Светослав Малинов, член на ръководството на ДСБ: Ще бъдем алтернатива на безпринципната десница

ДСБ е против цветните бюлетини, те са отживелица

– Господин Малинов, активизира ли се политическият елит в началото на изборната година или това раздвижване е измамно?
– В годината на парламентарните избори е съвсем нормално да има повишена политическа активност. Но не смятам, че има разместване на пластовете. Според мен има наместване на българския политически елит и заемане на позиции.
– Успя ли Симеон Сакскобургготски да намали влиянието на партиите? Реабилитират ли се левият и десният политически център?
– Като преподавател по политическа теория аз прецизирам понятията и не мога да ги употребявам неправилно. В България никога не е имало двуполюсен модел, нито двупартиен. В този смисъл Сакскобургготски няма как да е разбил нещо, което не съществува. Не е случаен фактът, че неуките интерпретатори, които използват тази формула, всъщност са и най-големите му почитатели.
– А каква е правилната постановка, според вас?
– Смятам, че появата на Симеон Сакскобургготски и неговото специфично движение наистина отслаби ролята на политическите партии и на българския парламент. Едва ли друг път парламентът е бил толкова дискредитиран – той е систематично пренебрегван, към него се отнасят с неуважение министри, включително и премиерът. Парламентарният контрол е сведен до минимум. Изглежда така Сакскобургготски разбира промяната в политическата система – като омаловажаване на институциите, на партийната и парламентарната демокрация. Но въпреки това, което премиерът постигна като дискредитация на демократичните институции, все пак престижът на партиите е дело на самите партии. Надявам се, че с принципни и честни позиции преди и по време на парламентарните избори партиите ще могат да възстановят мястото, което заслужават в една демократична система. Възникването на ДСБ показа, че българските граждани имат сили и са в състояние да дадат в момент на криза ново начало. А това е най-доброто, което се случи преди всичко в дясното политическо пространство.
– Как разчитате все пак данните на социолозите специално за ДСБ?
– Данните за ДСБ през последните два месеца вървят нагоре. Според “Алфа рисърч” и НЦИОМ ДСБ ще бъде парламентарно представена в следващия парламент. При това има тенденция нагоре, която ще продължи. Забележете, че аз се позовавам на публични агенции, а не на наши собствени проучвания.
– А имате ли такива и какво показват те?
– Данните ни са, че в следващия парламент ще бъдем представени с една парламентарна група, която е съизмерима с настоящата и има тенденция за по-добър резултат.
– Възможно ли е единодействие на ДСБ със СДС и групата около него?
– На този етап единодействие е невъзможно, защото претендираме да сме алтернатива. А алтернативата на десницата не би могла да бъде заедно със старата десница. Освен това от ДСБ многократно сме заявявали своето недоумение от компанията, в която бяхме поканени. Това са хора, които са дискредитирали съвършено съзнателно управлението на ОДС – като Евгений Бакърджиев. Лица, които с появата на Симеон Сакскобургготски изразиха желание да управляват заедно с него като Стефан Софиянски. Това са още хора, разклоненията на чиито формации отиват директно в НДСВ. Затова имаме всички основания да не желаем сътрудничество и дори да се пазим от него. Именно заради този тип политическа безпринципност направихме нова формация. И вече със създадените си структури сме покрили над 80 % от общините в България.
– Какъв тип граждани ви припознават като защитници на техните интереси?
– Това са убедени десни избиратели, хора, които са гласували винаги за десницата. А членовете ни са, от една страна, основно граждани, които са работили за десницата и СДС, и от друга, хора, които никога досега не са се занимавали с политика. В тази спойка между опитни и принципни хора и неопитните, които обаче искат да се включат в обществените процеси, отвратени от политическите нрави напоследък, е уникалността на ДСБ. При нас има много млади и образовани хора – ще дам пример с Добрич, където 44% са на възраст под 35 години и където половината са с висше образование.
– Може ли да очакваме на следващите избори отново да се яви коалицията ОДС?
– Ние протегнахме ръка към партньорите си. Смятаме, че с БЗНС-НС, Демократическата партия и БСДП си струва да се отиде на избори.
– На какъв етап са преговорите?
– Засега нямаме конкретен отговор и наблюдаваме колебание към кой от центровете вдясно да се ориентират. Затова най-разумно е да ги изчакаме. Ние сме заявили нашите принципи. При преговорите с тези три партии – БЗНС-НС, ДП и БСДП, видяхме не само близост, а пълно съвпадение на принципи и оценки на миналото, настоящето и бъдещето. В този смисъл смятаме, че сме свършили своята работа за формирането на онази коалиция, която може да бъде политически представител на дясното.
– Смятате ли, че цветните бюлетини биха се оказали полезни и биха улеснили избирателите?
– Ние сме против цветните бюлетини и Демократи за силна България изразиха своето становище за бели бюлетини. Ще го отстояваме и в парламента. Тези, които се чувстват несигурни и имат колебания в качествата на своя електорат, разчитат на цвета – нещо, което е доста първосигнално. Битката не трябва да е за цветни бюлетини, а за концепции и за принципност в коалирането. Убеден съм, че само политици на много ниско равнище биха могли да изтъкват дори пред себе си аргумента за необходимост от цвят. Освен това не само навсякъде по света, а и у нас ролята на цветните бюлетини намалява. Имаме вече достатъчно опит. Това е една от останките на посткомунистическото време.
– На какво се дължи фактът, че сега – шест месеца преди изборите, БСП заяви намерението си да изтегли контингента ни от Ирак, ако спечели вота?
– БСП изпадна в паника в началото на тази година. И тя е оправдана – независимо от високите рейтинги, тя вече две години и половина не търпи никакво развитие. При нея няма нито кадрово, нито идейно обновление. БСП стои на едно място и съвършено правилно нейните лидери усещат, че ги очаква спад през следващите месеци. Затова те започват годината активно и агресивно. БСП си влезе в рутинната роля на лява, популистка партия. Отново са налице предпоставки, че тя ще се движи по силата на най-малкото съпротивление, лишена от далновидност и носеща опасност за българската политика в дългосрочен план. БСП, според мен, ще остане в изолация в следващия парламент, защото проспа последните две години и половина в комбинации и договорки с НДСВ. Тя не забеляза, че цената, която се плаща, за да участваш във властта, без да си избран, е загуба на доверие и лишаване от бъдеще.
– Как очаквате оттук нататък да се развие кампанията като имаме предвид, че тези избори са изключително важни поради бъдещото ни членство в ЕС?
– Ние ще се опитаме да водим позитивна и принципна кампания с ясни послания, базирани на управленческия опит. Знаем, че левицата ще се върне към своите изпитани популистки послания, защото е явно, че при нея друго няма. А и тя така и не успя да заговори на езика на други слоеве от българското общество. НДСВ ще се опитва да фалшифицира резултатите от своето управление, доколкото є стигат силите. Проправителствената десница ще говори за коалиционна политика.
А вие от ДСБ?
– Ние ще изтъкваме слабостите на управлението, като предлагаме алтернатива. И винаги ще изобличаваме българската левица в лицето на БСП.
– Определени социолози твърдят, че може да се разчита на вас за подкрепа на ляво управление. Имат ли основания?
– Това е едно от най-налудничавите неща, които сме чули. Неколкократно отрекохме това. Има определена група български социолози, чиято основна роля в момента е да произвеждат фалшиви интерпретации и да създават объркване. Ролята на анализаторите в момента е иззета от хора, които правят грешни прогнози и фалшифицират резултати. Все пак всеки има свободата сам да се изложи.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...