Синята коалиция иска намаляване на осигурителните вноски за земеделци и тютюнопроизводители

ПОЗИЦИЯ


На ПГ на „Синята коалиция“ относно рисковете за бюджета на Държавното обществено осигуряване и политическите рискове от въвеждането на високи осигурителни прагове за самоосигуряващи се лица, земеделски производители и тютюнопроизводители.

Ние, народните представители от ПГ на „Синята коалиция“, изразяваме тревогата си от приетите със Закона за бюджета на ДОО минимални осигурителни прагове за самоосигуряващите се лица, земеделските производители и тютюнопроизводителите. Рязкото повишаването на минималния осигурителен доход от 260 на 420 лв. засяга десетки хиляди представители на свободните професии, дребни търговци, занаятчии, семейства, развиващи селски туризъм. Техните доходи намаляват в условията на криза.

Минималният осигурителен доход на земеделските производители и тютюнопроизводителите  беше увеличен близо четири пъти, което създава реален риск от политическо напрежение. Изразяваме опасението си, че ДПС ще направи опит да използва справедливото недоволство на тютюнопроизводителите и да нагнети политическо напрежение. 

Приетото увеличение заплашва да изхвърли мнозина засегнати, особено живеещите в малки населени места, в сивата икономика.

Ние от „Синята коалиция“  винаги сме защитавали позицията, че самонаемането и семейния бизнес са най-сериозната възможност за преодоляване на кризата в заетостта и структурната безработица, причинена от управленията на БСП, ДПС и НДСВ. Високият осигурителен праг е непосилен за всеки стартиращ малък бизнес и не насърчава включването на гражданите, и особено на съкратените работници, в стопанския живот и в осигурителните системи.

По изложените съображения, сме убедени, че тези мерки няма да постигнат увеличаване на приходите на ДОО и ще доведат до намаляване на броя на осигурените лица и увеличаване на дела на сивата икономика.

Настояваме НОИ да извършва постоянно ежемесечно наблюдение и анализ на приходите от самоосигуряващи се лица и на броя български граждани, които внасят осигуровки по този ред. Въз основа на този анализ, ние ще направим предложение за актуализация на бюджета на ДОО в средата на следващата година и въвеждане на поносими и насърчаващи включването в осигурителните системи нива на минимален осигурителен доход за различните свободни професии и занаяти.

Очакваме управляващите от ГЕРБ в най-скоро време да започнат широки консултации за подновяване на процеса на реформи на пенсионната система. В днешния си вид тя страда от тежки дисбаланси и не осигурява нито включването гражданите в осигурителните мрежи, нито достойно съответствие между внасяните осигуровки и получаваните пенсии.  

 

ПГ на „Синята коалиция“

 

 

 

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за...
Атанас Атанасов: Три милиарда плати българският данъкоплатец, за да обслужи плановете на Путин да...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди...
Людмила Илиева: Ако парламентът бъде разпуснат преди да бъдат приети двата закона, свързани с...
Бонка Василева: Приоритетите пред ДСБ-София са местните избори...
Бонка Василева: Приоритетите пред Демократи за силна България-София през 2023 г. са местните избори...
Йордан Иванов: Предлагаме създаване на временна комисия, която...
Йордан Иванов: Демократична България заедно с Продължаваме Промяната предлагаме създаване на временна комисия, която...
Атанас Атанасов: В случая с NEXO става въпрос...
Атанас Атанасов: Основен виновник за това българската парламентарна система да буксува повече от две...