един човек”, каза тя.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...