Синята коалиция иска освобождаване на компрометирани членове на ЦИК (+ВИДЕО)

Източник на текста: bTV

Президентът Георги Първанов да издаде указ за освобождаване от длъжност на членове на Централната избирателна комисия, компрометирали “ролята му на безпристрастен арбитър на предстоящите избори”, поиска Синята коалиция. Това стана на среща на съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров с държавния глава.

Те му връчиха писмено мотивите си за искането. Сред тях са редица нарушения на законодателството от страна на членове на ЦИК, неизпълнение на решенията на ВАС и натиск върху неговия председател Константин Пенчев.

Нашият извод е, че ЦИК не може да проведе честни избори заради своята пристрастност и склонност към нарушаване на конституцията и законите на страната, се посочва в писмото.

След срещата Иван Костов посочи, че има трима членове на ЦИК, отказали да регистрират Синята коалиция и да изпълнят разпореждането на ВАС, но засега не посочи имена.

“Искаме да влезем в кампания, да водим дебати със Станишев и Доган, а не със съда”, добави Костов. По думите му Георги Първанов се е почувствал разтревожен от изнесените факти.

Костов прогнозира, че следващата стъпка на ЦИК ще е опит за регистриране на Пламен Юруков. Страх ги е само от нас, затова правят всичко срещу Синята коалиция, заключи той.

Няма как да бъдем спрени, подчерта на свой ред съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Лидерите на Синята коалиция връчиха на Президента следната нота:

До
Президента на Република България

Господин Президент,
Членовете на ЦИК със своите решения предизвикаха сериозна и непозната в последните двадесет години криза на българската демокрация. Застрашиха правото на гражданите свободно да избират и бъдат избирани. С настоящето Ви обръщаме внимание само на техните най-груби нарушения на принципите на законност, безпристрастност и независимост. Те са, както следва:
1. ЦИК избра “Информационно обслуждане” АД за официален преброител на изборите, след като беше информиран, че начело на тази фирма стои съветник на министър-председателя, ангажиран в кампанията на БСП.
2. Същият състав на ЦИК, действащ като ЦИКЕП, с решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г., извърши незаконна регистрация на ПП “Съюз на демократичните сили”, осъществена от лице, загубило правата си да представлява партията. Това решение беше отменено от ВАС.
3. Със своето решение № НС – 83/28.05.2009 г., издадено по повод процедурата по регистрация на партиите от Синята коалиция, членовете на ЦИК грубо нарушиха конституционната разпоредба, че “политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм”. Това решение беше прието в пълно противоречие с чл. 297 от ГПК, поради наличието на влязло в сила съдебно решение №6720/22.05.2009 г., постановено по адм. д. № 6877/2009 г. по описа на ВАС. По това дело, между едни и същи страни, беше категорично разрешен въпросът за представителството на ПП “СДС”. Така ЦИК пряко наруши чл. 125, ал. 1 и 2 от Конституцията.
4. Членове на ЦИК са си позволили незаконен натиск върху Председателя на ВАС, съгласно негово изявление от 30 май 2009 г., направено при публичното обявяване на съдебно решение №7062/30.05.2009 г., постановено по адм. д. № 7343/2009 г., по описа на ВАС. Членове на ЦИК, представляващи комисията в коментираното адм. дело № 7343/2009 г. по описа на ВАС, си позволиха да влизат в кабинетите на съдиите по делото и демонстративно напуснаха сградата на Върховния административен съд преди обявяването на съдебното решение.
Нашият извод е, че ЦИК не може да проведе честни избори, заради своята политическа пристрастност и склонност да нарушава Конституцията и законите на страната.
Господин Президент,
Предлагаме Ви, на основание чл. 9 от ЗИНП, по аналогия и във връзка с чл. 23, алинея 1, точка 6 от ЗИНП, да издадете указ, с който да освободите от длъжност тези членове на ЦИК, компрометирали неговата роля на безпристрастен арбитър на предстоящите избори.

Мартин Димитров – Иван Костов –
представляващ представляващ
Синята коалиция Синята коалиция

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...