Светослав Гаврийски: Очаквам подкрепата на софиянци

Водеща Анна Цолова: Продължаваме разговорите в нашето студио. Сега е ред да започне разговорът с първия номиниран официално кандидат-кмет на София. Вчера беше оповестена официално номинацията на финансовия експерт и банкер Светослав Гаврийски, номинация на Демократи за силна България. Добро утро, г-н Гаврийски.

Светослав Гаврийски: Добро утро.

Водеща: Колко време мислихте, преди да приемете офертата на Иван Костов?

Св.Гаврийски: Ами може би 20-тина дена.

Водеща: Трудно ли ви беше да го вземете това решение?

Св.Гаврийски: Да. Трудно ми е, тъй като това е една нова област за мен. Аз винаги съм работил във финансова среда и за мен е едно сериозно предизвикателство. Надявам се, че ще имам възможност да постигна успехи и в тази област.

Водеща: Очаквате ли подкрепата на останалите десни партии в София?

Св.Гаврийски:Очаквам подкрепа на софиянци. Моето мнение е, че след изборите, след това, което ставаше в парламента, мнението на гражданите, на хората, се различава доста от това, което правят политическите партии. Така че мисля, че хората в България вече са достатъчно ориентирани, за да разчитат на това една политическа централа да им посочи кого да избират.

Водеща: А питеснявате ли се от факта, че около вашата кандидатура и вашата кандидатура беше поредната причина да се разбунят духовете в дясното пространство, в софийското в този случай? Вчера Демократи за силна България бяха обвинени, че са изпреварили общата номинация, която беше обявена предварително, номинирали са ви вас и са предпоставили този факт.

Св.Гаврийски:Не се притеснявам. Аз имах също предварителни срещи с някои от десните партии. За мен ситуацията е такава, че много трудно ще се стигне до обща кандидатура и не би трябвало да се изчаква, само да се задълбочава становището на хората, че там става нещо и те не могат да се оправят.

Водеща: А вие знаехте ли, когато приехте предложението на Иван Костов, че няма да се стигне до обща кандидатура и всъщност зад вас ще стои една-единствена партийна подкрепа, по вашите думи, тази на Демократи за силна България?

Св.Гаврийски: Ако говорим за желанието на другите десни партии да ме подкрепят, мисля, че такова има, но в момента има една политическа борба кой кого да номинира.

Водеща: И вие знаехте за това, когато приехте?

Св.Гаврийски: Да, не…

Водеща: Вашето лично мнение какво е, трябваше ли кандидатурата ви да бъде оповестена толкова рано и толкова предварително? В смисъл, че наистина има достатъчно време до кметските избори в София.

Св.Гаврийски: Мисля, че… аз не се притеснявам от нищо и мисля, че своевременно трябва да се обяви, да се види, че има човек, който е готов да се заеме с проблемите, не да разсъждава дълго, не да се притеснява от това кои ще бъдат другите кандидати, да чака да види кой ще бъде и дали да се откаже или не. За мен няма никакво притеснение, че ще бъда повече от два месеца в обектива и всички ще се занимават с това. Аз не се притеснявам от нищо.

Водеща: Защото вече някои анализатори предполагат и смятат, че вие като финансов експерт и като фигура сте употребен от партията, която ви номинира, за да първа сред десните, номинирайки кандидата първа.

Св.Гаврийски: Ами ще има най-различни мнения по въпроса. Това е работа на журналистите, работа на партиите, но аз пак считам, казвам, че разчитам, очаквам подкрепата на софиянци, борбите между политическите партии не ме засягат много.

Водеща: Прогнозирате ли своята победа?

Св.Гаврийски: Да.

Водеща: Защото на предишните избори отново, така, експерт, финансов, говоря за Стоян Александров, не успя като че ли да увлече след себе си софиянци доста успешно.

Св.Гаврийски: Ами това е едно от предизвикателствата – да защитя банкерската гилдия. Вече двама са се кандидатирали, дано третият да успее.

Водеща: Все още няма официални номинации от останалите основни политически сили, но имената на Бойко Борисов или на Милен Велчев, които вече се завъртяха в публичното пространство, притеснявате ли се от подобни кандидатури?

Св.Гаврийски: Аз мисля, че това са нормалните реакции на журналистите, тъй като не знаят кой ще бъде номинацията, те си предполагат.

Водеща: Смятате, че това са само предположения.

Св.Гаврийски: Да, това са предположения, но въобще не се интересувам от това и не се притеснявам от никого.

Водеща: От тези високорейтингови фигури.

Св.Гаврийски: Не, не.

Водеща: Какви смятате са основните проблеми на София? Ако заемете кметския пост, пред вас стоят едни много неразрешени проблеми.

Св.Гаврийски: Проблемите са… да, проблемите са действително много, и то… Това, което общо взето знаем ние като граждани на София, предполагам, че те ще се увеличават, когато човек навлезе в…

Водеща: Да, те повечето от проблемите са очевидни.

Св.Гаврийски: Да, когато човек навлезе в подробности. Но аз вече имах възможност да кажа, че трудно е отсега да се извадят приоритети, тъй като още вчера се сблъсках с протестиращи хора в София, които защитават своите проблеми. Така че този, който стане кмет, би трябвало да се залови с всички проблеми, а не да издигне тези общоприети – аз ще започна да се боря с бездомните кучета или ще оправя утре пътищата. Очевидно проблеми има от всякакъв характер. За тези хора техният проблем е най-важен в момента, застрашени са техните жилища. Така че, ако почна да им говоря как от утре ще се боря с кучетата, тях това в момента не ги интересува. Трябва човек да се заеме с всичко и да се мъчи да решава колкото е възможно по-скоро.

Водеща: Очаквате ли проблеми, ако застанете на поста кмет на София, при работата ви с общинския съвет, с общинските съветници? Те няма да бъдат преизбирани, остават в този си състав.

Св.Гаврийски: Да, в последните една-две години очевидно е имало противоречия между кмета и общинския съвет. Аз се надявам, че ще предложа програма, ще предложа действия, които ще бъдат споделяни от общинския съвет, и, естествено без него, не мога да работя и трябва да има съгласувано действие.

Водеща: Има ли ги, според вас, корупционните схеми в общинския съвет и в общината, за които…

Св.Гаврийски: Ами това може да се каже за навсякъде, не само в общината, че има хора, които са корумпирани. Корумпирани хора винаги има, но да кажа, че има набелязани корупционни схеми, не бих употребил това. Много се говори за използването на общинските фирми, че там се извършват големи далавери, но не мисля. Общинската фирма работи, би трябвало да се видят какви са нейните резултати, как тя е работи – успешно или не. Ако трябва, ако общината не е в състояние да се справи с тази фирма, да бъде приватизирана. Решения има, борбата с корупцията е премахване на възможностите за корупция. Така че моята идея и моята цел ще бъде гражданите на София да имат ясна представа една услуга в какъв период ще бъде извършвана и да бъдат сигурни, че в този период, след като те са подали съответната молба, да има реакция насреща от общината.

Водеща: Очаквате ли официалната подкрепа на Съюза на свободните демократи?

Св.Гаврийски: Ами вече два пъти г-н Софиянски се обяви за моя подкрепа.

Водеща: Вие сте работили заедно в едно правителство.

Св.Гаврийски: Да, да. Не мога да кажа дали това ще бъде решение на партията – да ме подкрепи, но отново заявявам и за пореден път, за мен не е проблем, че някоя партия ще реши, че няма да ме подкрепи.

Водеща: Но така или иначе кандидатурата ви е издигната от партия.

Св.Гаврийски: Тя трябва да бъде издигната от някого, така че дали… една столична организация от четири-пет души ръководство решава, че няма да подкрепи дадена кандидатура, не означава, че софиянци ще се втурнат след това решение.

Водеща: Вие казахте, говорили сте преди да приемете предложението на Иван Костов с представители на други десни политически сили в София. А ще продължите ли подобни разговори?

Св.Гаврийски: Да. Мисля, че не е необходимо да продължава това противопоставяне между личности, тъй като това е в момента ситуацията – противопоставяне на личностите, не като кметове, а като партийни лидери.

Водеща: Добре, вие не се ли притеснявате…

Св.Гаврийски: Защото борбата в момента е защо той номинира, а не ние. Това е проблемът.

Водеща: А не се ли притеснявате от това противопоставяне, не се ли притеснявате, че можете да станете жертва на това противопоставяне, което е много остро?

Св.Гаврийски: Аз се притеснявам от това, че за състоянието на десните партии, за себе си не се притеснявам, защото, отново казвам, че разчитам на реалното мнение на гражданите и на това, което те виждат в мен като възможност за подобряване на положението в София, за една по-спокойна обстановка. Не бих се…

Водеща: Как точно ще успеете да се…

Св.Гаврийски: Не искам да свържа, не искам по никакъв начин да свързвам своята кандидатура с борбата между партиите.

Водеща: Но как ще успеете да се дистанцирате като личност от тази борба?

Св.Гаврийски: Ами аз съм се дистанцирал. Заявявам, че това, което става в политическите партии в момента, не ме засяга.

Водеща: И няма да ви навреди?

Св.Гаврийски: Не.

Водеща: Благодаря ви за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...