Светослав Малинов: Последната година от управлението на правителството ще бъде агония

Водещ: Добро утро казвам на Светослав Малинов, депутат от Демократи за силна България.
Светослав Малинов: Добро утро.
Водещ: Господин Малинов, в началото на нашия разговор искам да ви припомня една ваша теза от преди няколко дни – че смяната на Румен Петков би обезоръжила опозицията и ще даде шанс за консенсус по реформите в МВР. Чувствате ли се обезоръжен сега?
Светослав Малинов: О, не, разбира се. Аз имах предвид, ако това беше направено навреме, беше направено с вътрешно убеждение и беше направено всъщност още при първите разкрития, които станаха може би преди около месец и половина – това имах предвид. В този смисъл, ако трябва да дам оценка сега на това, което стана, то стана изключително късно, крайно неубедително, очевидно под натиск отвън и отвътре и без да се признае защо всъщност се сменя Румен Петков. Това, което исках да кажа, е, че ако, най-общо казано, премиерът или БСП действаше според европейските стандарти, то тогава и дебатът в България щеше да протече по европейски. Това, обаче, не стана и сега нещата и шансовете за такъв тип дебат са загубени.
Водещ: Доколко уместни са аналогиите, които се правят все по-често напоследък между оставката на Румен Овчаров и оставката на Румен Петков? След оставката на Овчаров помним, като че ли се позамъглиха нещата – никой, почти никой днес не си спомня докъде стигна разследването по ония проблеми там. Да очакваме ли същото?
Светослав Малинов: Едно от основните задължения на всички, които смятаха, че Румен Петков трябва да си отиде… Това не бяха само, това не бе само ДСБ или опозицията в Народното събрание, това бяха и медиите и смея да твърдя и много граждани и граждански организации. Основно наше задължение е този път нещата да отидат докрай. Както създадохме вече прецедент, чисто парламентарен – знаете, това е вот на недоверие безпрецедентен като резултат. Нека да създадем и прецедент в последствията от този вот спрямо личността, която е сменена. Нека да не се остава с впечатление, че един министър, след като е извършвал закононарушения, достатъчно е да бъде сменен или да подаде оставка, и това е достатъчно наказание за него. Нищо подобно – нещата би трябвало сега да започнат и то в рамките на Прокуратурата.

Водещ: За да отидат нещата до край, какъв парламентарен инструментариум ще ползва опозицията, и да разширя още малко въпроса, продължава ли да стои на дневен ред идеята за предсрочни избори?
Светослав Малинов: Идеята за предсрочни избори стои на дневен ред, заради всичко, което стана през последните години и заради начина, по който беше, бих казал, така, “проведен” целият дебат. Слагам в кавички “проведен” този дебат, когато става дума за БСП. Искам да ви обърна внимание – от БСП и премиера нямат признание, че оставката на Румен Петков е необходима, заради срастване на властта с мафията и заради определен тип нарушения. Вие не можете да разберете, ако, разбира се, не живеете в България и не знаете до болка за какво става дума, не можете да разберете по фразите, по изказа, по документите защо е сменен Румен Петков. Следователно, премиерът не е в състояние, това го заявявам предварително, нито новият вътрешен министър ще бъде в състояние да направи всичко това, което е нужно за България в настоящия момент. Ето от къде идва идеята за това, че няма смисъл повече да се мисли, че това правителство е в състояние да направи каквото и да било – то действа по инерция.
Водещ: Реална ли е, обаче, идеята за предсрочни избори? Да, тя е желана и вие като представител на опозицията някак си е ясно, че ще говорите по този начин, но реална ли е идеята за предсрочни избори?
Светослав Малинов: Тя е реална, но не е реалистична. Трудно мога да си представя в рамките на този парламент да се стигне до нея. Но и преди този вот се смяташе за нереалистично да се получи това, което се получи. Затова ние ще продължим да следваме собствените си принципи и политическата си линия, ще се опитваме да увличаме колкото се може повече хора и депутати в тази теза, че са необходими предсрочни избори, а пък каквото стане – в крайна сметка човек трябва да прави това, което трябва, а не може да мисли дали то ще стане или не с оглед на това да действа. Ние правим това, което трябва.
Водещ: Не знам дали успяхте да прочетете вестниците тази сутрин, но ако сте успели, да ви попитам забавлявахте ли се с множеството сюжети, които вече се носят в пространството за смени, за промени в министерства, разделяне, събиране?
Светослав Малинов: Ами аз много се ядосах относно този вот и начина, по който БСП и президентът и премиерът подходиха. Обхваналото ме чувство на погнуса още не ме е напуснало, независимо от успеха на вота, така че има едно тягостно усещане, че когато БСП идва на власт, се случват винаги подобни неща. В този смисъл не ме забавляват всички останали схеми. Изглежда ми е нужно още малко време, а може би изобщо няма да ме обхване това чувство. Имам усещането, че пропуснахме изключителен шанс да направим своята, българската операция “чисти ръце”, да направим нещо, което би могло да оттласне държавата и най-вече да промени за едно поколение напред образа на България в очите на европейците.
Водещ: Какво показва вашето усещане – ще загърбят ли коалиционните партньори схемата “3:5:8” и дали е възможно това експертно участие в кабинета след промените?
Светослав Малинов: БСП и ДПС няма да загърбят нищо, което е свързано с техния интерес. Кризата в правителството няма да доведе до по-добри решения, напротив – тя ще доведе до по-лоши решения, все по-слабо ще се чувства това правителство, ще има едно тежко, бих го нарекъл агонизиране през последната година. Жалко е, че възможността този процес все пак да даде позитивен тласък беше категорично пропиляна от премиера и от БСП. Оттук нататък не ни очаква нищо добро с това правителство. Аз наистина се надявам, че ще започне да се гледа на предсрочни избори и от хората, останали в мнозинството, по един малко по-реалистичен и разумен начин.
Водещ: Тоест очаквате зад идеята за предсрочни избори да застанат и представители на мнозинството.
Светослав Малинов: Аз мисля, че част от БСП ще започне да мисли, че това правителство освен, че е вредно за България, вероятно е вредно и за собствената им партия и че тази коалиция с ДПС е една от най-големите грешки, направени от БСП в дългосрочен план – и от тук едно желание тя да бъде прекратена по-скоро. Но в крайна сметка ние ще продължаваме да действаме по този начин, независимо от това какво мислят управляващите, ние ще следваме нашата линия.
Водещ: Аз продължавам да си мисля, че ние продължаваме да говорим за неща, които са реални, но нереалистични, както казахте.
Светослав Малинов: По-малко вероятни. Все пак в политиката зависи от ситуацията, зависи от волята на хората, които участват, могат да се постигнат неща, които в определен период са изглеждали просто невъзможни. Но ето – Румен Петков не е вътрешен министър. Съжалявам, че ще го кажа, но едва ли някой е мислил, че това е възможно преди две години, нали?!
Водещ: Как прочетохте вчерашното изказване на президента Първанов, че ако за 4-5 дни не успеят да направят структурните и кадрови промени, управленците ги чакат не добри дни?
Светослав Малинов: Президентът Първанов открито защити Румен Петков. В своя специфичен стил първо се направи на ударен, като каза, че не е информиран, след което защити своя партиен другар. Толкова за президента и неговите съвети и загриженост оттук нататък.
Водещ: Толкова… И да ви попитам на края на нашия разговор и вас – готов ли сте с конкретни имена, вие и политическата сила, която представлявате, на министри, които първи заслужават да си отидат от това правителство.
Светослав Малинов: Разбира се, ние сме ги искали тези оставки през последните 5 години. Румен Петков беше начело на листата, след това е Нихат Кабил, заради провала в земеделието и усвояването на парите там и корупцията, за която става дума, министър Гагаузов, разбира се, Емел Етем и Пламен Орешарски заради изключителната финансова политика, която доведе до намаляване на покупателната способност на българските граждани. Това са имена, които през годините сме споменавали, през последните две години по различни поводи, имали сме и конкретни поводи за недоверие.
Водещ: Да въведем пак понятията “реално” и “реалистично” – кое от тези имена ви се струва, че наистина е реалистично да си отиде?
Светослав Малинов: Ние ще атакуваме всички от тях. Аз все пак не мога вляза в логиката на премиер-социалист.
Водещ: Не можете да влезете в логиката на премиер-социалист, не ви е и това работата. Благодаря ви за този разговор. Светослав Малинов, народен представител от Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...