Светослав Малинов: Това ще бъде една тежка година за Европа и още по-тежка за България

Водеща Таня Милушева: Ще чуем сега прогнозата на евродепутата Светослав Малинов от Европейската народна партия. Знаете, той от кратко следи какви са настроенията в Европейския парламент в навечерието на 2012 г.

Светослав Малинов: Не само в Европейския парламент, във всички европейски институции, но най-важното и сред всички европейски граждани, има притеснение, тревога, има страхове. Европа се намира в криза, тя е на няколко нива – дългова, криза на доверието, натиск върху еврото. Невъзможно е човек да се опитва да бъде прекалено позитивен за следващата година. Това, което можем да кажем, е, че много ясно си дават сметка всички за дълбочината на проблемите от тази година и може би следващата година ще има много по-малко наивни популисти и оптимисти в политически план, което всъщност е добра новина. Защото само когато се изправиш директно срещу проблемите и ги назовеш точно когато имаш сили да съобщиш лошата новина на хората, само тогава може да се върви нагоре. Така че това ще бъде една трудна година. Въпросът е да има повече смелост и решителност от страна на политическите лидери. Това не е само настроение в Европейския парламент, усещаме го, казвам, на всички нива, усеща се и в българското общество.

Водеща: Кажете как всичките тези икономически и финансови затруднения, за които говорите, дават своя отпечатък върху политическа Европа и промяната в правителствата.

Св. Малинов: Не мога точно да отговоря в тази терминология. Ако трябва да бъда откровен, аз лично съм политически фундаменталист. Аз смятам, че политиката е в основата на тези процеси и политическо е решението на голяма част от икономическите процеси. И липсата на политическа воля и ясна политическия визия пък е причината за кризата, която в момента е обхванала Европейския съюз и решението пак е политическо. То се изразява в политическо решение, което води до нова икономическа политика. Така че е дошло може би време, макар и неохотно, в Европейския съюз за голяма политика, която винаги изисква, такава е традицията, такава е историята, изисква големи политически лидери. Някои може би ще се появят на терена, някои вече може би са тук и ще трябва да направят онези стъпки, които ще ги направят големи политици, а не просто лидери на големи държави. Европейските държави ще трябва да направят избор дали ще вървят към по-тесен, по-силен съюз, с повече солидарност и с повече отговорности помежду си или ще минат на един режим на изчакване, разхлабване на съюза, взаимно надиграване, или нещо, което пък е много лошо за България, просто съюзът ще се превърне в 2-3 съюза, 2-3 пояса, в които, както сами се досещате, България винаги ще бъде в най-външния пояс като най-бедна и слаба държава.

Водеща: И все пак България обеща да се държи дисциплинирано.

Св. Малинов: Имайки предвид параметрите, в които се развива българската икономика, ние наистина оставаме встрани от всички тези решения, независимо че имаме финансова стабилност. Но тя е, нека тук да бъдем категорични, тя е на толкова ниско ниво, с толкова ниски доходи, че аз лично не бих се гордял с нея на европейска сцена. Разбира се, винаги можем да посочим и някой, който е по-зле от нас, но не мисля, че това е достойно поведение и не го препоръчвам на никого в следващите години. Нашата финансова дисциплина и нашата финансова стабилност се плаща с цена от българските граждани, която нашите европейски партньори биха намерили за непоносима.

Водеща: Като заговорихте за това, за цената, че тя ще бъде доста висока за хората, за обикновените граждани на страната, за които разходите ще бъдат неимоверно свити, как смятате, че всичко това ще се отрази върху българския политически живот?

Св. Малинов: Българският политически живот премина през една много важна година, тъй като имаше избори, и в някакъв смисъл можем да кажем, че статуквото се запази, независимо че се видя известно разместване на пластовете, но само известно. В следващата година не мисля, че хората ще се занимават и ще мислят много за политика. Мисля, че икономическата криза, която обхваща България, макар и косвено чрез свиване на пазара, потреблението и нашите връзки с Европейския съюз, ще принуди много повече българи в много по-висока степен да се занимават с всекидневните си битови проблеми, което е лошо, което е унизително, но ще трябва да минем през такъв период. В този смисъл на политиката ще се гледа все по-малко като на възможности за разрешаване на проблеми, но за това, разбира се, вина имат и управляващите. Не показаха, че за тях властта е начин да се управляват процеси, да се търсят решения да се облекчава и без това тежкото положение на избирателите. Мисля, че миналата година ГЕРБ показа, че умее да използва властта, за да увеличава властта си, което е съвършено безсмислено упражнение в период на криза, когато гражданите имат нужда от взимане на решения, и то дългосрочни. Така че следващата година няма да е добра нито за българските политици, нито за политиката в България изобщо.

Водеща: За опозицията каква ще бъде годината?

Св. Малинов: За опозицията тя ще бъде година, в която ще трябва да се намерят много решения – организационни, свързани с предстоящи избори. Но най-вече трябва да се опита опозицията с всички възможни средства да внуши няколко решения или поне някои решения на управляващите, от които страната има нужда. “Синята коалиция” е много категорична в настояването си за реформи в определени сектори. Мисля, че тази позабравена дума и политиките, които стоят зад думите реформа, ще трябва да се върнат, ще трябва да влязат през парадния вход в българската политика и ще трябва директно да се заговори за реформа в здравеопазването, в образованието, а не думата реформа да бъде свързана с… и еквивалент на думата съкращения.

Водеща: А опозицията като “Атака” и процесите, които сега се случват в тази партия, смятате ли, че ще доведат до някакви сътресения или размествания на пластове у нас?

Св. Малинов: Много бързо “Атака” премина от безрезервно подкрепяща в яростна, почти свирепа опозиция и това е процес, който протече толкова светкавично пред очите ни, с такъв драматизъм, че не мисля, че може да се коментира много рационално. Но процесът, в който “Атака” участваше и участва все още със своите независими депутати, е крайно негативен за българската политика. Крайният му резултат е политическо мнозинство в парламента, което се състои от една партия и хора, влезли с други листи, подкрепяни от други избиратели. Това е правителство на малцинство, което осигурява своето чисто аритметично мнозинство с хора, чието поведение не може да бъде наречено достойно политическо поведение. Това означава изначална слабост на едно правителство, което се подкрепя от подобно мнозинство. Това означава и усещане у самите избиратели, че ГЕРБ няма подкрепата и силата, за да извършва тези непопулярни мерки. Точно в момента всяка управляваща партия в ситуация на криза и на ниски доходи, както е в България, има нужда от политическа подкрепа, от консенсус, за да извършва всички тези необходими промени и реформи и да приема тези тежки, наистина непопулярни закони.

Водеща: Още повече, че се очакват и конституционни промени.

Св. Малинов: Точно това, точно това в момента ГЕРБ го няма и това ме кара да бъда песимист.

Водеща: А новият политически субект в лицето на Меглена Кунева? Как виждате неговото участие оттук нататък? Ще се увеличава ли ролята му, или не?

Св. Малинов: Първо, започна с фалстарт, с едно крайно неубедително мрънкане, че трябва да се работи за гражданите, за нещо, различно от партиите. А пък аз ви казвам, че всичко ще завърши както обикновено – ще бъде направена политическа партия, която ще се регистрира за участие в парламентарните избори. Съвършено излишно беше това кокетничене и тези фалшиви маневри пред гражданите. Вече крайно се износи тази антипартийна реторика. Тя е съвършено безсмислена. Гражданите гледат според мен с досада на това. А иначе добре е да се правят партии.

Водеща: Господин Малинов, да ви питам сега и за вашите прогнози за борбата за лидерското място в Българската социалистическа партия как ще завърши?

Св. Малинов: Да ви кажа винаги съм бил против да се коментират политически партии от хора, които имат ярко изразени политически позиции. Да ме питате за нея означава да питате човек, който няма добро отношение за процесите в една организация и ще се въздържа да коментирам.

Водеща: Добре и все пак…

Св. Малинов: Само ще кажа нещо, което е безспорен факт. Когато лидер на политическа партия бъде издигнат на такава позиция, каквато е Станишев, това означава, говоря за председател на Партия на европейските социалисти, че всеки претендент за лидерство по някакъв начин се изправя срещу избора на европейските социалисти.

Водеща: Тъй като започнахме с кризата на доверието, както вие казахте, че я има в момента и тя ще остане и през следващата година…

Св. Малинов: Българската политика е много, много интензивна. В нея процесите се развиват прекалено бързо и в този смисъл две години при един нормален политически ритъм направо мога да ви кажа, че се равняват на четири, дори и на шест. Така че не мога да преценя. Това ще бъде една тежка година, това ще бъде една тежка година за Европа и още по-тежка за България. Това ще бъде година, в която много хора ще бъдат изправени пред тежък личен избор. Много хора ще трябва да признаят пред самите себе си, че определени техни планове няма да се осъществят, ще трябва да се поемат рискове, ще трябва да се правят неща, които хората са позабравили, неща, които смятахме, че сме оставили зад гърба си. Е, не всичко, разбира се, ще се случи. Убеден съм, че няма да има хиперинфлация, няма да има фалити на банки, но ще има една стагнация, която винаги води до усещане, което не е редно, бих казал, за една страна, член на Европейския съюз, но така се случи. Не можахме чрез политически средства, а такива имаше много, с решителни действия да се превърне тази криза в някакво предимство за България. Тъй като, пак повтарям, ние не сме, както се казва, плътно и не зависим в такава директна степен от процесите в Европейския съюз поради много, много причини. В този смисъл ние можехме да бъдем едно приятно изключение. Такова изключение, между другото, в Европейския съюз има и е редно да бъде добре изследвано. Това е начинът, по който Полша се управлява. Но ние пропуснахме тази възможност. Всъщност правителството я пропусна. Липсваше му тази визия и тази решителност, а пък сега, искам да ви кажа, още по-малко вярвам, че ще са в състояние.

Водеща: Чухме евродепутата Светослав Малинов с прогнозата му за 2012 г.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...