Синята коалиция: Правителството до сега не си е написало домашното

Радан Кънев: Добър ден на всички. Днес на съвместното заседание на националните ръководствата на Съюза на демократичните сили и Демократи за силна България обсъдихме внесения в Народното събрание проект за републикански бюджет за 2011г.
Първото, което искаме да заявим в тази връзка е, че бяхме поставени в положението да обсъждаме едно ненаписано домашно. Републиканският бюджет не подлежи на обсъждане без бюджета на НЗОК и НОИ. Те все още не са внесени в Народното събрание и дори разполагаме с пресните данни, че бюджета на държавно-общественото осигуряване е отхвърлен от Надзорния съвет на НОИ, т.е. ние не знаем кога той би могъл да бъде внесен.
Все пак стигнахме до общия извод, че дотук предложеното е неприемливо за реформаторската десница, най-малкото, защото в него не виждаме административна реформа, в това число и административна реформа на МВР, което е наше постоянно и настоятелно искане. Не виждаме здравната политика на правителството. Не виждаме решения в пенсионната система, които да не прехвърлят цялата тежест върху активно работещите хора – самонаетите, дребните и средните предприемачи.
Виждаме сериозни проблеми по отношение на общинските бюджети, за които г-н Зеленогорски ще сподели нашата позиция.

Найден Зеленогорски: Здравейте и от мен. Както знаете преди няколко дни се състоя среща на местните власти в Албена и там успяхме да гласуваме декларация за ситуацията в момента по отношение на бюджета. Според нас с този проект-бюджет ще бъде нанесен сериозен удар върху българските общини, особено общините, които не се управляват от ГЕРБ. Аз съм абсолютно сигурен, а предполагам и вие, че ще бъдат намерени начини през идващата изборна година колегите, които управляват общини на ГЕРБ, да бъдат реабилитирани финансово. С тези бюджети, през следващата година, която е година на изборите, се прави всичко възможно ние да не можем да реализираме своите намерения и в известна степен да се предрешават резултатите от изборите. Ситуацията е следната: 27 милиона лв. за капиталова субсидия, което означава по около 4 лв. на жител на България, като с подобни средства не може да се подмени дори една тротоарна плочка. Ние настояваме капиталовата субсидия да бъде увеличена, защото в момента тя е четири пъти по-малка от средствата за подслушване. В момента има и 200 млн.лв. неразплатени задължения, огромна част от българските общини ползват месеци наред по пет дни неплатен отпуск и си намаляват заплатите с 25%, за да могат да се вместят в бюджетите си. Това създава огромни проблеми по отношение обслужването на хората. Твърдя, че администрациите на българските общини са на пределния минимум и ако се падне под него рязко ще се влоши обслужването на населението, което едва ли е търсеното ниво, което искаме да поддържаме като страна – членка на Европейския съюз.
Не на последно място ние от Синята коалиция сме сериозно загрижени за това, че в малките населени места в България липсва сигурност и опазване на обществения ред. Според нас трябва да се начертае ясна стратегия за това нашите съграждани в малките населени места да живеят по-спокойно и да има по-висока степен на сигурност. Тук в София нещата изглеждат по един начин, но в малките села на България нещата изглеждат много по-различно и основния проблем на хората там е тяхната сигурност. Те дори не смеят да заспят, защото не знаят дали ще се събудят. Има домове на стотици български семейства, в които е влизано по десетки пъти за една година. Представете си за какъв ужасен натиск става на въпрос. В заключение, ние от Синята коалиция смятаме, че трябва сериозно да се повишат средствата за капиталова субсидия за общините, защото хората очакват от нас да няма дупки по улиците, да свети уличното осветление, да се грижим за най-важните неща на общинската инфраструктура. Очевидно е, че държавата е абдикирала от тези проблеми и ги е прехвърлила изцяло върху гърба на общините.

Мартин Димитров: Добър ден и от мен. Чух особена загриженост от изказванията на съвместното ни заседание. ГЕРБ сами се вкарват в клопка, от която не е ясно дали ще могат да излязат. За нас това е един бюджет на статуквото, който продължава практиките на тройната коалиция. Ние сме особено притеснени от това какво ще стане в България през следващата година. Реформите са тотално спрени и ако в скоро време пред българския парламент не се представи ясен, конкретен и адекватен план за действие през образованието, здравеопазването, пенсионната система и социалната сфера като цяло ще изтекат много пари, които ще костват стабилността на страната и на бюджета. Има няколко неща, на които особено много държим:
– В криза не се увеличава пенсионната осигуровка. Това е стратегическа грешка, която е може би най-големия автогол, който това правителство си е вкарвал. Това ще коства сива икономика, загуба на работни места и много проблеми.
– Веднага трябва да се възприеме фискален борд в България. Подобно нещо направи Германия и виждаме първите положителни резултати. Това означава със собствени приходи да се покриват разходите и да ги няма тези хронични дефицити и да няма постоянно взимане на заеми, което дестабилизира България ден след ден. За съжаление така вървим по сценария на съседни нам страни, което е особено опасно. Тази перспектива трябва да бъде прекъсната. Най-важното е да запазим стабилността през 2011г. , за да започнем да излизаме от кризата. Това е един от големите въпроси – с този бюджет не се очертава излизане от кризата по един ясен начин и България остава една от малкото страни в ЕС, които все още са в криза. другите отдавна преживяха този период и за съжаление бюджета и бюджетната политика ни държат в условия на криза.
– Виждаме, че правителството се лута и няма ясни приоритети в сферата на енергетиката. Това е опасно, защото когато нямаш ясни приоритети се поддаваш на външен натиск, които не отслабва, а напротив засилва се. Приоритетът на България е проекта “Набуко”, а не “Южен поток” ние нямаме средства за двата проекта едновременно. Проектът “Набуко” е важен и стратегически за диферсификацията и доставките на газ за България. Това, което виждам е една постоянна смяна на позициите на правителството, едва ли не всичко да бъде направено. Пари за всичко няма. В тази връзка проекта “Белене” е другия важен въпрос, който може да коства бюджетната стабилност на България. Той трябва да бъде спрян при положение, че няма инвеститорски интерес и коства страшно много пари на България. Крайно време заедно с този бюджет правителството да вземе и окончателна позиция относно проекта “Белене”. Това постоянно шикалкавене постоянно ще увеличава външния натиск върху правителството по отношение на тези проекти. Трябват ясни позиции и приоритети.
Завършвам със следното нещо – това, което сам си направиш, никой не може да ти го направи. В момента ГЕРБ се отказаха от реформите, затъват все повече и 2011г. ще бъдат поставени пред най-тежките си изпитания.

Иван Костов: Правителството до сега не си е написало домашното и не може да бъде оценено едно ненаписано домашно. Не може да се каже каква ще бъде политиката за здравеопазването при положение, че 4/3 от нея са в бюджета на НЗОК. Не може да се каже каква ще бъде политиката по отношение на социалното дело, ако не е известен бюджета на НОИ. А това, което става в днешния ден – ерозията в подкрепата за бюджета на НОИ от самия институт и излизането на лекарите от споразумението, което подписаха онзи ден, показва колко несериозно е положението с тази останала част от това ненаписано домашно. Очевидно е, че по отношение на нея правителството не е постигнало съгласие. Въпросът, който ние визираме е изключително сериозен.

Според вас има ли опасност правителството да не успее да си напише домашното?

Иван Костов: Ние буквално сме в един котел, в който всеки хвърля по нещо и не е ясно каква гозба ще се случи накрая. Всеки нещо дава от тристранните партньори, от правителството. Вижда се саморазколебаване от страна на правителството, виждат се противоречиви позиции вътре в самото правителство по отношение на ключови решения, които се предлагат. При това положение ние не можем да правим далечни прогнози. Едно е ясно, неприемлив е начина по който правителството е започнало да решава тези задачи. Колегите горе казаха следното: никога досега не е решаван в въпроса по обратния начин. Първо се търси подкрепа в парламента от политическите формации, които гласуват бюджета и след това се дава мандат на правителството да води преговори и да постига съгласия с работодателите и синдикатите. Това нещо в момента не е така. Ние чакаме те да се договорят, а на практика виждаме, че те не се договарят въобще.

Мартин Димитров: Знаете, че понякога, когато не е написано домашното направо се пише двойка. Ние сме добронамерени и казваме: върнете се пак и донесете следващия път всичко, което се изисква от вас. Не забравяйте, че ние сме изключително добронамерени и искаме това правителство да успее, но то само е тръгнало по нанадолнището.

Не се ли притеснявате, че в един момент ще се потърси и от вас отговорност, защото от тази ваша добронамереност правителството запази стабилност на последния вот на недоверие, а то по никакъв начин не показа, че заслужава вашата подкрепа?

Мартин Димитров: Първо, ГЕРБ има 117 народни представители, а трима независими винаги гласуват с тях. Т.е. ГЕРБ сами заедно с тези независими депутати могат да минат през един вот на недоверие.
Имайте предвид, че ние през цялото време бяхме добронамерени, защото искаме да се случат реформите в България. Стоим зад тях и ако сега се предложи една тежка и сериозна реформа сме готови да застанем зад нея, но като виждаме, че се блокира целия реформаторски процес в България, не очаквайте да запазим тази добронамереност.

Ще подкрепите ли в крайна сметка Бюджета , ако няма никакви промени?

Иван Костов: Кой Бюджет? Според закона бюджетът се внася с консолидираната бюджетна програма, заедно с бюджетите на НОИ, НЗОК на Вузовете, съда и т.н.Тези бюджети ги няма. Не можем да кажем, какво ще бъде решението ни относно окончателната бюджетна политика, защото, я няма не се вижда.

Какво е мнението ви парите от Сребърния фонд да се използват за инвестиции?

Иван Костов: Това е огромен риск, огромен риск за Сребърния фонд, ако излезе на Българската фондова борса, която и в момента изживява тежки дни.

Как гледате на скандала около вътрешния министър Цветан Цветанов?

Иван Костов: Вътрешният министър допусна груба грешка, политическа, влизайки в диалог с човек, който се намира под домашен арест. Това е недопустимо. Министърът ръководи, чертае стратегии, въобще не се занимава с частни случаи. Допускайки веднъж тази грешка той изпадна в едно трудно защитимо положение. За нас това поведение на министъра е несъстоятелно .

Според вас дали е допуснало МВР грешка при разследването си срещу Алексей Петров?

Иван Костов: Никой не може да съди за това. Ето ние например бяхме абсолютно убедени, че съдът няма да провъзгласи г-н Доган за хидрогеодезист №1 и най-скъпо платен в България, но го провъзгласи.

Според вас трябва ли най-реформаторски настроените министри да подадат оставки?

Мартин Димитров: Най-малкото очакваме по-твърд тон от тях , защото те поемат огромна отговорност и няма да избягат от общия провал. Очакваме от тях много по-твърди позиции за да тръгнат нещата към реформа.

Как се отнасяте към настояването на ЕК, България да вдигне нивото на минималната работна заплата?

Иван Костов: Няма да подкрепим нито един опит на синдикатите да поведат промяна в политиката през синдикални позиции , стоварвайки всички трудности и цялата цена за тези реформи върху работодателите и включително върху самонаетите лица., защото това ще бъде пагубно за икономиката на страната и ще ограничи възможностите и за излизане от кризата.

Мартин Димитров: Има доклад подписан от Барозу, който препоръчва две основни мерки в данъчно – осигурителната тежест. Едното е намаляване на осигуровките и второто е намаляване на ставката по ДДС . Това е в доклада подписан от ЕК . Нашият премиер често казва че спазва стриктно европейските препоръки, а сега увеличава осигурителната тежест, т.е. тук има ясно противоречие. Искам да завърша с това, призоваваме на никаква цена да не се повишава осигурителната тежест в България, това ще натовари активните хора насред кризата, което би било много голяма грешка.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...