Светослав Малинов: Синята коалиция не е заплашена

стенограма агенция “Фокус”

Водещ: Сега поглед към политическите партии. Шах. Казахме си, че днес ще говорим доста за шах. Така се питат и колегите днес в пресата. Патова ли е ситуацията за СДС. Естествено, търсим мнения и коментари. След вчерашния национален съвет… “Мартине, огледай се”, така започва писмото на Пламен Юруков, който заедно с други свои съмишленици бе изключен от СДС. “Свали си маската, Мартине”, това пък е краят на писмото. Синята коалиция и нейното бъдеще и бъдещото участие в избори, каквито предстоят. Добро утро казвам сега на Светослав Малинов, депутат от ДСБ, който според коалиционното споразумение заема второ място в листата за европейски избори. Добро утро, г-н Малинов.
Светослав Малинов: Добро утро.
Водещ: Изненада ли ви вчерашният ден?
Светослав Малинов: По никакъв начин, това беше естественото развитие. Освен това беше заявено, че тези хора ще бъдат изключени от лидерите на СДС и от лидера Мартин Димитров лично. Оттам нататък изненада би било, ако просто не бяха изключени. Така че, нещата се развиват по един логичен, макар и не много приятен начин. Въпреки това, аз смятам, че процесът вече приключва и оттук нататък очистването на СДС и пречистването след тези събития се харесва на избирателите, в това съм убеден.
Водещ: Естествено е да се питат и избирателите, за които казвате, че се харесва – заплашена ли е коалицията?
Светослав Малинов: Не, често пъти в живота става така. Когато поставяш препятствия, особено когато се усеща, че тези препятствия са нечестни, по-силните организации и по-силните личности и надявам се по-силните коалиции всъщност събират още повече подкрепа. Само хората, които не са били убедени, че целта, която се преследва, си струва, могат да рухнат и да се откажат и да се разпаднат. Ако целта е била с подобни мерки, каквито видяхме, и действия да бъдат разколебани десните избиратели или пък политиците да се откажат от коалицията като нещо, което не си е струвало усилието, постигнато е точно обратното. Избирателите са повече убедени от всякога, че коалицията е верният ход, защото зад тези действия нито един десен избирател в момента, нито един десен избирател не вижда друго освен опити на управляващите да избегнат изборната катастрофа. Наистина безпрецедентен е този опит с бивш лидер на дясна партия, на СДС в случая, но това не прави нещата по-малко неясни. На всички в момента е ясно – синята коалиция е заплаха, тя трябва да бъде елиминирана. Тя не може да бъде елиминирана. Искам да кажа на всички наши симпатизанти и на всички наши бъдещи гласоподаватели. На евроизборите синята коалиция ще бъде регистрирана, водач на листата ще бъде един от символите на СДС – Надежда Михайлова, втори ще бъде спечелилият изборите в ДСБ – моя милост, трети вероятно ще бъде коалиционен партньор и оттам нататък всички ще могат да гласуват за синята коалиция и на евроизборите, и на парламентарните. Всичко ще бъде забравено, само дето в момента сме топ новина, но това не съм сигурен, че е толкова лошо.
Водещ: Всичко ще бъде забравено, казвате. Казвате, логичен, макар и неприятен развой. Сигурен ли сте обаче недоволството от коалицията с ДСБ ще свърши с този развой дотук?
Светослав Малинов: Недоволството няма да свърши, защото сега започват проблемите свързани с ДПС и всички хора, които имат влияние ще използват, за да обясняват как коалицията не е добра. Само че искам да ви кажа нещо много важно и това трябва да се схване, тъкмо сега в навечерието на изборите. Има два вида противници на коалицията. Едните които смятат, че тази коалиция ще бъде неуспешна на изборите. Такива противници вече няма, почти не са останали. Има една огромна група, която е против коалицията, защото знае, че ще бъде успешна. Това са истинските ни противници и на изборите и след това.
Водещ: Вие сте убеден, че не се разколебава синият избирател?
Светослав Малинов: Убеден съм.
Водещ: Убеден сте.
Светослав Малинов: По две причини. Първо, защото хората, които атакуват в момента коалицията от редиците на СДС не са символи на СДС, позитивни, а някои от тях са силно негативни. Второ, тези хора заявиха, начело с бившия лидер, че те нямат подкрепата на партията и затова няма да се явяват на изборни длъжности. От там нататък всякаква политическа легитимност е отпаднала от тези хора. Тяхната свръх активност, демонстрираната през миналото връзки с ДПС, само потвърждават тази теза. И още нещо, какъвто и да е десният избирател, той може да различи добронамерената от не добронамерената критика, онази, критика, която води напред и дава алтернативи и онази критика, която не води наникъде. Това, което става в момента е точно от този тип поведение, разрушителна критика, която няма никакъв позитивен ход. И още нещо, СДС се гордее и с право, че е партията въвела най-демократичните процедури и приложила ги за избор на лидер, за избор на своите водачи на листи. По време на цялата процедура всички знаеха, че участват за процедури за общи листи, за обща евролиста. Следователно, този, който върви в момента срещу крайния резултат на всички тези процедури, не прости върви срещу лидер, а върви срещу всички членове, участвали в изборите убедено и активно. Затова няма път напред пред всички онези критици. Просто трябва да се стиснат зъби, да се изтърпи това, което става и “Синята коалиция” ще спечели от цялата тази мръсна кампания срещу нея. Аз съм убеден това. Виждали сме в българската политика какво ли не, но когато се атакува една коалиция и най-старата демократична партия по този груб начин, няма избирател, който да остане безучастен. Така, както човек, който наблюдава една нечестна игра, ако има запазено достойнство и чест заема позицията на този, който атакува, дори той да му е бил безразличен преди това.
Водещ: И въпреки това, ако дълго продължи този процес на прочистване, както вие го определихте, възможно ли е десният избирател да се разочарова от тази вътрешнопартийна сеч, както колегите ви наричат?
Светослав Малинов: Вътрешнопартийните неразбирателства са едно, а гласуването за коалицията е друго. И още нещо, за кого тогава ще гласува десният избирател след като вижда тези хора какво предлагат. Те практически не предлагат нищо. Имали сме много и много такива викове и крясъци при изгонване. Аз си спомням, когато бяха изгонили Бисеров и Цонев, отново имаше заглавие, че СДС се разпада. Спомням си дори в нашите редици на ДСБ, когато напуснаха двама – трима депутати, отново имаше заглавие “разпада се”. Разпад има, когато има мощна алтернатива, която се отделя, повлича след себе си много хора и променя самата политическа ситуация или поне дава една такава алтернатива, която да отклонява и избиратели. Много ви моля, какви избиратели отклоняват и накъде? След себе си ли ги повеждат тези хора, които са изключени? Да бъдем откровени. Поне на две трети имената им ги чуваме за първи път, нали така. Ако някой ми каже, че може да им възпроизведе имената, аз просто ще кажа, че това е човек, който вероятно не носи /…/ длъжност в СДС, защото никой не ги знае.
Водещ: На част от изключените ли имената имате предвид?
Светослав Малинов: Разбира се.
Водещ: Така е, не са много популярни.
Светослав Малинов: Да не би да знаете на СДС – Хасково кой е бил лидерът, даже не знам кой от къде е. Разбира се, част от хората, които са били в парламентарната група, да, но те самите напуснаха, както се гордеят.
Водещ: Има и по-известни, кметът на Кюстендил.
Светослав Малинов: Да, той отиде при Ковачки, така че там, както се казва прав му път.
Водещ: Колчаков и други.
Светослав Малинов: Колчаков, да, но вижте, това, което стана в момента е, че тези са против коалицията, защото виждат, че тя ще бъде успешна, но не са намерили място в нея и те просто напускат. Нали разбирате, особено грозно е когато си по някакъв начин низвергнат или уволнен от някого или просто не си пожелан да го атакуваш затова, че не си пожелан. Тези хора загубиха позиции и сега търсят позиции при други партии. Няма нищо по-естествено от това те да не бъдат част от СДС. Това, което десните избиратели искаха, беше наистина синя коалиция, беше коалиране и единственият въпрос, който ги интересуваше, те бяха два – ще се коалирате ли и след като се коалирахме с кого още ще се разширите. Убеден съм, че ДСБ и СДС плюс земеделците е наистина автентичния вид на онази дясна коалиция, която ще отвлече най-много избиратели. Това е факт. Има съпротива в СДС от нереализирани политици от озлобени хора, които са загубили позиции. Те биват изключени. Вместо разочарование, според мен ще има едно още по-голямо уважение към твърдостта и категоричността, с която се действа. Ако ме питате, защо има недоволни, можеше ли да се избегне, не можеше да се избегне.
Водещ: Смятате, че това е процес, който е започнал отдавна?
Светослав Малинов: Защото едните имат само личния интереси, а другите работят за ДПС и БСП. В един момент всички анализи и всички сложни разсъждения просто трябва да приключат, особено когато се влиза в кампания. И те водят към следния извод. Който в момента атакува синята коалиция и се опитва да я разруши, имайки предвид това, което се случи с рейтингите и изместването на ДПС от синята коалиция, та да повторя, който в момента атакува, е политически, директен политическо опонент на десницата в България. А такива са БСП и ДПС. Това е съвършено очевидно и не може да бъде прикрито, особено от хора, които са провалени и не са потърсили доверието в собствената си партия, камо ли да търсят доверието на българските граждани. Това е.
Водещ: Коалицията не е заплашена?
Светослав Малинов: Коалицията не само не е заплашена, а ще спечели от тези неща, защото всички виждат какво става. С толкова големи усилия се достигна до нея, тя тръгна нагоре, съвършено ясно се вижда, че правителство, синя коалиция, ГЕРБ е реалност след изборите, и точно в този момент започнаха всички тези атаки, и то от хора, които нямат никаква демократична легитимност. Не са се явили на избори, не са били избирани, не са популярни, не са познати. По какъв начин може да се разруши? Този шум в системата води само до още по-тежко убеждение, че единствената алтернатива е синята коалиция, тъй като в момента, изразът е много точен, войната се води срещу нея, е война точно на тези, които искат да останат на власт. Човек се пита толкова ли са големи престъпленията, толкова ли е голям страхът, толкова ли са сигурни в загубата БСП и ДПС, че си позволяват да прибягнат до такива действия, които са грозни, безпрецедентни, но те имат обратен ефект. И това ще се види на изборите. Най-добрият отговор на всичко ще бъдат европейските избори. Това е.
Водещ: Така. Благодаря ви, Светослав Малинов, депутат от ДСБ и човекът, който заема второ място в листата за европейските избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...