Светослав Малинов: Обединението на 11-те десни формации ще отблъсне десния избирател

– След около половин година предстоят парламентарни избори, които никой не се наема да прогнозира категорично. Вдясно наблюдаваме процеси, които оформят два лагера – ДСБ срещу всички останали. През последните дни все по-често се говори за намерението на всичко останали десни формации да се явят с общи лристи. Това не изолира ли ДСБ и не поставя ли партията в губеща позиция?
– Не, не мисля. Напротив, това ни поставя в много силна позиция. Първо – ние не искаме да отидем сами на избори на всяка цена, нито пък искаме искаме да отидем в коалиция на всяка цена. Имаме принципи, които сме заявили и следваме. За нас принципите са по-важни от формулата, в която ще се явим на избори. Второ – следвайки своите принципи, ние стигнахме до извода, че имаме близки позиции с определени формации. Това са БЗНС-НС, ДП и БСДП. Ние отправихме нашата покана към лидерите на тезци формации. Можем да привлечем и други партии, но това не е нашето желание. Възможностите трябва да съвпадат с принципите. От самото начало ние действаме, следвайки заявените още при учредяването ни принципи. Другите партии ще намерят своята формула. Ние отхвърлихме като цяло този тип обединение, което се готви около СДС.
– Това означава ли, че ДСБ няма да разшири кръга на своите коалиционни предпочитания? БЗНС-НС все още не е изразила категорично своето решение.
– Нашата покана е пределно ясна. Коалиционната политика е само част от нашия облик. Но всичко това ще остави впечатление в българския избирател, че освен с коалиционна политика десницата не се занимава с нищо друго. Това е вредно за десните избирати, защото не е съвсем ясно каква е крайната цел на това тотално обединение, което лично аз намирам за отблъскващо. Хорта трябва да бъдат политически представлявани. Те трябва да видят своето разнообразие в политическото представителство.
Българските десни избиратели не са единни днес и желанието да бъдат обединени насила чрез коалиция на остаряващи лидери не е добра идея.
– Мислите ли, че това обединение би могло да изиграе лоша шега на хората, които участват в него?
– Политическите партии са длъжни да представляват разбиранията, оценките и интересите на гражданите в една демократична страна.
Не може тези граждани да се струпат на едно мясо, особено когато става дума за десни избиратели, които са с много по-изразена индивидуалност. Десният избирател няма комплексите на левия, който знае, че извън БСП няма нищо. В този смисъл трябва да се осигури адекватно политическо представителство на десния избирател Това няма да стане, ако всички лидери се струпат на едно място. Напротив, ще се получи отблъскване. Най-важният урок, който българските полтици би трябвало да научат след президентските избори, е че събирането на политически формации на едно място не дава като краен резултат събирането на избирателите в изборните урни.
– Ако тази коалиция отблъсква избирателя, то е логично ДСБ да привлече отблъснатите гласове?
– Логично е да се коалират партии, които имат сходство и еднаква оценка на миналото, каквото е управлението на ОДС, на настоящето, което е управлението на НДСВ, ДПС и БСП и на бъдещето. Когато такива хора се намерят на едно място и направят коалиция, те ще привличат избирателите.
– Освен, че социолозите дават преднина на левицата, се коментират и всевъзможни варианти на упрвалението като предимно визират левицата, НДСВ и ДПС. Но днес Мира Янова коментира възможеност за политическисъюз между БСП и ДСБ, защото Иван Костов е давал знаци, че това е по-добрият вариант, отколкото да се повтори мандатът на Сакскобургготски.
– Този коментар е от онзи вид налудничави идеи, които е обидно да бъдат коментирани. То не отговаря на истината и е политическа щуротия, която се надявам да си остане затворена в експертната общност. ДСБ има учредителни документи, позиции, изразени от лидери и политическо говорене, което означава, че основен приоритет на партията е недопускане на управление на БСП. Това, че ние говорим, че не трябва да се допуска втори мандат на Симеон Сакскобургготски е свързано най-вече с нашето убеждение, че той пусна БСП във властта. Това също не бива да се забравя.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...