Сините: Не поставяме условия, а принципи за управление (+ВИДЕО)

Водещ: Добро утро казвам на Иван Костов и на Мартин Димитров, които ни гостуват. Последни гости тази седмица в нашето предаване преди изборите, здравейте. Предпоследният ден преди изборите голямата интрига или може би голямата развръзка дойде от новината, която вчера г-н Костов каза за нашия блог, че вие сте готови да дадете своята подкрепа за ГЕРБ, ако ГЕРБ спечели изборите, стане първа политическа сила. Бойко Борисов ви върна много бързо жеста, като каза днес, че връща мандата, ако няма възможност да направи коалиция с вас. Това ли е наистина голямата новина от последния ден, г-н Костов. Май очаквахте тази новина.
Иван Костов: Аз предлагам към 9.00 часа, когато активните хора са вече тръгнали на работа, да не произвеждаме новини. Просто времето за новини беше до 9.00 часа.

Водещ: Новината я има, сега трябва да я анализираме защо се стигна до тази развръзка.

Иван Костов: Аз мисля, че хората малко се интересуват в момента, особено тези, които са останали пред телевизорите, от точно тези партийни диалози, закачки, противопоставяния, кампании, пропаганди и прочие. Аз мисля, че е добре да им кажем няколко думи за тях самите.

Водещ: Ако искате и нещо весело можем да им кажем.

Иван Костов: Може и нещо весело да им кажем.

Водещ: Мартин гледа по-строго обаче.

Мартин Димитров: Аз така си гледам по принцип. Ние няма на всяка цена да участваме в това управление, но има една-единствена принципна формула и в културната част от деня – след 9.00 часа, тя си е същата, а именно коалиция Синята коалиция с ГЕРБ. Всичко друго ни изглежда нечестно, подмяна на вота на избирателите и т.н. Обаче какви ще бъдат нашите условия. Искаме да има актуализация на бюджета, защото дупката става все по-голяма. Искаме да се изпълнят ангажиментите към хората, като например детелината в Бургас, която касае “Меден Рудник”, стотици хиляди хора в този район, към земеделците в Плевен, искаме да има охрана на земеделските земи и да не ги ограбват. Няма да има данък върху земята. Участието на десницата в управлението е гаранция, че данъците само ще бъдат намалявани. Тоест, ако тези наши условия бъдат приети, подкрепени, ние ще участваме в управлението.

Иван Костов: И аз така бих казал. Въпрос на принципи е, не е въпрос, дори аз бих омекотил това, не е въпрос да поставяме условия. Въпросът е това правителство да има ясни принципи, за да може да бъде съвсем различно от досегашното, защото ако хората искат нещо да се промени, то е да им даде сигурност. Или да има някой, който честно да излезе и през лятото да им каже – вижте, ще бъде тежко през зимата, слагайте бурканите. Или ще им каже – преодоляваме кризата, няма да слагате бурканите. Нещо от този сорт, нещо съвсем човешко. Говоря наистина така. Дали ще се смени този диалог с хората, дали ще има някаква откровеност.

Водещ: Ако сега трябва да сте честен с избирателите си, каква ще бъде зимата. Нашие очаквания като избиратели са, че зимата ще бъде тежка.

Иван Костов: Ние казваме с Мартин, ето прогнозата, която направи той онзи ден, се потвърждава. Наистина се очертава тежка есен, тежка зима. По-добре е честно като се прегледат наистина делата на държавата да се каже на хората – вижте, направете това и това.

Водещ: По-добре да слагаме май компотите и бурканите, докато има още какво да се слага в тях.

Мартин Димитров: Много млади хора, с които се виждам в цялата кампания, обиколихме над 50 града в двете кампании, казват Мартине, ако вие не махнете Станишев и Доган, вземаме си самолета, отиваме да работим в Испания, някъде в Западна Европа и повече няма да се връщаме. Това е мисълта, която мен ме притеснява. Хората ясно си дават сметка, че сега ако не направим голямата промяна в България, много кадърни хора ще си вземат шапката и ще си тръгнат. Те няма да прекарат живота си под диктата и изнудването на 2-3 провалили се политика като Доган и Станишев.

Водещ: Не е ли време обаче и тук Бойко Борисов сутринта протестираше по този въпрос, не е ли време да спрете да си поставяте условия едни на други дясноцентристките формации. Той каза – аз на никой не съм поставял условия, а пък съм най-големия. Яне Янев – 7 условия. Това беше по повод на това, че вие не сте му поставили нито едно друго условие, освен промяна в специалните служби и в ДАНС. Наистина не е ли време да не си поставяме условия?

Иван Костов: Принципи. Добре е да се говори за принципите, на които ще почива едно бъдещо управление, което ще смени настоящето. Те трябва да са различни. Те трябва да дават на хората решения на въпросите. Примерно, да не се унижават майките като ходят на преглед, да видят на една опашка,а на втора опашка. Първата за направление, втората за специалиста. Да не се чака толкова много. Виждате, че децата боледуват от все по-сложни болести, алергии, какво ли не. Ето, ние например предлагаме да се махнат въобще тези направления, защото знаете ли от кога са тези направления за специалисти, които ги разписват личните лекари? От наше време са. И знаете ли защо са въведени? Защото тогава имаше само 165 млн. за такива прегледи и понеже тези 165 млн. не стигаха да се покрият около 11 млн. прегледа, ние въведохме талоните. Сега отдавна бюджетът на Здравната каса е три пъти над този, който беше тогава. А това число – 165 млн., горе-долу си стои същото и талоните си вървят с него, което означава, че първото нещо, което е трябвало да се направи в тези осем години, е тези прегледи да се освободят, след като е имало достатъчно пари. Второ, унижават се хората, хронично болни животоподдържащи лекарства ходят да купуват със собствени пари. Възможно ли е Здравната каса да не може да си подреди приоритетите така, целите така, че първо тези, на които има диагноза, тези, за които е ясно решението, те да получат животоподдържащи лекарства. И това да е първият и неотменим ангажимент на НЗОК. Защото кой ще вярва и ще внася вноска, ако доплаща по 100 лв. за болното си дете, което живее от лекарства. Такива хора ме срещаха и казват – защо да плащам аз осигуровка, това е един едноличен търговец, детето ми, 100 лв. доплащам за лекарството. Каква е тази Здравна каса, която кара да се доплаща за лекарства? Ето тези неща ние предлагаме да ги решим веднага. Да подредим задачите по важност на Здравната каса, за да не се унижават хората. Хората наистина се унижават. Седят пред кабинетите с часове, вие сте ги виждали. Това е най-лесното за решаване, поне един час /…/

Мартин Димитров: Ако оставим монопола на Здравната каса, колкото и пари да налеем там, той е като продънена кофа, всичко ще си изтече и ще се забрави, затова трябва да се направи система, която да работи. Искаме да има конкуренция, да има алтернативни здравни каси. Човек да може да избира, както си избира банка. Отива, чува условията, чува предложенията и си прави своя избор, това да бъде и здравната система, да знае, че като плаща вноски всеки месец, сам си избира здравен фонд, сам си избира пакета и съответно получава обслужването. Трябва да има конкуренция. Като няма конкуренция, Здравната каса просто пилее парите, прахосва ги.

Водещ: Два въпроса, които са много важни – ще увеличавате ли данъците, ще приватизирате ли?

Иван Костов: Нека да кажа само едно нещо. Вижте, има едни такива проблеми, които ние сега обсъждахме с Мартин преди да влезем – няма градинки, няма детски домове, има изоставени детски градини, а едновременно с това децата няма къде да се запишат.

Водещ: На кмета…

Иван Костов: Не е работа на кмета, знаете ли защо? Защото правителството на тройната коалиция отне на Софийска община и на всички останали общини приходите, които те си имаха преди това на базата на отчисляване на 50% от данъка върху дохода на физическите лица.

Водещ: Вие сега сте първозащитник на Бойко Борисов.

Иван Костов: Не, това беше решение, което правеше общината стабилна, което й даваше възможност тези неща да си ги планира и решава. Сега всяка община е на субсидия. Тогава един чудесен кмет от БСП в Габрово, когато ние му казахме – защо го правиш, ти знаеш какво правиш, от Севлиево, Йовко Йонков, ние му казваме – какво правите в момента, отнемате собствените проблеми на общините, няма да могат да решат най-насъщните си неща, заменяте ги със субсидия. Той каза – това е, защото въвеждаме правилата на ДДС, ще се срине данъчната система, това е само за една година. Да, ама се оказа, че не е за една година. Ето, те държат всички, буквално за гушите ги държат, как да решат въпросите.

Водещ: А тези два въпроса – за приватизацията и за данъците?

Мартин Димитров: Първо за София, много важно уточнение. Когато беше нашето правителство, и трябва всички да го знаят това нещо, 50% от ДОД оставаше в София, след това имаше подмяна и това беше опорочено като модел. Идеята е хората, където си плащат данъците, там да отидат и техните пари. Това е честно. След това това нещо беше променено като модел и беше загубено безвъзвратно. Хората трябва да го помнят обаче. По отношение на данъците – СДС и Синята коалиция е формацията, която системно в последните 20 години работи за намаляване на данъците в България. Това е много силна теза. Аз си спомням, когато предложихме 10-процентен плосък данък в България, бяхме само ние. Никой не ни подкрепяше, но настойчиво, постепенно успяхме да наложим тази своя теза. Ние само ще намаляваме отсега нататък данъците, това не е самоцел. Защото все още данъчната тежест в България е висока, а по-ниското облагане стимулира хората да не крият данъци. Доброволното изпълнение, желание на човек да си плати данъка за нас е най-ключовия въпрос, най-силния стимул.

Водещ: По въпроса за приватизацията, за АЕЦ “Белене” възникна интересен казус. Това е едно от нещата, което раздели партиите, което не е лошо.

Мартин Димитров: Имате ли представа, вие всяка сутрин водите блок, популярен сте, водите предаване. Знаете ли колко пари са дали до момента за “Белене”?

Водещ: Според мен 1 млрд. поне са дали.

Мартин Димитров: И какво са направили с този 1 млрд.? Никой не знае. Това са прахосани пари. Тоест, дадени близо 1 млрд. лева досега за “Белене”, като отиде човек там, има площадка само там, която си има от преди години и нищо ново не е направено. Това е “Белене”. Хубавото при нас е, че ние каквото кажем, от години имаме една и съща позиция. Това е важно при политиците – да имат една и съща позиция. А не, както имаше един хубав виц – получих седем предложения за брак, от които приех пет. При нас е един брак, това е важно. За “Белене” – рискът трябва да бъде поет не от нормалния данъкоплатец, не от нас или от вас, не от хората, които ни гледат в момента по телевизията, рискът трябва да бъде поет от частен инвеститор, който, ако иска да си вложи, да си рискува парите, да го направи, но не на гърба на моето дете.

Иван Костов: Това за приватизация и прочие няма нищо общо с истината. Големият проблем е, че вместо да се решат същинските проблеми на енергетиката, а те са, че ние произвеждаме 1 лев БВП с два пъти и половина повече разход на енергия, отколкото в останалите страни. Значи, ако икономисваме енергията на средно европейско ниво, ще произведем два пъти и половина повече БВП. С други думи ще станем два пъти и половина по-богати. Това е въпрос на стратегия, на правителствена. Това е решение, което може да дойде само от нас, защото ние години наред казваме – абе завършете я тази реформа най-после.

Водещ: Можем да кажем, че коалицията сините-ГЕРБ е до голяма степен вече предрешена, ако са такива резултатите, които ги знаят днес?

Иван Костов: Нищо не знаем за резултатите. Това, което искаме в момента, е да довършим започнатите реформи, които поради грешки, хайде, поради слабости не сме успели да завършим. Ние искаме да се върнем, защото само демократичната десница е правила промени към добро в тази страна.
Искаме да завършим това, защото останалите не посмяха да го направят.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...