Светослав Малинов: Оценките на Румен Петков и на Георги Петканов са кръгли двойки

Водещ Николай Бареков: Гост в нашето студио е Светослав Малинов, депутат от ДСБ, а пък до него е г-н Цвятко Цветков, който е анализатор по сигурността в БСП. Добро утро и на двама ви.

Цвятко Цветков: Добро утро.

Водещ: Г-н Малинов, на футболен език, употребяваме го твърде често в нашето студио, общо взето, защитата на противниковия отбор така се е оголила, че вие е подала топката на празна врата, понеже именно вие, от ДСБ, твърдяхте, че тези промени в конституцията няма как да не спрат България за Европейския съюз. И сега излиза, че вие и Меглена Кунева говорите едно и също нещо. Топката е на празна врата, спокойно може да притичате и да вкарате гол.

Светослав Малинов: Имаме автогол, и то не един, а два-три, след което са тези автоголове за противниковия отбор, ако искаме да продължим аналогията. За БСП не остава нищо друго, освен да спори със съдията, което е абсурдно, или освен просто да наведе глада и да тръгне към центъра. Това е точно така, както казахте. Ние алармирахме, че подобни промени в българската конституция ни отдалечават от Европа, посягайки на независимостта на съдебната власт. Казахме го четири пъти по време за дебата от парламентарната трибуна на много висок глас. Имаше изключителна неравност у нас, защото ние виждахме, че става нещо много лошо, че българските граждани не го разбират, което е напълно нормално, тъй като става дума за дебат на едно високо конституционно ниво. Но най-тежкото беше, че ние разбирахме, че БСП го разбира, но го прави по някакви причини, които не могат да бъдат наречени по друг начин освен увеличаване на своята власт в държавата.

Водещ: Само че БСП тук не бяха сами. Подпомогнаха ги и НДСВ, и ДПС, и други партии, които приеха тези промени.

Св.Малинов: Нека да бъдем откровени, НДСВ в момента не участва сериозно в дебата. Имат други грижи, за да съхранят малкото, което е останало и от тях като електорат, и като ресурс. БСП доминираше този дебат. Наглостта, с която се държаха утвърдени конституционалисти, вече мога да кажа в кавички, там, беше изключителна. Защото става дума за нещо, което на всеки юрист, особено пък работещ в съдебната система или преподаващ право, трябва да му трепне. Това е посегателство върху независимостта…

Водещ: С една дума става въпрос за това, че Европейският съюз не приема, че изпълнителната или законодателната власт в България може да контролира съдебната по този начин.

Св. Малинов: Може би един от най-големите ни козове, защото трябва да кажа, че изключителен коз е опитът за промяна на конституция, когато става дума за реформа в очите на Европа, един от най-големите ни козове сами си го избихме от ръцете, приемайки промени в конституцията, които ни отдалечават от това, което се иска от нас. Толкова по въпроса. Това е, бих казал, връх.

Водещ: Чакайте сега да обясним още един път ситуацията.

Св.Малинов: Връх на некомпетентност и арогантност в пъти по-тежка, отколкото, бих казал, всичко, което направи това правителство, а то не е никак малко, последните седем месеца.

Водещ: Топката сега е не пред вратата на БСП и НДСВ, тя е пред вратата на България. Какво правим? Ако някой притича сега и лекичко я бутне, така, с крак, означава, че ще загубим мача в 90-ата минута, без никакво право да протестираме, защото съдията просто ще ни е вдигнал червен картон. Какво да направим оттук нататък? Как го виждате?

Св.Малинов: Всеки от нас може да направи още нещо. Това, което ние можем да направим, “Демократи за силна България”, е да продължим да обясняваме какво трябва да се направи и да се опитаме да обясним на нашите европейски партньори, че ние заслужаваме членство в Европейския съюз въпреки слабото и некомпетентно правителство.

Водещ: Макар и тези промени в…

Св.Малинов: Въпреки слабото и некомпетентно правителство. Ние нямаме друг изход, освен да защитаваме нашето членство като основен приоритет въпреки слабото и некомпетентно правителство. Искам само да отбележа, да не изпускаме от очи. Оценките, които са дадени на вътрешно министерство, на Румен Петков и на г-н Петканов, казано на прост език – кръгли двойки.

Водещ: Затова съм поканил г-н Цвятко Цветков…

Св.Малинов: Пълен провал и в тази сфера.

Водещ: Г-н Цветков, смятате ли, че са заслужени критиките в този доклад, който днес вече някъде е публикуван по вестниците, тези дни, предполагам, и ще излезе, това, което казва и Светослав Малинов, че са заслужили критиките, които получава не само правосъдната система в България, но и Министерството на вътрешните работи заедно с част от неговите ключови служби? А най-общо казано, това са, както е описано тук, хаос, безредие, липса на желание и т.н. за справяне с престъпността.

Цвятко Цветков: Г-н Бареков…

Водещ: Бареков, г-н Цветков, да се уточним.

Цв. Цветков: Бареков, извинявам се. Аз няколко пъти бъркам, вече няма.

Водещ: Предполагам, че в архивите, с които разполагате, там коректно е отразено…

Цв.Цветков: Абсолютно коректен, въпреки че ударение не се слага.

Водещ: Сигурно се слага…

Цв.Цветков: Моя е вината, г-н Бареков. Определенията, епитетите, тонът, с който се нахвърлиха и медиите, а и някои политици върху това, което се развива в нашите отношения с Европейския съюз, са израз на един особен политически мазохизъм, която в известна степен се развива успоредно със затихването на конфронтацията може би и в опитите тя да бъде заменена с такъв начин на общуване. Но… аз не искам на футбол да се спирам, вие сте по-добър, били сте коментатор.

Водещ: БСП имаше… Ето и това знае г-н Цветков, той знае, че началото на моята журналистическа кариера започна именно като футболен коментатор.

Цв. Цветков: Няма значение това…

Водещ: Г-н Цветков, момент само да ви попитам…

Цв.Цветков: …къде е топката.

Водещ: Имаше една теза на БСП преди няколко месеца и тя беше, че много от опозиционните депутати в България ходят и срамят страната, като критикуват навън съдебната система и МВР.

Цв. Цветков: Не за първи път в българската политическа история лица, групи за вътершнополитически цели клепат, грубо казано, България пред външните фактори, от които нещо зависи в развитието на процесите или в отношенията на България с външния свят. България така или иначе по всяка вероятност от януари 2007 година ще стане член на Европейския съюз.

Водещ: Със или без предпазна клауза.

Цв. Цветков: Тези предупреждения, тези предупреждения, които се отправят за това какво, доколко и как трябва да променим, за да бъдем един близък до нормалния статус член на Европейския съюз, не са от вчера. Ако вземем дори само сферата на съдебната власт и борбата с престъпността, вие знаете, че от няколко години при всяка поредна проверка, във всеки пореден доклад, в една или друга степен, по-меко или по-остро проблематиката на съдебната власт и на борбата с престъпността се поставя от Европейския съюз. Лошото е…

Водещ: Какво прави обаче МВР и най-общо системата за сигурността?

Цв. Цветков: Първо, българската политическа власт във всичките тези години, седем-осем и повече години, свикна да показва нещо на Европейския съюз, а не достатъчно съдържателно да изменя това, което трябва да се направи без съмнение.

Водещ: Спазва ли се тази традиция и днес при това правителство?

Цв. Цветков: Аз мисля, че тази традиция в известна степен продължава за съжаление и днес. Защото ние бяхме свидетели на какви ли не стратегии, които се приемаха… аз говоря за сферата, която смея да твърдя, че познавам нелошо…

Водещ: Браво, г-н Цветков, защото вие в момента критикувате от вътрешнопартийни позиции не кого и да е, а г-н Румен Петков, което, общо взето…

Цв. Цветков: Не критикувам от вътрешнопартийни позиции, а от позиции на мислещ експерт.

Водещ: На професионалист, да речем.

Цв. Цветков: Дайте да разграничим малко тези работи…

Водещ: За което се иска, разбира се, и гражданска доблест, както се казва.

Цв. Цветков: Промяната, съдържателната, на това, което се прави, за да се приближим до това, което искат от нас Европейският съюз, въпреки че и техните експерти в различна степен, техните представители, включително и в сферата на съдебната власт… Вие знаете, тук идваха прокурори от Германия, идваха френски специалисти…

Водещ: Откъде ли не. Да не се спираме, че времето е ценно.

Цв.Цветков: По различен начин поставяха някои въпроси. Но аз искам тук само на един проблем да се спра, тъй като конституции се приемат трудно, изменения в конституции – също. Европейската конституция между другото е пример също в това отношение…

Водещ: Кажете проблема. Да, как не се прие. Кажете проблемът къде е?

Цв. Цветков: Аз съм за това, независимо от всичката ми… миналото ми, то е променено в мен отдавна…

Водещ: Че какво ви е на вашето минало? Вие сте един от… от ключовите фигури бяхте в МВР.

Цв. Цветков: Независими власти, независимите власти са един елемент сериозен на демократичното развитие на всяка държава и на света, но не може да има безконтролна власт. Ето, г-н Малинов тук много добре знае – ДСБ преди това, онова, което не беше ДСБ, как критикуваха Филчев, когато той беше главен прокурор, и един елемент от тази критика беше, че “Над Филчев – само господ”. Той е фактически безконтролна власт…

Водещ: Да, само че го няма вече Филчев, има промени в конституцията, които ограничават…

Цв. Цветков: Няма значение. Аз не говоря за Филчев в случая, а говоря за елемент от съдебната власт, какъвто е прокуратурата.

Водещ: И може би проблемът идва не заради прокуратурата, а заради съда, г-н Цветков?

Цв. Цветков: Нито един елемент в държавното управление не трябва да бъде безконтролен. И между другото това е един от основните проблеми на българското управление – безконтролността.

Водещ: Да дойдем към основната тема. Чухте, че дори Цвятко Цветков, общо взето, казва, че днешните управляващи продължават традицията само на хартия да се извършват реформите и повече да се приказва.

Св. Малинов: Не, категорично не съм съгласен. Това, което имаме в момента с управлението на БСП и Румен Петков, е срив. Всички говорят за това. Нека да се прочете докладът, той е писан от експерти, значи експерт би могъл да го разбере.

Водещ: Вие лично виждал ли сте какво пише вътре?

Св. Малинов: Аз не съм виждал какво пише вътре, но следя всички информации преди този доклад какви са и как се структурира този текст. Изключително груба манипулация, че някакви политици ходели и говорели. Искам да съобщя на г-н Цветков, България не е тоталитарна държава от много време. Тук има свободен достъп до информация, има мрежа от международни наблюдатели, посолства, международни неправителствени организации и български неправителствени организации. Потокът на информация е изключително голям…

Водещ: С една дума, г-н Малинов, демокрацията дойде през тези години.

Св. Малинов: …и разнообразен, никой не разчита на политици от опозицията да им казва какво е положението в България. Ние сме само, разбира се, един от многото източници. Оказва се, че всички твърдят едно – провалът е очевиден и, изглежда, не само има провал, има и липса на политическа воля, която се изразява в крайно некомпетентни решения, които няма как да си ги обясните, освен ако не приемете, че БСП просто не желае европеизирането на България. И още нещо много важно, въобще не става дума за това какво ние трябва да направим, за да се харесаме на ЕС. За всички българи и днес, и тези, които ще живеят утре в България, е необходимо да имаме независима съдебна власт, която да не е под контрол на политиците, в случая на Народното събрание.

Водещ: Нека да вкараме в нашия разговор съвсем конкретни детайли. Между другото темата беше какво се крие зад партийния обръч от фирми, за който, както знаят зрителите на Би Ти Ви, подробно преди известно време разказа лидерът на една политическа партия, която в момента е част от тройната коалиция, която управлява страната. Но преди всичко, г-н Цветков, изтече информация, че е имало стрелба срещу въпросния лидер. Вие в БСП следите ли оперативната обстановка, застрашен ли е наистина животът на г-н Доган, имало ли е стрелба срещу него? Вие знаете всичко, да ни кажете сега. МВР като не казва, БСП да каже.

Цв. Цветков: Г-н Бареков, първо една корекция. Едва ли има някой, който знае всичко. Обикновено тези, които знаят всичко, носът им вирва между цветята. Та оперативната…

Водещ: Г-н Цветков, само предупреждавате и лошото е, че се сбъдват вашите предупреждения.

Цв. Цветков: Оперативната обстановка следи изпълнителната власт най-вече, но естествено е и партиите да се интересуват от това как се развиват процесите в страната. Но след като стана дума за обръча от фирми, аз ще бъда тук по-кратък. Това е един образ, както го употреби във вашата телевизия Ахмед Доган. Дали е обръч, дали е пояс, дали е мрежа, което е по-точно от мен, но това за мен е израз, казано с едно изречение – на обвръзката между политическата и икономическата и финансова власт, като в икономическата и финансовата власт визирам двете й съставки – официалната и сивата и черната икономика, престъпната икономика.

Водещ: Това е обръчът – обръчът от сива икономика пред институционалната власт, която се представлява от партиите.

Цв. Цветков:Не от сива икономика, не прибързвайте само едното да определяте.

Водещ: Е всякаква може би, да.

Цв. Цветков: Връзката между политическата власт и икономическата и финансова власт, а такава връзка съществува постоянно и битката е именно кой да има повече и в едната, и в другата посока…

Водещ: Това са обръчите от фирми.

Цв. Цветков:…там се разполагат тези фирми. Защото няма политическа партия по света…

Водещ: Това е най-краткото определение, между другото, което дадохте за този феномен.

Цв. Цветков: …която да няма предпочитани свои, да го наречем, хайде фирми, вие знаете и колко и Ръмсфелд го критикуват американските медии…

Водещ: Добре, продължава ли тази тенденция и сега на този обръч от фирми? Действат ли те, работят ли? Механизмът.

Цв. Цветков: Един от атрибутите на властта е да се отблагодарява.

Водещ: За помощта, която получава преди избори.

Цв. Цветков: За помощта, която получава, преди да стане на власт.

Водещ: Г-н Цветков, пак да ви върна към това. Има ли, следите в БСП оперативната обстановка спрямо вашия коалиционен партньор? Не може да не сте притеснени, при положение че излизат такива информации – стрелби и т.н.

Цв. Цветков: Следим не само спрямо нашия коалиционен партньор, а и спрямо нашия политически конкурент.

Водещ: Какво пише там, ако може сега да кажете в нашето студио, има ли такава заплаха, реализира ли се?

Цв. Цветков: Оперативната обстановка в коалицията е засега средно сложна. А това, което се пише за покушение срещу Доган, мисля че…

Водещ: Какво пише в органа на БСП?

Цв. Цветков: Ами то вчера го написаха вестниците, че, излизайки от Бояна, резиденцията, някаква кола го преследвала. Имаше даже и някаква друга информация, манипулирана за Варна. Но аз мисля, че такъв елемент засега няма, след като…

Водещ: Стрелба, елемента стрелба.

Цв.Цветков: …отговорно го заяви ген. Румен Миланов, шеф на Националната служба за охрана. Но какъв е сигналът от МВР, поради който е осигурена усилена охрана на Доган, това, разбира се, не би трябвало да се коментира и МВР с основание не го съобщава.

Водещ: Вие знаете ли обаче?

Цв. Цветков: Аз не го знам.

Водещ: Вие не знаете.

Цв. Цветков: Не, него знам.

Водещ: Икономически или политически са причините според вас?

Цв. Цветков: Причините могат да бъдат всякакви. Има фактори вън от страната и вътре в страната, за които Доган е особен… една особена пречка за развитие на техни интереси. Но недай си боже…

Водещ: Какви са тези интереси, г-н Цветков?

Цв. Цветков: Интересите са в България власт, политическа или икономическа и финансова власт. Другите интереси не са…

Водещ: А какво за Варна казахте преди малко, някакъв случай, който е изтекъл?

Цв. Цветков: По това, което изтече вчера, мисля, че беше в “Стандарт” или в кой вестник беше за един инцидент, свързан с Бояна. До мен стигна и друга информация…

Водещ: А вие нещо за Варна споменахте.

Цв. Цветков: …при това от журналисти, които ме питаха за това няма ли такъв случай и във Варна…

Водещ: Какъв е случаят, я кажете.

Цв. Цветков :…когато той посещаваше Варна, пак да има някакъв опит.

Водещ: Стрелба?

Цв. Цветков: Не, опит такъв, свързан пак с коли, преследваници и разни работи. Тук има и устрашаващи елементи, не винаги се извършва пряко.

Водещ: Просто да те стреснат.

Цв. Цветков: Но се оказа, че това е само малко слухарска информация.

Водещ: Г-н Малинов, обръчът от фирми действа ли? Що е то партиен обръч от фирми? Вижте как Цвятко Цветков го определи по може би учебникански начин.

Св. Малинов: Естествено, защото като човек, който е бил служител на българската ДС и на МВР, той отлично знае как монополът на БСП във властта се превърна…

Цв. Цветков: Не само на БСП.

Св. Малинов: …в икономическа мощ. Доколкото ми е известно, опозиция не е имало по време на тоталитарната държава и вие отлично знаете това и сте се възползвали.

Цв. Цветков: Не, говоря за демократичното…

Св. Малинов: Така че няма как в началото на прехода, когато всичко беше в ръцете на БСП и бяха изградени всички тези структури, и тези банки, на които, кой знае защо, начело се оказаха хора от ДС, няма как един служител на БСП да не знае отлично как се образуват тези обръчи от фирми, как се изстискват след това спестяванията на хората, как след това тези хора, тези банкери изчезват или просто биват карани, принуждавани, както се казва, да помагат на партията с главна буква.

Водещ: Тезата обаче на г-н Цветков е, че обръчите от фирми действат през цялото време на прехода, включително когато и десницата беше на власт.

Св. Малинов: Обръчите от фирми, контрабандните канали отдавна се знае кой ги създаде и по какъв начин бяха развити. Те си тръгват от прехода, който беше доминиран от БСП, а контрабандните канали си бяха част, срамувам се да го кажа, но това го знаем всички, от доходите на БКП, от начина, по който тя разбираше дори международната търговия и помощ.

Водещ: Само една секунда, г-н Малинов.

Св. Малинов: Само една дума за ДПС. Г-н Ахмед Доган ще е добре да се появи в българския парламент, където не е стъпвал, и наистина не е това начинът с такива елементарни слухове да се опита да поправи отвратителното впечатление, което прави ръководството на ДПС в момента на българските граждани като цяло. Не е това начинът да се събужда респект или съчувствие у един политик, а когато той се появи, участва в българския политически процес, покаже някаква полезност, ако не друго, поне уважение към институциите. Това става в момента, а не да си губим времето имало ли е или е нямало нещо.

Водещ: С ваше позволение, само да цитирам, вчера наш гост беше столичният градски прокурор Бойко Найденов. Знаете, г-н Цветков, за това гостуване. Чухте ли какво каза?

Цв. Цветков: Не съвсем.

Водещ: Помолихме го да коментира нещата, свързани с Маргините и той разказа за това, че единият от хората в този сюжет на покушенията, о.з. ген. Любен Гоцев е бил приготвен за покушение от тях, защото в началото на 90-те години, когато всичко в България беше позволено, се създадоха организирани престъпни групи, казваше той. Те трябваше да управляват този огромен капитал, който възникна в сивата икономика. Единствените организирани групи тогава бяха спортисти и т.н. Но по-интересното е и това, което цитира днес в. “Труд”, че Маргините са имали зъб на Любен Гоцев от 90-те години, началото. Тогава тезата е, че ДС е помогнала на спортистите да изградят организираните групи СИК, ВИС и т.н. Що за сюжет е това?

Цв. Цветков: Историята на българската организирана престъпност рано или късно ще бъде написана. Какво ще съдържа тя…

Водещ: Когато вече може би главните действащи лица, както казвате вие…

Цв. Цветков: …засега мога да предполагам. Общо взето, нещата, контурите на нещата, в голяма част и съдържанието, и сега са ясни. Какви са били отношенията между ген. Гоцев и Маргините аз това не мога да кажа.

Водещ: Вие лично знаете ли нещо за такава връзка между него, между… той е видна фигура, сериозен представител и на службите, и на политическата класа.

Цв. Цветков: Аз лично, г-н Бареков, знам за топла, постоянна и добре оплодена връзка между Маргините и семейството на Иван Костов. Това го знам и трябва да кажа на г-н Малинов, че каналите и сивата и черната икономика стигнаха своя пик в политическото оползотворяване по времето на…

Водещ: Понеже нямаме време, питам ви за конкретния случай, осветен от столичния градски прокурор. Знаете ли нещо за такава връзка между тях, между генерала и между братята.

Цв. Цветков: Аз не знам за такава връзка между ген. Гоцев и Маргините, тъй като ген. Гоцев е твърде висока фигура, а 1990 година Маргините, общо взето, никой не ги знаеше, че съществуват.

Водещ: Ами някой да им е помогнал пък в един момент, нали така се говори.

Цв. Цветков: Кой и как е помогнал за развитието на тези структури от спортисти и от някои други категории, за да се стигне до това развитие на организираната престъпност, което беше доскоро, а дали продължава, ще видим от процесите, които…

Водещ: Стана ли това с помощта на ДС и на силовите структури, г-н Цветков, в началото на 90-те години?

Цв. Цветков: За ДС съм ви дал един хубав доклад и е хубаво да го дадете да го прочетат и г-н Малинов и някои други хора, тъй като за ДС се говорят всякакви неща, но никой не си е дал труда да вникне.Водещ:Добре, благодаря, завършваме така нашия разговор.

Св. Малинов: Не може да завърши разговорът така.

Водещ: Едно изречение в защита, да.

Св. Малинов: Едно изречение. Беше въпрос на няколко минути, за да може г-н Цветков отново да хвърли поредните си лъжи и манипулации. Искам да кажа само едно, правителството на Иван Костов беше критикувано от хора като вас, бивши служители на ДС. Вашето правителство днес е критикувано от международната общност, ЕС и всички наблюдатели. Това е огромната разлика.

Цв. Цветков: Народът не го избра за втори път това правителство, значи всичко е ясно.

Св. Малинов: Това е огромната разлика – критиките към България излизаха от хора от бившата ДС по времето на Иван Костов. Днес вас ви атакуват официалните политици на Европейския съюз.

Водещ: Благодаря за гостуването в нашето студио, господа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...