Синята коалиция иска от Цветан Цветанов да предприеме мерки за сградата на ДКСИ

Синята коалиция отправи апел към министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да предприеме всички спешни мерки относно “далаверите”, които се извършват с реконструкцията на сграда на бул. “Цариградско шосе” – 7 км., предназначена да бъде административно тяло на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), предаде репортер на Агенция “Фокус”. По думите на депутата от Синята коалиция Иван Иванов преди една седмица на въпрос по този повод министър Цветан Цветанов е отбелязал, че е назначил комисия, която да се произнесе по фактите, изложени от Синята коалиция. Иванов отбеляза три важни момента за нарушенията. Първото е за необяснимото преминаване на документите за строежа на сградата в различни режими на достъп. Отначалото те са били с гриф “секретни”. След това се сменя достъпа и се декласифицират всички документи, чертежи и архитектурни планове. Иванов отбеляза, че се касае за сграда, която трябва да бъде с най-голяма степен на сигурност, в която се съхраняват документите от кореспонденцията с НАТО и с Европейския съюз. Специалните помещения за съхраняване на информацията за регистратурата, която се получава от НАТО и от българските служби за сигурност, както т. нар “бяла стая”, плановете са предоставени на всеобщ достъп. След това отново се засекретяват документите за избор на главен изпълнител на обекта и после отново се разсекретяват. Според Иванов поредното разсекретяване е направено, за да се намалят изискванията, които трябва да бъдат предявени за такава сграда.
По думите на депутата второто особено важно нещо е цената на сградата. Когато се подписва договорът, той е за 16 млн. лв. Министър Дянков обаче е пояснил, че само за миналата година са изразходени 20 млн. лева, а квалифицираната информация сочи, че цената ще достигне малко над 36 млн. лв.
Строителният инженер и бивш шев на комисията по досиетата Методи Андреев подчерта, че за сто човека персонал се харчат 18 млн. и 300 хил. лв. само за реконструкция на съществуваща сграда. По думите му, това възлиза на около 1000 евро на кв. метър за реконструкция. Освен това цената е била запланувана да стигне 36 млн. лв.
Относно т. нар “системи за специален достъп” Андреев каза, че в тази сграда има няколко нива на системите, които оказват сигурност при достъпа на информацията. Най-важната система за такъв род сгради е тази за физическо проникване. По думите на Андреев в момента се харчат пари за нещо, което е деквалифицирано и вече е публично известно, а тази информация трябва да е строго секретна.
Според Андреев в обществото се налага мнението, че ръководителят на ДКСИ Цвета Маркова е недосегаема. По думите му в сферата на националната сигурност е образуван кръг от шефа на служба “Военна информация” ген. Студенков, директора на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров и Цвета Маркова.

Весела БАРЪМОВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...