Светослав Малинов: Когато се тръгва на битка, човек не може да не вярва в успеха

Водеща Лили Маринкова: Сега ще говорим и със Светослав Малинов, който от серията. . . от цялата тази сложност на ситуацията ще извади своите послания в състезанието. Добър ден.

Светослав Малинов: Добър ден.

Водеща: До каква степен вие сте в състояние да се справите с изваждането на сините от това положение, този санитарен минимум?

Св. Малинов: Когато се тръгва на такава битка, човек не може да не вярва в успеха. И тъкмо заради това са първичните избори. Тъкмо през тях може да се получи една първична, но много важна и, надявам се, трайна мобилизация. Заради това се опитваме да се обърнем към десния избирател предварително, не по време на тези кратки кампании, в които има толкова много неща да се кажат и толкова много неща да се изпратят като послания. Започваме от самото начало, каним ги в първата фаза, когато кандидатите се състезават помежду си, за да видят и нас, и нашите опоненти, и след това да решат кой от нас би се справил най-добре със задачата. Съгласен съм, тъй като успях да чуя това, което беше казано във втората му част, че това е риск, но по принцип, не може да не сме забелязали през последните 20 години, в демокрацията се съдържат постоянно рискове. Този, който се опитва да превърне демократичния режим в. . . спокоен, напълно предсказуем, просто губи, губи симпатиите на хората. Ние отиваме на риск. Това е честно. Това според мен е нещо, което десните избиратели ще уважат.

Водеща: В свое изказване г-н Иван Костов спомена неочакваността на избора, който падна вместо при Петър Стоянов, който не повтори своя мандат, към Георги Първанов. На какво отдавате тази ситуация? Не беше ли тя свързана с една въздържаност, включително и на сините структури, които не бяха достатъчно, така да се каже, привлечени към това Стоянов да повтори мандата си?

Св. Малинов: Това е много далечно минало, струва ми се, за българския избирател, любима тема на професионалните анализатори и политолози. Най-важното е, че това беше една много тежка травма за всички нас. При всички положения обаче това беше кампания на един президент, който вече беше спечелил убедително едни избори, но се състезаваше в ситуация, в която нова политическа сила, тогава НДСВ, беше преобърнала пластовете. Ситуацията беше изключително трудна и според мен имаше и определени грешки по време на кампанията. Но това е тъкмо минало, към което не бива да се връщаме, освен за да извлечем поуките. Разбира се, поуките могат да се извлекат, само когато президентът на “Синята коалиция” се явява за. . .

Водеща: Поуката е кога може да бъде обърната играта.

Св. Малинов: Пак казвам, нещата наистина влязоха в непредсказуема фаза. По принцип в демокрацията винаги има такива много тежки моменти за предсказване. И мисля, че в момента сме в такава. Не само, че няма очевидни кандидати от другите партии, а имаме и усещане за криза, имаме усещане за провал в социалната и икономическа политика на правителството, имаме спад на популярността на основните фигури на ГЕРБ. Същевременно ние тръгваме директно към избирателите, опитваме се да увеличим нашето влияние чрез откровен разговор с тях и наистина даваме в ръцете на избирателите нашата кандидатура. Не им я съобщаваме, не им я спускаме отгоре, а им казваме – вие изберете. Когато между другото ти дават възможност за избор, ако те привлекат, разбира се, ако участваш в този избор, след това кандидатът наистина става твой. Защото това е голямото желание на всички партийни централи, колкото и да ги критикуват, наистина да привлекат избирателите. За мен първичните избори са великолепният инструмент за това, първични избори тъкмо за национални мажоритарни кандидати. Така че аз съм преживявал подобно нещо в много по-малкия формат на ДСБ, именно първични избори за евролистите и прочие, и знам, че накрая на кампанията, накрая на кампанията, ако състезанието наистина е било честно, усещането на всички е позитивно, защото има победител. В някакъв смисъл, може да е парадоксално, но да влезеш в избори като победител. . . може да го направи само човек, който е печелил първични избори в своята общност. А ако влезнеш като победител, може и да излезнеш като победител, поне шансовете ти са много по-големи.

Водеща: Има едно изказване на Лютви Местан, заместник-председателят на ДПС, който пред “Труд” казва, че има нещо твърде тъжно в стремежа на “Синята коалиция” към утешителната почтеност на третото място. И също така г-н Местан оферира, както се казваше в един такъв особен езиков. . . езикова стъпка, за това, че ако някой на първия тур не потърси подкрепата на ДПС явно, а не тайно, няма да разчита на техните гласове. Вие бихте ли потърсили подкрепата на ДПС предварително, още на първия тур?

Св. Малинов: В момента сме в процедурата да излъчим своя кандидат, тоест ние сме, ако мога да кажа, преди първия тур. В този смисъл нека “Синята коалиция” да излъчи своя кандидат. Това трябва да стане от симпатизантите и съмишлениците на синята идея, а не от хора, които имат някакво желание на някакъв етап да участват. Трябва сините избиратели да разберат, че в момента те наистина държат съдбата на коалицията и на нейните кандидати в своите ръце. Никой не е отговорен, освен самите те, в момента. Ръководствата свършиха своята работа, решиха да има първични избори, сега, разбира се, трябва да довършат работата по детайлите, трябва да съобщим датата на нашите избиратели. Оттам нататък се отваря едно честно, убеден съм, почтено, здраво състезание и след това ще дойдат въпросите като тези. Още е рано да се говори за това. Нашата собствена процедура не е завършила. Радвам се, че тя привлича такова внимание, че се усеща, че кандидатът на “Синята коалиция”, ако изборите са успешни, а в това съм убеден, говоря за първичните, кандидатът на “Синята коалиция” ще играе основна роля. И нека да не се говори за третото място отсега. Всъщност, ако искате, да говорим отсега за третото място, а пък после за балотажа, но малко по-късно. . .

Водеща: Датата кога ще бъде изчислена?

Св. Малинов: Не ви чух.

Водеща: Датата кога ще бъде изчислена?

Св. Малинов: Да, това е въпрос наистина на седмица-две. Ние трябва да съобщим на нашите избиратели. Самата процедура в “Демократи за силна България” завършва 15 май. На 14 май ще бъде одобрението на нашия национален орган, след което вече ние трябва, ако може и малко по-рано, но най-късно тогава да обявим нашата дата, за да може посланията на участниците в състезанието. . . освен нашите послания, освен всичко останало, да завърши с най-важното – гласувайте, гласувайте наистина за нас, колкото се може по-убедено, колкото се може повече. . . и да казваме датата.

Водеща: Благодаря. Г-н Светослав Малинов. Звучите доста оптимистично.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...