Светослав Малинов: Обидно е да се говори за персонални промени и да не се спомене името Румен Петков

Водещ: Започваме, разбира се, с отхвърленият вот. Светослав Малинов от опозицията, от Демократи за силна България, Пламен Моллов, председател на парламентарната група на НДСВ, Ангел Найденов, говорител на БСП и заместник – председател на парламентарната група. Добър вечер.
Светослав Малинов: Добър вечер.
Пламен Моллов: Добър вечер.
Ангел Найденов: Добър вечер.
Водещ: Парламентът отхвърли вота на недоверие към кабинета, НДСВ гласува “въздържал се”, премиерът Станишев обеща структурни и кадрови промени в правителството. Накратко, както променя днешния ден, господин Малинов?
Светослав Малинов: Днешният вот беше най-успешният от началото на демократичните промени. Още преди да започне вотът аз си позволих да изкажа прогноза, че този вот ще завърши със съвършено различен резултат от другите. И наистина е така. Имаме, директно може да се каже, правителствена криза, имаме признание на премиера, че са нужни персонални и структурни промени. Оценката за това бих дал малко по-късно. Имаме и признание, че този вот е бил навременен, най-вече от общественото мнение и от медиите. Това не се е случвало до сега. Аз мисля, че опозицията и всички, които застанаха в някакъв смисъл срещу БСП, срещу управляващите, в този вот трябва да се поздравим с успех.
Водещ: Съгласен ли сте, господин Найденов? Вашата оценка?
Ангел Найденов: Да се твърди, че от днес България вече не е същата и че този вот е безпрецедентен като резултат, е силно преувеличено. Дори бих добавил – е и наивно. Също така обаче ще бъде несериозно да твърдя, че няма никаква промяна. Промяна има и тя е в заявената от министър – председателя воля да бъдат предложени във възможно най-кратки срокове ясни приоритети, нова политика, структурни и професионални промени в кабинета. Между впрочем, когато говорим за това изявление на министър – председателя, нека да подчертая, че той никога не е отричал възможността да бъдат предприети такива промени. Ще ми позволите да припомня, че в началото на месец февруари политическият съвет на тройната коалиция проведе свое заседание, на което се коментираха възможните промени в управленската програма на правителството. Там имаше заявление за формулирането на нови приоритети, на нова политика, което съвсем естествено върви с разбирането, че тази политика би се реализирала и със съответните персонални промени в състава на кабинета.
Водещ: ЩЕ се върнем към този въпрос след малко. Искам обаче да попитам Пламен Моллов – днес вие НДСВ показахте жълт картон на правителството, в което участвате. Защо?
Пламен Моллов: С това, което направихме днес, ние всъщност показахме, че сме последователни в нашето европейско поведение, ние сме последователни в нашата чувствителност към пулса на обществото, показахме на опозицията, и аз бих искал да се охлади този ентусиазъм в тях, че едва ли не нещо кой знае какво се е случило. Всъщност ние останахме лоялни към нашите партньори, но показахме, че ще бъдем нетърпими към това, което се случва. Ще бъдем нетърпими към забавянето на всяка една радикална реформа, която е необходима, която вече е крайно необходима за обществото и за европейските ни партньори.
Водещ: Господин Моллов, можете ли категорично да отговорите на следния въпрос – оставката на Румен Петков, това ли е вашият проблем, това ли е вашето искане?
Пламен Моллов: Нашето искане беше ясно дефинирано и то е незабавни, всеобхватни структурни промени в системата на МВР.
Водещ: Включително тази оставка или не?
Пламен Моллов: Това може да бъде елемент, но той не е поставен самоцелно от нас и ние не сме поставили на масата някакви конкретни персонални изскавания. Това е оставено на решението на премиера – решение, което трябва да бъде по-целесъобразно. Но за нас най-важното е наистина реформата да стартира. И в онова, което маза, между другото, премиерът в своето слово днес, ние виждаме проекции на нашия вот, на нашето желание наистина да бъдат предприети тези незабавни мерки.
Водещ: Чувствате ли се предадени от НДСВ, господин Найденов?
Ангел Найденов: Не, не бих казал, че изпитваме чувството, че сме предадени, защото макар и различно от гласуването “против”, гласуването на парламентарната група на НДСВ не беше в подкрепа на вота на недоверие. Той изразяваше един нюанс в позицията. Но когато говорим за коалицията, господин Василев, ми се иска да кажа следното – нека да не забравяме, че това е една коалиция, която беше изградена и съхранена с много усилия, която, макар и трудно, успя обаче да преодолее първоначалните съмнения дори на доверие, която успя, макар и с много усилия, да постигне…
Ангел Найденов: …резултати. И аз нямам никакво колебание да кажа, че това са резултати, които са в полза на България и на българските граждани. Ако ме питате дали имаме основание за претенции към дейността и на правителството, към дейността и на коалицията, аз ще кажа: разбира се, че имаме и можем да имаме основание за такива претенции., защото ще бъде несериозно да се твърди, че работата на коалицията или на правителството е перфектна. Ако попитате дали е изчерпан потенциалът на коалицията, отговорът ми обаче ще бъде отрицателен. Г-н Малинов, въпросът обаче опира до следното: ние трябва да съхраним доверието помежду си. Ние трябва да знаем, че макар и запазвайки естествени различия по някои въпроси, има определени механизми, по които можем да търсим изглаждането на тези различия, и че има място, където тези различия могат да бъдат заявени и /…/.
Водещ: С други думи: НДСВ не постъпи така. НДСВ не постъпи така.
Ангел Найденов: Пленарната зала не е мястото, където трябва да дадем израз на тези различия.
Водещ: А приемате ли тази критика, г-н Моллов?
Пламен Моллов: Не. Аз мисля, че критичното отношение в рамките на коалиционното управление е също израз на лоялност тогава, когато е загубена чувствителността към онова, което се очаква от обществото и от Европа.
Водещ: Г-н Малинов?
Светослав Малинов: Аз мисля, че по-малко лицемерие ще дойде добре на зрителите. Съвършено ясно е, че става дума за криза в отношенията между НДСВ и БСП. Съвършено ясно е, че тя е предизвикана от вота за недоверие. Не мога да приема такава логика, че в крайна сметка става дума за нещо напълно нормално или нещо в рамките на нещата. От 169 гласа “за” днес правителството имаше 117. Това е падане под критичния минимум. А знаете ли какво следва според нашата собствен демократична практика? Трябва да има вот на доверие. Практически днес премиерът отвори вратата към това, говорейки за структурни и персонални промени. Питам сега г-н Моллов: вие не смятате ли, че е пълна подигравка със здравия разум г-н премиерът да ви покаже персонални и структурни промени начело с вътрешен министър Румен Петков. Следователно, г-н Найденов, очевидно е, че Румен Петков не може да остане в този план за вътрешни, структурни и персонални промени. Следователно става дума за нещо много повече от обикновен дебат, в който има някакви леки нюанси и различия. А пък за нас цялата история беше изключително отблъскваща и грозна. Ние трябваше ден след ден през последните три седмици да получаваме унизителни послания от чужбина за това, какво тава в България, трябваше да гледаме пълната безпомощност и на премиера, и на вътрешната комисия, и на мнозинството и трябваше да се чудим какво още трябваше да стане, за да се направи очевидното.
Водещ: Г-н Малинов, имам към вас следния въпрос. Днес премиерът Станишев така или иначе обяви тези промени. Да не се окаже обаче, че точно вие ги забавихте, вие с този вот?
Светослав Малинов: Няма такова нещо. Напротив, начинът, по който ги обяви, беше крайно неубедителен и неясен. Никой нищо не разбра. Попитайте г-н Найденов може ли да каже нещо конкретно за тези промени. Защото аз мисля, че…
Ангел Найденов: Той премиерът ги обяви много, много /…/.
Светослав Малинов: Мислех, че заместник-председател на парламентарна група знае за какво говори собствения му премиер. Искам само да довърша. По всичко личи, че става дума за решения, взети под натиск. Под натиска на медиите, под натиска на вота, под натиска на поведението на групата на НДСВ. Когато се действа под натиск, а няма вътрешно убеждение, резултатът е такъв: уклончиво, неясно мънкане политическо, и най-накрая ние отново стоим и чакаме дали все пак ще има някакви промени. Искам само да кажа, за да завърша цялата си теза. Обида за всички нас е да се говори за структурни и персонални промени и да не се произнася името на министър Румен Петков. Това е просто обидно. Той трябва да си отиде, за да може да има въобще основа за какъвто и да е общ разговор оттук-нататък.
Водещ: Нека да отговори г-н Найденов.
Ангел Найденов: Струва ми се, г-н Василев, че г-н Малинов, втренчен в мотивите и в аргументите, между впрочем изключително слаби, които звучаха във вчерашния ден по отношение на вота, не иска да види нито резултата от гласуването, нито посланието в изявлението на министър-председателя. За мен, сигурен съм, че и за г-н Моллов, няма никакво съмнение, че този вот, не само че беше неуспешен и не толкова заради чистото, аритметичното съотношение между управляващи и между опозиция, той беше освен неуспешен, излишен, странен. Изкушавам се да добавя и доста безсмислен. Но няма да го направя, защото всеки един вот е част от обичайната практика и поведение на парламентарната опозиция.
Водещ: Все пак го казахте. Кажете, включват ли бъдещите промени оставката на Румен Петков? Това, което беше въпросът.
Ангел Найденов: Ще ви отговоря по следния начин. Намеренията не изключват и оставка на министъра на вътрешните работи. Но нека да припомня все пак, че преди около две седмици заявихме три принципни позиции. Първата, че няма да има политически чадър над никой, че независимо от поста и позицията, което заема дадено лице тогава, когато има достатъчно ясни доказателства, че е нарушен законът или че се действа в ущърб на обществените интереси, нашите действия ще бъдат еднозначни и категорични, в това число и отстраняване. Второто, което обаче добавихме и което искам още веднъж да подчертая, е, че ние няма да взимаме решение, в това число и по отношение на политическата отговорност под натиск. Няма да вземаме решение тогава, когато няма достатъчно солидна основа, тогава, когато се вижда, че тези решения биха били като резултат от сценарий за злепоставяне. Именно за това подчертахме необходимостта да бъдат изчакани докладите, както на Комисията по вътрешна сигурност о обществен ред, така и докладът, който беше препоръчан да бъде изготвен от министъра на вътрешните работи, и, разбира се, докладите от проверките на прокуратурата и на ДАНС.
Светослав Малинов: В такава ситуация, и нека да ви кажа господин Найденов, къде преля чашата. Кога вотът стана не само
Ангел Найденов: Аз съм сигурен, че за вас чашата винаги е преляла.
Светослав Малинов: Не, не. В тази ситуация имаше един конкретен момент. Ние оставката на Румен Петков сме искали и миналата година. От това студио тя беше поискана преди месец от госпожа Екатерина Михайлова. Но това, което лично мен, наистина изключително ме възмути и чувството, което трябва да усещате в мен не е ентусиазъм. Абсолютно е невъзможно да има ентусиазъм, когато БСП управлява хора с, смея да твърдя, дясно европейско мислене. Това е просто невъзможно. Това, което преля чашата, беше предложението Румен Петков да се самооценява с тази ситуация. Този, който е под прицела на медиите, този, който оглавява министерството с най-тежки критики от ЕС, този заради когото ни обиждат, в буквалния смисъл на думата, западни експерти, този, който накърнява образа на България, той ще се самооценява в момента.
Ангел Найденов: А, господин Малинов, чашата преля.
Светослав Малинов: А аз мисля, че това е обида за здравия разум и на собствените ви избиратели.
Ангел Найденов: Нека преди да отговоря…
Светослав Малинов: Това се усети между другото, липсата каквото и да е воля и на логика в поведението. Поне, ако бяхте го отстранили поне, докато траеше целият този процес, то ние щяхме да размислим, да помислим и заедно да мислим какво бихме могли да направим.
Ангел Найденов: Господин Малинов, изтече времето.
Водещ: Нека господин Моллов все пак да включим преди да продължим нататък. До къде ще стигне вашия бунт, господин Моллов? Вие мислите ли да продължите нататък?
Пламен Моллов: Ние не сме бунтари. Нашата партия е с европейско поведение и както виждате, моето присъствие донякъде налага малко по-друг тип дискусия. Иначе виждате, че конфронтираме две крайности, които стигат до диалог на висок тон. Но какво всъщност ние искаме? Ясно го заявихме. Искаме радикална промяна веднага, а не да изчакваме да доведем нещата до там, че фактически общественото напрежение, на общественото очакване да води до усещане на една загуба за държавност. Хората са чувствителни към това, което се случва в МВР. Всеки ден ние сме свидетели на обстановка, никой не би желал да има в България и този пулс, който обществеността има у нас, пулс, който изисква ясни, радикални действия в посока на реформиране на системата на МВР, така че тя да брани гражданите и те да се чувстват сигурни у нас, ето това е нещото, за което ние настоявахме през цялото време и продължаваме да настояваме това да стане бързо.
Водещ: Г-н Моллов, точно искам този въпрос да задам, най-важния може би, за чувството за сигурност в България и за мерките за сигурност. Питам – наистина ли сме безсилни пред убийствата и мафията? Какво може да се направи, г-н Найденов?
Ангел Найденов: Г-н Василев, никога не сме се опитвали да омаловажим това, което се случва в страната. Нито сме се опитвали да разсеем впечатлението, че в МВР има проблеми и то много сериозен проблем. Нещо повече. Ние имаме основанието да говорим за криза в МВР и разбира се оттам да изпитваме безпокойство от състоянието на държавата, доколкото състоянието на МВР е един от най-сериозните индикатори за състоянието, като цяло. Същевременно като цяло обаче искам да подчертая, че в хода на дебатите по вота на недоверие, а и днес от министър-председателя, ние видяхме разбирането, че само радикалните промени в системата на МВР са гаранцията за оздравяване на системата на МВР. И съответно за възстановяването на доверието на българските граждани, защото нека да добавя и това, че няма никакво съмнение, че случващото се, в това число и разбира се скандалите в МВР засилват недоверието на българските граждани към управлението, към политическите партии. И същевременно градът е един негативен образ в очите на нашите европейски партньори. Ние имаме съзнанието за това, но нещо повече от констатация беше демонстрирано през тези дни. Ние показахме, че имаме и волята, и решимостта да реализираме тези промени, които отново ще подчертая са достатъчно радикални, за да търсим като краен ефект оздравяването на системата.
Водещ: Да.
Ангел Найденов: Нещо, което не успяха да направят вносителите на вота беше не само, че не успяха да защитят нито един от мотивите, с които внесоха вота. Те не успяха да очертаят своето виждане за начина, по който трябваше да бъдат решени проблемите, свързани с вътрешната сигурност и обществения ред. Те дори не се произнесоха по намеренията, които бяха заявени. Т. е. те нямаха никакво намерение да коментират възможностите за оздравяване на системата, а оттам съответно и предложенията, които да бъдат в интерес на държавата и на българските граждани.
Водещ: вас ви попитах безсилни ли сте пред мафията и убийствата. Вас ще ви попитам, г-н Малинов не ви ли е…
Ангел Найденов: Кратко – моят отговор е не. Не сме безсилни и държавата има достатъчно капацитет да се противопостави и справи.
Водещ: А вие невинни ли сте за убийствата и мафията? Говорим не вие, конкретно.
Светослав Малинов: Как може опозицията?
Водещ: Вие сте бивши управляващи.
Светослав Малинов: Ако говорим за това какво е направено и какво не е направено и приемем…
Водещ: Невинни ли сме всички ние, всяка опозиция сега е бивша управляваща, с малки изключения?
Светослав Малинов: Ако говорим за това какво е станало през периода 1997 – 2001 година, то трябва да гледаме крайния резултат. България без никакви шансове дори да мисли за членство в Европейския съюз, в края на този мандат знаете, че получи покана и беше член, получи покана и за членство в НАТО. Знаете отлично тези неща. Следователно, вместо да си говорим кой е виновен и кой е невинен да видим кой е резултат от мандата. Резултата от мандата е решително придвижване на България към Европейския съюз, стандартите, към нормите, към ценностите. И това беше признато отвън. Резултатът в момента е категорична критика от Европа към състоянието в България и управляващите. Да, може много неща да не са направени. Но че България се движи в правилна посока, това няма никакво съмнение. И между другото имаше подобен случай. С подобен вътрешен министър, който имаше подозрения за някакви връзки и нещо, свързано с мафията, с престъпността, подозрения. Какво стана с този министър вътрешен? Какво стана с Богомил Бонев? Вън от правителството, вън от политиката. На третата година Румен Петков с много по-сериозни факти, с очевидни нарушения на правилника на МВР, изнесени от ДАНС, с признания и самопризнания негови, и косвени и преки, във вътрешната комисия, “ние ще създаваме, ние ще видим, ние разбираме, че положението е тежко”. А в. “Таймс” вече открито пише за България като за болния човек на Европа. Немците директно говорят не трябваше да ги приемаме. А ние обяснявахме, аз лично съм обяснявал, че влизането ни в ЕС ще доведе и до справяне, по-добро справяне с тези проблеми. Но аз бях убеден между другото.
Водещ: Много трудно ви прекъсвам днеска.
Светослав Малинов: И между другото, не само да довърша, защото има нещо отвъд партийната и политическата логика във всичко това…
Водещ: Аз разбрах, искам само, г-н Моллов, все пак…
Светослав Малинов:…към партийните си позиции. Има едно усещане на омерзение в момента и погнуса защо не се направи очевидното, защо не се направи по-рано. Аз мога само да подкрепя г-н Найденов. Целият вот трябваше вие да го направите излишен още преди един месец. На нас не ние приятно да имаме такива вотове.
Водещ: Г-н Моллов, какво ще направите? Какво ще направите, ако радикалните мерки, към които призовахте не се случат? Какво ще направите?
Пламен Моллов: Аз съм убеден, че те ще се случат. И гаранция за това е, че риториката, която ние употребихме вчера в дебата всъщност намери израз днеска в изявлението на премиера. Това е израз на неговата готовност да се вслуша в това, което му беше казано на висок глас.
Водещ: Ама там вашите позиция беше наречена двусмислена. Да не забравяме подробности от това изявление.
Пламен Моллов: Не, то беше много ясно, ние очертахме пет основни групи мерки, които трябва да бъдат взети незабавно, които според нас ще увеличат ефективността на МВР, ефективността на управление на правителството като цяло. Защото ние считаме, че всъщност управлението на МВР дава индикация за цялостното управление. И затова казахме, че не може да се разделя професионалната от политическата отговорност. Не може да се търси само професионална отговорност за това, което се случва в МВР. Трябва да се търси обща отговорност и ако не може тя да бъде поета, тогава трябва да се предприемат друг тип действия.
Водещ: Добре. Последни думи по обратния ред тогава. По обратния ред ще вървим този път. Свършва ли кризата или тепърва започва? Нека да обобщим буквално с по едно изречение. Този път от вас да почнем.
Светослав Малинов: Това, което стана днес в Народното събрание, означава, че кризата се задълбочава. Не виждаме ясен изход от нея за правителството, не виждаме и воля, виждаме само действия под натиск. Между другото това, което става в областта на личната сигурност, засяга и това, което наричаме икономическата сигурност на България. Има пряка връзка между тези неща. Не само банкерите го знаят, тези, които имат кредити в момента го знаят. България изглежда зле, има общо усещане за несигурност. То е свързано с безвъзвратно закъснялата идея дори за промяна в сектора за сигурност и конкретно в МВР с Румен Петков. Кризата ще се задълбочава, за жалост тя няма да е само политическа и правителствена, тя ще обхване и всекидневието на хората.
Водещ: Г-н Моллов.
Пламен Моллов: Според мене днеска се постави началото на решаване на проблема с кризата, излизане от кризата, решаване в посока на това, беше ясно, че вотът няма да мине, но оттук нататък посока да не получим жълтия картон от ЕС през лятото и още по-лошо жълтия картон на изборите през следващите години, следващата година.
Водещ: Г-н Найденов.
Ангел Найденов: Странна е тази лекота, с която г-н Малинов борави с доклада на ДАНС и с данните от ДАНС, тъй като аз не го видях сред народните представители, които да са чели този доклад. Но да прием, че те получават информацията си по пощенските кутии. Същото недоверие, между впрочем, парламентарната група на г-н Малинов, изпитваше и към предложението за създаването на Държавната агенция за национална сигурност. Сега между впрочем разбирам, че те са се превърнали в едва ли не първите защитници на тази първа стъпка в сериозното преструктуриране и реформа на системата за вътрешна сигурност.
Водещ: Все пак кажете…
Ангел Найденов: Разбира се, че няма да бъде нито лесно, нито бързо. Става дума за една серия от мерки, които трябва да бъдат предприети по отношение на законодателство, по отношение на промени в поднормативните, подзаконовите нормативни документи, промени, които да бъдат в структурно и в организационно отношение и разбира се, реализация на една друга, по-различна система за кадровото развитие и мотивацията на служителите в системата на МВР. Но аз съм убеден, че това е посоката, която трябва да бъде следвана, за да постигнем наистина промяна и оздравяване в системата на МВР.
Водещ: Добре, аз ви благодаря за разговора, ще следим и ще видим. Само с “да” или “не” следващите две-три седмици да чакаме ли тези промени?
Ангел Найденов: Мисля, че след като вече са анонсирани, не бива да има забавяне или дълго изчакване.

Водещ: Добре, ще чакаме и ще внимаваме преди празниците какво ще се случи. Благодаря ви за разговора, господа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...