Светослав Малинов – президент от ново поколение

(+видео)

Иван Костов: Благодарим ви, че уважихте нашата пресконференция. Първата новина от нас е, че от днес г-н Светослав Малинов е кандидат за президент на Демократи за силна България. Той е човекът, който ще се яви на отворените предварителни избори за излъчване на кандидат за президент на Синята коалиция. Избран е единодушно. Произнесе много убедителна реч и ако е имало някой, който да е имал съмнения той ги разсея. Показа се като човек готов да влезе в тази битка.

Аз няма да ви го представям, защото като политически журналисти вие го познавате добре. Единственото нещо, което чух да се говори и да се казва е, което искам да кажа пред вас е, че това е кандидата, който започва да излиза на преден план нова генерация политици. Ние сме много щастливи, че Демократи за силна България го правят първи. Той наистина е човек от новата генерация.

Освен това обсъдихме готовността си за местните избори и взехме решения. Решенията са да се предложат отворени предварителни избори в деня, в който се провеждат отворените предварителни избори за кандидат за президент от страна на общинските организации на Демократи за силна България на останалите в коалицията и да се проведат такива избори. Да се обявят кандидатурите, където вече са договорени. Вие ще се изненадате, че на огромен брой места в страната има договорени вече кандидатури. Ние препоръчваме това да се обяви до 22 май, т.е. до следващата неделя. Тоест там където са се договорили да кажат кои са кандидатите. Там където не са се договорили да обявят кандидатури и да отидат на предварителни отворени избори. И още една опция – да потърсят граждански кандидатури, да не търсят сблъсък чрез партийни кандидатури на отворените предварителни избори, но да обявят тези граждански кандидатури по модела на Пловдив, че ще застанат зад тях до датата на провеждането на откритите предварителни избори.

Това са нашите решения. Сега ми позволете да дам думата на г-н Малинов.

Светослав Малинов: Благодаря. Изключително съм горд от номинацията на ДСБ и съм много щастлив, че тя беше толкова убедителна. Единодушна подкрепа от представителите на организациите на ДСБ в цялата страна.

Партия ДСБ застава зад мен и аз обещавам една открита, активна и силна кампания и най-вече увеличаване на доверието не само в ДСБ, а в Синята коалиция като цяло.

Още от понеделник започвам разговори за подкрепа на моята кандидатура. Започвам с партньорите от Синята коалиция, Обединени земеделци, Радикалдемократическа партия, Социалдемократите. След което преминаваме и към всички останали партии, които са се идентифицирали с дясната идея, с десния сектор, обявили са се за десно-центристки партии.

Дадоха ми току що и списъка за първите ми посещения. В рамките на 20 дни ще се опитаме да посетим повече от 25 града. Вече бяхме в Перник и Пазарджик. В понеделник сме във Враца. После в Русе, Варна, Бургас. Това в рамките на първата седмица. След което ще продължим из цялата страна. Много държа на срещи с граждани, с хора. Ще обикаляме страната и ще се срещаме с максимално количество хора. Ще отворим вратите на ДСБ за тези избори, за да могат да идват хора, които са гласували за Синята коалиция, които са се колебали, гласували са за други партии. Ще се опитаме да ги привлечем в хода още на първичните избори. И ако успеем да ги привлечем още в хода на тези избори те ще останат с нас, надявам се и на същинските, които съм убеден, че ще спечеля. Благодаря ви.

Веселин Методиев: Аз да влезна в ролята на водещ. Имате ли въпроси.

За датата на самите избори нещо ново има ли?

Веселин Методиев: Това е моят въпрос и аз го очаквах. Да ви отговоря. Ние сме в много напреднала фаза с текстовете. В понеделник и вторник ръководствата на партиите от Синята коалиция ще обсъждат конкретно текстове на споразумение, текстове за обръщение и текстове за правила за предварителни избори. Има три празни места в тези текстове. Едното е за дните на кампанията. Колко дена още не сме се уточнили. Второто е, колко седмици преди изборния ден ще бъдат обявени точните места за гласуване, също не сме уточнили тази дата. И самата дата, за която вие питате. Мнението, което аз съм изразявал в това ново качество, което имам от 10 дена пред колегите си от СДС за тази дата е следното. Това не е дата на партиите. Това е дата, на гражданите, които искат да участват. От тази гледна точка тази дата не може да бъде прибързана. Но разбира се ще я чуете на пресконференция от г-н Костов и г-н Мартин Димитров, а не от мен. Защото самото споразумение, самите документи, в крайна сметка се подписват от нашите партийни лидери. И такъв въпрос, който се е “заклещил”, да ползвам този глагол в кавички е хубаво да бъде приключен в момента, в който се слагат подписи на самото споразумение. Това което казва нашият кандидат г-н Малинов е условие, без което не може. Трябва голяма кампания заради хората, които са демократично настроени и искат да участват в изборите, а не заради нашите партийни организации. Това си е лесна работа, но ние не искаме вътрешни избори. Такива имаме утре за ДСБ и затова нямаме нужда от голяма кампания, защото гласуват само хора, които са членове на партията или симпатизанти. Молбата е да се обърнем към българските граждани и да потърсим тяхната подкрепа. В нашия случай ние търсим за г-н Малинов.

Някакви други въпроси?

Кога очаквате това споразумение да бъде подписано?

Веселин Методиев: Мисля, че ръководството поне на двете партии на СДС и ДСБ в рамките на понеделник или вторник, имаме такива форуми партийни ще могат да си дадат основните бележки. От моята скромна практика за последните 15 години при такива документи има една последна редакция, която обикновено се прави от хората, които подписват документа. Това също отнема време. Не смея да се ангажирам, ден или два дали ще отнеме и това. Но се надявам, че в рамките на тази седмица най-малкото, което ще знаете със сигурност е денят на подписването и на стартирането на кампанията, с което ще е ясна и датата на самия изборен ден.

Коментирано ли е единия без значение кой от ДСБ или СДС спечели, другият да бъде кандидат за вицепремиер?

Веселин Методиев: Ще ви отговоря много точно. Имаме споразумение по тази тема, постигнали сме съгласие, текста е готов. Нашите колеги ще го разгледат и аз се надявам, че няма много да бъде критикуван този текст и обсъждан критично, защото е текста от 1996г. Взели сме го от старите избори. Партията, чийто кандидат се класира на второ място влиза в преговори за излъчване на вицепрезидент. Не се ангажира самата персона, както беше и тогава, а се ангажира политическата сила, която е излъчила класирания на второ място. За да ви е малко по-интересно в съботния ден ще ви кажа, че проведохме консултации, които продължиха 1 час. Дали да запишем кандидата, който се е класирал на второ място или кандидата, който е загубил предварителните избори. Решихме, че ще е кандидата, който се е класирал на второ място. Но това е партията, това не е персоната.

Г-н Малинов, ако спечелите тези предварителни избори, каква кампания очаквате да се води? Този път кампанията започна много по-рано, отколкото друг път.

Светослав Малинов: За първи път виждам черна кампания насочена от кандидата към самия него. Аз така разчитам това, което той прави. Но както се казва, всеки прави това, което умее и е показал през последните години. Аз се радвам, че за първи път дори се изказват критики към десницата в България, че започват твърде рано. Традиционното обвинение беше, че закъсняваме, че спускаме отгоре кандидати, че няма време за кампания. Този път започваме рано и моето притеснение е, че изглежда другите партии влязоха в много тежък режим на изчакване. Само напомням. ГЕРБ заяви през Бойко Борисов, че ще излъчи своите кандидати август- септември. Между другото септември са регистрациите. Правете си сметка за какво става дума. А БСП направи тактическа грешка, предполагам, че ще се отметнат от думите си. Те казаха, че ще изчакат кандидата на ГЕРБ. Изглежда ще бъда единствения кандидат, заедно с вече споменатия, доста дълго време на терена. Поне такива са изгледите, което означава, че ще има необичайна кампания от тази гледна точка, защото някои ще бъдат много отдавна на терена, а други ще се дебнат помежду си абсолютно незаинтересовани от избирателите. Правилата на демокрацията изискват информиран избор, което означава кандидатите отдавна да са на позиции, да изразяват своите политически виждания, да влизат в дебати, за да могат колкото се може повече хора да ги виждат и да вземат отношение. Да направят избор. Изглежда дясноцентристките избиратели ще бъдат облагодетелствани в наше лице. Ние излизаме наистина рано. За останалите ще трябва да почакат. Така че очаквам такъв тип кампания. А иначе за обичайните компромати и прочее, не очаквам такива срещу себе си, тъй като се явявам не за първи път на национални избори и знам какви са възможностите в тази насока. Те са нулеви. Попитайте за мен.

Това означавали, че няма да присъстваме на дебат за ролята на държавния глава?

Светослав Малинов: Да, това е моето подозрение, което винаги означава слабост. Защото който се чувства силен и има идеи иска време, за да ги изложи и не се страхува от дебати. Ако влезем отново в режим, какъвто има управляващата партия – основни кандидати да не желаят дебати, то това е лошо за българската демокрация. Ние винаги печелим от тези неща. Засега нещата не изглеждат добре, защото отиват към реални възможности за дебат на кандидатите след лятото. При дата, както знаете, края на октомври. Много добре знаете какво означава това чисто технологично. Фактически времето за реален дебат се стеснява и то съзнателно от ГЕРБ и БСП.

Друга кандидатура освен вашата имаше ли?

Иван Костов: Имаше номинирани кандидати, които по време на обсъждането на кандидатурата на г-н Светослав Малинов заявиха, че категорично го подкрепят. Застават зад него и считат, че той ще е най-убедителния кандидат. В този смисъл нямаше друга кандидатура, която да дала своето съгласие да бъде издигната.

Бихте ли казали техните имена?

Иван Костов: Г-н Методиев, например. Иван Иванов. Ако ми разрешите само една бележка. Това че няма да има кампания означава, че никой няма да предложи алтернативно президентстване на президентстването на Георги Първанов. Това на мен ми се струва, че не е възможно да се направи без кампания, с която да се разчертаят разграничителни линии от човека, който постави във външно политическа изолация България. Който хвърли такова петно върху нея. Няма да могат да се разграничат от него. Стана проводник на руските интереси. Никой няма да се разграничава от Първанов. Това означава, че другите кандидати ще продължат неговия политически курс.

Г-н Костов, това предполага закона, месец преди изборите да се регистрират кандидатите. За какво става дума? За една неспираща от десетилетие кампания?

Иван Костов: И в САЩ кандидатът се регистрира преди изборите, но кампанията започва и тече в продължение на година, година и половина.

Светослав Малинов: Още малко ще ни обвините в нарушаване на закона. Нека да ви кажа, има формални правила, има Конституция, има правила на демокрацията и демократичните институции. Наличието на информиран избор е задължителен елемент на всеки демократичен избор. Отказът от публично излизане на кандидати в разумен срок е директно отказ на българските граждани на това им право. Ние за това пледираме. А иначе аз не мога да се регистрирам по-рано и да претендирам, че това е достойнство. Но това, което се очертава… това, което в момента се получава е съзнателен отказ на ГЕРБ, на БСП от това да издигнат своите кандидати. Самият аргумент, че не ги издигат, защото щели да ги атакуват говори много зле за политическата атмосфера в България. Или говори зле за самите кандидати.

Екатерина Михайлова: Понеже за срокове говорим и имаше въпрос за отворените предварителни избори кога. Знаете че има един такъв спор вътре в Синята коалиция. Едни искат още през месец май, а днес сме 14 май, а ние искаме някъде около средата или втората половина на юни. Защо искаме ние от ДСБ този срок? Точно заради това, за което говореше г-н Малинов. За това да имаме информиран избор и добре подготвени правила и организация за провеждане на изборите. Отворени предварителни избори е както се правят истински избори. Със срокове за кампания, с ЦИК, с РИК, с ОИК, със СИК, с представители на различни партии, с вземане на решения, печатане на бюлетини, начало и край на изборен процес и т.н. Тоест ние искаме информиран избор, както за отворените предварителни избори, тоест българските граждани да разберат кои са кандидатите и че г-н Светослав Малинов е не просто само кандидат на ДСБ, но е човек, който наистина може да стане един добър президент на България. Както каза една от участничките в съвещанието днес “Това е моят президент”, но това трябва да бъде показано. От него трябва да бъде показано и видяно, за да могат да отидат хората. Затова ние искаме нормална кампания за предварителни избори. Искаме нормална като време кампания и изваждане на идеи в същинската кампания. Вече която ще е октомври месец. Да се чуят идеите. Не само да видим лицата на кандидатите и да научим имената им. Да знаем, когато избираме един президент защо го избираме. Не само кой е той като име и като биография, но какво предлага, а ние можем да предложим и ще го предложим още сега. Г-н Малинов влиза с летящ старт. Искам да допълня това, което колегите ми казаха. Не само че беше избран единодушно, а беше избран с една емоция, която мисля, че е много добър старт за кампанията, която му предстои. Видях сред хората въодушевление, което наистина ме кара да съм оптимист за това което ще се направи в тази кампания. Просто г-н Малинов беше подкрепен с радост от хората от ДСБ. А той ще събере и повече от хората от ДСБ.

Премиерът Борисов каза, че всички много треперят. Според вас г-н Костов той от какво се страхува и защо изчаква?

Иван Костов: Страх от избирателите е късното обявяване на кандидатури. Обръщане към избирателите е това, което правим ние от Синята коалиция. Той го каза Бойко Борисов. Ние нали обявихме рано Цветан Цветанов. Заляха го с кофи с помия. Този израз е много лоша алегория, защото кофите бяха с истина. Увиснаха страховити въпроси. С какво е купил той тези огромни имоти? Защо тъст му и тъщата му имат такива огромни задължения, които не са показали като собствени приходи? Защо не се провежда разследването по отношение на него? Защо не се повдига обвинението към тези хора, които всъщност изпират пари? Всичко това не са кофи с помия това са конкретни факти. Те са установени. Аз мисля, че късното обявяване на кандидатурите е страх от избирателя.

Г-н Костов, вчера обявихте, че според вас има нова тройна коалиция в парламента – ГЕРБ, Атака и БСП. Очаквате ли ДПС да даде рамо на кандидата на ГЕРБ?

Иван Костов: Вие казахте според нас. Този който поставя това под съмнение да обясни как са се появили тези 105 гласа. От нямане от къде. Няма от къде да се появят освен от ГЕРБ. Направете всяка сметка и ще видите. Тъй като Атака не могат да гласуват, поне по дефиниция, направете сметка и вижте. Не може да бъде избрана тази госпожа от ДПС без гласовете на ГЕРБ. Какво се правят на луди всички? Така че, не е според нас. Това е според числата. Числата са по-красноречиви от думите.

Един от отдавна заявилите кандидатурата си за президент, всъщност има претенции към един от стратегическите партньори на България – САЩ. Вие имате ли претенции към САЩ ? И какви са те?

Светослав Малинов: По принцип един кандидат за държавен глава когато стартира с подобен тип опити да привлече вниманието сам показва, че въобще не възнамерява да заема този пост и да не носи никаква отговорност. Ситуацията, в която се намира България спрямо САЩ не позволява да имаме този тип претенции, за които става дума. Аз имам претенции към собствените ни управляващи, когато участваме в определени мисии на НАТО, където САЩ е водеща сила да имаме ако може по-точно дефиниране на условията, при които участваме, задачите и целите, които постигаме. В този смисъл претенциите ни са насочени към друго място. И конкретно, в момента дори да сме в остър конфликт, за един проект свързан с АЕЦ “Белене”, Големия шлем за Русия и прочее. Нашите претенции не са към руснаците. В крайна сметка това, че те преследват своя интерес и го осъществяват на най-високо равнище през държавния глава е проблем на вътрешната политика на България. По принцип, подобен тип претенции не е редно да се отправят, защото огромна част от нещата, които България има като проблем сега се дължат на груби грешки във вътрешната политика.

Иван Костов: Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...