Синята коалиция: “Белене” се строи зад гърба на парламента

Писмо на НЕК показва, че се готви изграждане на високоволтова линия като част от инфраструктурата за АЕЦ

Бойко Борисов и Делян Добрев действат с БСП и ще строят заедно “Белене”, както и заедно организират референдума, въпреки решението на правителството от март тази година за спиране на проекта. До този извод са стигнали в Синята коалиция.

Основание им дава писмо от Националната електрическа компания (НЕК) до кмета на Свищов Станислав Благоев по повод изграждане на високоволтова линия, необходима “за осигуряване на връзката на бъдещите мощности, които ще бъдат изградени на площадката на АЕЦ”Белене”. Писмото бе разпространено от депутати от коалицията в парламента в четвъртък.

Документът носи дата 8 октомври 2012-та. Далекопроводът, обясни съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, е част от инфраструктурата на “Белене” и ще свързва централата с енергийната система на страната.

Той обвини управляващите, че действат зад гърба на парламента, който на 29 март т.г. взе решение за спиране на изграждането на централата, и същевременно лъжат българския народ.

Референдумът е нужен на ГЕРБ, за да легитимира строителството с аргумента, че народът иска “Белене” и затова го строим, подчерта Димитров. И добави, че това е една голяма измама, капан, в който е попаднала България.

НЕК постепенно изгражда инфраструктурата за “Белене”, добави Иван Иванов. В момента , посочи той, компанията е във фактически фалит заради огромните разходи – около 1,4 млрд. евро за централата. Към това състояние на българските потребители ще бъде представена и сметката за този високоволтов далекопровод от АЕЦ “Белене” до подстанция “Царевец”, отбеляза депутатът и попита колко всъщност струва той.

Според Иван Иванов изграждането на цялата инфраструктура за атомната централа ще излезе около 1 милиард лева.

Въпросът за изпратеното от НЕК писмо ще бъде поставен в четвъртък на първото заседание на анкетната комисия, която ще се занимава със сключените договори около втората атомна централа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...