Светослав Малинов и Румен Христов: Без страх чакаме Борисов на избори, дано не се уплаши

Младите държавни глави все мислят за кариерата след мандата, казва претендентът на СДС. Тогава ще изкарам два, връща топката човекът на Костов

Румен Христов (вляво) и Светослав Малинов са кандидатите за президент съответно на СДС и ДСБ. Двамата ще се състезават в предварителни избори за окончателна номинация на Синята коалиция. Христов е на 55 години, от Русе. Бил е главен секретар на президентството по времето на Петър Стоянов и земеделски министър в кабинетите “Софиянски” и “Инджова”. Малинов е на 43 години, от Дупница. Преподавател е по политология. Бе депутат от ДСБ в 40-ото НС. Избраха го и за евродепутат, но поради тромавата процедура в Брюксел така и не застъпи в Европарламента.

Партньори или опоненти сте?

Светослав Малинов: Съмишленици.

Румен Христов: По-скоро конкуренти, а не опоненти.

Защо трябва съмишленици да се конкурират, а не да си партнират с издигането на общ кандидат за президент от името на Синята коалиция?

Р. Хр.: Защото има много и добри кандидати.

Св. М.: Защото това ражда енергия в партията. Аз винаги съм бил радетел на първични избори, защото те увеличават енергията и коалиция получава реална възможност за растеж.

С първичните избори за излъчване на столичен кмет ДСБ-София, провокира голям интерес. Дойдоха членове, симпатизанти, медии.

Като има състезание, има и интерес. Като няма – има пресконференции.

Р. Хр.: Наистина хората се обединяват и активизират в преки избори. Да, ние сме от един отбор. Но представете си, че в момента имаме квалификации за олимпийски игри. Те трябва да бъдат спечелени от един.

Как ще убедите хората, че сините пак не се разбраха без бой?

Св. М.: Ще ги убеждаваме, че единият от нас е по-добър от другия тъкмо в познаването на общите ни идеи. Аз не очаквам сега г-н Христов да ми направи удоволствие да каже, че е “за” АЕЦ “Белене”, та да го разгромя. Ясно е, че сме на едно мнение по този въпрос. Но сме различни по възраст, аз имам различен профил, вероятно ще стане дума и как трябва да се ръководи тази институция. Това не са различия между партиите.

Не върви в кампанията да си разменяте любезности, как ще запазите добрия тон?

Р. Хр.: Десните хора са интелигентни и намеците, че ще се изпокараме, няма да се оправдаят

Аз участвах 2 пъти в надпреварата за лидер на СДС срещу Мартин Димитров. Това не значи, че не работихме после прекрасно заедно. Търсим човека, който би паснал по-добре на президентската институция. Именно това ще решат десните избиратели на предварителния вот. И спечелилият ще получи легитимност от хиляди хора. Много по-сериозна от тази на един БСП пленум.

Св. М.: В ДСБ имаше предварителни избори за кмет на София. Добрият тон бе запазен и демонстриран пред всички. Същото ще е и в Синята коалиция.

Как ще се борите със слабата си известност сред широката публика?

Р. Хр.: Ние вече сме популярни. От 2-3 седмици сме постоянно в медиите. Няма десен избирател, който да не знае имената ни.

Ще ви трябват повече от десните избиратели.

Р.Хр.: Затова има кампания. Спомнете си предварителните избори през 1996 г. Тогава Петър Стоянов бе далече по-малко известен от действащия президент Желю Желев. От 850 хил. души 600 хил. подкрепиха Стоянов.

Св. М.: Едно от нещата, които се забравят при демокрацията, е, че политиците стават известни, когато получат доверие. А не когато ги назначат и посочат с пръст. Най-добре е политици да се раждат през избори.

А ние сме минали през такива и пак ще минем. След тях и спечелилият, и конкурентът му със сигурност ще излязат по-добри политици и по-разпознаваеми.

А ако Бойко Борисов се кандидатира за президент, какви са вашите шансове?

Св. М.: Аз съм представител на новото поколение в българската политика. Шансовете срещу човек като Бойко Борисов са много големи. Само че управляващата партия трябва да прояви уважение към избирателя и да каже кой ще бъде кандидатът й. Това не е проблем на партийните централи. Безкрайно обидно е към избирателите да им се съобщава в последния момент. Да вземат пример от нас, на терена сме отдавна. А те се държат така, сякаш нямат кандидати. Страхуват се да ги извадят, щяло да има компромати. Излиза, че ние сме най-смелите и най-чистите. Без страх чакаме Борисов да се яви, само той да не се уплаши пак.

Р. Хр.: Добре е Бойко Борисов да участва в тези избори. Това е лидерска битка, а става дума за пост №1 в държавата. Да, той е най-популярният политик в момента. Но ние имаме време да натрупаме популярност, а той -да продължи да управлява лошо. Тъжно е, но техните “успехи” всъщност работят за нас.

Г-н Малинов вече заяви, че ще размаже Борисов на тенис. Г-н Христов с какви лични умения ще го срази?

Р. Хр.: Битката е за президент, не за гладиатор.

Не искам да си меря силите с Борисов в спорта.

Говорим за сериозна институция, там мускулите не са от значение. Десният избирател предпочита да знае какво смислено му се предлага – действия, реформи, идеи. 1 млн. десни граждани не гласуват, тях трябва да активизираме. Само те могат да ни пратят на балотажа.

Обвиняват Светослав Малинов, че няма политически и административен опит. И че е в сянката на Костов. Как отговаряте?

Св. М.: Аз имам политически опит. Нямам административен. Разликата е голяма. Бил съм депутат в българския парламент, избран съм в Европейския. Участвал съм в избори, губил съм, печелил съм.

Не случайно казвам, че представлявам новото поколение. През 1989 г. съм бил студент. По време на прехода съм се реализирал професионално, наблюдавал съм политическия процес и съм участвал в него като гражданин. Имам и опит като избирател, който не съм забравил.

Г-н Христов, вас продължават да ви сочат за човек на ДПС.

Р. Хр.: Тези обвинения бяха отправяни основно в кампанията ми за председател на СДС. Но мисля, че за тези години доказах, че съм истински седесар и работя за СДС. А не за други формации, с които впрочем не поддържам никакви отношения.

Какво ще кажете, ако се окажете избран с гласовете на ДПС?

Р. Хр.: Президентът е на всички българи. Ако ДПС реши, че предпочита кандидата на Синята коалиция пред този на ГЕРБ, какво да правим? Да кажем, че не искаме тези гласове?

Борисов така направи.

Р. Хр.: Докато създаваше в парламента т.нар. коалиция ГАД -много сполучливо журналистическо определение. (ГЕРБ, “Атака ” и ДПС сформираха бъдещата комисия за борба с конфликта на интереси – бел. ред.)

Що се отнася до опита, при мен е по-скоро обратното. Аз съм активен в политиката от по-скоро. През годините съм заемал повече позиции като технократ, управленец и специалист. Човек на моята възраст има и житейски, и професионален, и политически, и преподавателски опит. Това е богатство, все пак президентът е обединител на нацията.

Един от недостатъците на младите президенти е, че много мислят какво ще правят след мандата си. Видяхме Първанов. Пропиля напълно втория, докато разсъждаваше за лова, големия шлем и АБВ. Пред мен такъв въпрос не би стоял. След моя мандат аз по-скоро бих отишъл да чета лекции.

Св. М.: Ето това е удар под кръста. Г-н Христов ме обвинява, че ще бъда млад бивш президент. Освен да обещая два мандата, за да се защитя…

Шегата настрана, Георги Първанов даде чудесен пример какъв не трябва да бъде държавният глава – като слугинско поведение към Русия, като нулев авторитет на Запад, пълно отсъствие от световните инициативи, бивш кадър на БКП, обвързан с ДС, в добри отношения с Милошевич. Той показа, че един президент може да направи такива поразии, че 2 и 3 правителства след това да не могат да се справят. Мисля, че новият държавен глава от десницата може да реши този проблем.

Г-н Христов, споменахте обединител на нацията. Като кандидат за лидер на СДС не успяхте да обедините сините зад себе си, какво ви дава самочувствие да искате доверието на цял народ?

Р. Хр.: Съвсем различни профили се търсят за двата поста. СДС реши да избере своя млад лидер” Мартин Димитров и това бе добро решение. За президент търсим човек с повече опит. А и аз познавам отлично тази институция, бях главен секретар там 5 г. Мога да започна да работя от първия ден активно, а не тепърва да се запознавам. Правомощията на президента никак не са малко впрочем. Казахме вече за Първанов, който с тях постигна големия шлем. Аз пък смятам да го разваля. Тези енергийни проекти са вредни за България.

Очаквате ли компромати?

Р. Хр.: Каквото имаше, се изписа. Нямам притеснения от тези писания, дал съм многократно обяснение. Не смятам да го правя повече. Ще се съсредоточа върху намерението да бъда различен, диало-гичен и прагматичен президент. Наистина е важно държавният глава да няма нищо общо с бившата ДС и БКП, а днес и трите най-важни поста са окупирани от членове на комунистическата партия.

Св. М.: Президентът е силен, когато е свободен и няма обвързаности. Нито преди 1989 г., нито с олигарсите, нито с мръсните пари. Тогава той може да следва само своите убеждения. Това е смисълът да си от новото поколение. А Първанов бе главата на тези обвързаности.

Станишев направи заявка да си говорите за общи действия на тези избори.

Р. Хр.: Основният опонент на десницата ще бъде БСП, а основният конкурент – ГЕРБ. Няма как да говорим за общи кандидатури.

Св. М.: Тази заявка означава безпомощност. Задънена улица. По-добре да си направят първични избори. Какви са тези десетки кандидати? Впрочем – вече на истинските избори – ние ще сме излъчени от хората. Кандидатът на ГЕРБ ще е назначен от… не знам кого. Май ще е самоназначил се.

Подминавате Волен Сидеров, а той беше на балотаж пред вас.

Р. Хр.: Аз казах, че смятам да съм различен президент. Това означава алтернатива. Г-н Сидеров няма как да е алтернатива, след като управлява в парламента заедно с ГЕРБ.

Св.М.: “Атака” изгуби лице. Избирателите те пращат да защитаваш в парламента своята програма и идеи. Така направихме ние. Когато си бил в ситуация на политически слугинаж, трудно може да искаш доверие. А и самият политически стил на г-н Сидеров показва липса на увереност, че той някога би могъл да е държавен глава.

Приемаме, че вече сте избрани. Първото действие?

Р. Хр.: Да се срещна с вицепрезидента и с министър-председателя. Президентът задължително трябва да работи с правителството без значение от коя партия е. Стига то да не действа срещу интересите на страната.

Вицепрезидентът ви тук ли е?

Р. Хр.: Рано e да се каже.

Св. М.: Първата ми работа ще е да препотвърдя обещанията си от кампанията – за развалянето на руския голям шлем и за новия образ на България. Президентът не трябва да лъже и след това да изненада хората в гръб. Както стана.

Как ще мелите с правителството, Борисов ви загърби?

Св. М.: Президент от Синята коалиция ще означава, че в България има ново мнозинство. Много трудно ГЕРБ ще управлява при изгубено доверие. Това ще е проблемът им, а не как ще се държи президентът.

И двамата не пушите. Имате ли някой скрит порок?

Св. М.: Да, в това отношение не олицетворявам единството на нацията.

Р. Хр.: Не знам плюс ли е, или минус – аз и не пия. В живота си не съм изпил и една бира. Но пушенето е много вредно и аз бих посъветвал хората да се откажат.

Г-н Малинов, преподавате политически идеи. Каква е идеята на днешната политическа ситуация?

Св. М.: Разочарование.

Р. Хр.: Аз преподавам съвсем различна дисциплина – агромаркетинг. При мен също има голямо разочарование, защото днес внасяме 65 % от хранителните продукти. Земеделска България стигна дотам. Меко казано, срам.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...