Синята коалиция върви към партия

Радан Кънев,

зам.-шеф на ДСБ

– Г-н Кънев, какво ще обсъждат Надежда Нейнски и Иван Костов на тази бърза среща, която ще имат?

– Очакваме среща в в рамките на тази седмица. Разговорите за Синя коалиция с хората от съюз “Единство” сме ги водили много пъти в една градивна и дори приятелска атмосфера. Не мисля, че срещите ни ще бъдат много. А малко. Съвсем естествено е да бързаме, тъй като референдумът и изборите наближават. А ние от ДСБ сме издигнали една голяма част от водачите на листи. В момента работим активно. Иван Иванов, Иван Костов и аз бяхме в страната през миналата седмица по няколко дни. Смятаме наистина да водим кампания и това не е клише.

– Синята коалиция се запазва във формата, в който е сега, но без СДС?

– Да. Но за нас коалицията не е достатъчна. Нужна ни е единна дясна опозиция с общи позиции, с обща политика, с обща кампания.

– Тоест ще имате общи екипи, както навремето предложихте от ДСБ. Заради тях СДС напусна Синята коалиция с гръм и трясък.

– Да, навремето имахме изготвено едно такова споразумение със СДС. Сега ще търсим нещо много близко с общ коалиционен съвет. Не бих обсъждал кои ще са лидери още.

– От ДСБ готови ли сте да разреждате листите си и да пуснете там хора от “Единство”?

– Всеки, който търси коалиционна политика и особено като нас заявява, че търси консолидация на цялата десница, е готов да разрежда листите си.

– Очаквате ли от СДС да има юридически пречки и те да оспорват името Синя коалиция? Все пак сега те няма да участват в нея?

– Не желая да коментирам. Ако някой иска да се излага и да променя политиката си с процедурни въпроси, да опитва. Ние ще се занимаваме с политика. Ако имаме процедурни неприятности, ще си ги решаваме.

– Надежда Нейнски настоява за единна дясна партия. Това означава ли, че след изборите Синята коалиция ще стане партия? Или пък че няма да има ДСБ и всички десни ще станете едно?

– Не е тайна, че много хора – и наши избиратели, и наши активисти – очакват да се спре коалиционната драма чрез създаване на единен политически субект. Защото тя продължи много дълго. За мен дали това ще бъде напълно единна партия или вид на трайна коалиция, или федеративна партия, няма значение. Знаете ли, политическите практики в Европа дават много отговори.

– Дайте пример тогава?

– Мога да ви дам един много пресен и успешен пример, който е съпоставим с нашия. Става дума за две консервативни формации в Естония – Pro Patria и Res Publica. Първо направиха коалиция, после трайна коалиция. Три-четири години след това вече са една унитарна партия. Това е нормален път. Разбира се, има много други възможности. Но след като искаме да бъдем по-интегрирани вдясно, нормално е след избори, след като избирателите показват, че харесват този модел, да предприемем следващата стъпка.

– СДС имат ли място в тези преговори, след като не искат да са в Синята коалиция?

– Със сигурност ние от ДСБ няма да каним СДС в разговорите. Те почти нямат друга тема на пресконференциите си освен тази, че не искат да се коалират с ДСБ. За нас би било несериозно и загуба на време да ги каним. Ако променят позицията си, като начало са добре дошли да се обадят по телефона.

Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...