Светослав Малинов: За мен най-важното послание е, че изборите бяха успешни

Водеща: Успяваме да осъществим и връзка веднага след като станаха ясни резултатите поне според СДС, предизборния щаб на СДС, чухте г-н Марков, на вътрешните избори в СДС, с г-н Светослав Малинов, кандидатът на ДСБ за президент. Добро утро, г-н Малинов.

Светослав Малинов: Добро утро.

Водеща: Вашите резултати, предполагам, сочат същото, това, което ни каза г-н Марков – кандидатът за президент е г-н Румен Христов, кандидатът за кмет – г-н Прошков.

Св. Малинов: Да, да.

Водеща: Вие загубихте тази битка. Честна ли беше играта, да питам и вас, питах г-н Марков. Той не се поколеба нито за миг, каза да.

Св. Малинов: Резултатът е достатъчно ясен, така че дори и да е имало тук-таме някакви напрежения, като цяло това е волята на десния избирател, както се казва, в този му състав на този етап. Не очаквам никакви притеснения оттук нататък, трябва да се пожелае успех и на двамата кандидати и с общи сили наистина да се даде максималното оттук нататък в кампанията. Така че, ако питате дали приемам резултата – да.

Водеща: Смятате, че нямаше някакви опити за манипулиране на резултатите, които биха били притеснителни от това, което видяхте вчера и от това, което, разбира се, имате като данни?

Св. Малинов: На вътрешни избори основното опасение е, че чужди политически сили решават вота. Не мисля, че това стана сега.

Водеща: А как си обяснявате тогава тези сигнали през вчерашния ден, свързани основно с активно участие на роми във вътрешните избори на “Синята коалиция”?

Св. Малинов: Точно заради това ръководствата трябва да се срещнат, да обсъдят тези данни в дълбочина и да се види за какво става дума. Но като цяло аз ви казах, че резултатите са тези, които са. Случи се нещо, което не е изненада по принцип за никого, че убедителна победа в София за ДСБ, включително и за мен, и след това разликата беше, когато става дума за президентската номинация, постепенно стопена в страната. Оттам нататък анализите ще покажат точно къде какво се е случило, но като гледаме и секциите, където е имало проблем, пак казвам, не съм ги гледал в дълбочина, те не са онзи процент, който би предизвикал притеснение и би предизвикал необходимост от по-сериозно преразглеждане на резултата. Така че резултатите си остават такива.

Водеща: Как бихте отговорили на едно очакване, което витаеше в публичното пространство още когато бяха обявени номинациите, че това е един договорен мач, че СДС ще печели предизборното, мястото, президентското, а пък ДСБ кметското.

Св. Малинов: Не, просто такива са тенденциите в развитието на партиите. Ние можем дори да спорим дали разликата в София не е твърде голяма в наша полза, дали пък резултатът в някои градове не ни изненадва. Но резултатите са такива, каквито се очакваха. Няма уговореност на мача, защото аз не съм участвал в уговорен мач, нито г-н Прошков. Гарантирам го, а и не вярвам и някой от нашите опоненти да е участвал. Така че от тази гледна точка се случи това, което се очакваше. За мен най-важното послание е, че изборите бяха успешни. 60 хиляди човека в цялата страна означава наистина много. Това е далеч над членската маса, защото не зная точно колко е членската маса на двете партии, но не е 60 хиляди, убеден съм. И по този начин ние постигнахме основата си цел – дадохме силна инерция на двамата кандидати, а бих казал, че в София дадохме много силна инерция и оттук нататък ще се надгражда. Тези 60 хиляди човека практически са регистрирани избиратели. Това са хора на списък, знаем ги по места къде се намират, можем да ги активираме отново на другите избори, така че целта е постигната. В крайна сметка това беше основната цел на първичните избори – не просто да се изберат кандидати, а да им се даде онази сила, която само първичните избори дават.

Водеща: А спечелиха ли вътрешните избори от тази своя максимална отвореност?

Св. Малинов: Да, разбира се, 60-те хиляди човека са доказателство за това. Не зная точно колко последната характеристика, последните данни, но в крайна сметка се случи добрият сценарий от гледна точка на външното възприемане според мен на изборите. Иначе си остава за тези, които загубиха, г-н Кисьов и моя милост, някакво огорчение, но то е свързано с това, че не сме успели да убедят повече десни избиратели да гласуват за нас. Но това е вече, както се казва, вътрешен проблем.

Водеща: Да, а защо, имате ли своя отговор, г-н Малинов, в личен план защо вие не успяхте да се преборите за тези гласове?

Св. Малинов: Нямахме време достатъчно. В края на краищата фактът, че в София победата е голяма, се дължи на това, че аз съм добре познат в София. В някои големи градове също, но имаше места, на които не успях да отида по време на кампанията. Просто на мен лично не ми стигна времето.

Водеща: И въпроса, който последно ще ви задам, вицепрезидентското място вие ще трябва да решавате в ДСБ.

Св. Малинов: Да, ще го решим тези дни. То е достатъчно добре формулирано споразумението как трябва да стане, има достатъчно време.

Водеща: Но не сте вие вероятният вицепрезидент?

Св. Малинов: Споразумението натоварва с това задължение партията, партията трябва да реши как да процедира и кого да предложи.

Водеща: Вие лично бихте ли приели, извън решението, което е ясно, че е партийно?

Св. Малинов: Заради това има определени решения, които се взимат от колективни органи. Защото човек не може да разполага напълно със себе си, когато е в подобен тип национални състезания, трябва да го разберете.

Водеща: Да, т.е. ако партията реши, можем и така да го разтълкуваме, вие бихте приел.

Св. Малинов: Това е нещо, което е се реши следващите дни и едва ли е, както се казва, гвоздеят на кампанията.

Водеща: Е не, но е нещо, което е важно, защото трябва да бъде оформена тази кандидатпрезидентска двойка. Благодаря ви за това, че ни отделихте време и се съгласихте да коментирате в един такъв блиц разговор тези резултати. Светослав Малинов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...