Светослав Малинов: Управниците са изправени пред сигурна загуба

Мартин Димитров е с максимална политическа легитимност.
Когато се подписа споразумението на синята коалиция, за познавачите на българската политика стана ясно, че БСП и ДПС със сигурност отиват в опозиция. И започна бясна пропаганда и съпротива по всички възможни линии.
БСП и ДПС атакуват директно опозицията, за да се намали неизбежната и катастрофална загуба. Коалицията беше замислена с ясната идея, че е необходима и задължителна, за да има стабилно дясно правителство. Изстрадано и мъчително взето решение, но то даде надежда на всички нас и се оказа смазващо за управляващите.
Каквото и да се говори, недостатъците на управлението в София не могат да се съизмерват с провала на управлението на страната.
Нещата започват да изглеждат гротескно. Защото Борисов започва да печели симпатии дори и там, където не трябва, и от хора, които иначе не биха му съчувствали. Може би е хубаво Станишев да изчака малко и да се включи в надпреварата за кмет наесен, тъй като премиер със сигурност няма да остане – виждаме, че поне за кандидат-кмет се подготвя старателно.
***
– Как ще се отрази на Синята коалиция кризата в СДС?
– Не мисля, че има криза. За събитията в СДС през последния месец може да се говори поне от три гледни точки – политическа, политологическа или юридическа. Юридическата ще оставя на юристите. Чисто политически – СДС направи прецедент с пряк избор на председател от всички членове. В тази връзка за Мартин Димитров може да каже, че е с максимална политическа легитимност, тъй като единствен е преминал през подобна процедура; впоследствие и Националният съвет на СДС одобри новия политически курс. Тоест политически няма никакво съмнение каква е волята на членовете на СДС. Освен това съвсем скоро – буквално през миналата седмица – в СДС се състояха първични избори за подреждане на евролистата и на регионалните листи за парламентарните избори.
От това по-голяма легитимност за настоящия политически курс и настоящия председател на СДС просто не мога да си представя. А като чисто политологически анализ това, което е ставало през последните години в България, доказва, че всеки, който се опитва да оспорва висока политическа легитимност чрез юридически хватки, губи и всичко се връща като бумеранг. Нека никой да не се съмнява, че ДСБ, СДС и “приятели” отиват като “Синята коалиция” на евроизбори и на национални избори, както и в това, че в десницата има достатъчно компетентни юристи, които ще решат и този, и всякакви следващи казуси.
– Значи ли това, че синята коалиция не е застрашена? Защото хората точно от това се притесняват.
– Не е застрашена, но ще помолим нашите избиратели за търпение и здрави нерви или, по-скоро, да игнорират всички опити да ги облъчват с несигурност, които много скоро ще утихнат.
– А защо все пак се появиха всички тези спънки?
– Още от момента, в който се разбра, че може би ще има коалиция – преди 6-7 месеца – започнаха мощни атаки от всички медии, свързани с БСП и ДПС. За жалост в тях участваше и част от десницата, защото стана ясно, че коалирането между ДСБ и СДС ще промени политическата ситуация в България и ще осигури реална дясна алтернатива. Като проследите медийното отразяване, ще видите съвършено ясно как на всички нива на преговори и на сближаване между двете партии се обясняваше как няма да има коалиция, как тя е обречена, как тя ще бъде неуспешна. В тази паралелна медийна реалност личи явното желание да не се случи тази коалиция, защото тя ще доведе до промяна. Другата реалност – тази на десните избиратели и на членовете на СДС и ДСБ – беше осъзнаване на необходимостта, преодоляване на противоречията, на личните проблеми и неприязън и бавно, но сигурно придвижване към коалиция.
БСП и ДПС не могат да отидат на избори, извършвайки вътрешни промени, предлагайки нови послания или нова лица; забележете – те атакуват директно опозицията, за да се намали неизбежната и катастрофална загуба. Коалицията беше замислена с ясната идея, че е необходима и задължителна, за да има стабилно дясно правителство. Изстрадано и мъчително взето решение, но то даде надежда на всички нас и се оказа смазващо за управляващите.
– Да поговорим малко за изборите. За промяната на правилата, за осемпроцентната бариера и всички тези предизборни номера…
– Всичко, което говорихме през последните седмици, може
да се обобщи по следния начин: изправени пред сигурна загуба, управляващите решиха да направят всичко, включително и нарушавайки неписаните правила на демокрацията, за да намалят загубата. Невъзможно е БСП и ДПС да спечелят при каквито и да било промени, при каквато и да било избирателна система, но в момента те се опитват да намалят тежестта на загубата и да създадат нестабилност за нашето бъдещо мнозинство. Бях участник в целия процес, започнал преди година и половина, и проследих на всички нива как се развиха нещата – как стартира идеята за промяна, как беше блокирана, как БСП и ДПС, виждайки неизбежната загуба, започнаха да разсъждават как да навредят на десницата и как достигнаха до идеите за днешните промени. Колкото до осемте процента – ние сме против тази бариера не защото се страхуваме, напротив – като коалиция ние ще преминем тези проценти, нямам никакво съмнение, а по принцип, защото такива фундаментални промени не се правят в последния момент. Казвали сме това многократно. Нас няма да ни ощети осемпроцентната бариера; нас обаче ни ощетяват мажоритарните кандидати. Основната причина е, че равното избирателно право е наистина нарушено; в България избирателните райони са с различен брой избиратели, дори пропорционалната система много ясно отчита разликата в гласовете. Добре знаете, че разликата в броя на гласовете между определени райони е огромна. Поправките в закона нарочно не отчитат тези разлики; независимо дали става дума за Варна, Ямбол или 24 район в София – хората гласуват за едно място.
Може да се стигне до 7-8 пъти разлика в броя на гласовете за един мажоритарен кандидат, тоест гласовете ще имат различна тежест, а това не е равно избирателно право. Очевидно е замислено, за да се отнемат депутати от десницата, защото всички знаем, че десните избиратели са концентрирани в столицата и големите градове и когато на тях им се даде един мажоритарен кандидат при огромния брой население в сравнение с малките избирателни райони, това означава, че просто се крадат мандати. Нямам друга дума. Това е кражба на мандати и кражба на гласове през промени в закона. Тези промени нарушават консенсус, граден през последните 18 години, което показва само колко отчаяни са комунистите и турците. Досега нито едно мнозинство не си е позволявало да променя законите в своя полза – лъжа е, че всяко мнозинство е променяло в последния момент избирателните закони. Едно е да приемаш избирателни закони с нищожни технически промени, друго е реално да променяш основните параметри на системата.
– Как бихте обяснили президентското вето?
– За нас целият закон трябва да бъде върнат и е абсурдно президентът да негодува срещу бариерата, понеже се въвежда в последния момент, а да се прави на ударен за мажоритарния елемент.
Мисля, че ветото ще бъде отхвърлено, защото БСП и ДПС са тръгнали на война и не може да ги спира който и да било. Те направиха така, че наистина съдбата им зависи от това дали ще спечелят тези избори, което означава, че страхът е огромен. Така че ветото на президента не може да заблуди никого и няма да промени нищо.
– Какво е мнението ви за войната между Станишев и Борисов?
– Станишев реши да игнорира всички освен Бойко Борисов и започна кампания срещу него; самият Борисов има достатъчно слаби моменти в управлението си, но това, което Станишев изпуска в цялата тази история, е, че изборът няма да бъде за управлението на страната от Бойко Борисов или десницата (което е все още в бъдещето), а ще бъде за проваленото управление от БСП и ДПС – което е настоящето. Тоест хората ще гласуват срещу правителството, за да може да дойдат нови хора. И още повече – каквото и да се говори, недостатъците на управлението в София не могат да се съизмерват с провала на управлението на страната.
– Станишев се опитва да направи точно тази съпоставка…
– Да, но не успява. Целият проблем е, че предстоящите избори не са за кмет на София. Може би, ако Станишев днес се кандидатираше за кмет на София срещу Борисов, от тази кампания би имало някакъв смисъл. Само че изборите са на друго място и на друго ниво. Затова нещата започват да изглеждат гротескно. Защото Борисов започва да печели симпатии дори и там, където не трябва, и от хора, които иначе не биха му съчувствали. Може би е хубаво Станишев да изчака малко и да се включи в надпреварата за кмет наесен, тъй като премиер със сигурност няма да остане – виждаме, че поне за кандидат-кмет се подготвя старателно. Разбира се, БСП ще загуби и частичните кметски избори в София.
– Предвижданията ви за евроизборите?
– Най-малко двама евродепутати – борим се и за третия в листата. Мисля, че възможностите ще нараснат през следващите седмици. Напомням, че на предишните евроизбори, които всички смятахме за провалени, явилите се поотделно СДС и ДСБ общо имаха близо 9% и дори тогава щяхме да имаме двама евродепутати. Добре е да се помни това, защото в момента сме в много по-добра ситуация и с много по-високо самочувствие. Погледнете управляващите – всичко, което управляващите правят, разкрива страха им, че ще загубят катастрофално изборите. Това е едно от малкото неща, за които преценката им е напълно вярна. Прави са и да се страхуват – след изборите наистина ще стане страшно за тях. И добре за България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...