Светослав Малинов: ДСБ обещаваме твърди и безкомпромисни позиции в Европа

Г-н Малинов, какво обещава ДСБ на избирателите, които не членуват и не симпатизират на вашата партия, така че да ги накарате да гласуват за вас на 20 май?

Обещаваме им това, което сме обещавали на собствените си избиратели – няколко твърди и безкомпромисни позиции срещу членството на неподготвена Турция в ЕС, срещу опитите на Русия да увеличава влиянието си в България през увеличаване на енергийната зависимост. Обещаваме им и твърда категорична позиция срещу бившите сътрудници на Държавна сигурност, желанието ни да заклеймим комунизма и на равнище Европейски парламент. Обещаваме им обаче и някои конкретни, бих казал позитивни неща. Обещаваме им да направим всичко възможно за още по-добро функциониране на пазара на труда в полза на български граждани и студенти. Обещаваме им максимално ефективен контрол от ЕП на европейските пари, за да могат те да отиват в български граждани и фирми, а не в “обръчите” на Ахмед Доган или близки до правителството фирми. Това ние можем да постигнем ставайки част от мнозинството в Европейския парламент, тъй като ДСБ е член на ЕНП.

“Иконата” на ЕНП беше преди седмица в България – Ханс-Герт Пьотеринг, който е и председател на Европарламента. Той каза нещо много интересно – да се даде втори шанс на всеки, който се е заблудил в житейския си път, визирайки бившите сътрудници на ДС. Вие смятате ли като партия член на ЕНП, че трябва да се даде втори шанс на сътрудниците на бившата ДС?

Аз смятам, че трябва да им се даде втори шанс в сфери извън политиката. В политиката не бива да им се дава втори шанс и ще кажа по каква много проста причина. Българската Държавна сигурност, българският репресивен апарат, българския комунистически режим беше организиран по такъв начин, че той се намираше в пряка директна зависимост от Русия, от Москва, от Съветския съюз тогава. В този смисъл да се дава втори шанс в политиката на хора, които са били свързани с този репресивен апарат, означава да се даде втори шанс на хора, които в решаващ момент могат да бъдат зависими от чужда воля. Не само чужда воля от друг човек, а воля на чужда държава. За мен няма никакъв аргумент да се дава втори шанс на хората, свързани с българската ДС. Ако трябва да го изказвам това и пред представителите на ЕНП, ще го направя без никакво колебание. Тук наистина се разминаваме с част от ЕНП, защото аз познавам достатъчно други колеги от Източна Европа, които не са съгласни с подобен тип тълкуване за “втори шанс”. Втори шанс наистина трябва да има всеки, но защо точно в политиката? Питали ли сте се защо тези хора, които са били сътрудници, толкова много ги влече политиката? Защо не се реализират в науката? В бизнеса?

Защо?

Защото в крайна сметка вероятно пак не изпълняват и не следват точно собствената си воля. В някакъв смисъл подозрението върху такъв човек винаги ще лежи. И е най-добре той да се отърси от това подозрение, показвайки професионализъм в друга сфера. Политиката е сфера, в която се взимат решения, от които сме засегнати всички и там наистина при демократичните системи свободната воля на депупата, на личността е от решаващо значение. От избирателя до държавния глава.

Вие сте доста скептично настроени към социологически проучвания. Въпреки това обаче правите свои вътрешни сондажи. С каква електорална подкрепа тръгва ДСБ към евроизборите?

Първо да ви кажа защо сме скептични – защото аз не трябваше никога да бъда депутат от Бургас и никога не трябваше ДСБ да влезе в парламента, според социологическите проучвания. Ние се родихме като партия, която разби всички социологически прогнози, давани за нея. Традицията е да опровергаваме тези прогнози. Освен това състоянието на публичните социолози, защото не реално не са учени, а са хора, които продават определени послания, през последните 16 години доказва, че те изпълняват политически поръчки. В това няма никакво съмнение. Някои от тях официално работят за политически партии. А конкретните прогнози наши, собствени, които ние правим от три месеца насам. Ние стартирахме кампанията с едно сигурно място в ЕП. Желанието ни е по време на тази кампания да се доближим и да спечелим втори мандат. Движението на ДСБ е между един и два мандата. Това го знаят всички и те неслучайно твърдят, че имаме шанс за един мандат, защото знаят, че вече го имаме. Аз предричам, че седмица преди избори дори и нашите най-откровени опоненти ще признаят фактите, за да имат лице да се появят в изборната нощ.

Не беше ли много рисковано да се съгласите да бъдете втори в листата, защото дори и да спечелите два мандата, не е сигурно, че точно вие ще заминете за Брюксел? Въвеждането на преференциалното гласуване дава възможност на кандидати на по-ниски позиции да стигнат напред.

Разбира се, но най-важното в случая е да се знае, че този риск за нас не съществува, защото ние сме единствената политическа партия, която подложи на директен вот от своите избиратели листата. Следователно листата вече е подредена от избирателите с много тежки процедури, които ни отнеха около месец. Изключително ни измориха, но пък дадоха криле на организациите по места, защото ние минахме, бяхме гласувани и така, както хората подредиха листата, така тя беше регистрирана. Нека други партии да се притесняват от вътрешни размествания. Не ние.

Как гледате на инициативата на БСП да привлича избиратели с концерти на Азис и Ивана? Защо ДСБ не направи това?

Това не е нашият стил да привличаме хора с подобни личности. Стилът на БСП отдавна е известен с подобни ходове с кебапчетата, с капачките за буркани още от 1990 г., с олиото, за което още се говори. Това и стилът на БСП. Нашият стил е друг. Ние се опитваме да печелим хората с личности, с идеи, с послания. Разбира се, и ние ще имаме своите концерти и митинги, но те са различни по дух. Различни хора идват на тях.

Въпреки това отстрани ДСБ изглежда доста затворена партия с неголяма електорална подкрепа. Преди няколко дни Петър Стоянов заяви, че за да управлява десницата, всички десни лидери трябва да си подадат оставките. Вие смятате ли, че това е единственият път десницата да дойде на власт?

Продължава да се внушава, че ДСБ е затворена, но не е. Дори чисто формално ние получихме подкрепа от една партия – ДП, която е парламентарно представена и е член на ЕНП. Ще получим подкрепа и от други формации по време на изборите и то официално. Водим политика достатъчно ясна на всички и сме приемали съюзници във всякакъв момент в зависимост от общите ни цели. В момента сме в еврокампания. Не участват основните лидери на ДСБ. Участват по-нови лица, така че ние имаме една съвсем конкретна цел. Една от грешките в политиката е да се говори за определени неща в неподходящ момент. Дори и темата да е важна. Темата в момента е как десницата да се представи добре на евроизборите. Моята тема е как ДСБ да се представи. Смятам да се придържам към тази тема до 20 май.

А след това местни избори.

След това идват нови избори, не парламентарни, а местни избори. До голяма степен настроенията, тежестта на партиите ще зависят от тези евроизбори. Който в момента поставя теми, които не са на ред и преварва времето, невинаги изпреварвайки времето в политиката печелиш. Напротив. Най-добре е да се придържаме към евроизборите, да убедим собствените си симпатизанти да гласуват, защото избирателната активност ще бъде рекордно ниска. Въпросът е коя от участващите партии ще привлече най-голяма част от своите гласоподаватели.

Очевидно на тези избори БСП не ви е основен конкурент, защото се очаква ГЕРБ да дръпне най-много гласове на демократично мислещи избиратели.

Не, напротив. Конкуренти са тези, с които се различаваме по идеи и тези, с които спорим. Разбира се, че БСП е нашият основен противник, основен конкурент като идеи. Не бива да се мери големината по този начин, защото излича, че всеки се конкурира с този, който е близо до него, а то не е вярно. Нашето желание е да имаме дебати и се вижда, че самата левица ни признава за основен опонент, защото не желае да участва в тези дебати. Аз бих казал, че се страхува. Наистина е трудно Кристиан Вигенин да застане срещу Константин Димитров по въпросите на външната политика и сигурността. Аз предричам, че БСП ще бяга от дебати с ДСБ.

ГЕРБ за първи път ще се яви на избори обаче. Бойко Борисов обедини около себе си хора от десницата – Анастасия Мозер, Красимир Каракачанов, Мария Капон, Димитър Абаджиев. Защо според вас десните избиратели не трябва да гласуват и да се доверяват на ГЕРБ?

Аз не искам да говоря в момента срещу когото и да било. Ако говоря срещу някого, това е БСП. Избирателите сами могат да си направят сметката за това какво е бъдещето на ГЕРБ. Аз лично съм изказвам своето мнение. Не говоря конкретно за евроизборите, където не познавам по-голямата част от хората в листата. Аз мисля, че и самите хора, които се появиха там, не се познаваха. Самата недемократична процедура, по която бяха излъчени, лично на мен не ми допада. Опасявам се, че бъдещето на ГЕРБ ще бъде такова, каквото беше на НДСВ, само че ще се прескочи самостоятелният мандат на НДСВ и директно ще се влезе в коалиция с БСП. Ще бъда много доволен, ако това не се случи, но имам всички основания да вярвам, че просто ГЕРБ е новият партньор на БСП във властта. Това се говори от хора в БСП, говори се открито, намеква се, внушава се, подготвя се общественото мнение. Очевидно се готви завеждането отново на десни избиратели в коалиция с БСП. НДСВ втори номер, но с много по-малка сила и с много по-слаб лидер, независимо как ви изглежда Бойко Борисов, той е в пъти по-слаб от Симеон Сакскобургготски през 2001 г. Това е моята прогноза.

Вие говорите за управленска коалиция, според вас ДСБ след колко години ще дойде на власт?

Ние участваме в българската политика, отстояваме позициите и защитаваме интересите на избирателите си. Ще влезем във властта тогава, когато има условия за това. Нашата самоцел не е властта. Ние искаме да участваме в управлението, когато можем да осъществим идеите си. Може да е много скоро, но само при тези условия. А иначе, ако искаме да влезем във властта, ние просто можем да се самопредложим. Нашите експерти биха били добре приети навсякъде, но ние никога няма да го направим.

Което означава, че няма да управлявате след следващите парламентарни избори.

Не се знае. Надявам се, че ще има възможност и настроения, които да разрушат плановете на БСП. Достатъчно планове сме виждали, които не са се осъществявали. Искрено се надявам, че ще има дясно управление. То няма да бъде възможно без ДСБ. Въпросът е да има воля у хората, които засега се обявяват за десни, да преследват тази цел. Има ли възможност за дясно управление, ние ще подкрепим и ще участваме в това правителство.

Програмата ви максимум за тези избори за два евродепутатски мандата. Ако вие ги спечелите, това ще ви даде ли самочувствието да се явите самостоятелно на местните избори в София?

Не мога да отговоря на този въпрос, защото това са неща, които се решават от Софийската организация. Всички местни организации ще вземат своите решения. От края на миналата година досега настроенията са за повече свобода на местните структури, повече отговорност. Процедурата за избор на кандидат-кмет отприщи позитивна енергия, но и настроения за повече самостоятелност, свобода и отговорност. Тези три неща водят до това, че явяването на местни избори ще бъде изцяло в прерогативите на местните организации. Това е въпрос лично за софийската организация и за нейния лидер ген. Атанасов. Но след евроизборите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...