Светослав Малинов: Вътрешният министър беше хванат “по бели гащи”

….

Светослав Малинов: Сега, искам да кажа нещо, защото забелязва една основна реторическа фигура, един основен начин да се отклонява вниманието от дебата днес. Това е да се говори за това какво е било преди десет години, преди петнадесет години. Ние се връщаме към родителите на генералите и ще потърсите отговорност от тях още малко. Трябва д се съсредоточите върху днешния ден.
Мая Манолова: Имам предвид и генералите…
Светослав Малинов: Днешният ден показва следното: че имаме вътрешен министър, който нарушава вътрешните правилници на МВР и законите, че той е хванат както казва народът, по бели гащи от Държавна агенция по национална сигурност, срещу което създаване той се противопоставяше явно и неявно. Това ние го виждаме, виждат го и избирателите на БСП, виждат го и всички граждани. При тази ситуация вие излизате с тезата, че тъкмо този човек, тъкмо този човек ще направи всичко това, което не е направил досега. Абсолютно незащитима теза. Аз съм съгласен с…, мога да се съглася с всяка ваша дума и за проблемите, и за това, че не са отскоро, но всичкото това води до един единствен извод – ново ръководство на МВР. Когато кажете цялата тази аргументация, с която всеки разумен човек би се съгласил, и накрая, извинявайте за израза, изтърсите, че Румен Петков ще прави реформите, просто потъвате директно, потъвате директно в партийното говорене, от което България в момента няма никаква нужда. Нито искам да кажа…
Водещ: Пламен Панайотов.
Светослав Малинов: Просто още една теза. Един съвет, ако трябва. Смяната на Румен Петков обезоръжава и опозицията, създава възможност за консенсус за реформи в МВР за първи път от много години, позволява да се изгради чисто позитивна концепция за развитието, зад която волю-неволю ще застанем и ние, и вие, ако този човек се оттегли. Заставайки зад този човек, вие абсолютно се лишавате от правото да говорите за каквито и да е реформи, защото ние виждаме как за тези години той не направи нищо, а сега, когато хванат и притиснат до стената, той по някаква своя вътрешна убеденост ще започне да прави това, което не е правил. Това е абсолютно незащитимо. Хората го виждат и затова, затова в момента престижът на институциите, не говоря за БСП, я изключителни нисък, защото се вижда една безпомощност на управляващите да се справят с този проблем. И още една дума. Това са моменти, в които наистина управляващите могат да спечелят, в които се раждат и нови лидери, може би най-после и Сергей Станишев ще разбере какво трябва да направи. Това са моменти, в които държавата от дълбока криза може да събере сили и да тръгне на горе. Вие блокирате този процес, заставате и зад една фигура, от която, аз съм убеден, огромна част от симпатизантите ви се срамуват. Аз се срамувам като гражданин. Вашите симпатизанти се срамуват като граждани, но вие стоите зад него. И после се чудите, че ние сме подозрителни, че той не ви държи, че не ви манипулира.

….

Изтеглете пълната стенограма във формат .doc тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...