Светослав Малинов: Обединението на 11-те десни формации ще отблъсне десния избирател

– След около половин година предстоят парламентарни избори, които никой не се наема да прогнозира категорично. Вдясно наблюдаваме процеси, които оформят два лагера – ДСБ срещу всички останали. През последните дни все по-често се говори за намерението на всичко останали десни формации да се явят с общи лристи. Това не изолира ли ДСБ и не поставя ли партията в губеща позиция?
– Не, не мисля. Напротив, това ни поставя в много силна позиция. Първо – ние не искаме да отидем сами на избори на всяка цена, нито пък искаме искаме да отидем в коалиция на всяка цена. Имаме принципи, които сме заявили и следваме. За нас принципите са по-важни от формулата, в която ще се явим на избори. Второ – следвайки своите принципи, ние стигнахме до извода, че имаме близки позиции с определени формации. Това са БЗНС-НС, ДП и БСДП. Ние отправихме нашата покана към лидерите на тезци формации. Можем да привлечем и други партии, но това не е нашето желание. Възможностите трябва да съвпадат с принципите. От самото начало ние действаме, следвайки заявените още при учредяването ни принципи. Другите партии ще намерят своята формула. Ние отхвърлихме като цяло този тип обединение, което се готви около СДС.
– Това означава ли, че ДСБ няма да разшири кръга на своите коалиционни предпочитания? БЗНС-НС все още не е изразила категорично своето решение.
– Нашата покана е пределно ясна. Коалиционната политика е само част от нашия облик. Но всичко това ще остави впечатление в българския избирател, че освен с коалиционна политика десницата не се занимава с нищо друго. Това е вредно за десните избирати, защото не е съвсем ясно каква е крайната цел на това тотално обединение, което лично аз намирам за отблъскващо. Хорта трябва да бъдат политически представлявани. Те трябва да видят своето разнообразие в политическото представителство.
Българските десни избиратели не са единни днес и желанието да бъдат обединени насила чрез коалиция на остаряващи лидери не е добра идея.
– Мислите ли, че това обединение би могло да изиграе лоша шега на хората, които участват в него?
– Политическите партии са длъжни да представляват разбиранията, оценките и интересите на гражданите в една демократична страна.
Не може тези граждани да се струпат на едно мясо, особено когато става дума за десни избиратели, които са с много по-изразена индивидуалност. Десният избирател няма комплексите на левия, който знае, че извън БСП няма нищо. В този смисъл трябва да се осигури адекватно политическо представителство на десния избирател Това няма да стане, ако всички лидери се струпат на едно място. Напротив, ще се получи отблъскване. Най-важният урок, който българските полтици би трябвало да научат след президентските избори, е че събирането на политически формации на едно място не дава като краен резултат събирането на избирателите в изборните урни.
– Ако тази коалиция отблъсква избирателя, то е логично ДСБ да привлече отблъснатите гласове?
– Логично е да се коалират партии, които имат сходство и еднаква оценка на миналото, каквото е управлението на ОДС, на настоящето, което е управлението на НДСВ, ДПС и БСП и на бъдещето. Когато такива хора се намерят на едно място и направят коалиция, те ще привличат избирателите.
– Освен, че социолозите дават преднина на левицата, се коментират и всевъзможни варианти на упрвалението като предимно визират левицата, НДСВ и ДПС. Но днес Мира Янова коментира възможеност за политическисъюз между БСП и ДСБ, защото Иван Костов е давал знаци, че това е по-добрият вариант, отколкото да се повтори мандатът на Сакскобургготски.
– Този коментар е от онзи вид налудничави идеи, които е обидно да бъдат коментирани. То не отговаря на истината и е политическа щуротия, която се надявам да си остане затворена в експертната общност. ДСБ има учредителни документи, позиции, изразени от лидери и политическо говорене, което означава, че основен приоритет на партията е недопускане на управление на БСП. Това, че ние говорим, че не трябва да се допуска втори мандат на Симеон Сакскобургготски е свързано най-вече с нашето убеждение, че той пусна БСП във властта. Това също не бива да се забравя.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...