Светослав Малинов: Въпросът е в ЕП никога да не играят българи срещу българи

Водещ Владислав Прелезов: Промените в Лисабонския договор позволяват влизането на 18
допълнителни депутати още през този мандат и това е вече факт. Това стана след като Комисията по конституционни въпроси към Европейския парламент даде подкрепата си за тях, отчитайки, че не е необходимо свикването на конвенция, която да обсъди промените в договора. С тези промени България получава още един мандат, който бе спечелен от Светослав Малинов. Испания ще получи 4 нови мандата, Германия ще намали броя на депутатите след следващите избори с трима. Така през този мандат в Европейския парламент ще има 754 депутати. Сега наш гост е Светослав Малинов. Здравейте, господин Малинов.
Светослав Малинов: Здравейте.
Водещ: Още един глас за България. Какво очаквате от своята работа?
Св. Малинов: Има още няколко стъпки, преди да стане факт моето присъствие в Европейския парламент, но приемам тази добронамереност да бъда предварително обявен за такъв. При всички положения още един глас ще има за българската десница в Европейския парламент.
Разбира се, ще има много казуси, по които ще бъдем заедно депутатите от България, но всекидневната работа в Европейския парламент се организира на този принцип. И смятам, че всички в момента имаме и национален интерес от това да отстояваме определени приоритети на България. Специално присъствието на българската десница в Европейския парламент е свързано с няколкополитики на Европейския съюз. Преди всичко енергийната независимост на България, а същевременно десницата се слави със специфични финансови политики, по-сериозна дисциплина. Смятам, че ще можем да бъдем полезни в тази посока.
Водещ: Да, това е интересно. Според вас увеличава ли се доверието към сините след тази ваша номинация, след изборите в Габрово? Там наистина битката беше много оспорвана. Казаха се много неща, много анализи се направиха. В крайна сметка според вас концентрира ли се дясното пространство?
Св. Малинов: Рано е да се каже, защото в момента можем да говорим само за тенденции. Според мен българската политика е доста неустойчива и много неща са обратими, същевременно много неща могат да бъдат изтощени в рамките на година-две. Неща, които са изглеждали стабилни и се е смятало, че ще траят много и много години или поне няколко мандата. При всички положения обаче управление в условия на криза винаги е тежко за тези, които управляват, тук визирам ГЕРБ. А що се отнася до позицията на сините да бъде конструктивна, бидейки критична, изглежда, че избирателите засега харесват тази позиция. Но тази позиция не може да трае много дълго и тя не е много, така, полезна, защото в крайна сметка, когато идват избори, ще трябва да се вземат малко по-крайни позиции за и против. Това обаче предстои да се случи следващата година.
Водещ: Да, вие в момента сте опозиция на ГЕРБ, а в същото време приемате много техни решения. В такъв смисъл опозиция, че имате забележки. Как смятате да противодействате – да дадете реални нови послания или да дадете реални нови идеи, или пък да се обедините с тях. Каква е според вас максимата?
Св. Малинов: В момента ние по-скоро… не бих се определил, не бих определил позицията на синята коалиция като опозиция. Ние сме хора, които не участват в управлението категорично, в правителството, но сме част от мнозинството в парламента, макар и невинаги. Тоест ние се опитваме като цяло да подкрепяме политиката на ГЕРБ там, където тя отговаря на нашите приоритети и на нашата програма. Това в голяма част е факт и сме критични и дори гласуваме против там, където смятаме, че се правят неудачни действия или направо грешки. Това е, общо взето, ситуацията. Тя не е много често срещата позиция в последните години в българския парламент и българския политически живот, но пък очевидно е, че ситуацията в момента, която имаме, правителство на малцинството, изисква точно подобна позиция. За мен е интересно как ще продължи като политическа формула правителството дали ще премине към официално, така, искане, да бъде в коалиция с някои от своите евентуални партньори и след това другият важен момент, може би най-важният – икономическата криза, как ще се развие, какви ще бъдат политиките на правителството. Спрямо това, разбира се, и ние ще заемаме своите позиции. Водещ: Според вас какво мотивира в момента десните избиратели да се връщат към дясното пространство, въобще мотивира ли ги? Смятате ли, че има шанс, догодина са избори, да възвърнете част от позициите или от сините бастиони, както се казваше едно време в определени градове в България.
Св. Малинов: Е, надявам се. То заради това и позицията ни понякога, така, е сложна, но тя е нюансирана, защото е свързана с една не чак толкова, както казах, обичайна ситуация в българското правителство, пак повтарям, правителство на малцинството. Ние сме убедени, че правителство на малцинството в условия на икономическа криза не е добра политическа формула. Опитваме се да дадем максималното от себе си в една такава нетипична ситуация и в един такъв избор на ГЕРБ да управлява самостоятелно. И се надяваме, че поведението ни ще демонстрира, че имаме потенциал за по-добро и по-качествено правителство. В този смисъл се надявам част от избирателите да се връщат и да се обръщат към нас. Нещо, което според мен засега започва, но не с тези мащаби и с тази сила, която би ни се искало. При всички положения смятаме, че в момента трябва да се направи усилия да се помогне, за да се излезе от икономическата криза. В този смисъл трябва да се помага на правителството. Само че упорството и недоверието, с което биват посрещани голяма част от нашите предложения, в крайна сметка пък води до някакво по-хладно отношение по определени теми, дори до гласувания против. Точно как ще реагират избирателите, какво ще видят, какво ще оценят е сложно да се каже. Но в предизборната година винаги е било така. Изборите хвърлят повече светлина върху ситуацията, винаги хвърлят повече светлина върху позициите. И заради изборите политическите участници ще трябва да бъдат по-категорични и по-ясни в действията си. Това предстои да стане.
Водещ: Един важен въпрос, който вълнува широката българска общественост, е работата на евродепутатите. Вие сега, ако заминете като още един член на България, смятате ли, че нашите депутати, че българските евродепутати работят единно, или продължават, както се казва, болежките в различни партии и представянето им пред европейската общественост. Визирам и случая, последния случай с изслушването на българския еврокомисар, който трябваше да стане еврокомисар, Румяна Желева.Там като че ли се получиха доста неприятни за България и за пред света пропуски.
Св. Малинов: Да, разбирам ви, аз също смятам, че това, което стана, навреди на репутацията на България. Нека обаче да доловим точното състояние, в което според мен пребивават евродепутатите.
Идентичността в Европейския парламент е идеологическа и ценностна. Тя е по скалата ляво-дясно. В този смисъл общи действия не че са нежелателни или забранени, те са много рядко възможни. Същевременно има няколко неща, като започнем от образа на страната, който трябва винаги да се поддържа в максимално позитивна светлина, и някои приоритети, свързани с разширяването, например на Европейския съюз, с Балканите. Мисля, че всеки български евродепутат трябва категорично да защитава тази теза, независимо дали е отляво или отдясно. Има някои неща, където трябва да сме заедно. Въпрос на умение е как да направим тези неща. Но не е проблем да бъдем разделени по определени политики и теми. Това се очаква от нас. Въпросът е никога да не играят българи срещу българи. Това се получи миналия път и беше прието за лош атестат за нашата страна. Нормално е българи да гласуват за различни позиции, различни политики. Но едни срещу други да се сблъскват публично, това не е нормално. И аз се надявам за пръв и за последен път да го виждаме и за пръв и за последен път го видяхме, надявам се, при избора на българския еврокомисар.
Водещ: Така, един последен въпрос. Смятате ли, че нашата политика, която провеждат българските евродепутати в момента, така, пряко помага на България. Знае се че преди изборите миналата година много от нещата, които ставаха в нашата действителност, едва ли не се разискваха на други места, в Европейския парламент, и идваха впоследствие при нас. Как смятате, в момента дали има също така българската черта да се казват проблемите навън, а да не се разискват в България?
Св. Малинов: Не мисля. Мисля, че достатъчно изчерпателно се говори за проблемите на България в нашата страна, а що се отнася до влиянието на българските евродепутати, вече в европейската политика, всеки си има своето място в ресора, който е избрал и така в комисиите, в които се участва. Просто твърде рано е да се говори за изработване на механизми, чрез които българските евродепутати реално да влияят. Но според мен, тъй като имам поглед върху десницата, българската група в Европейската народна партия, която е 6 човека, една солидна група, да се надяваме, че скоро ще се увеличи, има своя глас и участва в изготвянето на много позиции. Още не е дошъл момент, в който позицията на България да е била решаваща или гласът на България да е бил решаващ. Това не става всеки ден и по всички теми. Но когато дойде този момент по някои от темите, за които споменах, аз съм убеден, че ние ще бъдем в състояние да реагираме и да наложим българския интерес в момента, в който това се окаже възможно.
Водещ: Благодаря ви за това интервю. Светослав Малинов от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...