Светослав Малинов: По-ранното излизане на тройната коалиция в опозиция ще е добре и за БСП

София. По-ранното излизане на тройната коалиция в опозиция ще е добре и за БСП. Със сигурност няма да е добре за ДПС, но те по друг начин гледат на властта и по друг начин участват. БСП плаща цялата цена, НДСВ фактически вече я плати, за тях можем да говорим в минало време. В този смисъл ще е добре наистина за всички. Вкопчването във властта на всяка цена винаги е грешка при демокрацията. И аз мисля, че това започва да се осъзнава у част от хората от БСП. Няма да се учудя ако и самият премиер го е разбрал. Изкарването на този мандат на всяка цена докрай, мисля, че ще бъде вредно. Това каза пред Агенция “Фокус” депутатът от ДСБ Светослав Малинов.
По думите му под апела на президента за радикална реформа в партийната система могат да се крият десетки неща. “Ако някой иска, това е един трик, който се използва много често в политиката, да блокира необходимите промени в някаква ситуация, то най-добре е той да вдигне още по-радикални, далече стигащи промени, които е ясно, че няма да станат. И тогава се блокира и това, което може да стане тук, сега и веднага. Например, вместо да се въведат по-строги санкции, вместо да се ограничи купуването на гласове, от НДСВ предлагат задължително гласуване. Това е абсолютна глупост, по простата причина, че това изисква промяна на Конституцията и те го знаят, всичките им юристи. Ето как се блокират елементарните стъпки, които могат да бъдат направени сега”, обясни Малинов.
Според него начинът за решаването на проблема е драстично увеличение на вече съществуващите в закона санкции – глобата да бъде 100 000 лева, дори да се мисли за по-голяма сума. “Трябва да има тежки наказания на кандидатите, партийните структури и партийните централи, за които има безспорни доказателства, че участват в купуването на гласове. Анулиране на вот, а за самия човек, хванат в купуване на вот – снемане от публична длъжност. Не може общински съветник да остане като такъв, след като е признал, че е купувал гласове. Това са едните мерки. Другите могат да вървят по по-мека линия, превантивно.
Национална кампания, което е една най-обща форма. Това са меки форми, които обаче дават някакъв резултат. И ако се комбинират тези предварителни мерки, с опасението, че ще бъде тежка финансовата глоба, с опасението, че може да има и затвор за този, който участва и че може да се анулират изборите, това е срамно за една партия и партийна структура, това ще даде резултат на следващите избори. Това са неща, които изцяло могат да се правят сега в рамките на законодателството с промени в няколко закона, без промяна на Конституцията, без големи мнозинства, без никакви усилия, ако има воля. Вместо това започват да се дрънкат фантасмагории за задължително гласуване, за смяна на системата, което означава ново райониране на страната, неща, които няма да е лошо да станат, но със сигурност не могат да станат сега”, каза още Светослав Малинов.
Според него Георги Първанов като архитект на тройната коалиция, като най-големият й застъпник не може да не вижда, че тя е напълно провалена. “И не може да не вижда, че любимата му партия БСП е в най-тежката си криза, откакто участва на избори в свободна държава. И оттук ще има и нервност, и грешни ходове, и опит да се намесва, вероятно ще има и съпротива от страна на БСП, защото не всички са големи фенове на начина, по който започна правителството и работи. Ето откъде ще се поражда постоянно напрежение оттук нататък – от слабостта на управлението и провала му. Разпределението на вината, плащането на цената, винаги поражда конфликти”, посочи Малинов.
Според него в момента президентът се опитва да се разграничава от фигури от БСП и влиза в конфликти с определени хора.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...