Синият кандидат за кмет на Габрово Ива Николова: Като много настояват Голямата Уста да стане още по-голяма, ние не отказваме

Ива, как върви кампанията в Габрово, срещате ли трудности?

Нормално върви. Вече се понажежават страстите. Тук почти няма общност, която да не иска дебати. Имаме общо 6 дебата – имам чувството, че ще избираме министър-председател на света, или президент на света, а не кмет на града. Очевидна става и връзката “Атака”- БСП-ГЕРБ.

Спори се, разбира се, за визията на града. Тъй като заключението, т.е. фактите сочат, че градът е силно обезлюден, което свива икономика, пазарите, приходи в хазната. Защото това е верижна реакция. Заради ниските доходи, ниските заплати от 300-400 лева хората се изселват от града, особено по-младите, които имат перспектива да се развиват. Очевидно е нужна нова стратегия за развитието на този град в нов, по-дългосрочен план.Така че трябва да се отпуши бизнес-средата, конкурентната среда. Всичко това тук е запушено, тежко запушено. Но всичките ми конкуренти предлагат – да асфалтираме тая улица, да залеем онази дупка, да лустросаме оная детска градина. То деца няма, те градината ще лустросват. Въпросът е защо не са го извършили това и ако не беше предизборната ситуация, щяха ли да ги приказват тия работи?

Но това са неща на парче, нали е нужна стратегия за града, обща концепция?

Днес кандидатът от “Атака” Ради Стоянов ми казва: Ама вие защо така глобално мислите? То трябва дребнички, мънички неща за хората. На мен ми е ясно, че тая партия живее извън Европейския съюз, ама трябва да знае, че правилата в ЕС са да планираш бъдещето си малко по-мащабно. “Стратегия 2020″ е точно в този план – плана “Барозу.”

Значи конкуренцията замазва очите с дреболии, а и хората намаляват претенциите в тия трудни времена.

Вече 3-та кампания правят така наречената улица “Аврам Гачев”- то е цял сектор от града, занемарен напълно. Но никой до тоя момент не го е направил, но все го правят.

Добре, като цяло какво отношение срещаш от опонентите? Нали са все мъже, джентълмени ли са?

Не, има една жена от НДСВ, но нещо се покри.

Има ли феърплей?

Да, да, засега има феърплей, но правят такива дребни неща например – управляващите пускат “Атака” да се разправят с опонентите, и предимно с мен. Въпреки че “Атака” не може да е мерна единица нито на Синята коалиция, нито на когото и да било от нас. Най-малкото като ценностна система, не говоря като бройки хора.

И в какво се изразяват атаките на “Атака” към вас?

Да ме вкарат в говорене тип Голямата Уста. И аз обясних популярно на всички, че Голямата Уста ще стане още по-голяма, защото защитава гражданския интерес, така че никой да не разчита, че няма да бъде задоволено тяхното желание да я чуят. Ще я чуят, и я слушат. Много като настояват, ние не отказваме. ГЕРБ нека да не си мисли, че ние това не го разбираме. Че Атака” е тяхното паралелно острие срещу мен, срещу Синята коалиция. Че под формата на дебати се организират партийни събрания отвреме-навреме. Но спортният дебат бе партийно събрание. Те си мислят, че ни вкарват в някакъв контекст и ние сме някакви льольовци, които нищо не разбираме. Не, ние всичко разбираме. И разбираме също безпомощността на опонента ни от ГЕРБ да се държи без патерици – вкарва клакьори в публиката, или “Атака” сред участниците в дебата. Не могат без патерици, на тях им трябват патерици.

В това ли се изразяват инициативите в кампанията – в дебати?

Ами нищо друго няма. 5 или 6 дебата, чували ли сте такова нещо? По 2 на ден.

Има ли хора, които по цял ден да ходят на дебати?

Ами има си. Заинтересованите общности са си там.

Как оценявате по скалата на Рихтер тази битка?

Е, не е 9. Между 4 и 5 се колебая.

Удари под кръста има ли?

Лично аз за чест на ГЕРБ, за чест на повечето участници в кампанията не използваме удари под кръста, освен ей такива номера.

Черен пиар няма?

Не, 20 години участвам в политическия живот като наблюдател и за мен това е изключително грозно. И това е силата на безсилния.

Много модерно стана Габрово. Вчера, в парламента цял ден се говореше, как всички са се втурнали със служебните автомобили към Габрово. РЗС пък ходили 16 пъти в града.

Ами в Габрово много личи енергията и парите, които хвърлят ГЕРБ например. Тук има такова пано, на каквото и Леонид Брежнев не съм виждала във великата съветска страна.

Техният кандидат е на паното, така ли?

Е, да, Сираков, разбира се. Най-забавното е, че ГЕРБ към агитационните си материали, които са суперлуксозни, раздава и бонбонки. Такова отношение има към избирателите, че трябва да им подаваш бонбонки.

А Синята коалиция какво прави – брошури, плакати?

Имаме по една листовка и по един плакат. И понеже ние сме с ограничени средства, където и да залепим плакат, минава НДСВ, и то хвърля бесни пари тук. НДСВ и ГЕРБ и облепят всичко. Ако трябва да бъдем обективни, води се плакатна война, в която Синята коалиция не участва, тъй като ресурсът е ограничен и не можем да хвърляме пари за това

Какви са вашите шансове? Има ли обезверяване?

Обезверена? Не водя изгубени битки. Има желание у ГЕРБ да внушат, че тези избори са предрешени. Напомням им, че са млада политическа сила и нямат понятие от политически процеси, тепърва се учат. Напомням, че изборите са битка на идеи и битка на доверие. Така че няма как да е предрешено нищо. Освен това лайтмотивът е: дайте да продължим, защото ще ни спрат парите от централата. Напомням, че парите на Габрово ще бъдат отрязани от централата, в смисъл от правителството, независимо кой ще бъде кмет. Защото правителството има такова решение, което се обсъжда.

Габровци интересуват ли се от кметската битка?

Наблюдават с интерес какво се случва и нищо повече. Сигурно ще определят настроението си в последния момент.

БСП как се държи?

Те заявиха днес по време на дебата, че те са продължители на политиката на ГЕРБ. Общо ГЕРБ и БСП в Габрово управляват 10 години и резултатът е от близо 80-хиляден град, в момента градът се колебае около 40 000.

Тоест БСП подкрепя ГЕРБ?

Григоров го заяви съвсем гласно, че ще продължи тая политика.

А вие с какво ще привлечете хората, нека чуем нещо интересно от програмата.

Габрово е докарано до състояние, в което само външни ресурси могат да съвземат икономиката. И този запушен бизнес климат трябва да бъде отпушен с конкретни мерки, с инвестициите, в отварянето на конкурентната среда. Защото в Габрово конкурентна среда няма. Държат се високи цени на хляб, хранителни продукти на пазарите. Държат се изключително неблагоприятни инфраструктурни условия за развитие на бизнеса. Всичко това трябва да бъде прекратено и да се погледне стратегически на тези неща. Даже се запушва разширяването на производства, включително на производства и на инвеститори, които вече са стъпили в града. Не ми е известно защо, няма логика в такива действия, но това е фактът. Просто разчупване на този порочен кръг. И те са много лесни икономически мерки. Ние няма да откриваме топлата вода, те се предприемат в целия свят. Отпушваш конкуренцията, отпушваш бизнес-средата и нещата се наместват от само себе си. Протекционистична политика за местния бизнес и местните инвеститори с местни такси и данъци – гъвкави в определени ситуации в зависимост от това какво предлагат съответните инвеститори и местни бизнесмени.

Какво производство може да има в Габрово?

Има производства и то не едно и две. Не забравяйте, че това е бившият тъй наречен Манчестър, вярно на СИВ. Но и в пазарната среда, и в пазарната икономика фирми произвеждат страшно много неща- текстил, кожарската промишленост, машиностроене, технологиите. Тук има Технически университет. Недейте да мислите, че хората тук са легнали на една страна, или загиват от глад. Не, габровецът е предприемчив човек. Въпросът е, че на бизнеса трябва да се дава, не да му се пречи. И общината, ако може да се издължава.

Какво мислят хората, какво искат, когато се срещате с тях?

Тези неща, и моята програма не съм я съставила, защото една сутрин така ми е дошло на ума, а след близо месец и половина срещи с различни гилдии, общности, граждани.
на всички нива.

Това, че сте журналист, харесва ли им, или по-скоро се стъписват?

За мое удоволствие, това събужда повече доверие. Журналист, който е следвал твърдо принципите на занаята си и не се е поддавал на изкушения в него, плащайки понякога горчива цена, буди доверие в хората. Те са наясно, че Голямата Уста не е просто някаква форма на изява, а способност на човека да отстоява интереси. Работата ми като журналист вдъхва достатъчно доверие на хората.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...