Светослав Малинов: Станишев ще отведе БСП на най-позорните избори

– Имаше ли реакция от страна на българското общество по повод изключително критичния доклад на ЕК, скандалния доклад на ОЛАФ и спирането на парите от евро-фондовете? Този път като че ли и медиите, и опозицията реагираха остро и активно.
– Тази реакция бе неизбежна. Всичко, за което обвинявахме правителството, всичко, което подозирахме и говорехме през последните 2 години, намери категорично потвърждение в доклада на ОЛАФ и Европейската комисия. Това породи критично говорене и у откровено проправителствените медии. Но този път всички осъзнават, че е достигнат пределът на търпимостта и единственото решение е оставка и предсрочни избори. Не само всички го осъзнават, но виждаме, че мнозинството го мисли и говори. Отношението към правителството е близко до това към Румен Петков в навечерието на предишния вот.
– Ще отшумят ли и тези скандали, както всички досега? Докъде се простира паметта на хората? Сякаш няма значение, че правителството и президентът са обвинени в тежки нарушения, както и дали са спрени 500 млн. евро или 5 млрд. евро.
– Не бих искал нещата, за които говорим, да се наричат “скандали” – това ги принизява и опростява, поставя ги редом до много други дребни и незначителни събития и клюки, които също се наричат “скандали”. Става дума за проваляне на европейското членство на нашата страна, за некомпетентност и корупция в непоносими размери, за наглост и арогантност, за усещане за безнаказаност и несправедливост у всички български граждани – това е дълбока и необратима обществена нагласа към настоящото правителство. Тя не може да бъде преобърната оттук нататък.
– В западните медии се появиха коментари, че ЕС вероятно е избързал с присъединяването на България. За първи път ЕК изостави дипломатичния тон и отправи остри критики, както и финансови санкции на държава-членка. Какви ще бъдат трайните последствия за България от това?
– Днес никой не може да защити тезата, че България е била подготвена за членството си в Европа. Но в политическия аргумент за членство на неподготвена България преди две години имаше много сериозни основания. Според тях отлагането на нашето членство би влошило ситуацията и отлагателния период би довел до още по-голяма неподготвеност. Има много разум и благородство в тезата, че ако дадеш на група хора или дори на цяла национална общност предварително и с открито сърце повече доверие, отколкото заслужават, то те ще направят всичко възможно, за да оправдаят това доверие. Така беше третирана България след тежките реформи и лишения, които изтърпяха нейните граждани. Европейската мъдрост и благосклонност се сблъскаха челно с управлението на БСП и ДПС; днес, повече от всякога, тези партии олицетворяват комунистическото, ориенталското и антиевропейското. Тежки са моралните и материални щети, нанесени на България от тяхното управление, но поне имаме ясно начало за тяхното преодоляване: ДПС, БСП и изчезващият им съюзник НДСВ трябва да отидат в опозиция и действията и бездействията на тяхното правителство трябва да бъдат разследвани, а виновниците – осъдени и наказани.
– Какви ще бъдат последствията от ратифицирането на договора за `Южен поток”? Не можеше ли да бъде отложено с няколко месеца, или дори години? Защо бързат управляващите?
– Управляващите са наясно, че втори мандат за тях е невъзможен. Затова ще се опитат колкото се може повече да тласнат страната ни в осъществяването на енергийните проекти, които Русия ни наложи. За всички, включително и за Москва, е ясно, че техните политически слуги в България отново се провалиха; затова се действа панически, против процедурите, против всякаква логика и без дебати, за да може на следващото правителство да му е по-трудно да ревизира и забави тези проекти.
– Какво ще се случи на вота на недоверие? Ще доведе ли той до някакви промени?
– След срещата в поредния курорт на управляващите става ясно, че персонални промени няма да има и че те “имат сили да продължат”. Иронията е, че основното послание на Европа към всички нас е, меко казано, че не трябва да продължаваме така. Има пълно разминаване между това, което ситуацията изисква, и това, което управляващите предлагат. Вотът ще очертае още по-ярко “барикадата” – от едната страна, българската опозиция, ощетените от корумпираното правителство български граждани, европейските институции, а от другата, БСП, ДПС, НДСВ, президентът, мафията… След постигането на тази цел и в зависимост от действията на правителството и лично на премиера ще преценим действията си наесен. Възможно е да се стигне до бойкот на парламента и национални протести. В предстоящите дни драматично ще нарасне броят на гражданите, които са твърдо убедени, че тройната коалиция е вредна и трябва да бъде изхвърлена от властта.
Какви са пътищата пред опозицията сега?
– Общи действия в парламента и общи протестни действия извън парламента. Обединява ни убеждението, че предсрочните избори са най-добрият изход за България. Същевременно не бива да заблуждаваме гражданите, че е възможно трайното съществуване на някаква “Обединена опозиция” – различията между ДСБ и “Атака” например са фундаментални и ние нямаме общо виждане нито за миналото, нито за бъдещето. Обединява ни настоящето, и то за кратко – вярвам, че избирателите разбират и уважават подобна позиция.
– Как бихте коментирали загадъчното изказване на кмета на Благоевград Костадин Паскалев, че президентът Първанов има сценарий за свалянето на Сергей Станишев и възнамерява да сложи на негово място човек, чието име може да бъде отгатнато лесно, ако се четат внимателно вестници?
– Сергей Станишев ще отведе БСП на най-позорните като резултат за тази партия избори след напълно провалено управление. Той ще бъде свален от българските избиратели заради корупцията, некомпетентността и наглостта на собственото му правителство. Никой не може да му помогне или да му навреди повече от това.
– Обсъжда ли се в ДСБ възможността за предизборни споразумения или съюз със СДС? Как и при какви условия биха могли да се сключат такива предизборни споразумения?
– Ние се готвим за самостоятелно явяване, без да сме взели окончателно решение за това. Коалиционният опит на ДСБ (който в по-голямата си част е почерпен от отношенията ни със СДС) показва, че коалирането е успешно само тогава, когато е искрено, с ясни правила, с предсказуемо и честно поведение на всички участващи – едва тогава то е убедително за избирателите. Аз съм от тези, които вярват, че подобна “качествена” коалиция е най-доброто решение за предстоящите европейски и национални избори. Това е и единствената основа за успех на следващите президентски избори. Убеден съм, че огромното мнозинство от избирателите с дясна биография искат тъкмо такава коалиция. Но – повтарям – само ако има искреност и почтеност у коалиционните партньори. Политическата теза за “коалиция на всяка цена” е погрешна. Погрешно е и нейното предварително отхвърляне” От политическите лидери” в момента се изисква “висш пилотаж” за преодоляване на кризата в доверието. Кризата на правителството обръща погледа на все повече българи към нас. От нашите действия зависи дали ще ги задържим или те недоволно ще махнат с ръка и ще потънат в апатия.
– Обсъжда ли се в ДСБ възможността за предизборни споразумения или някакъв вид съюз с партия ГЕРБ? Как и при какви условия биха могли да се сключат такива споразумения?
– Ако уважаваме официалните изявления на лидерите на двете партии, то предизборна коалиция е изключена. Прекалено рано е да се говори конкретно за ситуацията след изборите. Позволявам си обаче да кажа следното. Всеки български избирател трябва да знае, че ако от ДСБ зависи дали БСП, ДПС и НДСВ да бъдат в опозиция, то ние ще направим всичко, което е по силите ни, за да стане това. Ако от ДСБ зависи дали следващото правителство да бъде десноцентристко, то ние ще направим всичко, което е по силите ни, за да се случи и това. Цялата политическа дейност на ДСБ, многобройните декларации, позиции, законопроекти, парламентарни въпроси и питания на политиците от нашата партия на всички нива ми дават право да заявя, че без нас и нашите идеи истинско дясно управление не може да се състои. Единствено ДСБ може да бъде гарант на това управление не само със своята компетентност, но и със своята твърдост и воля, които никой няма да разколебае – нито нашите опоненти, нито нашите бъдещи съюзници.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...