Светослав Малинов: Дебатът ще бъде насочен към успешно представяне на местните избори

Водеща Диана Янкулова: На ДСБ им остана малко време, за да решат дали са партия, бореща се за властта, или секта от няколко хиляди вярващи, самодостатъчни, горди и политически несъстоятелни хора. В ДСБ има качествени личности и днес от тях зависи съдбата на тяхната партия и на бъдещето обединение на дясното. Но именно днес, утре ще бъде късно и малко тъжно. Думите са на професор Михаил Константинов, казани във вестник “Труд” ден преди националния извънреден форум на ДСБ, който трябва да излъчи не само ново ръководство на партията, след като старото пое отговорността с оставка за загубата на европейските избори. Темата продължаваме в “Преди всички” с депутата Светослав Малинов. Добър ден.

Светослав Малинов: Добро утро.

Водеща: Какво според вас ще наклони везните в дискусията утре на форума – бъдещето на обединеното дясно и изобщо възможно ли е обединение на дясното с участието на ДСБ или жалба по Иван Костов?

Св. Малинов: Утре дебатът ще протече преди всичко обърнат към бъдещето. Аз съм убеден, тъй като, освен че според мен политиката по принцип трябва да бъде обърната към бъдещето, има и местни избори, които вълнуват, бих казал, в най-висока степен в момента политическите партии, надявам се, и българските граждани след няколко месеца. Така че дебатът ще бъде насочен към успешно представяне на местните избори и дебатът ще бъде насочен към намиране на най-добрата формула или най-добрите формули по места, за да може това да се случи.

Водеща: Вашите колеги от СДС ви показаха миналата седмица как виждат това бъдеще. Възможно ли е тяхното решение да повлияе вашето?

Св. Малинов: Нещата в СДС не са съвършено ясни като позиция оттук нататък по всички въпроси. При всички положения обаче и преди избора на ново ръководство в СДС, и преди избора на ново ръководство в ДСБ идеята за единодействие, така, беше поставена на масата и според мен ще има такова със сигурност на местните избори. Не мога да кажа за цялата страна, на всяко място, защото това местни избори, имат своите специфики, но аз съм сигурен, че в огромната част ДСБ и СДС ще бъдат заедно. На много места ще бъдат заедно и като листи за общински съветници. На много места ще имаме общ кандидат за кмет. Това е сигурно. Правя го като прогноза, но съм убеден, че това ще бъде факт.

Водеща: Споделяте ли коментара, че ДСБ въпреки това, което говори, все пак си е лидерска партия?

Св. Малинов: Аз съм политолог и знам много добре какво означава лидерска партия. По понятията на политическата наука ДСБ не е лидерска партия. Но според българските представи, тъй като става дума за силен лидер и за създаване на партия наистина с безспорен лидер и наименованията, които ни отправят като ни наричат костовисти, вероятно изглеждаме като лидерска партия. Но ДСБ ще покаже точно каква партия е, минавайки през местните избори и водейки политиката, която води. Аз не мога да се боря с хора, които имат предубеждения – единственият начин е да показваме с действия каква партия сме.

Водеща: Въпреки това не съм чула да има кандидати за поста на Иван Костов.

Св. Малинов: Да, в момента няма кандидати за поста…

Водеща: Тоест какво може да се случи утре като няма кандидати? Трябва да поеме кръста отново, така ли?

Св. Малинов: Първо може да се случат много неща. Ново ръководство може да се получи, може да се получи промяна в устава относно избора на ръководство и начина, тъй като това са изключително важни неща, разбира се, важно е за партиите. Но те пораждат и вътрешна енергия, променят облика, променят говорителите на една партия и освен това на ДСБ й престои и по устав, а ние можем да правим събрания, когато има желания, когато ръководството реши. В този смисъл утре ще има промени, до каква степен ще видим наистина след самото събрание.

Водеща: Нека все пак да го кажем ясно. Допускате ли, че е възможно ДСБ с друг лидер?

Св. Малинов: На това национално събрание не допускам, тъй като не виждам в момента, че това би могло да промени нещата в по-добра посока. Но начало на промени и отваряне на един процес, който вероятно ще има още много стъпки и ще доведе до радикална промяна в ДСБ, аз лично това го очаквам. Целият въпрос е, че ситуацията не е толкова ясна и очевидна, за да може да се каже, че… точно какво ще се направи, за да станат нещата по-добри. Ние влязохме в един тежък изборен цикъл и в момента сме пред местни избори, които са от огромно значение, както казах за българските граждани. Надявам се, че те ще го осъзнаят и ще участват по-активно за разлика от евроизборите. Тогава отново може да има…

Водеща: С риск да опростя излишно ситуацията, май ще е точно да кажем, че ДСБ не е готово за нов лидер.

Св. Малинов: След като няма желаещи, може да се каже и така. В някакъв смисъл може би пък партията ДСБ разбира, че в настоящия момент, преди местните избори, смяната на лидера няма да се отрази добре на партията. Могат да се кажат много неща, но решението се взима в много специфичен контекст и пак повтарям предполагам, че огромната част от енергията на всички хора от ДСБ е насочена към местните избори, към няколкото града, където за мен задължително трябва да сменим кметовете, към София, разбира се. Така че вероятно там ще отиде енергията за този дебат, насочен съвсем конкретно към изборите.

Водеща: Кои градове са цел на ДСБ? Къде имате сили да спечелите?

Св. Малинов: На мен ми се струва, че почти никъде няма да се явят кметове с чиста партийна идентичност. На много места те ще бъдат подкрепени от много партии. На много места те ще бъдат по формулата, наложила се през годините, може да я критикуваме, но тя се наложи – формулата на независим кандидат. Така че…

Водеща: Понеже БСП казаха, че май нямат сили да намерят такава фигура, която да е левия бъдещ кмет на София, май трябва да съсредоточите усилията си в столицата и с по-обединени усилия на дясното.

Св. Малинов: Със сигурност, невъзможно е иначе да се мисли за промяна в София. Аз мисля, че ще има такъв тип обща кандидатура в София. Надявам се, изградена по… така, да се стигне до нея по един по-убедителен, по-искрен начин, отколкото някои други общи кандидатури и мисля, че това пък дойде като сигнал и от Съюза на демократичните сили. Тази готовност е заявена от ДСБ още преди нашето национално събрание.

Водеща: Вашето национално събрание със сигурност ще фокусира не само репортерското внимание утре. Разбрахме, че новината няма да е в лидера, който ще е новият стар лидер Иван Костов, но може би е добре да имате предвид и казаното от вашия съмишленик проф. Михаил Константинов, че да бъдеш във властта не винаги е гаранция за политическа правота, но и да стоиш безкрайно в опозиция е сигурно доказателство за политически провал. Желая ви по-смели мечти пред националния форум.

Св. Малинов: Искам да кажа… разбира се. Искам само да отбележа, че ДСБ е партия, която се готви за участие във властта, но не на всяка цена. В края на краищата, ако искахме да бъдем във властта, можехме да се самопредложим още след тези парламентарни избори. Има определени неща, които искаме да постигаме. Иначе самото участие във властта не може да бъде ценност. Но отказът от нея и гордото отказване, когато условията са налице е просто политическа глупост. Ние не сме били изправени пред такава дилема все още, когато се изправим, мисля, че ще я решим по най-добрия начин за собствените си избиратели.

Водеща: Да, защото на българина му се иска да има конкуренция сред политиците, които искат да го управляват, а не да го управляват с… както се казваше в онзи виц – пият с отвращение, нали така. Добре, благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...