Сините: Иде криза, а БСП обещава несериозни неща

Водещ: Здравейте отново в студиото на “На четири очи”. Сега ще започнем един малко по-необичаен разговор с господата Иван Костов и Мартин Димитров. Необичаен дотолкова, доколкото те не са в студиото. Те са в нашите студиа, едното от които е в Монтана, където е г-н Костов и едното е в Бургас, където е г-н Димитров. Така се случи, че програмите им ги изпратиха там, но се надявам, че ще получим интересни отговори, въпреки дистанцията. Здравейте, господа. Г-н Димитров, имам един въпрос към Вас и той е първи, защото следващият, според мен по право е за г-н Костов. Та, БСП, г-н Димитров, обещава в предизборните си клипове и намерения и програми да се ангажира със средна пенсия 450 лв. и средна работна заплата от 900 лв. в рамките на следващите четири години. Да Ви попитам, Вие какво можете да обещаете, тъй като очевидно е дошло време на конкретните цифри и обещания?

Мартин Димитров: Тези обещания са нелепи и несериозни. Както предупредихме още преди няколко месеца, те не могат да си изпълнят бюджета. Виждате училища, които нямат финансиране, не получават необходимите суми, виждате здравната каса, която е в много тежко финансово състояние, виждате един бюджет, който се издънва буквално. Поискахме неговата актуализация, поискахме нов бюджет. Още преди месеци с пълната загриженост за ситуацията, но това не се случи. На този фон да се правят обещания за увеличение на пенсиите и за увеличение на заплатите в бюджетната сфера е нелепо. Още повече, че за тази година е взето решение да не се увеличават заплатите в бюджетната сфера. В една издънваща се буквално ситуация, съжалявам, но това е думата, много тежка криза, все пак това е третият премиер на БСП, който създава тежка кризисна ситуация. След Луканов, след Виденов, Станишев е третият премиер на БСП, който завършва с троен провал. В икономиката, в социалната сфера и в европейската интеграция.

Водещ: Нека сме справедливи, обаче, г-н Димитров, и да кажем, че тази криза като че ли дойде отвън, наистина. Така ли е в крайна сметка?

Мартин Димитров: Не бяха взети мерки. Некомпетентната и непрофесионална политика на правителството я засили. Защото ние поискахме веднага разходите на бюджета да бъдат намалени поне с 2 милиарда лева. Можеха да бъдат орязани, като например разходите за голф игрища, за индустриални зони, а те вместо да бъдат намалени се увеличиха. Знаете, обръчите от фирми са причината за това. На второ място поискахме план за връщане на европейските фондове още през есента. Като сме наясно, че това може да го направи само ново правителство, с ново доверие. Направо е безобразие да бъдат загубени милиони европейски фондове в условия на криза. Свежи пари, които биха могли да стоплят буквално икономиката.

Водещ: Въпросът беше, Вие можете ли да се ангажирате с някакви конкретни цифри? Хората да знаят, ако случайно попаднете в следващото управление, Вие какво ще им обещаете, Вие какво ще им кажете?

Мартин Димитров: Значи, вижте, обещаването на конкретни суми за заплати и пенсии е несериозно и нечестно към хората. Искам да Ви напомня нещо, г-жо Ризова. Само преди пет месеца имаше позиция на СДС, целия бюджетен излишък, около 4 милиарда лева, да отиде в Сребърния фонд. Тогава пенсиите можеха да нараснат спокойно с 10 процента средногодишно. Ето това е конкретно. И това е устойчиво. Не като дойдат избори Масларова да ги води на море и да им подхвърля на нашите майки и бащи трохи, когато има изборна ситуация. Това е нечестно към хората. И такива обещания не са коректни, не са честни. На хората трябва да се предложи модел за устойчиво развитие. И сега дебатът трябва да бъде друг. Дебатът, от който Станишев бяга трябва да бъде друг. Как да бъде стабилизирана икономиката, как да бъде спасен бюджетът?

Водещ: Ще Ви попитам и затова.

Мартин Димитров: А не само празни обещания за нарастване на пенсиите, които са несериозни.

Водещ: Ще Ви попитам и затова. Но нека преди това да попитам нещо и г-н Костов, ако не възразявате, защото г-н Станишев каза, че на 5 юли, г-н Костов, българите трябва да избират между стабилността на държавата и доходите и между все по-реваншистката и все по-крайна десница. И тя се олицетворява, казва г-н Станишев от Синята коалиция и ГЕРБ, които вече не крият, че ще бъдат заедно и чрез харизмата на г-н Борисов, на власт ще дойде Иван Костов. Как Ви звучи този план, че Вие ще дойдете реваншистки настроен, заедно с харизмата на г-н Борисов?

Иван Костов: Вие понеже питате какво можем да обещаем?

Водещ: Питам.

Иван Костов: Ние можем да обещаем, че ако хората ни изпратят със своето доверие в управлението на страната, там да не бъдат БСП и г-н Доган. Това е абсолютно сигурно обещание, което можем да им дадем. Синята коалиция е този полюс, който политиката отрича, БСП и г-н Ахмед Доган. Това е най-конкретното обещание, което можем да им дадем. На второ място, няма място за реваншизъм в една страна, която е изправена пред два тежки, огромни проблема. Единият проблем е загуба на доверието от страна на ЕС и съответно спирането на европейската подкрепа за България, финансова подкрепа имам предвид, това е един от най-големите проблеми на страната. И вторият е, който трябва да се решава, е да се води антикризисна програма, по възможност с широко съгласие, за да може България да излезе от кризата, да тръгне отново по пътя на устойчивото развитие.

Водещ: Колко широко съгласие, г-н Костов, какво разбирате под широко съгласие?

Иван Костов: Ами вижте, добре би било да се възстанови в НС, в законодателното тяло по-реформаторското, европейското реформаторско мнозинство. Защото всички наши приятели от ЕС ни казват, че ние трябва да продължим и да завършим реформите. Това е най-тежкият проблем на страната. Заради това няма законност. Заради това сме станали нарицателно за корупция, за властваща мафия и т. н. Трябва да продължим и завършим реформите. В този смисъл всеки, който в НС иска да направи усилие в полза на България, трябва да участва в това реформаторско мнозинство. И да кажа една дума по отношение на тези конкретни обещания, които Вие искахте да коментираме. Положението на страната е достатъчно тежко и институциите са в такова плачевно състояние, доверието помежду им, доверието на фирмите към държавата, на гражданите към държавата, на гражданите към фирмите е на такова ниско ниво, репутацията на страната е толкова в лошо състояние, че това, което трябва да се прави в следващите години е бързо да се възстановяват възможностите на държавата, ефективно и добре да решава собствените си задачи. Да стане отново силна, да стане отново ефикасна.

Водещ: Разбирам Ви. Вие говорите за реформаторското мнозинство, което датира като термин от времето, когато Вие бяхте министър-председател и то включваше и леви формации като тази на г-н Томов, нали така, добре си спомням? Но Вие не отговорихме на един друг въпрос. Упрекват Ви в реваншизъм, г-н Костов. Казват, че идва реваншистката десница. Реваншист ли сте?

Иван Костов: Аз казах, че не е възможно човек въобще да мисли за реваншизъм, ако се вгледа в размера на проблемите, пред които е изправена България. Разбира се, но това не бива да се нарича реваншизъм, трябва да бъдат реализиране делата на сегашната коалиция, трябва да бъдат подчертани причините и да бъдат посочени виновните, поради които репутацията на страната се е сринала, поради които България е пример за корупция. Това всичкото трябва да бъде разкрито. Това е част от очакванията, които и ЕС има към нас. ЕС ще даде възможност България да ползва подкрепата на неговите финансови средства само в случай, че ние наистина подведем под отговорност хората, които са злоупотребили с европейските пари. Иначе няма да се възстанови доверието към нас. Но това не е реваншизъм. Това е част от реформите, които трябва да се вършат.

Водещ: Добре. Аз съм много любопитна да чуя отговора на г-н Димитров на този въпрос, най-малко заради възрастта на г-н Димитров, във Вашите представи как звучи, че Вие всъщност сте част от една реваншистка десница, г-н Димитров? Как Ви звучи този упрек?
Мартин Димитров: Притесняват се от нас, защото знаят, че ние държим на правилата. Че ще има правила. При това положение хората, които затънаха в тежки корупционни скандали ще пострадат. Защото, когато се спазват правилата и се провери кой ги е нарушил, защо са загубени милиони европейски фондове, кръговете около Ахмед Доган и кръговете около Сергей Станишев ще станат жертва. Това не е въпрос на реваншизъм. Това е въпрос на върховенство на закона. Трябва да има правила и законност в България. И тези закони трябва по еднакъв начин да се прилагат за всички. Това, което се случи през последните месеци и години е, че определена група лица решиха, че са над закона, че за тях не важат правилата, че могат да прахосват и българския бюджет и европейските фондове. Това, което им казва Синята коалиция, това, което им казваме всички ние е, ще има правила. Не сте над закона. Това няма да продължи по-нататък по същия начин. Не може така. Това им беше казано по категоричен начин и от ЕС. И това е много силно послание. Връщането на законността, на справедливостта в България не е реваншизъм, напротив, това е част от всяка една цивилизована държава. Това правим. Това предлагаме. Очевидно е, че ги плаши. Но нямаме друг избор. Това е избора на нормалния, честния човек.

Водещ: Г-н Димитров, нали знаете, че в обществото битува едно мнение, че в България между политическите сили съществува, да го наречем консенсус. Която и партия да дойде на власт, няма да търси отговорност от предишната партия. И затова аз съм дълбоко убедена, че има една трайна, така, нежелание някои хора да гласуват, защото смятат, че който и да дойде на власт, той просто ще се направи, че другите нищо не са направили, нищо не се е случило и просто ще тръгне по своя път. Като прибавим към това, Вие казвате, върховенство на закона, като знам в какво състояние е българската съдебна система, като знам какви са и критиките, за които и г-жа Грънчарова предупреждава, че ще бъдат много остри в следващия доклад, как тогава ще се случи това възмездие ли, както го наричате по друг начин?

Мартин Димитров: Вие бяхте свидетел, както и всички български граждани на непрестанните атаки срещу нас, включително през съдебната система, включително през централната избирателна комисия. Това е така, защото, г-жо Ризова, с нас не може да има сделка. Ние със Станишев и Доган няма да преговаряме. Ние ще направим правителство, което да бъде абсолютно различно. Така, че тезата, че всички били еднакви е нелепа и несериозна. Тя се лансира от БСП. И това е техния опит да отблъснат хората от българската политика. Но време е за почтеност, време е за морал. Не може да продължава по този начин. И имайте предвид, че новото правителство, което ще създадем, то, ако не спре веднага тази тежка политическа корупция, няма как да бъдат върнати европейските фондове. И понеже питахте за конкретни неща, искам да Ви дам един конкретен пример днес от Бургас. Хората не питат за обещанията на БСП за пенсии, обещанията на БСП за заплати. Хората поискаха пътен възел Бургас – Средец – Созопол, който да позволи на 70 000 души от Меден Рудник да стигат навреме на работа, да не им отнема по два часа и повече. Това искат хората. Реални, конкретни неща. Празните обещания на БСП и ДПС вече нищо не струват. Хората не искат и да ги чуват.

Водещ: Г-н Костов, имам един конкретен въпрос.

Иван Костов: Може ли да отговоря на този, предишния Ви въпрос?

Водещ: Разбира се, разбира се. Той в някаква степен към двамата.

Иван Костов: Ние обещаваме, защото ме попитахте партиите дали не са се сговорили помежду си да не си търсят отговорност, ние обещаваме в нашата политическа програма на Синята коалиция, да ликвидираме политическата корупция с радикална реформа на политическата система, с много сериозни промени в законодателната система. Предвидили сме цял комплекс от мерки, с които да се ангажираме и да постигнем тази цел.

Водещ: Добре. Г-н Костов, обаче, искам един конкретен въпрос да Ви задам на Вас, защото наистина аз нямам реален спомен за тези неща, имаше един клип, който вървеше, ако не се лъжа от името на “Нова зора”, но те са коалиционен партньор на БСП и общо-взето никой не се разграничи от неговата същност. В този клип се казва, перифразирам, разбира се, Костов отряза пенсиите докато беше на власт. Нека да изясним това нещо, защото се създава едно усещане, че и Вие сте някакъв човек, който смазва всички възрастни хора, ако случайно дойдете на власт и понеже знам, че вие възразихте в писмо до телевизията, можете сега да отговорите.
Иван Костов: Много Ви благодаря. Това е изключително недопустима, бих казал, клевета по отношение на управлението от 1997 – 2001 година. Истината е, че тогава пенсиит

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...