Светослав Малинов за първите сто дни на кабинета: Управленският хаос е факт

Водещ Николай Бареков: …А ние сега продължаваме с тази тема, темата за десните, как те оценяват първите сто дни от това правителство, какви са перспективите, които те виждат пред него, и какви перспективи виждат пред себе си. В студиото е Елеонора Николова от СДС и Светослав Малинов от “Демократи за силна България”. Добро утро.

Елеонора Николова: Добро утро.

Светослав Малинов: Добро утро.

Водещ: Така, това са двата сериозни политически субекта в дясното пространство, както ги сочат анализаторите. Г-жо Николова, каква оценка давате вие на това правителство и разминава ли се перспективата, която вие давате пред него и вашата оценка за тази перспектива, с перспективата, която чертаят вашите колеги от “Демократи за силна България”?

Е.Николова: Аз мисля, че оценката, която дава СДС за първите сто дни, не се различава особено от оценката на “Демократи за силна България”, а мисля, че не се различава и от оценката, която всеки обикновен българин…

Водещ: С една дума как може да синтезирате тази оценка? Понеже вчера става въпрос, тук Стефан Софиянски ги наречи безлични, Иван Костов – хаос, каква е вашата оценка с една дума?

Е.Николова: Ние също се постарахме при приемането на бюджета да дадем някакви определения, като бюджет на статуквото. Най-важното, което може да се каже, е, че това е категорично отстъпление от предизборните обещания и на трите субекта, които са в управлението. Практически това, което тегне най-много на българина лъжата, с която се влиза в парламента, в правителството, а след това тотално отстъпление от всички обещания.

Водещ: Това ли е вашата ключова дума в оценката за стоте дни лъжата?

Е.Николова: Разбира се, че това е, защото социално слабите граждани очакваха как от 1 януари нещата при тях ще се оправят, ще имат малко повече пари в джоба си, ще могат да си купят малко повече сирене или салам, или да си платят сметките без проблем. Оказа се, че те ще имат сурвакане с много по-високи цени и за ток, и за парно, и акцизите ще увеличат цените на стоките.

Водещ: Каква перспектива дава обаче вашата оценка пред това правителство? След това, което казвате, човек очаква, че то ще падне още в края на зимата.

Е.Николова: А, не, аз не си правя такива илюзии, защото формулата 8-5-3 продължава да действа. Вие вероятно знаете, че по места продължават кандърмите, така, напрегнатите преговори кой кой стол да овладее.

Водещ: Е, не го знаем, защото питаме хората от НДСВ, те казват, че няма такова нещо.

Е.Николова: Как да няма такова нещо. Аз съм сигурна, че има още места, които не са овладени, така че правителството в момента се занимава с тази най-важна задача – да се заемат властовите позиции, финансовите ресурси и оттам нататък, разбира се, че идеята ще бъде да се изкара целият мандат, защото, така, с труд завоювани пари и властови позиции не се изпускат.

Водещ: Какво промени вашето мнение? Вие казахте, че предстоят предсрочни избори само преди 24 часа, а тази сутрин казвате обратното че няма кой да развали мандата на това правителство.

Е.Николова: Аз не казвам, че съм променила позицията си. Казвам какви са вижданията на тристранната коалиция.

Водещ: А вашите какви са?

Е.Николова: Аз знам, че животът на българите ще става все по-тежък и че просто в момента няма кой да оглави това недоволство. Ако имаме един момент, в който нагнетяването стане много силно, ако този бърз икономически растеж, за който НДСВ обещаваше, не се случи, нещата продължат да си движат по инерция, във всички случаи недоволството на хората трябва по някакъв начин да бъде оглавено.

Водещ: Но ето че Стефан Софиянски вчера в нашето студио каза, че ако настъпи катаклизъм и ако НДСВ напусне случайно тази коалиция след евентуален провал при влизането в Европейския съюз през 2007 г., те са готови да съдействат за съставянето на нов експертен кабинет, което на практика постави бариерата оттук нататък, че това правителство, по-скоро този парламент може да приключи по-рано участието си от 2009 г.

Е.Николова: Има две причини, поради които ние все още не можем да кажем в обозримото бъдеще дали ще падне правителството. Едната причина е, че дясното е раздробено, не желае да си говори и не желае да има по същество общи действия, при което…

Водещ: Една част от него е готово да участва в коалиция с БСП и с ДПС очевидно.

Е.Николова: А, въпросът при г-н Софиянски е по-сложен. Това не е новина практически, че той иска да подкрепи правителство на БСП. Вие знаете, че така започна сагата още при съставянето на първото правителство. Аз чисто човешки съжалявам г-н Софиянски и заради това, че БСП и прокуратурата го държат на къс повод.

Водещ: Това ли е според вас причината той да застане зад тази теза, че е готов да участва в експертен кабинет, ако НДСВ напусне това правителство?

Е.Николова: Разбира се, че може да има и други…

Водещ: Прокуратурата и БСП?

Е.Николова: … и други поводи, но най-важното е с какво влезе БНС в парламента. Също десни обещания, също обещания за бърз икономически растеж, също ясно разграничаване от БСП, като антипод на БСП. Обстоятелството, че са съгласни да подкрепят едно, така, доминирано от БСП правителство, показва за други причини, а те са известни на цялата…

Водещ: Може ли да считаме тогава Стефан Софиянски за част от дясното опозиционно пространство?

Е.Николова: Много е трудно зависими хора да причисляваш към ляво или към дясно.

Водещ: Все пак да или не?

Е.Николова: С много условности.

Водещ: Да, зависим, но в дясното пространство.

Е.Николова: С много условности, да.

Водещ: Г-н Малинов, различава ли се с нещо вашата оценка, вашата оценка като представител на “Демократи за силна България”, от това, което каза г-жа Николова, за стоте дни на това правителството и за перспективите пред него?

Св.Малинов: Що се отнася до това дали оценката е позитивна или негативна, разлика няма, но това е наистина нещо, което мисля, че всеки в момента би могъл да кажа. Негативна е оценката за стоте дни. Въпросът е обаче как го оценяваме, по какви критерии и какви са детайлите. Аз бих казал няколко неща, които правят това правителство особено неубедително и практически опасно за българската евроинтеграция. Не бива да забравяме как започна то то с един фалстарт, провален първи мандат на БСП, при който всички от НДСВ гласуваха против, няколко дни по-късно НДСВ гласува за същия премиер, отново за правителство на БСП, което положи, така, клеймото на безпринципността, на измамата още в самото начало. Още при заклеването, клетвата звучеше донякъде фалшиво, защото същите тези хора изразиха обратна оценка по-рано, след което започнаха, по-скоро продължи серията от гангстерски убийства. В някакъв смисъл ако можем да говорим за рекорди, това правителство засега има рекордна честота, дано това да не продължи, но това е и това правителство…

Водещ: Между другото в последните две седмици спряха убийствата, така че наруши се, така, малко традицията.

Св.Малинов: Това, което казвате, в момента е може би най-голямата обида за едно правителство. Ето това е новина две седмици няма убийства в България. Аз мисля, че…

Е.Николова: Има едно, от полицията извършено.

Св.Малинов: Да, да не говорим за този случай. Така че по-добре да не говорим, а просто да фиксираме този крайно неприятен факт с надеждата, че нещо ще се промени.

Водещ: Какви перспективи давате пред това правителство? Вие бяхте, г-н Костов беше човекът, който каза, че очаква то да си завърши мандата, всъщност още преди Стефан Софиянски вчера в нашето студио да каже, че би участвал в експертен кабинет, ако НДСВ напусне правителството…

Св.Малинов: Бих искал да кажа още нещо за стоте дни, защото е много важно да се чува истината за това правителство, което в момента не желае да се говори за това какво става. Управленският хаос е факт. Бюджетът е крайно неуспешен и той ще бъде още по-остро критикуван. Управленската програма, която се появи с огромно закъснение, която трябва да предхожда бюджета между другото, беше отхвърлена фактически и от бизнеса, и от синдикатите, по някакъв начин беше погребана още при появата си.

Водещ: Но е приета от БСП късно снощи. Ще питаме след малко г-н Свинаров дали НДСВ прие тази програма на свой вътрешнопартиен форум.

Св.Малинов: Самите елементи на коалицията, самите партии вътре се държат крайно враждебни едни към други. Те си прехвърлят през цялото време отговорността за едно или за друго и най-накрая всички казват: нищо няма да изпълним от това, което обещахме, но за това са виновни другите партньори в коалицията.

Водещ: Е, какви перспективи дава пред такова правителство това, което вие казвате?

Св.Малинов: Ами сега ще ви кажа какви перспективи има, когато има безпринципна коалиция, която е фактически дълбоко проядена и от корупция, и от твърдо желание да остане на власт.

Водещ: И какъв ще е резултатът?

Св.Малинов: Парламентарните перспективи са добри за правителството, защото връзката между подаване на оставка и предсрочни избори не е с това дали има народно недоволство и дали хората са доволни или опозицията е недоволна, а дали ще загуби това правителство парламентарното си мнозинство.

Водещ: И кое е спирачката то да загуби парламентарното си мнозинство, при положение, че НДСВ казва, че ще напусне това правителство, ако не влезем в Европейския съюз?

Св.Малинов: Безпринципността и желанието да се остане на власт, страха от това да останеш извън властта. Точно това важи за НДСВ, така че ще видим всички тези неща. Безспорно, ако има някакви сериозни размествания в парламентарното мнозинство, то тогава може да се мисли, но имайки предвид как се започна, имайки предвид защо фактически влязоха във властта тези партии, и особено НДСВ, аз съм песимист, че може изведнъж да ги сполети, както се казва, пристъп на някаква принципност след всичко това, което е направено и казано.

Водещ: Притеснява ли ви това, което каза вчера Стефан Софиянски в нашето студио, от дясна гледна точка, за съдбата на това правителство и за съдбата на опозицията?

Св. Малинов: Не, не ме притесняват по принцип нещата, които казва господин Стефан Софиянски, тъй като за мен той не е авторитет относно десницата, нейното бъдеще и нейното минало.

Водещ: Част ли е от дясното политическо пространство? Съгласен ли сте с оценката на госпожа Николова?

Св. Малинов: Мисля, че при ситуацията, в която изпадна господин Софиянски, в момента той е отвъд лявото и дясното.

Водещ: Дотук сте абсолютно единни. Сега, хората като ви слушат, единни сте прямо НДСВ, спрямо БСП, спрямо Стефан Софиянски, и сега те очакват, че всъщност ще направите решителната крачка и на президентските избори ще се явите обединени, още повече, че Иван Костов сподели с публиката преди време, че три са стъпките за овладяване на политическото пространство от десните партии – първата е кметските избори в София, очевидно тази стъпка беше повече от неуспешна, втората и единствена, която ви остава, са президентските избори, преди да помислите за парламентарни. Госпожо Николова, ще кажете ли сега в едно изречение предложението, което дадохте за предварителни избори за президент в дясното пространство, как си я представяте, кои субекти участват в нея, кои са основните кандидати, които биха могли да се явят, и част ли е, да речем, НДСВ от тази предварителна стратегия?

Е. Николова: Аз ще започна отзад напред. По никакъв начин НДСВ към настоящия момент не можем да причислим вдясно, защото те са в ляво управление. Аз съм имала възможност да кажа, че са твърде всеядни, но трябва да има някаква чистота в политиката, не може с ляво управление…

Водещ: И все пак, ако решат да бъдат част от дясноцентристка кандидатура?

Е. Николова: Могат да бъдат, само ако категорично напуснат това управление, разграничат се от него и кажат, че са направили една дълбока грешка, че са излъгали своите избиратели.

Водещ: Как си представяте сега като план предварителните избори за президент в дясното пространство? Първо, трябва ли да се видят господин Костов и господин Стоянов, да се изяснят, те, така, не са се виждали доста години?

Е. Николова: Това, което се случи и на парламентарните избори, и на кметските избори, показва, че отделното явяване на десните партии, нежеланието да комуникират и да си сътрудничат по важни проблеми – важни, както за десния избирател, така и за държавата, не им дава никакъв шанс за успех. А ако това е проектът на господин Костов, явно, че тя ще се случи на президентските избори, защото ако ние се явим отново отделно, съвършено сигурно е, че кандидат на левицата ще бъде новият-стар президент на България…

Водещ: Според мен ще гледате Георги Първанов и Волен Сидеров по телевизията на балотаж…

Е. Николова: Съвършено, сигурно е така. Аз добре знам, че…

Водещ: А може и Симеон Сакскобургготски…

Е. Николова: … ДСБ, така, имат самочувствието, че са великолепни, самодостатъчни и непогрешими, но независимо от това, ако ние искаме да имаме успех, това е единственият начин – разговори, обединени около принципи и предварителни избори. Няма причина кандидат, излъчен от ДСБ, да бъде подкрепен в едни предварителни избори, ако той е най-качественият човек и най-много отговаря на нашата представа…

Водещ: Е, вие няма ли да излъчите собствен кандидат? Ето, Петър Стоянов се отказа от борба за втори президентски мандат?

Е. Николова: Разбира се, че ще излъчим… Е, това с господин Петър Стоянов беше една малка закачка, слагам в кавички, малко по женски, така…

Водещ: Господин Софиянски…

Е. Николова: … провокирана от госпожа Михайлова на първо време…

Водещ: А, от госпожа Михайлова…

Е. Николова: … а след това вече от господин Софиянски. Това е несериозно, защото пред СДС стоят много важни задачи. Първо, партията трябва да се консолидира, трябва да отвори своите клубове, своите редици за много предприемчиви, много млади хора, интелигентни, които нямат своето политическо представителство.

Водещ: Да спрем сега дотук, за да чуем какво ще каже господин Малинов. Готови ли сте “Демократи за силна България” да участвате в такъв план за предварителни избори за президент в дясното пространство, господин Малинов?

Св.Малинов: Ето това е тема, която по никакъв начин не помага на образа на десницата пред българското общество. В момента…

Водещ: Защо?

Св.Малинов: … дневният ред са стоте дни, бюджетът, начинът, по който ще протекат следващите три месеца, тъй като при това рязко понижаване на доходите много хора ще се почувстват по-зле в сравнение с предишните години. Много бих искал да говорим за тези теми в дясно. Опозицията трябва да докаже, че е полезна и знае какво прави всеки ден пред българските граждани.

Водещ: Тъкмо, но хората се интересуват…

Св.Малинов: Мен много повече ме вълнува…

Водещ: … дали вие сте обединени като опозиция.

Св.Малинов: Ние имаме единни действия засега в парламента, имаме и близки оценки. Важното е да покажем, че сме полезни, че сме нужни именно от тази гледна точка. В момента трябва да покажем, че сме в състояние да бъдем истинска, сериозна опозиция и сме в състояние да бъдем най-вече опозиция на БСП, която все пак е водещата в тази коалиция.

Водещ: Как гледате…

Св.Малинов: В момента, примерно, хората от БСП се радват, че ние говорим за някакви президентски избори, които са толкова далечни…

Водещ: Радват се…

Св.Малинов: … а не за аферата…

Водещ: Радват се, защото нямате единна визия за тези избори, затова се радват.

Св.Малинов: Напротив… а не за петролната афера. Радват се за това, че ние вместо да работим и да демонстрираме полезност пред нашите избиратели, ние се занимаваме с неща, които още не са дошли на дневен ред. Нека да станем още по-силни и тогава ще поговорим, разбира се, за обединение, за някакви действия и т.н.

Водещ: Добре, как гледате принципно на идеята, която лансира г-жа Николова вчера в национален мащаб, идея за предварителни избори за президент в дясното пространство лоша ли е тази идея според вас…

Св.Малинов: Преждевременна тема…

Водещ: … или добра?

Св.Малинов: Преждевременно поставяне на тема, обсъждането на която в момента не помага на десницата. Това е моят коментар.

Водещ: Давате ли си сметка обаче, че ако се явите разделени на президентските избори, ще бъдете пометени от който и да било?

Св.Малинов:Ако президентските избори са след две седмици да. Изборите обаче ще бъдат доста напред във времето, дотогава ще се случат много неща, толкова много, че ако си припомним този разговор след девет месеца, сами ще се убедим колко преждевременен е бил.

Водещ: Г-жо Николова, как ще коментирате това, което каза г-н Малинов? Ние, между другото, ще пазим в архива този исторически разговор тук дали са били излишни тези теми и вашите предложения…

Е.Николова: Темата за…

Св.Малинов: Преждевременни.

Водещ: Или преждевременни.

Е.Николова: Темата за президентските избори ние я поставяме съвсем навреме, защото остава една година. Всички сериозни партии се готвят повече от година време за такива сериозни избори. Обстоятелството, че загубихме кметските избори беше и това, причината, че ние много късно излъчихме кандидати, не можа да се проведе диалогът. Ние поставяме този въпрос, не защото…

Водещ: Да напомним, че тогава ви изпревариха с кандидатурата…

Е.Николова: … предстоят утре…

Водещ: … на Светослав Гаврийски “Демократи за силна България”.

Е.Николова: И поради, което ние нямахме дори кандидат, десен, за балотаж. Това се получи. Ние го поставяме този въпрос както Настрадин Ходжа, така, поставя въпроса предварително, защото когато казваме общи действия, това значи, че двамата лидери поне трябва да се поздравяват, да си говорят, нещо, което все още не се е случило. Макар че г-н Костов, както сполучливо каза г-н Малинов, е артикулирал много сериозно в пространството това свое намерение, то трябва да се обективира.

Водещ: Кога ще се видят Иван Костов и Петър Стоянов? Ето това е един много прост въпрос, г-н Малинов.

Св.Малинов:Те се виждат всеки ден в парламента. Дневният…

Водещ: Поздравяват ли се…

Св.Малинов: Дневният ред… Да.

Водещ: Е, това е новина.

Св.Малинов: Дневният ред в момента на българското общество е бюджетът, тежката зима, която идва. Винаги става така между другото, БСП като е на власт четирите годишни времена стават основен фактор в българската политика. Престъпността. Опозицията трябва да говори за тези неща сега. По-нататък ще има друг дневен ред.

Водещ: Е, добре. Не е ли редно обаче Петър Стоянов и Иван Костов като лидери на двете най-сериозни партии в дясното политическо пространство да седнат и да дадат едни общи насоки заедно? Вие как…

Е.Николова: Ние не сме…

Водещ: …гледате на този въпрос?

Е.Николова: …отместили дневния ред на обществото. Както знаете, непрекъснато се занимаваме с тези въпроси. Бюджетът беше сериозна тема. За СДС…

Водещ: Но все пак трябва да дадат някакъв знак.

Е.Николова: …вие знаете, направихме кръгла маса, обединихме около нас 11 водещи десни икономисти, които подкрепиха пакета от данъчни и осигурителни закони, които СДС внесе. Въпросът, темата за петрол срещу храни също беше артикулирана, макар и не така ясно и звучно, от г-н Петър Стоянов първо. Т.е. ние работим по дневния ред на обществото, но не можем да не кажем отсега предварително, ясно и категорично, че ако двете партии не си сътрудничат, ние ще гледаме г-н Петър Стоянов като следващ български президент.

Водещ: А Петър Стоянов като следващ български президент или Георги Първанов?

Е.Николова: Георги Първанов, грешка на езика, лапсус.

Водещ: То между другото като казахте за Настрадин Ходжа, хубаво е човек да ви напляска предварително, че да знае после да не съжалява, когато направите някоя поредна глупост.

Е.Николова: Аз и затова извадих този въпрос може би преждевременно, както смята г-н Малинов, но не толкова, защото имаше заявки за г-н Сакскобургготски много по-рано, още по време на бабуването на правителство, пардон, турската партия…

Водещ: ДПС.

Е.Николова: Е ДПС заяви вече, че си имат своя кандидат. Те нали влязоха точно поради това в управлението, че г-н Първанов може да се радва благодарение на този жест на тяхната категорична подкрепа.

Водещ:

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...