Светослав Малинов: Фойерверки в пресата не помагат за десния кандидат-президент

Водещ Николай Бареков: Добро утро казвам на двама представители на две политически сили, които в момента са на различни позиции, едната е в управлението – НДСВ, и тук е Атанас Щерев, и ДСБ, която е в опозиция, тук е Светослав Малинов. Добро утро и на двама ви.

Атанас Щерев: Добро утро.

Светослав Малинов: Добро утро.

Водещ: Ще търсим вашия различен може би политически поглед в оценката към първите четири години и речта-отчет, която държавният глава Георги Първанов произнесе, а може би ще търсим и да видим какви новини се крият зад тези публикации в днешната преса. Може би да започнем с… все пак с опозицията, доц. Щерев, ако нямате нищо против.

Ат. Щерев: Нямам нищо против. Моля.

Водещ: Г-н Малинов, изкушен съм да ви попитам доколко е вярна тази новина. Първо, измествам фокуса от нашия разговор, но тя е интересен факт, че Димитър Абаджиев би могъл да бъде кандидат за президент, подкрепен от ДСБ и от СДС.

Св. Малинов: Най-важното в случая, когато говорим за президентския кандидат на десницата, е, че има ясно изразено желание от страна и на двамата лидери – на СДС и на ДСБ, а и на останалите партии, за общ кандидат. Оттук-нататък стъпките са много. Те са трудни, тъй като трябва да се връща доверие и част от запазването на доверието между партиите и между техните лидери и ръководства е да спазваме джентълменската договорка да не говорим нищо, преди да имаме съгласие за това какво да кажем публично. В този смисъл аз ще се въздържа от коментар. Искам само да отбележа дълбокото ми убеждение, че не помагат подобен тип фойерверки в пресата, тъй като, когато се водят разговори, когато са въвлечени много хора, е добре по някакъв начин да бъдат оставени на спокойствие, макар и не задълго, за да може час по-скоро, защото аз смятам, че нямаме много време, да се стигне до тази обща кандидатура.

Водещ: Да ми кажете от това, което вие говорите сега, аз правя извода, че макар че има някакво медийно затишие, на втори план десните партии, особено двете големи десни партии, СДС и ДСБ, активно общуват на тема общ кандидат президент.

Св. Малинов: Така е.

Водещ: Оставам с това впечатление от вашата…

Св. Малинов: Но и не само големите партии, изобщо, когато става дума за мажоритарен избор, трябва да се загърби идеята за големите и малките партии, тъй като е от особено значение и символиката, и личностите, и начинът, по който се достига. В този смисъл преговори има и когато има нещо, което трябва се съобщи, то ще бъде съобщено и във всеки случай най-добрият вариант да бъде съобщено е от самите лидери на десните партии.

Водещ: Между другото така ли ще бъде съобщена общата кандидат-номинация? Все пак ще има среща на най-високо лидерско ниво в дясното.

Св. Малинов: Има срещи на най-високо лидерско ниво, има номинации, които постъпват и от структурите. В момента, бих казал, това е най-невралгичният период, в който нищо не е ясно – нито процедурите, нито кандидатурата, същевременно има и споменати вече имена, има и полуизяснена процедура. Крайният резултат обаче е важен, а това е, което интересува според мен българските граждани.

Водещ: Да не би да е имало такава тайна среща вече между Иван Костов и Петър Стоянов?

Св. Малинов: Не, не мога да кажа дали е имало тайна среща.

Водещ: Но не може и да отречете, че е имало такава среща.

Св. Малинов: Това, което казахме като позиция многократно, е, че няма да коментираме процеса, стъпките и имената, преди да сме решили какво да съобщим.

Водещ: Между другото в подкрепа на колегите от “24 часа”, които днес излизат с този материал, аз искам да кажа, че като журналист през последните няколко седмици активно се носи, така, не искам да казвам слухът, защото слухът не е като че ли… не излъчва добронамереност в този смисъл, но информацията, че около Димитър Абаджиев се случва нещо и вероятно той ще бъде кандидат-президентът на десницата, но това са само наистина неща, които могат да бъдат коментирани на принципа нещо се случва.

Св. Малинов: Искам само да отбележа, че това е съвсем жив демократичен процес, той не е нагласен, това не е, като да се спомене, че г-н Велчев ще е прокурор, да се пусне слух и след това той да бъде избран с пълно почти единодушие.

Водещ: Е, аз мисля, че г-н Абаджиев също има много сериозен шанс да бъде точно той кандидат.

Св. Малинов:Разбира се, но процесът е жив и е различен. Тук…

Водещ: И с непредизвестен край.

Св. Малинов: Точно това е, а и освен това става дума за прекалено много хора, прекалено много партии и идеи. Обединителната фигура трябва да обединява преди всичко гласоподавателите. Затова трябва да се изчака и да се чуе дори и тяхното мнение. Разбира се, мнението преди всичко на тези, които са организирани в партиите като членове и симпатизанти.

Водещ: Добре, да не изместваме все пак темата на нашия разговор. Зрителите на Би Ти Ви разбраха, чуха и горе-долу знаят накъде се движат посоките и това, че Димитър Абаджиев все пак вече е една много вероятна кандидатура за десен кандидат-президент. Г-н Щерев, каква е оценката, каква си настроенията между другото в НДСВ като оценка спрямо четиригодишният мандат на досегашния държавен глава Георги Първанов и неговия отчет пред парламента?

Ат. Щерев: Аз искам да кажа преди всичко, че съм пристрастен в този дебат.

Водещ: С всички уговорки вие нарекохте Георги Първанов популист, така че…

Ат. Щерев: Затова, защото аз поддържам мислите на един велик човек, който не е Фридрих Енгелс както биха помислили по-старите…

Водещ: Или може би Карл Маркс.

Ат. Щерев: …или Салма Хайек, както биха помислили по-младите, а това е Фридрих Хайек. Той казва: “Пътят към робството е постлан със социализъм.” Аз бих добавил и: “Пътят към робството и всеобщата бедност е постлана със социализъм.”

Водещ: Разтълкувайте в днешния контекст това изречение обаче? Какво означава “Пътят към робството е постлан със социализъм”, когато президентът…

Ат. Щерев: Вярвайки във всичко това, аз смятам, че…

Водещ: …Първанов отчита своя 4-годишен мандат.

Ат. Щерев: Точно затова смятам, че тогава, когато, нищо персонално не искам да кажа срещу тези достойни мъже, аз, бих казал, и защо мъже обаче само, но не е здравословно нито за демокрацията, нито за нацията, нито за развитието на страната ни президентът и вицепрезидентът, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и голяма част от ръководителите на неправителствени организации да гравитират и да произхождат от кръговете на социалистическата партия.

Водещ: Дава ли си сметка…

Ат. Щерев: Това не е здравословно.

Водещ: …НДСВ, че, общо взето, се стигна до това състояние на нещата реално и с ваша подкрепа?

Ат. Щерев: НДСВ е либерална партия, която стои в центъра и която може да управлява заедно и с леви, и с десни сили. И жалкото е, че днес ние трябва да правим една дясноцентристка политика заедно със социалистическата партия, която вижда интересите на страната днес, готова е да превъзмогне свои партийни интереси в името на националния интерес и да провеждаме тази политика. Олицетворение на политиката на кабинета е това, което прави финансовото министерство с рестрикциите и с дясноцентристката политика…

Водещ: Да ви питам директно…

Ат. Щерев: Ние сме принудени в този момент затова, защото всички виждат, че не е възможно да се прави друга политика освен дясноцентристката, и не е правено.

Водещ: Да ви попитам директно, доц. Щерев, на това, което говорите вие, е политика. На кадрово ниво имате ли, така, мнението, че БСП преяде с власт?

Ат. Щерев: Аз току-що го казах.

Водещ: Ама кажете го по-директно.

Ат. Щерев: То не е здравословно.

Водещ: Вие го казахте малко по-така завоалирано…

Ат. Щерев: Това не е здравословно за…

Водещ: …затова ви питам директно.

Ат. Щерев: …не само за демокрацията, това не е здравословно за нацията и за развитието на страната.

Водещ: Какво направи БСП с властта? Хайде така да ви задам въпроса, да го чуем от вас.

Ат. Щерев: Вижте, аз го казах прекалено ясно.

Водещ: Кажете го още по-ясно.

Ат. Щерев: Не е здравословно и не е добре ръководителите на всички институции, без да оспорвам техния авторитет, те са демократично избрани в страната, да произхождат или да гравитират около социализма, социалистическата идея и БСП.

Водещ: Този факт по някакъв начин променя ли вашата оценка за първите четири години от мандата на Георги Първанов?

Ат. Щерев: Георги Първанов имаше един успешен мандат. Аз мисля, че никой не може да оспори неговите качества на политик и на президент. Аз съм против него във връзка с… и против неговото преизбиране, във връзка с действително един популизъм, който се забелязва в неговите действия, и аз веднага ще посоча.

Водещ: Къде? Дайте примери конкретни, след като имате такава

оценка.

Ат. Щерев: Той например предложи една крайно нереалистична мярка за разрешаване на проблема със здравно неосигурените граждани, знаейки много добре, че това нещо не може да стане – да се опростят техните вноски. Това е жив популизъм и това в никакъв случай не е разрешение на въпроса и никога няма да се достигне до такова разрешение на въпроса. Друг пример за популизъм е неговото отношение към Закона за трансплантациите. Аз съм готов да споря много на тази тема, но той взе страна в този спор. Един държавен глава не може да взима страна и в никакъв случай не може да се увлича от мнението само на няколко души. Третата, и много важна…

Водещ: Така.

Ат. Щерев: …теза, която бих желал да подкрепя, това е проблемът за демографското състояние на нацията и действията на г-н Първанов в тази посока. Отново виждам немалко популизъм и аз се надявам в близко време да имам възможност заедно с мои колеги да покажа… да покажем заедно къде са истинските проблеми за демографското състояние на нацията.

Водещ: След това, което казвате, как Георги Първанов изпълни основното си послание преди изборите да бъде социален президент?

Ат. Щерев: Г-н Първанов се стреми да бъде такъв. Той се стреми да направи послание към хората и преди всичко към тези хора, които са малоимотни или безимотни в страната, че той е техният защитник. Той се стреми да разшири доколкото е възможно в рамките на закона, правомощията на президента и това са добри действия…

Водещ: Много хора ли в НДСВ имат…

Ат. Щерев: Но аз отново повтарям, че тези негови действия, популизмът и нереалността на това, което той предлага, не водят до благоденствие на нацията, до продължаване на просперитета в страната.

Водещ: Последно да ви попитам, преди да дадем думата на г-н Малинов, много ли хора в НДСВ имат подобни мисли на вашите, имат подобни настроения спрямо президента?

Ат. Щерев: Аз не мога да отговарям за всички хора в НДСВ.

Водещ: Без да споменавате имена.

Ат. Щерев: Моите впечатления са, че повечето от хората в НДСВ мислят като мен. Така си мисля.

Водещ: В парламентарната група на НДСВ…

Ат. Щерев: Да, също.

Водещ: …повече ли са хората, които искат да няма втори мандат за президента Първанов и мислят като вас?

Ат. Щерев: Ние не сме настроени да мислим по този начин в НДСВ, да спрем един човек да няма втори мандат…

Водещ: Не, говорим за желание…

Ат. Щерев: …да го спрем от управлението и т.н. Ние мислим непрекъснато и се стремим да мислим, както казва нашият лидер, позитивно и да видим кое е най-добро за страната.

Водещ: Е, значи мислите ли позитивно, че трябва да има нов президент?

Ат. Щерев: И в този смисъл мислим, че е възможно да се обсъжда и друго лице освен г-н Първанов за президент.

Водещ: Позитивните мисли в НДСВ са насочени към нов президент, в парламентарната група?

Ат. Щерев: Да.

Водещ: Учудва ли ви, г-н Малинов, това, което каза доц. Щерев? Такава оценка ясна даде той в нашето студио, а и очевидно има много последователи в парламентарната група на НДСВ.

Св. Малинов: Аз не вярвам на НДСВ открай време. Искам само да отбележа, че аз съм за първи път в този парламент и първото, което видях, е как една цяла група от 50 човека гласува против това Станишев да бъде премиер, защото е неспособен, защото е от БСП и прочие. И няколко седмици по-късно видях всички тези хора единодушно да гласуват Станишев от БСП да е премиер, защото той явно се е променил за тези 40 дни. В този смисъл, когато г-н Щерев казва, че те имат мисли и мислят, аз бих използвал известната шега – те мислят, но не са съгласни с това, което мислят. Какво мислят и как действат…

Водещ: Но от време на време…

Св. Малинов: …ще видим, когато дойде време за решения.

Водещ: …някой излиза и казва какво мислят в НДСВ. Ето, доц. Щерев каза сега какво мислят в парламентарната група на НДСВ.

Св. Малинов: Той, Щерев, е човек, който заяви, че не е съгласен с коалиционната политика на НДСВ, същевременно гласува за правителството. Аз не мога да обсъждам такива хора, понеже не мога да споделя техния опит. За мен това е непознато поведение и затова ми е неудобно да го обсъждам.

Ат. Щерев: Аз искам веднага да кажа, че когато се прави политика, е редно, когато искаш идеите, които споделяш, да бъдат идеи на управляващите, то тогава си длъжен да направиш компромис…

Водещ: …(говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… да стане част от тях.

Ат. Щерев: И, ето, този компромис направи и Меркел. И искам да кажа, че с този начин на мислене, за мое огромно съжаление десните партии ще стоят, докато мислят така, в опозиция. За мое огромно съжаление.

Водещ: Да не изместваме темата на разговора. Г-н Малинов, каква е вашата оценка на…

Св. Малинов: Не вярвам и на съжалението. Но искам да кажа нещо за оценката на…

Водещ: Оценката за първите четири години от мандата на Георги Първанов – темата на нашия разговор.

Св. Малинов: За разлика от г-н Щерев и тук не съм съгласен. Не мога да определя като успешен мандата на г-н Първанов. Аз бих го нарекъл безличен и малките проблясъци, в които той се показваше пред публиката, наистина бяха свързани с популизъм.

Водещ: Тогава, което каза доц. Щерев обаче за успешния мандат, беше една фасада на това, което след това той разви като свое…

Св. Малинов: Е, добре, но аз и думата не бих употребил, безличен мандат с проблясъци на популизъм и желание за още повече власт. И най-накрая, а именно миналата година, директна намеса в изпълнителната власт. Искам само да отбележа, че с две неща дойде Първанов в президентската институция. Едното беше за социалния президент – нещо, което не само той не може да осъществи, а, бих казал, нито един президент не би могъл да осъществи, това е извън правомощията на президентската институция. И второто, на което той особено държи, най-вече сега – че той изпълнява ролята на обединител на нацията и е неутрален арбитър. Фактически той слезе от тази си позиция, която успя да удържи, общо взето, три години и половина, слезе от тази роля и в момента директно се намесва в изпълнителната власт. Той кадрува, той по някакъв начин се оказа кръстникът на това правителство, дори скрит премиер в сянка в определени моменти. Разбира, че това правителство не е популярно и няма да става по-популярно, но фактът е, че той се закачи за изпълнителната власт по един недопустим начин.

Водещ: Едно изречение, което можем да прочетем при един внимателен прочит на речта на президента Първанов, е, че направеното е с много повече… е много повече от конституционните задължения на президента, т.е. направеното от него е много повече от конституционните задължения, респективно това е едно тълкувание, и права, които има по конституция. Доц. Щерев, вярна ли е тезата, че Георги Първанов е баща и архитект на днешната тройна коалиция?

Ат. Щерев: Г-н Бареков, искам преди всичко да кажа с цялото уважение към г-н Малинов и неговия начин на разсъждение, че ако действително този начин на разсъждение е разсъждението и начинът на поведение на десните сили у нас, то Първанов ще бъде следващият президент. Това е абсолютно сигурно затова, защото десните сили дълго в България няма да могат самостоятелно да управляват.

Водещ: Добре, това е вашата оценка за десните. Кажете сега на въпроса, който…

Ат. Щерев: Категорично. И по този начин, разграничавайки се от всички останали, десните сили дават възможност на БСП да управлява мандат след мандат, управление след управление, пост след пост.

Водещ: Е, ама това става с участието на НДСВ, г-н Щерев. Казвайки така, в момента извъртате тотално житейската логика.

Ат. Щерев: Когато няма никаква възможност…

Водещ: Вие гласувате за тези постове.

Ат. Щерев: …за дясноцентристко управление и разговори, защото управлението може да бъде следствие на поведение и на разговори. Този начин на поведение към центъра и към нашето участие в управлението…

Водещ: Добре, нека да отговори доц. Щерев на този въпрос.

Ат. Щерев:…предопределя един антагонизъм.

Водещ: Баща ли е, доц. Щерев, Георги Първанов на тройната коалиция, на тройния съюз? Съгласни ли сте с това твърдение?

Ат. Щерев: Това, което ме интересува, Георги Първанов може да бъде архитект, може да се каже, на това управление, но това е повече… нещо, което засяга БСП. Това, което мен засяга, това е важно, че в момента се води не такава, каквато бих искал, но все пак се води дясноцентристка дискусия. Това ме интересува.

Водещ: Добре де, но баща ли е Георги Първанов, баща ли е Георги Първанов?

Ат. Щерев: А що се отнася до взаимоотношенията между Първанов и БСП, мога да кажа, че действително Първанов е този, който направи повече за тази коалиция, отколкото от средите на самата БСП.

Водещ: А тази коалиция, доц. Щерев, ин витро ли беше зачената или това дойде като естествена реакция на НДСВ и БСП, естествена любов между тях?

Ат Щерев: Когато не може да стане зачеването по естествен път, това, което в страната се очакваше, да продължат реформите, да има едно дясноцентристко управление и се видя, че това е невъзможно, то естествено, че трябваше да настъпи нещо друго, което вие наричате ин витро.

Водещ: Как, ин витро ли стана тази коалиция? Ин витро, политическо ин витро.

Св. Малинов:Въпросът с бащата се изясни. Това, което не можахме да изясним, е какво прави НДСВ там. Аз мисля този въпрос да го оставим на избирателите.

Водещ: Вие ще поканите ли НДСВ да подкрепят г-н Димитър Абаджиев, ако се наложи?

Св. Малинов: За нас са важни гласоподавателите. Това са мажоритарни избори, личността е от решаващо значение. Ние няма да подкрепим Симеон Сакскобургготски…

Ат. Щерев: А защо няма да подкрепите Симеон Сакскобургготски?

Водещ: А вие бихте ли подкрепили Димитър Абаджиев, доц. Щерев?

Ат. Щерев: Моля?

Водещ: Димитър Абаджиев бихте ли го подкрепили?

Ат. Щерев: Да, ако сравним един наш кандидат с кандидат на десните сили, нека да започнем да видим кои са за и против и тогава да видим кой би спечелил срещу г-н Първанов. Ето това е нормалното.

Водещ: Симеон Сакскобургготски или Димитър Абаджиев.

Ат. Щерев:Да, разбира се, това е нормалното.

Водещ: А ако Симеон Сакскобургготски не иска да се кандидатира?

Ат. Щерев: Ако не иска да се кандидатира, тогава дебатът… ще има друг, тогава ще има друго измерение…

Св. Малинов: …(говорят едновременно, не се разбира – бел. ред.)… за обединен кандидат на десницата, НДСВ не принадлежи към тази десница. Оттам нататък не виждам какво повече да се уточнява. Трудно е, когато човек не може да следва това, което е говорил преди изборите и г-н Щерев е доказателство за това.

Водещ: Добре, благодаря ви за този разговор и на двамата. Изключително интересен диалог между Атанас Щерев и Светослав Малинов в опита им те да направят оценка, доколкото и времето ни позволява, на 4-годишния мандат на действащия държавен глава.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...