Синята коалиция иска намаляване на осигурителните вноски за земеделци и тютюнопроизводители

ПОЗИЦИЯ


На ПГ на „Синята коалиция“ относно рисковете за бюджета на Държавното обществено осигуряване и политическите рискове от въвеждането на високи осигурителни прагове за самоосигуряващи се лица, земеделски производители и тютюнопроизводители.

Ние, народните представители от ПГ на „Синята коалиция“, изразяваме тревогата си от приетите със Закона за бюджета на ДОО минимални осигурителни прагове за самоосигуряващите се лица, земеделските производители и тютюнопроизводителите. Рязкото повишаването на минималния осигурителен доход от 260 на 420 лв. засяга десетки хиляди представители на свободните професии, дребни търговци, занаятчии, семейства, развиващи селски туризъм. Техните доходи намаляват в условията на криза.

Минималният осигурителен доход на земеделските производители и тютюнопроизводителите  беше увеличен близо четири пъти, което създава реален риск от политическо напрежение. Изразяваме опасението си, че ДПС ще направи опит да използва справедливото недоволство на тютюнопроизводителите и да нагнети политическо напрежение. 

Приетото увеличение заплашва да изхвърли мнозина засегнати, особено живеещите в малки населени места, в сивата икономика.

Ние от „Синята коалиция“  винаги сме защитавали позицията, че самонаемането и семейния бизнес са най-сериозната възможност за преодоляване на кризата в заетостта и структурната безработица, причинена от управленията на БСП, ДПС и НДСВ. Високият осигурителен праг е непосилен за всеки стартиращ малък бизнес и не насърчава включването на гражданите, и особено на съкратените работници, в стопанския живот и в осигурителните системи.

По изложените съображения, сме убедени, че тези мерки няма да постигнат увеличаване на приходите на ДОО и ще доведат до намаляване на броя на осигурените лица и увеличаване на дела на сивата икономика.

Настояваме НОИ да извършва постоянно ежемесечно наблюдение и анализ на приходите от самоосигуряващи се лица и на броя български граждани, които внасят осигуровки по този ред. Въз основа на този анализ, ние ще направим предложение за актуализация на бюджета на ДОО в средата на следващата година и въвеждане на поносими и насърчаващи включването в осигурителните системи нива на минимален осигурителен доход за различните свободни професии и занаяти.

Очакваме управляващите от ГЕРБ в най-скоро време да започнат широки консултации за подновяване на процеса на реформи на пенсионната система. В днешния си вид тя страда от тежки дисбаланси и не осигурява нито включването гражданите в осигурителните мрежи, нито достойно съответствие между внасяните осигуровки и получаваните пенсии.  

 

ПГ на „Синята коалиция“

 

 

 

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...