Светослав Малинов: Аз ще съм синият кандидат за президент

(+видео)

Водещ: Светослав Малинов е мой гост сега в студиото. Той е номинираният за кандидат за президент от ДСБ.

Светослав Малинов: Така е.

Водещ: Както тази сутрин пресмятахме, това е кандидат на трета степен – веднъж от ДСБ, втори път евентуално от “Синята коалиция” и трети път кандидат за президент .

Св. Малинов: На балотаж.

Водещ: На балотаж евентуално. . .

Св. Малинов: Разбира се. Това е целта.

Водещ: Това е целта?

Св. Малинов: Защото на балотажа вече всеки знае, че там. . . и всеки може да спечели.

Водещ: Добре. Какво каза Иван Костов, когато ви представи – нова генерация и ново поколение политик.

Св. Малинов: Ново поколение, да.

Водещ: Ново поколение. Кои са политиците от новото поколение, г-н Малинов? Какво да разбираме зад тези думи?

Св. Малинов: Това са хората, които в началото на прехода бяха студенти, които са получили своето професионално образование и професионална реализация тъкмо в тези години – 90-те. Значи, ние не сме деца на демокрацията. Аз съм роден 1968 година. . .

Водещ: 1990 година. . .

Св. Малинов: . . . много важна за Европа година, но направи се така, че да бъде по някакъв начин мъртва година за България, както и повечето по време на комунистическия режим. Ние получихме образованието си наистина, началното, при предишния режим, получихме висшето си образование, специализациите си при демокрацията. За нас европейската идея е нещо напълно естествено. У нас няма носталгия по комунизма, нямаме този тип обвързаност с него, не само като носталгия, а и като биография, като зависимости, и сме се върнали в България, за да работим, тъкмо защото България ставаше демократична и тръгваше към Европа.

Водещ: Сте се върнали. Вие къде бяхте в чужбина, какво правихте?

Св. Малинов: Първите седем години, от 1990 до 1997 г., това бяха първите освободени от опеката на комсомола и БКП стипендии в университета, разбира се, чужди, и аз имах възможност да участвам в тези конкурси, да ги спечеля, няколко на брой, да пътувам. . .

Водещ: Вие сте напуснали държавата по комунистическо време?

Св. Малинов: Не, след 1990 г. Как. . .

Водещ: След 1990 г.

Св. Малинов: Човек като мен трудно би могъл да има какъвто и да е шанс в предишния режим, освен ако не се продаде, разбира се, или не стане сътрудник на Държавна сигурност, както, за жалост, стана или е станало с много хора.

Водещ: Правите преглед на печата, предполагам, както и ние правим всяка сутрин. Четете заглавията: “Развод в “Синята коалиция””, “Криза в “Синята коалиция”” . . .

Св. Малинов: О, това сме го чували. . .

Водещ: Вярно ли е това?

Св. Малинов: Не, не. Напротив, нека да поставим демократичните ориентири на хората на мястото им. Сякаш ако бяха се събрали партиите от “Синята коалиция” и бяха решили да излъчат кандидат за президент, без никакво допитване до хората, нямаше да има криза, а пък сега, като отиваме на открити избори, има криза. Точно обратното е при демокрацията – партии, които са слаби, страхуват се от директен досег с избирателите или нямат доверие в избирателите си, те се наговарят помежду си и се опитват да решават такъв тип проблеми чрез партийни заседания на ръководства. Забележете другите партии. Хайде да кажем честно, нали, ГЕРБ има проблем с президентската номинация, защото няма естествен кандидат и няма механизъм как да излъчи. БСП има страшно много кандидати, плачат за партийни вътрешни избори или поне, нали, поне за някаква демократична процедура . . .

Водещ: Днес някъде четох, че БСП имали кандидати, които. . . най-често самите кандидати не искат да са президенти. . .

Св. Малинов: Това е друга тема.

Водещ: . . .Стефан Данаилов, Ивайло Калфин и забравих третия. . .

Св. Малинов: Не, не, много имена. Ние сме. . . между другото тъкмо и заради това избирателите ще бъдат принудени да чакат, да чакат, да чакат, ще мине лятото, ще започнат децата да ходят на училище и едва тогава, преди регистрацията, ще излязат другите кандидати. За да отидеш на отворени избори, трябва да си имаш голямо доверие. Само сред съмишленици могат да се проведат подобни неща и те да завършат с успех. Така че. . . Между другото, искам да отбележа, очевидно, очевидно тези, които в момента са врагове на “Синята коалиция” – и политически, и всякакви, много добре знаят какъв е ефектът, когато има първични избори и те са успешни. Този, който ги спечели. . .

Водещ: Това, на което разчитате вие, на по-голяма, как да кажа, на по-голяма възбуда от страна на вашите избиратели и на хората около тях. . .

Св. Малинов: Мобилизация.

Водещ: Мобилизация е думичката. Благодаря ви.

Св. Малинов: Това, на което разчитаме, е, че ние връщаме жеста на избирателя. Той ни съхрани, изпрати ни в Народното събрание като “Синя коалиция” и ние казваме сега – вие определете кандидата, ето, нашите номинации са факт, вие определете този, който смятате, че е по-добър и за когото вече ще се ангажирате да гласувате, но и да агитирате, да участвате в кампанията по-активно от друг път. Но ние пък ще ви върнем жеста като ви дадем възможността за избора. . .

Водещ: Тази сутрин се обади, прощавайте, тази сутрин се обади един зрител и каза, че според него вицепрезидентският пост трябва да бъде заличен, да няма такъв. Вие какво мислите?

Св. Малинов: Вицепрезидентският пост. . .

Водещ: Това е сложно да се случи, промяна в конституцията и т.н. . .

Св. Малинов: Нека, нека да го кажа така. Институциите, институциите имат своето развитие през личностите. Всъщност това, което казва по същество, по същество този гражданин, е, че президентът и вицепрезидентът са много слаба двойка и той не вижда смисъл от вицепрезидента.

Водещ: Тоест той не знае какво е свършил Ангел Марин.

Св. Малинов: Ами, да, може би той наистина нищо не е свършил, може би в кавички.

Водещ: В този смисъл обидно ли е за вас това, което каза вчера Мартин Димитров, лидерът на СДС, че вие сте много подходящ за вицепрезидент?

Св. Малинов: Не, това е от този тип закачки между съмишленици. . . Аз ще спечеля първичните избори. Аз затова влизам в надпреварата, за да стана кандидат за президент на “Синята коалиция”.

Водещ: Убеден сте в това, че ще спечелите първичните избори?

Св. Малинов: Разбира се. Това е и смисълът на участието. И в този смисъл аз наистина мога да кажа, че това е битка, която ще излъчи един кандидат, който ще бъде по-силен, отколкото би бил според всяка друга процедура. Това усещат между другото тези, които в момента се опитват да намалят достойнството на първичните избори. Но те знаят – този, който издържи едни първични избори, след това влиза с летящ старт в реалната кампания. Аз съм го изпитвал от европейските избори, с много по-ниски залози, но аз имах чувството, че съм победител, просто защото бях спечелил, макар и вътрешни избори, в ДСБ.

Водещ: Като казахте европейски избори, всъщност вие кога ставате евродепутат?

Св. Малинов: Пълен евродепутат, с всички права и пълномощия, ще стана след може би месец, два, когато завърши ратификацията в последните две страни – Англия и Румъния.

Водещ: Тоест това означава юли, август, или. . .

Св. Малинов: По средата на кампанията.

Водещ: По средата на кампанията за президент евентуално.

Св. Малинов: На нашата кампания, защото на другите няма да е започнала до август, септември, бъдете спокойни.

Водещ: Как ще успеете да съчетавате работата си като евродепутат с евентуално президентска кампания тук?

Св. Малинов: Европейският парламент винаги е доволен, когато негови членове атакуват такива високи длъжности, той ги подпомага и се отнася с максимално уважение към тях, особено когато става дума за партии от Европейската народна партия, “Синята коалиция”. Ние ще получим подкрепа не само служебна, както се казва, служебна бележка, а ще получим истинска подкрепа. Европейският парламент се състои от политици, които непрекъснато участват в своите национални избори.

Водещ: Разбрах ви. Какво мислите за опонента ви Румен Христов? Хайде по-конкретно, да не тръгваме от какво мислите, а за съмненията за негова близост с кръг около ДПС?

Св. Малинов: Това е човек, който се е явявал два пъти на вътрешни избори в Съюза на демократичните сили. И самите хора, които са гласували за него, знаят достатъчно добре всичко. Не вярвам, че ДПС ще играе в тези избори, не вярвам, че те ще бъдат решени от външни сили.

Водещ: В кои избори не вярвате, че ще играе. . .

Св. Малинов: В първичните избори.

Водещ: В първичните при вас.

Св. Малинов: Разбира се, защото. . . това бяха някакви съмнения. Връзки има всеки. В крайна сметка явно, че той. . .

Водещ: В такъв случай как си обяснявате това, че отказват електронно гласуване вашите партньори от СДС?

Св. Малинов: Това е част от процедурите, които. . . която беше решена по този начин. В крайна сметка затворена страница е. Не мисля, че това има нещо общо. Свързано е и с трудността. . .

Водещ: А защо не може да се разберете за датата?

Св. Малинов: . . . свързано е и с трудността да се организират по най-добрия начин всички тези неща. Датата предстои да се уточни. Всички други детайли са уточнени.

Водещ: Това, което четох, е, че. . . според хора от вашата партия вие сте по-малко популярен от Румен Христов и затова настояват на още няколко седмици по-късно да се проведе предварителеният избор. . .

Св. Малинов: Не, не, не е това основанието. Никой не смята, че аз съм по-малко популярен. Това, което смятаме, е, че е необходимо малко повече време, за да може да се обясни това, което ние искаме да кажем като кандидат-президенти. Ние не сме се кандидатирали за тази позиция, хората нямат спомен от наши идеи, идеи и дебати. . .

Водещ: Ново поколение политик, нали така? Това, с което започнахме. . .

Св. Малинов: Да, не е допускан човек от моето поколение на това ниво все пак в българската политика. Аз съм бил депутат, избран съм за евродепутат, но на този тип надпревара не сме, не сме. . .

Водещ: Казахте, целта ви е балотаж. Много често обаче, когато говорим за това дали и под каква форма да правим теми, свързани със “Синята коалиция”, знаете, хората казват: кои “Синята коалиция”, те имат 2 процента, и не хората, социолозите казват това. Според вас как ще вдигнете това ниво?

Св. Малинов: Ами, започваме според мен по верния път с тези избори.

Водещ: А това ли е, 2 процента ли е?

Св. Малинов: Ако кандидатите олицетворяват, символизират определени неща, които са важни за хората, то те получават много по-голяма подкрепа. Мажоритарните. . .

Водещ: Добре, на кои хора ще говорите? Виждате начина, по който говори премиерът и председател на партия ГЕРБ, на обикновен език на обикновени хора. Вие към кои хора ще се обръщате по време на кампанията?

Св. Малинов: Не, не подценявайте българските избиратели, сякаш те могат да възприемат само едносрични думи или изречения с по 2-3 части.

Водещ: Тоест ще държите. . .

Св. Малинов: Не, аз ще бъда, аз ще бъда. . .

Водещ: Друго, което се каза за вас, е, че сте твърде елитарен например.

Св. Малинов: Не, не, няма такова нещо. Това да бъдеш образован или да имаш определен тип професия, която изисква, изисква специални умения и качества, по никакъв начин не те прави елитарен. Това, което искам да кажа, е, че наистина е време моето поколение да участва и че. . . България не е държава, която се възползва от своите възможности. Когато става дума между другото тъкмо за президент, президентът трябва да добавя лични качества, възможности към това, което България има като средно голяма европейска държава. Ето, например това поне да стане ясно, че сме средно голяма европейска държава. Ние имаме политическата тежест в Европа като гласове, като квоти, абсолютно равностойна на Швеция и Австрия. Защо ние не мислим по този начин?

Водещ: Защо не мислим като Швеция и Австрия ли?

Св. Малинов: Защо ние не мислим за себе си като държава от такъв калибър? Ами, част от обяснението е и примерно президентството на г-н Първанов. Естествено, че няма как да имаш самочувствие. . .

Водещ: Добре. Казвате, казвате балотаж. Срещу кого?

Св. Малинов: Отиваме на първични избори. Спечелването на първичните избори ще ми даде много по-голямо самочувствие и ще вляза с летящ старт в реалните избори. След това нека да видим другите кандидати. . .

Водещ: Мислите ли, че Бойко Борисов ще се кандидатира? Какви са вашите. . .

Св. Малинов: Защо казвате, защо казвате с кого, когато самите партии не са ни уважили като избиратели, не са ни уважили със своите кандидатури. Откъде да знам с кого. . .

Водещ: Е, не, всъщност ние все още нямаме кандидат и на “Синята коалиция”. Когато казвате. . .

Св. Малинов: Напротив, напротив, имате двама и е ясно, че ще бъде единият от тях. Какво повече от. . .

Водещ: Защо не го направихте по-рано това с предварителните избори?

Св. Малинов: Е как по-рано?

Водещ: Ами, например миналата година, знам ли, за да има една година за кампанията.

Св. Малинов: Защо? Ние, ние и без това . . Между другото за първи път чувам обвинение защо толкова рано излизаме. И знаете ли какво се крие под този въпрос – защо толкова рано излизате, сега всички ще ви нападнат и ще ви омаскарят. Ами, това е разликата между, нека да го кажем. . .

Водещ: Ето, аз ви питам защо не още по-рано?

Св. Малинов: Един от първите сте. Повечето казват – защо толкова рано. Не се страхувам от никакви компромати. Когато казвам ново поколение, имам предвид и липсата на всякакви обвързаности и независимост. Не се страхувам ни най-малко. Напротив, смятам, че ще увелича гласоподавателите, смятам, че ще дадем нов тласък на “Синята коалиция”.

Водещ: Според вас трябва ли хората винаги да участват на избори, винаги да ходят и да гласуват? Вие например винаги участвали ли сте на избори?

Св. Малинов: По принцип винаги трябва да се участва на избори.

Водещ: Винаги.

Св. Малинов: Никой не може, никой не може да погледне вече в сърцето на човек, понякога може да загуби мотивация, понякога, понякога, но. . .

Водещ: Как гледате на аргумента – нямам кандидат, никой не ми харесва?

Св. Малинов: Гледам сериозно на този аргумент. Понякога се случва така.

Водещ: На вас случвало ли ви се е?

Св. Малинов: Случвало ми се е един път.

Водещ: Кога?

Св. Малинов: Да не навлизаме в подробности. Добре, хайде, на едни избори в София нямах кандидат, не беше ми възможно да гласувам. Затваряме скобата.

Водещ: На всички останали избори сте гласували.

Св. Малинов: Да.

Водещ: Вчера си спомням един разговор с Михаил Константинов, в който той ми каза, че негови приятели от десницата са го убеждавали колко е важно на предишните президентски избори да гласува за Георги Първанов, за да не бъде Волен Сидеров. Вие как гласувахте тогава?

Св. Малинов: А, не, това не са неща, които бих обсъждал. Но не бих убеждавал никого.

Водещ: Гласувахте ли?

Св. Малинов: Не бих убеждавал никого да гласува за Георги Първанов. Така че да затворим тази скоба.

Водещ: А гласувахте ли тогава?

Св. Малинов: Да, сега отивам, сега отивам между другото на избори, които трябва да спечеля, за да стана кандидат на “Синята коалиция”.

Водещ: Добре.

Св. Малинов: В този смисъл е много важно да бъде ясно, че това усилие, което правим, се прави, за да може да се увеличи тъкмо тази подкрепа на гражданите. И не се разчита на тези обичайни партийни хватки. Затова и няма да имаме тези обичайни конфликти. Едно от най-важните неща в такива . . .

Водещ: И завършваме. . .

Св. Малинов: . . . в такива кампании е да се започне с максимална откритост и честност, за да може после хората, когато изберат някого за президент, да не бъдат неприятно изненадвани ден по ден, месец по месец със скрити, със скрити проекти, със скрити влияния и прочие. Мисля, че излизаме открито пред хората на един много ранен етап и това ще бъде оценено.

Водещ: Светослав Малинов за предварителните избори в “Синята коалиция”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...