Синята коалиция настоява референдум да се проведе след като ЕС покани Турция за член

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви, госпожо председател.
Уважаеми колеги народни представители, аз искам да изразя съжаление от името на нашата парламентарна група, че към такъв изключително важен въпрос не се отнасяме с необходимото внимание и уважение към българските национални интереси. Това се превръща в една разправия по отношение на процедури, а въпросът е по същество.
Преди да премина към въпроса по същество, искам да кажа, че Парламентарната група на Синята коалиция няма да подкрепи и няма да гласува въобще така направеното процедурно предложение, защото то не е издържано. Това е работа, която е трябвало да се свърши и не е работа на Народното събрание – тук имат основание тези, които го казаха.
Зад процедурата се скрива един много важен дебат и за него искам да кажа няколко думи.
На 3 октомври 2005 г. Европейският съюз направи огромен компромис и започна преговори с Република Турция, която беше окупирала част от чужда територия, не изпълняваше протоколите от Анкара и създаде огромно напрежение в региона. Започнаха преговори, без Турция да е изпълнила критериите от Копенхаген. Това е самата истина. Тогава българската политическа класа не реагира въобще, ако изключим гласовете на реформаторската десница. Още тогава ние обявихме своята позиция.
Сега, без да навлизам по същество, но искрено заявявайки, че се надявам да се проведе този дебат за българските интереси по отношение на членството на Република Турция и изобщо на процеса, в който влиза Република Турция, да се проведе по един добронамерен, загрижен начин, да се преценят всички “за” и “против”. Тези неща трябва да стигнат до съзнанието на българските избиратели.
Има открити много тежки въпроси между България и Република Турция и нека да не си затваряме очите за това, защото за тези тежки въпроси, трябваше да се произнесе и комисията, която трябваше да определя начина, по който се урежда изборното право в България.
Аз не знам колко тя е отчела това, че Република Турция използва турските общности зад граница като оръдие за намеса във вътрешните работи на други държави, включително на Република България. Това е съвършено очевидно за всички, които са се занимавали с българска политика.
Турската държава използва нерешени въпроси и отлага нерешените въпроси, за да блокира развитието на българо-турските отношения, като например въпроса за обезщетенията, по които Турция е в състояние на страна, която ги дължи, по отношение на българските граждани – говоря за процеси, станали в началото на ХХ век. Тези въпроси не могат да бъдат затваряни така, защото те трябва да получат своето решение.
Защо ние казваме, че трябва да се проведе този дебат и той трябва да започне още сега да се води, за да може българските граждани да проследят в каква степен българските политици са защитили техните интереси, ако се стигне до един момент, в който Европейският съвет ще предложи или предложи, ако се стигне, да се подпише договор за присъединяване на Република България към Европейския съюз? Тогава, ако това нещо се случи, българските граждани трябва да са в състояние да решат този изключително важен исторически въпрос.
Парламентарната група на Синята коалиция се обявява “за” референдум. Ние сме се обявили “за” референдум още през далечната 2005 г. През 2006 г. сме потвърдили тази позиция и сега предлагаме точната формула на решението – ако в резултат на водените преговори Европейският съвет реши да предложи подписване на договор за присъединяване на Република Турция към Европейския съюз, позицията на българското правителство относно подписването, да се вземе след провеждането на референдум сред българските граждани. Благодаря ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...