Светослав Малинов: Упорството на Симеон за премиерския пост ще провали мандата и на БСП, и на НДСВ

Какво означава призивът на Демократи за силна България към НДСВ и БНС да прекратят преговорите с Коалиция за България за съставяне на правителство?

Малко ми е неудобно да кажа, но това е просто едно пожелание да се спазват предизборните програми и предизборните послания. Просто призоваваме тези партии да правят това, което обещаваха. Едва ли някой е забравил интервюто на Симеон Сакскобургготски, че няма да подкрепи мандат на БСП. Просто им припомняме това, което са говорили, и бихме искали да го спазват. По същество това е начин да поставим БСП пред възможност да не реализира своя проучвателен мандат, даден на номинирания за премиер Сергей Станишев.

Това носи ли потенциала да се мисли за дясноцентристко правителство, ако мандата на левицата бъде осуетен?

Да, носи потенциала. Ние сме изтъквали неведнъж нашата версия за това какво може да се направи. Това е нашата идея за експертно правителство след провалянето на мандата на БСП.

Идея за експертно правителство беше издигната и когато беше поискан последният вот на недоверие срещу кабинета на Симеон Сакскобургготски. За същата формула ли става дума или за нещо по-различно?

Не. Не разбира се. Не става дума за същата формула, защото тогава ставаше дума за няколко месеца до изборите. В случая става дума за следното – с отказа или с невъзможността на БСП да сформира правителство със свой мандат би трябвало мандата да премине в НДСВ. Ние сме казали своите претенции, които няма да пристъпим когато става дума за преговори. Това, което на нас ни остава като възможност за позитивно действие е експертен кабинет, подкрепен от всички формации в дясно от БСП. Само да отбележа, че за нас Атака е категорично вляво от БСП. За нас те са ултралеви, имайки предвид техните послания, поведение и собствената им програма. Експертно трябва да бъде правителството, защото не може политически фигури, имайки предвид и недоброто представяне на българската десница и на НДСВ, подкрепено от съответния брой гласове в парламента. Т.е. мнозинството се крепи върху политически партии, а самите участници в правителството не са политически фигури.

Включително и премиерът да не бъде политическа фигура.

Включително и премиерът, защото няма политическа фигура в момента, която да бъде призната като лидер от тези партии, които са в едно евентуално такова мнозинство. Няма никакво съмнение, че за нас – ДСБ – Иван Костов е най-подходящата личност за премиер, но не мисля, че например хората от НДСВ ще го подкрепят. Не трябва да има и никакво съмнение обаче, че за нас втори мандат на Симеон Сакскобургготски е абсолютно невъзможен. Имайки предвид тези напрежения, най-добре е да се потърси компромис – експертен кабинет.

Никаква ли възможност не се обмисля да подкрепите евентуално втори мандат на лидера на НДСВ, ако те го издигнат като свой кандидат?

Не. Това е абсолютно невъзможно за нас. Ние имаме Договор за силна България с нашите избиратели. Там изрично е записано това. Не става дума за предизборни програми и обещания. Става дума за почтеност към хората, които са ни гласували доверие, за да бъдем сега в парламента. няма никакво съмнение, че тези хора не го искат. Не го искаме и ние. Така че този тип договорки за нас са абсолютно невъзможни.

Очаквате ДПС също да се включи в такава формула за подкрепа на експертно правителство?

Когато се провали проучвателният мандат на БСП, тогава и ДПС, което на много ранен етап избърза да заяви подкрепата си за БСП, ще трябва да взима и своето решение. Не знам какво ще решат, но тогава ще се отвори и тази възможност и в ДПС вероятно ще трябва да има някакъв дебат, тъй като те пък ще трябва да ревизират позиция, заета също преди изборите, само че в обратна посока.

Още по-рано те бяха казали, че на България е нужна дясна политика.

Фактически пък още по-рано те гласуваха за правителството на Иван Костов. Да не се връщаме толкова назад. Те няколко пъти са сменяли позицията си. Сега в новата конюнктура могат да решат, че България пък има нужда от експертно правителство. Няма да бъде очуден.

Водили ли са ДСБ някакви проучвателни консултации с оглед да сондират възможността наистина да има експертно правителство?

Не, защото все пак първата стъпка от решаването на задачата за формирането на правителство е изцяло в ръцете на БСП. На този етап такива консултации няма.

Колко е реалистично да се мисли за експертно правителство с мандат на НДСВ?

След провала, ако има такъв, на БСП моментално това става най-реалистичното. В настоящия момент това не е реалистично, защото още утре БСП или заедно с НДСВ, или с БНС, или просто с някакви блуждаещи депутати, може да реши този проблем и целият ни разговор в момента да стане съвършено безинтересен.

Въпросът е, че Коалиция за България дори и да направи някакво правителство, което се опира на нестабилна подкрепа, то едва ли би могло да бъде трайно.

Доста неща, които са имали нетрайна и нестабилна основа поради безпринципност или поради конюнктура са се оказвали много дълготрайни. Аз ще се въздържа от коментар преди да видя начинът, по който БСП ще се справи с тази задача, за която трябваше да се подготви през последните осем години.

А вие каквито и да е контакти с НДСВ имали ли сте напоследък?

Не доколкото ми е известно. В парламента разбира се се срещаме и разговаряме, но официални разговори няма. Партиите така или иначе общуват помежду си, това е факт.

Симеон Сакскобургготски, отхвърлен и от ляво и от ДСБ за премиер, изглежда наистина трябва да се раздели с очакването, че може да получи втори мандат.

Аз имам следния проблем, тук говоря вече като човек, който се е занимавал и са анализ на политически избори, познавам и историята на избори в Западна Европа. За мен е абсолютно недопустимо човек, който е загубил едва ли не 2/3 от гласовете, с които е дошъл на власт преди четири години, да претендира да бъде отново премиер. За мен това е арогантно поведение. Искам само да напомня, че с малко повече от 700 000 гласа в момента НДСВ предявява претенции да излъчва премиер, а през 2001 г. с 840 000 гласа ОДС призна поражение, лидерът на СДС подаде оставка и никой нито за момент не е говорил за каквито и да било коалиции с победителя. Става дума едва ли не за две паралелни политически вселени. Очевидно е, че НДСВ няма връзка с реалността такава, каквато е в момента. Само с това мога да обясня настояването на Симеон Сакскобургготски след всичко, което се е случило, все пак да бъде премиер. За нас това е абсолютно недопустимо.

Остава да напомните и да призовете Симеон Сакскобургготски да подаде оставка като лидер на НДСВ.

Иронията тук е напълно уместна, но ние много добре знаем, че НДСВ е формация от друг тип. Явно е, че няма да подаде оставка като лидер на НДСВ. На никой и през ум не му минава. В България има и други политически принципи, други политически фигури, които спазват други правила. А ние принадлежим към паралелните на НДСВ политически формации. Ние сме формация от съвършено друг тип. Във всеки случай упорството на Симеон Сакскобургготски определено проваля мандата на БСП, може би не докрай. Със сигурност такова упорство ще провали и втората възможност, която може би ще се отвори след една седмица. Оттам нататък отговорността за всичко, което се случва, ще бъде на персоната Симеон Сакскобургготски и неговото огромно желание да остане на власт.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...