Светослав Малинов: Нормално е СДС и НДСВ да се страхуват от кандидатурата на Гаврийски

Водещ: Добро утро. Продължаваме битката за София, но с една малко по-нестандартна гледна точка. В студиото съм поканил трима политици. Очевидно, че всеки от тях ще застъпва определена идея за тези избори и определен кандидат. Светослав Малинов от ДСБ, който, разбира се, ще защитава кандидатурата на десния кандидат г-н Гаврийски. Стефан Иванов от СДС, който ще защитава кандидатурата на десния кандидат Минко Герджиков и Станимир Илчев от НДСВ. Той ще защитава кандидатурата на, имащия за себе си претенции, че е десен кандидат, при това единствен, Милен Велчев. И на тримата имената започват със “С”, което означава , че ще си говорим за София. Това беше скритият смисъл, в кръга на шегата. Добро утро. Кой е истинският десен кандидат? Защо битката, г-н Малинов, Вие като човек със сериозна политологична култура и образование, се превърна в битка за дясното? Никой не се занимава с Татяна Дончева, освен когато има дебати с нея, а всеки гледа да ритне по кокалчето дясното другарче.

Светослав Малинов: Не, не мисля, че е така. Нашият кандидат е Светослав Гаврийски. Той започна своята кампания с много ясна и позитивна програма. Въздържа се от всякакви нападки към другите кандидати.

Водещ: За разлика от г-н Костов, който громи кандидатите като тежка артилерия.

Светослав Малинов: Ние имаме за задача да се занимаваме преди всичко като парламентаристи и като политическа формация със социалистическото управление, в което участва и НДСВ. В този смисъл ние имаме други задачи на друго ниво. Кметската кампания върви по съвсем друга логика и г-н Гаврийски се опитва да удържа позитивния тон, което е характерно за един десен кандидат, чиито основни характеристики са компетентност и решителност, каквито той е доказал.

Водещ: Кои са му конкуренти в дясното пространство? Примерно виждате ли като конкурент на Гаврийски, за десния вот, Милен Велчев, който казва: “Аз имам претенция да съм десният кандидат.” или Минко Герджиков?

Светослав Малинов: Най-странното в поведението на г-н Велчев е, че той вчера заяви, че е центристки кандидат.

Водещ: Но с дясно мислене, да кажем точния цитат.

Светослав Малинов: Той заяви, че е центристки кандидат. Същевременно е излъчен от политическа формация, която категорично твърди, че не е дясна, а е центристка, това е НДСВ и най-накрая, за да могат елементите да бъдат споени съвършено убедително, той е представител на една формация, която е в коалиция със социалистите в България. Има и още нещо. Преди изобщо тази формация НДСВ да излъчи своя кандидат тя дълго време се надяваше на общ кандидат със социалистите. Следователно, претенцията за това, че тази, управляваща със социалистите, уважаваща и чакаща социалистите да вземат решение, формация може да излъчи десен кандидат е крайно неубедителна. Всъщност той не е десен кандидат.

Водещ: Добре. Вие направо стреляхте във вратата на НДСВ и сега Станимир Илчев трябва да се хвърли да спасява топката, а аз само ще добавя, че самият Велчев предложи към новото ръководство на СДС да издигнат общ кандидат НДСВ и СДС. Тя стана …

Станимир Илчев: Хвърлянето го оставям на вратаря на ЦСКА за довечера. Мачът е важен, но столичният мач е също изключително напрегнат, изключително интересен и изключително важен. Ние не сме имали такова разнообразие от кандидати при това с един колоритен капацитет. Сам по себе си всеки един от тях е колоритен състезател. Направи ми впечатление във Вашия въпрос наслагването на две определения. Вие попитахте не кой е десният кандидат, а кой е истинският десен.

Водещ: Да, защото няколко кандидати имат претенции да са десни. Затова съм длъжен да задавам така въпроса.

Станимир Илчев: Фактологическата картина, както се казва, е точно такава. Но истинският десен няма как да се разпознае, освен в светлината на конкретните действия, които или са извършени, или ще бъдат извършени, или се надяваме този кандидат да започне да извършва в неговото ново амплоа на кмет. До сега това, което Милен Велчев е извършвал, това, за което дава заявка, и това, което много хора очакват да прави, е не просто на границата. Аз мисля, че то е било отвъд границата на десния политически инструментариум.

Водещ: Но прави ли това неговите опоненти в пистата по-малко десни? Като г-н Гаврийски или г-н Герджиков.

Станимир Илчев: Не. Тук тази претенция не бива да се вменява нито в грях на някого от тях, нито в преиграване. Те всички са искрени. Проблемът или въпросът, или обяснението е в това, че историческият процес у нас се разви така, че самата политическа система не придоби и още не е придобила избистрен вид. Както вчера писа един централен всекидневник, в началото на 90-те год. около СДС гравитираше по-скоро пролетариата, около БСП-индустриалците.

Водещ: И то тежкият индустриален елит около БСП, хората с големите пари.

Станимир Илчев: При тази разместеност на социалните компоненти ние не можем да наблюдаваме добра подреденост на техните лидери.

Водещ: Г-н Иванов, г-н Костов каза за вашия кандидат, че е “един мултак и няма как представител на мутраците да е кандидат на дясното”. Аз затова казах и на г-н Малинов, че г-н Костов отстреля с тежката артилерия всички кандидати и за г-н Гаврийски остана ролята на благия експерт в тази кампания.

Стефан Иванов: Знаете ли, на няколко пъти беше казано, че това не отговаря на истината. Разрешете ми да кажа защо Минко Герджиков е десният кандидат. Първо, защото зад него, още когато разговаряхме с членовете и симпатизантите и изобщо с хората, които претендират да са десни в София, ние получихме категоричното уверение на хората, че те искат да има един десен кандидат.

Водещ: И получиха няколко.

Стефан Иванов: Аз мога да отговарям за действията само на СДС. Искам да напомня на Вас и вашите зрители, че в три последователни срещи ние се опитахме да изработим принципите и след това да издигнем общ кандидат

Водещ: Защо не подкрепихте г-н Гаврийски, например, който беше първият, който излезе пред публика?

Стефан Иванов: Това не е съревнование за това кой пръв ще си изпие кафето сутринта. Това е сериозно начинание. Все пак ние издигаме кандидати, не за да се преборим един с друг, поне не такава е нашата идея, а за да покажем, че София продължава да бъде един град, в който демократично мислещите хора са мнозинство.

Водещ: Защо г-н Гаврийски не може да е десният кандидат? Кажете, най-добре да разберем, кой не може да е, за да разберем десният кой е?

Стефан Иванов: Поради две прости причини. Първата причина, както вече няколко пъти се спомена, но това не знам защо не се отчита достатъчно ясно, той е заместник-министър на финансите в правителството на Любен Беров, правителство на ДПС, на което СДС девет пъти поиска вот на недоверие. Той беше заместник в правителството на Жан Виденов, чийто проектобюджет един независим кандидат за кмет на София доста емоционално изхвърли през прозорците на НС.

Водещ: Между другото, с този аргумент вчера Милен Велчев се опита да срази съперника си в студиото.

Стефан Иванов: Никой не може да бъде баща на истината. Истината или я има, или я няма. Ако една истина съществува дали ще я кажа аз, дали ще я каже г-н Илчев, или някой друг, това не я прави по-малко истина.

Водещ: Факт е, че мислите еднакво по отношение на г-н Гаврийски, поне представителите на СДС и НДСВ.

Стефан Иванов: Ако позволите с едно изречение да си довърша само за г-н Велчев, с моите уважения към него и тази кандидатура.

Водещ: Само едно изречение.

Стефан Иванов: Имаше възможност да се покаже, понеже в голяма степен реалното дясно мислене е децентрализацията. Ако децентрализацията във финансов план, отразена в бюджета, който централната власт осигурява на София, беше преимущество в мисленето на г-н Велчев то София щеше да има поне с 300 млн. лв. повече в последните 4 години.

Водещ: Г-н Малинов…Сега ще Ви питам защо не издигнахте обща кандидатура със СДС? Опонирайте за г-н Гаврийски.

Светослав Малинов: Ще опонирам по следния начин. В българската администрация, слава Богу, през последните 15 год. работиха изключително компетентни хора, голяма част от които изнесоха невидимата част от реформата. Един от тях е безспорно г-н Гаврийски.

Водещ: Но те казват: “Ако си беше подал оставката в знак на протест, щеше…”

Светослав Малинов: Второ, нещо много важно, което се забравя. Политическите кабинети и назначения не съществуваха по онова време. Целият този състав на тези министерства се състоеше от експерти, от хора, които не бяха изразили политически пристрастия, и не трябваше да показват политическа ориентация. Става дума и за зам.-министрите. Такава г-н Гаврийски показа, през 1997 год. и от тогава всичките му действия като човек, който е политически ангажиран и като министър в служебен кабинет, след това като шеф на БНБ, където не трябваше да показва политически пристрастия, но с действията си показа безспорно дясна идентичност. И напълно нормално е и Милен Велчев, т.е и НДСВ, и СДС да се притесняват от него, защото г-н Гаврийски ще бъде най-убедителният десен кандидат, той ще бъде и той единствен има шанс да бъде на балотаж. В този смисъл е глупаво до се гласува за другите, защото гласът на десните избиратели ще отиде на вятъра. Това ще се види.

Водещ: Ваша реплика, г-н Малинов, кой е наследник на модела “Софиянски”? Сега всички говорят за този модел. Дайте да видим десният пък кой е? Защото който наследи Софиянски, той ще е десният.

Светослав Малинов: Г-н Минко Герджиков, аз няма да обсъждам дали е ляв или десен, аз просто ще кажа, че той е кандидат на статуквото.Този, който харесва положението, състоянието в София, трябва задължително до гласува за г-н Герджиков. Ако обаче той има проблеми с начина, по който живее, диша и се придвижва в столицата, то той трябва да избере друг кандидат. А ако има и десни убеждения, този въображаем избирател, той не трябва да се колебае по никакъв начин. Трябва да избере г-н Гаврийски.

Водещ: Господа, тук чухме ясни тези защо десните не бива да гласуват за вашите кандидати, а за г-н Гаврийски. Как бихте опонирали на това, което г-н Малинов каза?

Станимир Илчев: Всички кандидати са интересни и колоритни. Някои от тях имат и ясно изразени качества, от които може да се направи изводът, че биха могли да бъдат добри мениджъри, добри управленци, добри кметове на София. Затова е по-лесно да се вгледаме в това, което липсва на някои от тях и не липсва на други от тях.

Водещ: Какво липсва?

Станимир Илчев: Това, което липсва на опонентите на Милен Велчев, а на него не му липсва. Това е опитът от пребиваването, от изграждането, от работата в една урбанистична среда, в една друга градска среда, от което не по тяхна вина са били лишени другите кандидати. Аз не виждам как патриархалната среда в Трявна, където е израснала г-жа Дончева, или камерният живот в София, който са водили другите кандидати, ще им помогне да развият една активна визия за модернизирането на града.

Водещ: Станимир Илчев беше първият човек, който нанесе удар срещу Татяна Дончева, тази сутрин в нашето студио.

Станимир Илчев: Не съм нанасял никакъв удар. Припомням, аз не правя изключение също от условията , в които съм живял и работил. И ако трябва да се състезавам за кмет на нещо, няма да скрия до къде стига хоризонтът на моя социален опит и къде започва моята безпомощност да си представя столицата като модерен и динамичен град. Това е нещото, което по-малко ще затрудни Милен Велчев и повече ще затрудни неговите опоненти. Това не може да се определи като ляво, дясно или центристко. Това се притежава от един човек или липсва на друг.

Водещ: Стефан Иванов. Как ще опонирате на това, което каза г-н Малинов, че г-н Герджиков е кандидат на статуквото е наследник на Софиянски? Това може да го направи автентично десен, защото 10год. Софиянски се афишираше като десния човек, който ще спре комунизма в София. При всички избори това му беше основната теза.

Стефан Иванов: Аз не искам да коментирам дали името на този модел е “Софиянски” или “Антон Николов” или “Костов”, което беше коментирано няколко пъти във вашето студио. Има два факта, които показват, че това не е истина. Първият факт са думите на доскорошния кмет г-н Софиянски, когато напусна този пост и отиде в НС. Тогава той ясно заяви, че напуска, защото не може да се сработи с този Общински съвет. Това означава, че този ОС тази 1 год. и половина, когато и аз съм съветник и г-н Герджиков и зам. кмет, очевидно не могат да се впишат в онези действия, които са се случвали в предишни мандати и които ние като група на СДС още от самото начало се опитваме да променим.

Водещ: А какви сте вие като профил общински съветници? Десни ли сте, леви ли? Какъв е този Общински съвет, който командва в София? Вие гласувахте почти всички стари пълномощия на кмета и не знам дали кандидат кметовете са наясно, че като станат кметове няма да имат никакви пълномощия да спират корупцията да правят бюджети и т.н.

Стефан Иванов: В българското законодателство тези правомощия са на Общинския съвет. Имало е едно неприятно изключение в София, когато те са били неправомерно прехвърлени към кмета. Сега се възстановява буквата на закона. Другото, което искам да кажа, понеже Вие казахте кой какъв е в този Общински съвет, СДС, въпреки че има 10 съветници от 61, се опитва да прави така, че да има някакъв опит за по-добра политика, да ревизираме всичко, което не е добро, и да направим така, че да изолираме социалистическата партия, която знаем как управлява и на национално, и на общинско равнище от властовите ресурси. Истина е, че по всички важни политически гласувания БСП и ДПС гласуват по един и същи начин. Това е обединената опозиция в Общинския съвет.

Водещ: Прави ли това ДСБ леви?

Стефан Иванов: Не мога да кажа дали ги прави леви, но когато гласуваш с ултралява партия не може да претендираш да си единствения десен.

Водещ: БСП не е ултралява партия. Афишира се като социалистическа.

Стефан Иванов: Г-н Герджиков е любимец на Общинския съвет. Това е безспорно. Той е наистина отвъд лявото и дясното.

Водещ: Защо е любимецът?

Светослав Малинов: Защото работи добре с тях. Защото няма да прави промени, няма да ги притиска, няма да преследва корупционните сделки, няма да прекъсва любимите корупционни практики и няма намерение да въвежда конкурсно начало-нещо, от което този Общински съвет и квотните принципи на партиите, се страхуват.

Водещ: Тя и Татяна Дончева така говори.

Светослав Малинов: Трябва да има някой, който до изпълнява длъжността, но това е гласуване в рамките на чисто служебни процедури. Нито един от хората, които са в ДСБ няма да гласуват за г-н Герджиков, Вие го знаете. Искам да кажа няколко думи и за Милен Велчев, и за цялото това размиване на контурите. В момента ГІН Велчев, каквито и да са неговите качества, е заместник председател на основния партньор на социалистите. Това ме лишава от аргументи. Колкото и да исках, не мога да призная нищо свързано с дясното.

Водещ: Г-н Илчев, кажете и това е последният ми въпрос.Дали на балотажа г-жа Дончева, ако отиде срещу някого от другите кандидати, вие ще се обедините, ще гласувате срещу нея и за този кандидат, който е срещу Татяна Дончева на балотажа? Това е най-важният въпрос.

Станимир Илчев: Това е най-важният въпрос. Но той не може да получи отговор днес.

Водещ: Ще подкрепите ли Татяна Дончева тогава, ако тя отиде на балотаж?

Станимир Илчев: Нали не си представяте, че аз взимам такива кардинални решения еднолично, обявявам ги 2 седмици преди евентуалния балотаж и НДСВ се подчинява на това, което съм казал? Изключено е. Контурите на нашия живот и на нашата политика, както се казва, нека се размиват, по дяволите. Не контурите правят нашия живот. Ако Милен Велчев предлага проект, който поради това, че е модерен, може да бъде квалифициран и като десен, какъв е проблемът? Проблемът е в това, че онова, което като процес протича в дясното, и в ДСБ, и в ОДС е нещо, което протича там Водещ: Важен е въпросът, г-н Илчев, защото, ако сте десни, вие трябва да вземете решение дали сте срещу Татяна Дончева или я подкрепяте. НДСВ отказа да подпише това споразумение с БСП и въпросът стои открит, но ако искате да отговорите коректно, трябва да вземете решение.

Светослав Малинов: Извинявайте, но как може партия, която издига десен кандидат, да не е в състояние да отговори дали ще подкрепи Татяна Дончева на втори тур? Това е абсурдно.

Водещ: Вие ще подкрепите ли Минко Герджиков на втория тур?

Светослав Малинов: Ние няма да подкрепим Татяна Дончева. А за другото ще мислим. Но за Татяна Дончева сме сигурни. Казвам Ви го като просто член на ръководството. Г-н Илчев не може да поема отговорността, защото участва в управление, в което партийният шеф на г-жа Дончева е служебен на един куп хора и висши функционери на НДСВ като министри. Ето затова…

Стефан Иванов: Г-н Илчев не е научен да узурпира колективната политическа воля на партията. Г-н Илчев се съобразява с най-елементарни стандарти, които са валидни за всички партии. Ако те са нормални.

Водещ: Вие, ако г-н Гаврийски или Велчев, или Борисов застанат бихте ли ги подкрепили само и само да не е кандидатът на БСП кмет на София?

Стефан Иванов: Мога да заявя, че СДС като една от политическите сили, които подкрепиха експертната кандидатура на г-н Герджиков, със сигурност ще подкрепи, на първо място ще очаква подкрепата на всички останали за нашия кандидат. Ако някой друг отиде срещу кандидата на БСП естествено СДС ще се ангажира с такава подкрепа.

Водещ: Г-н Малинов, Вие пък кажете в прав текст. Какво е това:”няма да подкрепим Дончева, но ще решим за другия”? То така или иначе срещу нея, ако се класира на балотаж и не г-н Гаврийски ще има някой . Ще го подкрепите ли?

Светослав Малинов: Не мога да мисля в тази перспектива. На втория тур този, когото ДСБ ще подкрепи, е Светослав Гаврийски.

Водещ: Г-н Илчев, хайде кажете. Ваш да е последният коментар. Понеже НДСВ остава без позиция в настоящия момент.

Станимир Илчев: Не съм привърженик на подхода на наизустяване на вариантите в рамките на хипотезата “Ако”. Вие знаете, а и всички знаят, че ние искахме да имаме обща кандидатура с БСП и дори и солидарно да разделим причините за това защо не се получи, то все пак показва, че нито трябва да се очаква автоматизъм в действията ни, нито някакъв необоснован радикализъм. Ние ще се съобразим с реалностите.

Водещ: Първо искахте обща кандидатура с БСП, но после искахте кандидатура със СДС. Това беше посланието на Милен Велчев преди да стане кандидат за кмет.

Станимир Илчев: Това са възможностите, които в центризма се съдържат още преди да е възникнало НДСВ.

Водещ: Ту наляво, ту надясно.

Станимир Илчев: То не е ту наляво, ту надясно, а е съобразяване с реалностите в страната.

Водещ: Добре. Благодаря Ви. Какви ще Бъдат реалностите на първия тур ще разберем на 29-ти октомври. Тогава на дневен ред ще застане въпросът кой ще подкрепи десния кандидат и кой е десният кандидат на изборите в София.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...