Светослав Малинов: Притеснително е затоплянето на отношенията между Борисов и Овчаров

Водещ Асен Григоров: В тази част на предаването сме с Цветан Цветанов, председател на партията ГЕРБ, и Светослав Малинов. Добро утро. Както ви казах и преди малко, миналата седмица към края й двете партии горе-долу обявиха кои са им щабовете, как ще се набират хората за листите за евродепутати, което за мен е странен процес, понеже става дума за някакво отваряне на CV-та, а не за политически процес. Ама ще коментираме след малко. Дайте да започнем първо от факта, че днес вие организирате митинг срещу високите сметки на парното и искате оставката на министъра на икономиката Румен Овчаров. Има ли там пресечна точка между ДСБ и ГЕРБ, г-н Цветанов?

Цветан Цветанов: Ами, аз мисля, че това, което се случи през последните няколко месеца по темата “Топлофикация” с корупционните практики, които се установиха от проверките, които бяха извършени от кмета Борисов, се радвам, че все пак има политическа воля в някои от политическите партии, които да подкрепят тази борба срещу корупцията. Защото само по този начин това ще бъде само в интерес на всички абонати на “Топлофикация”.

Водещ: А защо ГЕРБ не прояви тази политическа воля, още повече като новосъздадена партия, която има нужда от ясна легитимация?

Цв. Цветанов: Ако се върнем пак месеци назад, ще видите, че ние имахме становище и във варненското дружество на “Топлофикация”, в русенското дружество на “Топлофикация”, където излязохме със становище и призовахме Министерството на икономиката да направи съответните проверки в тези дружества, защото ние смятаме, че злоупотребите са не само в софийските дружества на “Топлофикация”, но това е във всичките топлофикационни дружества в страната, където държавата има своето участие.

Водещ: Смятате ли, че е редно да се иска оставката на енергийния министър?

Цв. Цветанов: Аз мисля, че това трябваше да се случи доста преди това и мисля, че в посланията, които кметът на столицата отправяше към президента и към премиера дали те се разграничават от действията и политиката, която се води от министъра на икономиката в лицето на Румен Овчаров.

Водещ: Но те не се разграничиха, даже напротив.

Цв. Цветанов: Ами, ако се върнем пак отново в посланията, които бяха на клетвата, която беше на президента, мисля, че той назова частично, но само на думи, за това, което… казва, че трябва да се бори. А всъщност, когато си във властта и когато си участвал в сформирането на този кабинет и назоваваш, че има нередности в изпълнителната власт, аз мисля, че трябва да се назовават имената, а не само на думи нещо, така, не съвсем конкретно.

Водещ: Ще търсите ли политическа подкрепа за тази акция, г-н Малинов?

Светослав Малинов: Ами, тя е обявена публично. Това автоматично означава търсене на всякаква подкрепа – и гражданска, и публична, и медийна, във всяко едно отношение. Искам само да отбележа, че ние бяхме особено притеснени от това, което видяхме като отношение на кмета Бойко Борисов към Румен Овчаров миналата седмица. Откровено казано, имахме съвпадение на интересите за известно време и ние, имам предвид групата в общинския съвет на ДСБ, гласува срещу наложения от БСП кандидат за шеф на “Топлофикация”. Но след тази смяна в отношенията ние…

Водещ: В тази акция всъщност вие бяхте на страната на кмета, който тогава подкрепяше друг кандидат.

Св. Малинов: Всеки пък, когато нашето разбиране за интересите на софиянци съвпада с това на Бойко Борисов, ние естествено го подкрепяме. Но смяната на позицията ни накара да се почувстваме в някакъв смисъл и предадени в тази атака, защото ние усещаме, че започва да се изплъзва това настроение за остра опозиция срещу Румен Овчаров, който се чувстваше изключително нестабилен, смея да твърдя, преди стоплянето на отношенията с г-н Борисов и опита му да се измъкне от всичко това, цялото това настроение, което се надигна срещу него. Това е крайна мярка, но ние се чувстваме задължени да я използваме, защото усещаме, че няма кой да защити интересите на софиянци и не останаха други форми, освен тази – директният протест, искане на оставка, внасяне на сигнал до прокуратурата, защото и противоречивите сигнали, които се получиха от там, ни карат да се съмняваме, че ще има достатъчно категорично и твърдо отношение от страна на прокуратурата към труда на Овчаров.

Водещ: Но ето, г-н Цветанов е много ясен за това, че те са по-скоро на ваша страна в искането на оставка на енергийния министър.

Св. Малинов: Няма нищо по-хубаво, когато се издигне едно такова искане от конкретна политическа партия, в случая ДСБ, към това нещо да се присъединяват и други. Добре дошли, както се казва, на митинга днес в пет часа.

Водещ: Може ли да смятаме, че ще отидете днес на митинга?

Цв. Цветанов: Аз мисля, че, както каза г-н Малинов, това е гражданска позиция на абсолютно всички софиянци, на всички български граждани. Привържениците на ГЕРБ ще се отзоват на този протест, ако мога да се изразя. Така че не виждам защо трябва да правим някакъв коментар от това дали има стопляне на отношенията, или не. Аз мога да заявя, че стопляне на отношенията между политиката, която води кмета относно корупционните практики в “Топлофикация”, няма. Проверки ще бъдат назначавани периодично в “Топлофикация” отново от кмета и аз мога да кажа, че благодаря за подкрепата, която получава частично кметът от всички общински съветници, които са в тази позиция и които са срещу корупционните практики в Столична община, защото, ако се върнем малко повече от година, година и два месеца, ще видим, че за “Топлофикация” и за което и да било друго общинско дружество не е говорено по такъв начин и не са документирани такива корупционни практики, каквито бяха документирани през времето на управлението на кметския стол от г-н Борисов. Така че аз се радвам, че в студиото имаме реално подкрепа за действията на кмета в тази посока.

Водещ: Добре, аз смятам, че с тази тема станаха ясни много неща. Дайте сега да видим по-дългосрочната, въпреки че то малко е съмнително коя е по-дългосрочната – дали тази с европейските избори, или това, което ще тече по “Топлофикация”.

Св. Малинов: Искате да кажете дали Румен Овчаров ще подаде оставка преди или след европейските избори.

Водещ: Е, това е вашата мечта, нали, Румен Овчаров да подаде оставка, но ще се види дали ще подаде и как ще реагира. Зависи всъщност колко ще се усили натискът, ако…

Св. Малинов: Аз мисля, че говоренето преди месеци, последните дни, колкото по-рано бъде подадена тази оставка, толкова по-добре за държавата и толкова по-добре за софиянци. Така че по този начин…

Водещ: Добре, добре, ясни позиции тук ще получиха по оставката. Сега, какво значение имат самите листи…

Цв. Цветанов: Г-н Григоров, само секунда. Надявам се, обаче, че, ако днес в мое лице аз се появя на този митинг, не бъде освиркан по начина, по който, когато се появих пред Народното събрание. По ваша инициатива, когато беше организирана подписката, когато…

Водещ: Обаче вие тогава се появихте и издържахте на всички освирквания и останахте да убеждавате хората в своята теза.

Цв. Цветанов: Когато човек е убеден в каузата си, независимо от това, че среща някой, който го освирква, но политиката и визията на този човек спрямо… по този начин да се решават нещата, аз мисля, че само с евентуален диалог бихме могли да превъзмогнем някои лични противоречия, които мисля, че са излишни тогава, когато има кауза, за която те призовават и която примерно, да речем, се препокрива с предшестващи действия на нашия лидер Борисов в тази посока.

Водещ: Добре, ще го освиркват ли?

Св. Малинов: Ако протестиращите вярват в искреността на г-н Цветанов и г-н Борисов, няма да ги освиркат. Но ако не им вярват, вероятно ще се получи това. Но това е част от бремето…

Водещ: Но пък анонсът на г-н Цветанов, който прави сега, е много ясен, за позицията на ГЕРБ.

Св. Малинов: Част от бремето на всеки български политик – да носи и този риск в своята работа.

Цв. Цветанов: Аз затова и издържах миналия път пред…

Св. Малинов: Защото казвани са много неща, които след това не са изпълнявани, и затова, доколко вярват хората на някого, е въпрос, на който могат да отговорят само самите хора. Но аз мисля, че трябва да се рискува.

Водещ: Дайте още малко да продължим този тип разговор. Сега, къде още има съвпадение между позициите на ГЕРБ и на “Демократи за силна България”? Веднага тук се обръщам към реакторите – трети и четвърти, това, което вие ще правите началото на февруари за…

Цв. Цветанов: 2 февруари.

Водещ: Да, като опит за спасяването на реакторите. Какво мислят “Демократи за силна България” по тази тема?

Св. Малинов: Това не е, смея да твърдя, позиция на конкретна партия. Въпросът е какво можеше да се направи досега, за да бъдат спасени реакторите. И ако трябва да бъдем, макар и може би прекалено прецизни, къде точно се загуби възможността те да бъдат спасени. Защото, аз искам да изкажа своето мнение, мисля, че независимо, че трябва да се вложат всички усилия сега, големият пропуск беше от правителството на Симеон Сакскобургготски. Онази капитулация, в която лично участва българския премиер тогава, Симеон Сакскобургготски, когато той намекна, че няма да има опит за предоговаряне или по-скоро за нови преговори относно затварянето, тъй като правителството на Иван Костов остави един договор, в който изрично се споменаваше, че допълнително ще се говори за това затваряне. Там някъде се скъса, бих казал, нишката. Политическата воля на българската държава беше изразена по един неубедителен начин и оттам нататък ние се опитваме да спасяваме нещо, което в някакъв смисъл вече е било предрешено.

Водещ: Аз мисля, че тук историческата ви оценка ще съвпадне.

Св. Малинов: И оттук нататък аз мисля, че това е оценка на почти всички български партии, вероятно и на БСП, която обаче има проблем с това, че се намира в коалиция с НДСВ. Но това не е само проблем относно АЕЦ “Козлодуй”, това е проблем и с магистрала “Тракия”, това е проблем и с царските имоти. Тоест БСП направи едно драстично отстъпление от страшно силни свои тези по време на кампанията, които естествено приглуши, от които се отказа, маскирайки, разбира се, тази нерешителност с това, че трябва да бъде в коалиция. Това е.

Цв. Цветанов: Аз искам, че на 2 февруари за политика няма да се говори относно АЕЦ “Козлодуй”. Това е един форум, който е организиран от кмета на София и кмета на Козлодуй. Изцяло ще се заложи на експертността и целият форум, който ще бъде, с всичките теми, които ще се дискутират и ще се правят съответните анализи, е само от професори, доценти, доказани в своята област, относно ядрената безопасност на АЕЦ.

Водещ: Тоест идеята на това, което правите, е чисто технологично…

Цв. Цветанов: И в тази посока аз дори бих помолил г-н Малинов, ако имат техни експерти по тема “Ядрена енергетика”, с удоволствие биха могли да дойдат и да присъстват на тази кръгла маса. Аз гарантирам, че няма да бъдат освирквани, аз гарантирам, че всеки един от тях, ще има правото и възможността да се изкаже и да защити тази теза, която каза в момента г-н Малинов, защото само по този начин, когато се консолидира целият ресурс на държавата – институционално и дори гражданска позиция, може да търсим по някакъв начин да се провокира отново дебатът в…

Водещ: Може ли това да стане кауза, в която да се обединят повече политически сили, в която и “Демократи за силна България” да участват?

Св. Малинов: Това е нещо, което вече е обединило, доколкото ми е известно, всички политически сили. Това, което ни разделя, и аз ще държа на това разделение, е кой носи отговорността за тласкането на този въпрос в тази изключително неблагоприятна посока за България. В този мисъл мисля, че става дума, въпрос вече за силно изразена политическа воля. Не че е лошо да се правят експертни срещи, но някак си по експертна линия всичко вече беше казано. Въпросът е ще съумеем ли сега да покажем онзи тип единство, който по някакъв начин може да респектира. Това ще мине и през изборите за Европейски парламент, през една специфична позиция, която трябва да бъде споделена от всички, но това ще обедини наистина всички политически парти примерно в Народното събрание, доколкото ми е известно. Никой не е изявил, не е изказал някакво желание в обратна посока. Дори и тези, които са против или смятат, че не трябва да се действа в тази посока, просто заявяват, че вече е твърде късно и не може да стане. Аз смятам, че всичко може да се получи, ако бъде направено както трябва. Поне трябва да се опита.

Водещ: Добре, получихте покана все пак за участие във форума на експерти на вашата партия. И много естествено стигаме до темата за листите за евродепутати. Сега, ако, да кажем, темата за “Козлодуй” е една от основните политически тези, които най-вероятно ще бъдат лансирани по време на кампанията за евроизбори, дали начинът, по който ще подбирате кандидатите за листите си, отговаря на такъв тип политически послания? Разбрахте ли ме или да… малко се изразих сложно. В смисъл търсите млади хора, перспективни, с два езика, CV-та, но дали такъв тип хора ще могат да лансират чисто политически тези в хода на тази кампания?

Цв. Цветанов: Това, което ние разгледахме в събота на нашия национален форум, който беше организиран точно и единствено по темата “Критериите и начинът по номиниране на кандидатите за евродепутати”, показа, че ние ще търсим младите, професионалистите и залагаме на експертността. Защото, когато ти си експерт в дадена област, ти можеш да отстояваш политическите принципи, които се залагат като цели в дадената мисия, която ще имат нашите евродепутати. В тази посока искам да кажа, че много е важно да присъства колкото е възможно по-голям, широк спектър от евродепутати от различни области, за да може всеки един да намери мястото си в съответните работни групи и да защитава националните интереси на страната по възможно най-добрия начин, чисто експертно. Защото, когато говориш експертно, дори и политически опонентът да има друго становище и мнение, той все пак ще се съобрази с това, което казват експертите.

Водещ: Политици или експерти, г-н Малинов? Сега, очевидно, че това ще бъде борба на тези избори.

Св. Малинов: Това е един вечен въпрос. Аз се опасявам, че тук се крие едно неправилно разбиране, че един политик просто не може да бъде експерт, това е изключено. Той сякаш губи всичките си експертни качества, когато стане политик. А това не е така. За мен най-важното е да бъдат избрани, да бъдат номинирани хора, които могат да събират доверие. Нашата процедура, специално в ДСБ, по принцип аз знам, че не се интересуват от процедури зрителите и слушателите, но е направена така, че още преди да бъдат номинирани тези хора и да се озоват в листата, те вече да бъдат достатъчно известни и популярни. А иначе, когато става дума за качествата, които трябва да притежава един евродепутат, аз все пак смятам, че той трябва да има сериозни политически умения и опит, защото той влиза в една властова структура, каквато е Европейският парламент. Веднага става член на някоя от фракциите и трябва да умее да работи, да влияе върху вземане на политически решения. В този смисъл експертните умения са задължителни, но не по-малко задължителен е политическият опит, защото иначе има опасност нашите 18 депутати да потънат в морето от опитни парламентаристи, каквито ни чакат в Европейския парламент, и те няма да могат да налагат своите идеи. А що се отнася до експертните оценки, те са основата на вземане на политически решения, но добре знаем как, ето, примерно в АЕЦ “Козлодуй” се сблъскаха експертни оценки, решението беше политическо.

Цв. Цветанов: Точно в тази посока искам да кажа, че слабостта на вземането и съобразяването само с политическото решение, защото, ако имаше една по-голяма експертност, ако имаше необходимият баланс между експертността и политическото говорене, мисля, че резултатът щеше да бъде много по-голям и много по-значим и защитаване на националните интереси по темата за АЕЦ “Козлодуй”.

Св. Малинов: Тоест имахме цялата експертиза, но имахме слаби политици и затова не се получи най-доброто за България относно АЕЦ “Козлодуй”.

Водещ: Сега, много хора се питат има ли смисъл всички политически сили, които се заявяват вдясно от центъра, да участват с различни листи, след като така или иначе в европарламента ще попаднат в една група – в групата на Народната партия?

Св. Малинов: Така или иначе това са първите последни избори, които се провеждат по този начин. Това е заварено положение. Партиите заявиха своите позиции, говоря специално за ДСБ и СДС, че ще се явят самостоятелно. Разбира се като членове на Европейската народна партия техните депутати отиват директно в най-голямата фракция в Европейския парламент. В този смисъл поне е ясно какво ще правят и към кого ще принадлежат. Така или иначе тези избори обаче са, пак повтарям, в средата на мандата и те ще се проведат по други правила. След това оттук нататък след тези избори наистина ще става дума за партии, принадлежащи към голямата партийна фамилия на Европейската народна партия и процедурите ще бъдат различни. Но това е от по-следващите, както се казва, избори. Първите ще бъдат направени по този начин.

Водещ: Тоест според вас е напълно логично вие да се явите с отделна листа, ГЕРБ да се яви с отделна листа…

Св. Малинов: С оглед на политическата ситуация за България е напълно логично. А ГЕРБ пък съвсем не може да претендира за общи листи. Те нямат и такова намерение, защото дори не са представени в парламента. Това е начин да се доказват политическите партии или да затвърждават позиции.

Цв. Цветанов: Аз мога да кажа, че решението, което е взето, и контактите, които имаме с Християнсоциалния съюз на Германия, ние определено, нашите евродепутати ще бъдат в Европейската народна партия в парламента.

Водещ: Добре, кажете една дума за комисията, която е малко странна. В нея се оказва г-жа Анастасия Мозер, Димитър Абаджиев, който доскоро беше член на “Демократи за силна България”, Мария Капон, която беше член на Демократическата партия.

Св. Малинов: Аз мисля, че няма нищо лошо човек винаги да ползва опита на хора, които по някакъв начин са допринесли за издигане авторитета на българската политическа класа. Ако погледнем последните няколко месеца или година действията на тези депутати, за които казахте вие, мисля, че надали би се намерил или, ако има, те са съвсем малко, които може би са на тяхното ниво или да имат малко повече…

Водещ: Ще има ли хора от “Европейски демократичен път” в листите? Понеже аз се сещам за още двама, които учредиха “Европейски демократичен път” и ги няма в комисията. Примерно Николай Младенов или Елеонора Николова.

Цв. Цветанов: Едно искам да заявя. Тук по никакъв начин не се говори за някакво партниране и за някакво разпределение на квотен принцип, какъвто е в момента формулата 3-5-8. Това нещо просто по никакъв начин няма да бъде. Искаме да изберем такива евродепутати, които покриват критериите, които сме ги заложили, и такива, които ще защитават националните интереси на България, които ще бъдат в ЕНП. Това е, което мога само да кажа. И аз мисля, че оттук нататък…

Водещ: Добре, как да питам тогава – Елеонора Николова и Николай Младенов кандидати ли са при вас за листата на евродепутати?

Цв. Цветанов: Аз, поне в разговора, който съм водил с Елеонора Николова, тя самата ми е заявила, и в разоговрите, които сме водили в по-широк формат, е казала, че няма да се кандидатира за евродепутат. Просто тя иска да остане в българския парламент, защото смята, че с опита, с юридическото си образование смята, че е по-подходяща и по-полезна в българския парламент в момента.

Водещ: При вас още стои въпросът за водач на листата, г-н Малинов. Колко е важен този човек, водачът на листата като един от инструментите на предизборната кампания и какъв трябва да бъде той?

Св. Малинов: Не сме провеждали такива избори. Но можем да предположим, че водачът на листата ще бъде важна фигура, тъй като, не знам колко време ще ви отпуснат да правите дебати, но ако правите дебати в БНТ, със сигурност водачите на листи ще бъдат поканени. Надявам се…

Водещ: Надявам се да ни отпуснат повече време, защото законът, който се готви, не е особено…

Св. Малинов: Е, в това отношение можете да разчитате на пълна подкрепа от страна на опозицията, а пък ще видим как ще убедим и управляващите. Така че това е важна фигура, защото, без да са мажоритарни тези избори, има силен персонален елемент. Водачите на листи ще бъдат…

Водещ: Има, ето, те слагат за водач на листата, това е сигурно, че г-жа Душана Здравкова ще бъде водач на листата.

Цв. Цветанов: Душана Здравкова е номинирана от структурата във Варна. Разговорите, които сме водили, а и критериите, които сме заложили, тя изцяло ги покрива. Другото, което е, че Душана Здравкова все пак пое ангажимента и отговорността да оглави сдружението в период и време, когато никой не предполагаше, че ще има…

Водещ: Това искам да кажа, те слагат знакова фигура за тяхната организация начело на листата.

Цв. Цветанов: Искам да кажа само, че Душана Здравкова мисля, че направи в годините на преход доста проекти, които бяха по тема съдебна система. Знаете критиките, които са в тази посока, и мога да кажа също така за проектите, които реализира заедно с г-н Ферхойген, който беше един от големите критици.

Св. Малинов: Значи, при нас процедурата тече по номинации. Тя ще завърши след няколко дни, след което всички тези номинирани, ще трябва да се състезават помежду си за доверието на самите членове и активисти, и избиратели на ДСБ. Те ще трябва на няколко регионални срещи да покажат своите качества и най-накрай листата ще бъде подредена с общо гласуване на тези регионални събрания.

Водещ: Тоест вътре в номинациите на листата ще се прави конкурс за водач, така да ви разбирам.

Св. Малинов: Да, ние държим водачът на листата да бъде излъчен по една демократична процедура. Не да бъде назначаван от него или от нея, или от нас, ръководството на ДСБ. Ще се мине по най-тежкия път, но ние вярваме, че това е най-добрата кампания.

Водещ: Добре, така ще завършим. Нещо имате да кажете?

Цв. Цветанов: Аз само едно мога да кажа, че това, което си поставихме като цел още в самото начало на учредяването на политическа партия ГЕРБ, беше да имаме критерий при номинации за абсолютно всички листи, които ще бъдат оттук нататък.

Водещ: Независимо дали са за евродепутати, местни избори и т.н.

Цв. Цветанов: Защото само по този начин може да се направи оптималната селекция за хората, които биха защитили интересите на българските граждани. Аз се радвам, че и ДСБ също подхожда по този начин, защото, когато имаш сериозно отношение, когато имаш прозрачност в процедурата, която правиш, с завишените критерии, които ние си залагаме специално, аз мисля, че по този начин може да търсим оптималните листи.

Водещ: Светослав Малинов и Цветан Цветанов в студиото на “Денят започва”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...