Светослав Малинов: Ще бъда много по-видим и активен като евродепутат

– Г-н Малинов, как приемате предизвикателството да станете депутат в Европейския парламент?

– Мисля, че съм един от най-подготвените, които влизат в Европейския парламент. Едва ли някой две години сериозно се е готвил, преди да встъпи в длъжност така, както се случи с мен. Иначе още когато съм се кандидатирал, не точно аз, а самите избиратели на Синята коалиция са преценили, че съм достатъчно подготвен. Не се чувствам притеснен. Аз съм бил национален политик последните години и смятам да остана такъв, разбира се, от позицията на евродепутат. Тази позиция дава големи възможности да се участва в дебата в България, макар и по теми, които медиите не ги уважават. Влизам в Европарламента в момент, в който всички говорят за криза. Тази криза има всякакви измерения, като започнем от финансови и стигнем до морално-политически. Смятам активно да участвам в този дебат в България, имайки възможност да присъствам в самото ядро – властовата структура на ЕС, каквато е парламентът. Това е нещо, което не съм го предвиждал, когато се кандидатирахме. Преди две години не ни изглеждаха така нещата.

– Какви ще бъдат вашите приоритети?

– Аз съм част от групата на ЕНП. Това е заявено предварително. Ще следим политическите въпроси и със сигурност ще има въпроси, по които ще действаме компактно като българска група, но всекидневната и рутинна дейност в парламента изисква ценностна дясна идентичност, а не национална.

– Какъв отзвук очаквате да заварите в Европейския парламент за протестите у нас?

– България е една от страните, в които в момента има протести. Не е единствената. Тези протести са срещу липсата на въображение във финансовата и икономическата политика. Не очаквам Европейският парламент да следи нашите протести. Със сигурност в Европейския парламент и европейската тема в момента не е концентрирана върху България, а върху така наречените страни от Южна Европа, в които дълговата криза е тежка и застрашава да напусне техните граници. Дълговата криза, както знаете, е далеч по-сериозен проблем. Нашият проблем си е наш проблем. Смятам, че той е разрешим в рамките на българското правителство, на българския парламент.

– Ангажименти като евродепутат ще създават ли пречки на работата ви като зам.-председател на ДСБ?

– Не. Евродепутатът има възможност, а между другото и Европарламентът винаги е насърчавал своите депутати да работят в своята страна. Имаме специални срокове и специални бюджетни средства за работа в своя избирателен район. Работата на евродепутата е в цялата страна. Смятам да бъда активен, дори много по-активен, отколкото досега, когато все пак се занимавах с научна и преподавателска дейност, изчаквайки своя мандат. Ще бъда много видим и много по-активен оттук нататък.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...
Атанас Атанасов: първият мандат върви към провал
"Като наблюдавам ситуацията, особено от вчера, мандатът на г-жа Габриел отива към провал. Днес...
ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПП ДСБ 6-13 май
Можете да прочетете бюлетина ТУК.
Ивайло Митковски: причината да сме в патова ситуация...
Ивайло Митковски: Крайно време е, когато една политическа сила поеме ангажимент и обещае нещо...