Синята коалиция иска освобождаване на компрометирани членове на ЦИК (+ВИДЕО)

Източник на текста: bTV

Президентът Георги Първанов да издаде указ за освобождаване от длъжност на членове на Централната избирателна комисия, компрометирали “ролята му на безпристрастен арбитър на предстоящите избори”, поиска Синята коалиция. Това стана на среща на съпредседателите на коалицията Иван Костов и Мартин Димитров с държавния глава.

Те му връчиха писмено мотивите си за искането. Сред тях са редица нарушения на законодателството от страна на членове на ЦИК, неизпълнение на решенията на ВАС и натиск върху неговия председател Константин Пенчев.

Нашият извод е, че ЦИК не може да проведе честни избори заради своята пристрастност и склонност към нарушаване на конституцията и законите на страната, се посочва в писмото.

След срещата Иван Костов посочи, че има трима членове на ЦИК, отказали да регистрират Синята коалиция и да изпълнят разпореждането на ВАС, но засега не посочи имена.

“Искаме да влезем в кампания, да водим дебати със Станишев и Доган, а не със съда”, добави Костов. По думите му Георги Първанов се е почувствал разтревожен от изнесените факти.

Костов прогнозира, че следващата стъпка на ЦИК ще е опит за регистриране на Пламен Юруков. Страх ги е само от нас, затова правят всичко срещу Синята коалиция, заключи той.

Няма как да бъдем спрени, подчерта на свой ред съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Лидерите на Синята коалиция връчиха на Президента следната нота:

До
Президента на Република България

Господин Президент,
Членовете на ЦИК със своите решения предизвикаха сериозна и непозната в последните двадесет години криза на българската демокрация. Застрашиха правото на гражданите свободно да избират и бъдат избирани. С настоящето Ви обръщаме внимание само на техните най-груби нарушения на принципите на законност, безпристрастност и независимост. Те са, както следва:
1. ЦИК избра “Информационно обслуждане” АД за официален преброител на изборите, след като беше информиран, че начело на тази фирма стои съветник на министър-председателя, ангажиран в кампанията на БСП.
2. Същият състав на ЦИК, действащ като ЦИКЕП, с решение № ЕП-111 от 10 май 2009 г., извърши незаконна регистрация на ПП “Съюз на демократичните сили”, осъществена от лице, загубило правата си да представлява партията. Това решение беше отменено от ВАС.
3. Със своето решение № НС – 83/28.05.2009 г., издадено по повод процедурата по регистрация на партиите от Синята коалиция, членовете на ЦИК грубо нарушиха конституционната разпоредба, че “политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм”. Това решение беше прието в пълно противоречие с чл. 297 от ГПК, поради наличието на влязло в сила съдебно решение №6720/22.05.2009 г., постановено по адм. д. № 6877/2009 г. по описа на ВАС. По това дело, между едни и същи страни, беше категорично разрешен въпросът за представителството на ПП “СДС”. Така ЦИК пряко наруши чл. 125, ал. 1 и 2 от Конституцията.
4. Членове на ЦИК са си позволили незаконен натиск върху Председателя на ВАС, съгласно негово изявление от 30 май 2009 г., направено при публичното обявяване на съдебно решение №7062/30.05.2009 г., постановено по адм. д. № 7343/2009 г., по описа на ВАС. Членове на ЦИК, представляващи комисията в коментираното адм. дело № 7343/2009 г. по описа на ВАС, си позволиха да влизат в кабинетите на съдиите по делото и демонстративно напуснаха сградата на Върховния административен съд преди обявяването на съдебното решение.
Нашият извод е, че ЦИК не може да проведе честни избори, заради своята политическа пристрастност и склонност да нарушава Конституцията и законите на страната.
Господин Президент,
Предлагаме Ви, на основание чл. 9 от ЗИНП, по аналогия и във връзка с чл. 23, алинея 1, точка 6 от ЗИНП, да издадете указ, с който да освободите от длъжност тези членове на ЦИК, компрометирали неговата роля на безпристрастен арбитър на предстоящите избори.

Мартин Димитров – Иван Костов –
представляващ представляващ
Синята коалиция Синята коалиция

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...