Светослав Малинов и Филип Димитров в разговор за дясното

Водещ Асен Григоров: Темата на днешното предаване формулираме така – вчерашната среща дали е символ на обединение или е едно по-ясно разграничение между различните групи в дясното пространство, с което казвам и добро утро на моите събеседници в студиото. Това са Филип Димитров, премиер на страната през 1992 г. и една от знаковите фигури в Съюза на демократичните сили, и Светослав Малинов, познат като политолог, отскоро, така, партиен деятел, без да влагам никаква ирония в това, разбира се, и член на Националното ръководство на Демократи за силна България. Добро утро още веднъж. Едно от заглавията, г-н Димитров, е, че вчера сте се разбрали само за създаване на обща уебстраница, нали, взимам, разбира се, най-екстремното от заглавието, но…
Филип Димитров: Сам разбирате, че никой сериозен човек не може да твърди, че това не е шега. Така че това, че някой иска да се шегува злонамерено с нашите действия, си е негов проблем. Уебстраницата беше нещо, което аз предложих, така че поемам цялата отговорност за нея. Мисля, че в цивилизованото време, в което живеем, е наистина глупаво човек да се заяжда с подобни неща. А това, което е по-важното според мен, е, че стана ясно, съществува, бих казал, отговорна готовност, хем готовност, хем поднесена по един много отговорен начин за това да бъдат направени стъпки, които да бъдат нещо повече от коалиция. Думата коалиция беше много разигравана във въздуха. Значи става въпрос за нещо повече.
Водещ: Какво влагате в това нещо повече от коалиция?
Ф.Димитров: Става въпрос за единни действия. Става въпрос за съгласие по предприемането на всички стъпки, които има да се предприемат, по избирането на тактическите модели, които ние ще изберем, по това никой да не прави неща сам за себе си с идеята, че това, от което България има нужда, е едно дясноцентристко управление, което не може да бъде постигнато с разпилени сили, с вътрешни вражди, сблъсъци или когато всеки го тегли към себе си. Това беше една среща, в която ясно се каза, че няма да има големи и малки, в която ясно бяха поставени напред интересите на хората. И темата за, така, партийните потребности и лични щения, неудовлетворени желания или, така, лични неудачи бяха нещо, което въобще не беше въведено като тема за коментар, както по отношение на хората вътре в тази зала, така и по отношение на хората извън, понеже такива лични проблеми има на други места, това не е тайна.
Водещ: А предполагам, че има лични проблеми и в хората, които бяха в залата.
Ф.Димитров: В този смисъл аз говоря за нещо повече от коалиция и тук е според мен една втора грешка, която не зная съзнателно или не се прави от медиите в няколко коментара, за това, че едва ли не най-важният въпрос не са го решили на тази среща, който е въпросът как ще отиват на избори. Аз мисля, че това, което ние казахме, беше, че ние ще отидем на избори така, както решим заедно, т. е. не така, както му текне на единия или на другия, а както решим заедно. Аз не съм толкова умен, че да знам и мисля, че малко са хората, които биха могли да твърдят, че знаят как се решава уравнение с повече от едно неизвестно. Въпросът за това как да се явим на следващите избори е точно такова уравнение.
Водещ: Да, обаче всъщност в декларацията Е
Ф.Димитров: В него се виждат неща, които ще станат ясни едва по-късно и тогава решенията по това ще бъдат взети. Да се иска сега решение е или да тичаш като пърле пред майка си, или да се опитваш да внушиш, че няма успех там, където успех има, за това става дума.
Водещ: Вие казахте неща, които са интересни и важни, но които не се забелязват в декларацията, която е крайно общ документ, доколкото аз успях да я… чисто политически.
Ф.Димитров: Зависи как я четете. Ако прегледате първото изречение, ще видите ясно формулираните тези. Сега, вие може да имате право да проявите недоверие към тях…
Водещ: Има различни тези. Да поставим хората пред политиката, ако сериозно говорим, то е тип анархистично изречение. Принципно политиката е механизъм, който регулира обществени отношения. Така че какво означава да поставим хората пред политиката?
Ф.Димитров: Това означава да се изхожда от начина, по който хората схващат нещата, и много често в политиката те виждат, наред с чисто държавническите съображения, и съображения, които са свързани с борби за надмощие, със силата на определена партийна конструкция или теза и тъкмо за това става дума. Тоест, вижте, дайте да не търсим под вола теле. Сега, ясно е, че, ако човек иска да бъде скептичен към тази декларация, винаги може да намери някоя дума, за която да се хване. Погледнете лицата на хората там…
Водещ: Добре, ще я оставим за малко декларацията…
Ф.Димитров: Е вижте схемата на това, което следва, предвидените последващи действия, срещи и т.н., и пък в крайна сметка нека да видим какво ще покаже реалността накрая, това е. Аз съм доста спокоен, защото виждам, че процесът на обединение започва.
Водещ: Започва ли процесът на обединение? Тука само искам да уточня, че вие написахте, г-н Димитров, миналата седмица една статия във в. “Сега”, в която, общо взето, обявихте, че вратите на това дясно обединение са отворени за хората от Демократи за силна България. Така че ще се възползвате ли изобщо, как гледате на това, което г-н Димитров написа миналата седмица?
Светослав Малинов: Не само това, което г-н Димитров написа миналата седмица, е важно, важна е и срещата, която стана вчера. Много са важни оценките, но преди да има оценки на такова събитие, трябва да има критерии. В този смисъл, преди да обявя тази среща за каквото и да било и да я коментирам, бих искал да сложа един критерий за коалиране и за подобен тип срещи, който според мен не беше изпълнен. Аз не можах да разбера, като изключим най-общите внушения, какво точно свързва тези политически партии, между които има и леви, и десни, поне като наименование, между които има хора, които откровено са се компрометирали в българския политически живот, партии, между които има и сериозни политически сили. Има партии, които искат втори мандат за Симеон Сакскобургготски. Има партии, които не искат втори мандат. Има партии, които смятат, че това управление е вредно и трябва моментално да се прекрати. Така че в този смисъл…
Водещ: Нека да ви отговори г-н Димитров какво ги свързва всъщност, защото това еЕ
Св.Малинов: Разбира се, това ще бъде въпрос, на който между другото ще трябва да се отговаря непрекъснато оттук до изборите, защото аз имам първия отговор. Нищо не може да ги свърже, освен някаква много ярка негативна цел и вероятно тя ще бъде формулирана. Но позитивен проект и позитивна визия за България, включително и обща визия или оценка на сегашното положение тези политически сили не биха могли да дадат. В този смисъл трябва да бъдем толерантни и да проявим разбиране към тази декларация. Тя е крайно безлична и безсъдържателна тъкмо, защото това е единственият възможен документ, който може да постигнат толкова различни хора. В крайна сметка там, където няма солидни принципи и единомислие, е нормално нещата да изглеждат крайно неубедителни. В този смисъл аз бих просто казал, че това е грешен път за обединение и в този смисъл какви успехи се постигат по този грешен път, то пак си е неуспех, но в някакъв смисъл имаме едно задълбочаване на един процес, който според мен отблъсква десния избирател. Аз затова съм искрено разтревожен.
Водещ: Те твърдят, че този процес привлича десния избирател и че…
Ф.Димитров: Вижте, има нещо много просто в цялата работа. Човек може да каже много добре оформени изречения. Има два начина да се проявява визия. Единият е като стоиш там, където не можеш да я реализираш и я разказваш на публиката, в зоната на 4-те процента я влезеш в парламента, я не влезеш. И другият, като потърсиш онези способи, които могат да ти дадат възможност да направиш от тази визия реалност, т.е. да управляваш. Г-н Малинов абсолютно представлява една формация, която е склонна да проявява визията по първия начин. Тя сигурно ще е по-хубава визия, сигурно ще изглежда по-красива. Когато не трябва да направиш нещо, това, което разкажеш, винаги е прекрасно. Когато трябва да го направиш, нещата винаги са малко по-трудни. За да обясня простичко какво би могло да ни свърже, бърнете се към Словакия. Това е един пример, който аз често давам и мисля, че това е моделът, който в момента за България представлява най-голям интерес. В Словакия има правителство, както г-н Малинов без съмнение знае. Това правителство е едно правителство, съчетаващо доста разнородни позиции, но тези разнородни позиции биха могли да попаднат точно във всичко това, което г-н Малинов разказа преди малко за срещата, с още няколко добавки, нали, че те имат вече официално не в имената, а в доктрините заявени някои разлики. Има обаче едно нещо, което ни свързва, и то е общата идея за това как Словакия трябва да бъде достатъчно бързо и достатъчно ефикасно за своите собствени граждани, тук става въпрос за хората пред политиката, интегрирани в Европейския съюз по начин, който да направи живота на хората по-добър. Значи това е нещо, което тях ги обединява достатъчно ясно и алтернативата е…
Водещ: Но не става дума заЕ
Ф.Димитров: Е Мечиар, който очевидно иска да го прави по друг начин. Втори мандат…
Водещ: Добре, но тук не става дума примерно за дясно обединение, това, което вие говорите, а за някакъв тип обединение, което именно да постави хората пред политиката.
Ф.Димитров: Значи, в продължение на втори мандат това правителство води една политика, която, мисля, че г-н Малинов, той е по-голям специалист по лявото и дясното, ще каже, че парекселанс дясно е в Словакия, така ли е, за правителството на Дзуринда говоря.
Св.Малинов: Да, да.
Ф.Димитров: И която е свързана точно с онези цели, които ние си поставяме. Щом това може да бъде направено в Словакия, аз мисля, че то може да бъде направено и в България. Необходими са няколко неща. Необходимо е да се преодолеят различия, от една страна, а, от друга страна, да се забравят персонални моменти, които очевидно хората, събрани вчера, бяха готови да забравят наистина. Сега, дали…
Водещ: Вие твърдите в името на едно добро управление.
Ф.Димитров: Да, за това говорим. Единственото нещо, което оправдава подобно усилие, е желанието да се даде на България добро управление в смисъла на, в техническия смисъл на тази дума, не добро в смисъл на красиво, прекрасно, а добро като гудгавърност, като това, което в книгите може да се опише, измери, подложи на отчет и в крайна сметка оцени. За такова нещо говорим и това е целта, която си поставят хората, които бяха събрани в тази зала вчера. Според мен те направиха голяма крачка по посока към реализирането на тази цел.
Водещ: Сложете си ръка на сърцето и кажете какво ви свързва примерно с партията сирене, “Гергьовден”, които казват, че сиренето не е нито ляво, нито дясно, и които отидоха в коалиция за изборите в Свиленград с крайнолява формация, каквато е Обединеният блок на труда?
Водещ: Случиха се такива неща и с други партии, ако трябва да бъдем честни. И в този смисъл важното, което трябва да видим, е как може да функционира една подобна конфигурация. Г-н Малинов вероятно ще бъде на различно мнение, но аз твърдя, че усилието, което продължава да се прави, и в момента в София и в други градове на страната, да се реализира едно коалиционно управление на съответните селища, дори въпреки, така, чисто сектантските атаки, които идват от едната страна, или подмолните действия, които често рушат подобни конфигурации затова, защото в тях са забъркани, разбира се, и неща от историята, от предишни интереси, конфигурации т.н., въпреки всичко аз мисля, че тези коалиции дават пример за някаква възможност нещата да се придвижват напред. Понякога много трудно. Но очевидно твърдението, че тези коалиции са провал, което може би се застъпва в някои кръгове, не знам, е нещо, което не подлежи на верификация, то не може да бъде сложено и измерено на масата. Напротив, нещата в някаква степен очевидно се придвижват и аз се надявам, че оттам ще бъдат извлечени много поуки за неща, които е хубаво да се правят, и за такива, които трябва да се избягват по-нататък, когато стигнем до голямата тема за управлението на България.
Водещ: Добре. Г-н Малинов?
Св. Малiнов: Според мен има следния огромен проблем и аз се опитвам наистина да застъпвам гледната точка на избирател, на десния избирател, тъй като и аз съм извървял някакъв път, тъкмо относно този път, относно това разочарование от определени политически сили. Това, което мен ме притеснява, е, че става дума за безпринципност, безпринципност, защото тези политически формации нямат обща оценка нито за миналото, нито за настоящето, да не говорим, че могат да формулират обща оценка или визия за бъдещето. Идеята, че единството автоматично ще привлече избирател, е груба политическа грешка, тя е и политологическа, тя беше потвърдена неколкократно през последните години. И въпреки това отиването към такава коалиция в момента е факт. Не искам да бъда нито злонамерен, нито ироничен. Смятам, че това е дълбоко погрешен път. Защото зад хората, които отиват на тези срещи, зад някои, разбира се, няма и никакви избиратели, но зад някои от по-сериозните формации има избиратели, които взаимно се изключват като ориентация и оценка на сегашното управление. Не партиите са разделени в дясното, а хората, които ще гласуват за дясното, са разделени. Те имат нужда от своето автентично политическо представителство и то трябва да бъде разделено, за да могат тези граждани да бъдат върнати в политиката. Те ще бъдат върнати с ясни и принципни позиции, а не с аморфни коалиции, с размити граници, с достойни лица, застанали до не особено достойни такива, това е моята лична оценка. Така губят най-вече достойните лица. Това е отблъскващият образ на десницата, от който аз винаги съм се страхувал, който виждам в момента да се сглобява. Това работи истински за Българската социалистическа партия. Тези 11 лидери, които сядат на една маса, и първата реакция на един човек, който ги познава, е какво правят тези хора на една маса. Тези аргументи, които се развиват, по някакъв начин, ако не познавах българския политически контекст, бих уважил и бих приел. Но като виждам хората, които са там, просто съм, така, меко казано, смутен.
Водещ: Каква е формулата…
Св. Малинов: Идеята, че това ще продължи…
Водещ: Каква е вашата формула?
Св. Малинов: Идеята, че това ще продължи, ме изпълва с доста голямо притеснение. Защото означава, че ще се упорства…
Ф. Димитров: Нека да оставим…
Св. Малинов: Е в тази грешка.
Ф. Димитров:Нека да оставим красивите думи като автентичното политическо представителство и т.н. Мисля, че всички тук сме пораснали хора, ние знаем, че…
Св. Малинов: Това не са красиви думи, а…
Ф. Димитров: …българският…
Св. Малинов: …принципи на демократичната политика. Няма друга дума. И по-грозна, и по-красива…
Ф. Димитров: На български може да се каже много по-простичко. Може да се каже, че хората знаят на кого да се доверят и кой защитава техните интереси. Другото са, така, теоретизирания, които имат своята полза тогава, когато пишем статии, и вие го правите, и аз го правя, нали. Там нещата са други. Но в момента ние се мъчим да кажем ясно и просто какво искаме и за какво се борим. Мисля, че хората могат да разберат относително добре това, че ние се борим за едно управление в България, което да направи процеса на интеграция по-бърз, по-малко рисков и най-вече да избегне опасността от това някой да върне за трети път страната в изходно положение, което ние вече наблюдавахме.
Св. Малинов: За БСП ли става въпрос?
Ф. Димитров: Което и вие сте го говорили. Да. И всичко това е нещо, което, не разбирам усмивката ви, откровено казано, мисля, че вие, представлявайки автентичното политическо представителство на десницата, би трябвало да се противопоставяте точно на такава идея. А, хайде да го направим по начин, който да бъде ефикасен, защото, ако се противопоставяте от вашето кьоше и казвате как това, което другите правят, не е хубаво, а трябва да бъде направено по-хубаво, но вие самите не може да го направите, вие не помагате на хората, разбирате ли? Дайте да се опитаме да го направим заедно това нещо, по начин, който да гарантира максимум гласове за едно такова управление, което в крайна сметка ще доведе България до един малко по-бърз, а, дай боже, и много по-бърз процес на интеграция, който в крайна сметка ще направи така, че доходите, ако щете, и възможностите на хората не след 10 години, а след пет да бъдат европейски.
Св. Малинов: Да…
Ф. Димитров: За това говорим.
Водещ: Основната, нека все пак да…
Св. Малинов: Благодаря за, благодаря за, така, тази, както се казва, наистина много искрена, не покана, а по някакъв начин аргумент. Това, което обаче ме притеснява, е, че с такива хора, каквито се събират около тази маса, никой не би могъл да стигне никъде.
Ф. Димитров: Г-н Малинов, чакайте сега…
Св. Малинов: И още нещо искам да кажа. Нека, нека да довърша мисълта защо се усмихнах. Защото се намеси БСП…
Ф. Димитров: Не ми казвайте, че във вашата партия присъства сборище от ангели и че може да създадете перфектната политическа конструкция. Аз съм бил обвиняван много за това, че проявявам прекомерна твърдост в оценката на хората, и в крайна сметка виждате, че аз съм готов да приема варианта, в който всички решават да изберат един път, в който взаимният контрол, поставянето на ясни правила би могло да ги предпази…
Св. Малинов: Това, което ме притеснява…
Ф. Димитров: …от изкушения за в бъдеще.
Св. Малинов: Нека да не влизаме в персонални оценки. Как е възможно човек или лидер на партия като Стефан Софиянски, който иска втори мандат за Симеон Сакскобургготски и се е обявил за това публично, от първия ден подкрепя това правителство и този премиер, и една формация, която твърди, че това управление е вредно и ще се бори срещу втори мандат на Симеон Сакскобургготски, една формация, чийто лидер твърди, че управлението на ОДС има тежки проблеми и че не е най-доброто, има директни атаки срещу това управление, как тези хора могат да

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...