Светослав Гаврийски: Може да дадем главния архитект на прокурор

Г-н Гаврийски, доволен ли сте от кампанията до момента?

Наистина кампанията върви според мен добре. Подготвихме програмата. Към всяка точка от програмата има план за действие, не е само така нахвърлени проблеми, които ще се решават. Мисля, че нещата вървят по предвидената програма и наистина виждам и някои резултати, които смятам, че са и в резултат на това, което се говори – за главния архитект на София, който подаде оставка. Но искам да подчертая, че подаването на оставка не означава освобождаване от отговорност на когото и да било. Естествено проверка ще се направи по всички въпроси – това, което е работата на общината. Ако има вина, ако има нарушения, те ще бъдат санкционирани. Ако е необходимо ще се стигне до прокуратурата. Мисля, че наистина имаме резултат от това, което правим.

Как синхронизирате действията с партиите, които ви подкрепиха, след като бяхте издигнат от ДСБ?

Вчера използвахме една от срещите с тези партии – по-големите райони в София и повече членове на БЗНС-Народен съюз, БЗНС “Никола Петков”. Мисля, че подкрепата от земеделските организации е доста сериозна. Също и Демократическата партия. Ние провеждаме консултации и посещаваме с тях различни места в София и в крайградските райони. Работим заедно в предизборния период. Имам подкрепата. Искам да им кажа това, което не го споменах, че партиите, които ме подкрепят останаха тези, които не поискаха нищо от мен за след изборите, ако стана кмет. Това е нещо важно, което пропуснах. С тези хора аз говоря само за избори, за резултатите, за подготовката. Не са ми поставяни никакви условия за подкрепата, която те имат към мен.

С тяхната подкрепа не се ли включвате в борбата в дясното пространство – ДП е в коалиция ОДС в парламента, но не подкрепя кандидата на коалиционния си партньор СДС, БЗНС-НС официално обяви подкрепа за Минко Герджиков.

Това може само да подобри резултатите ми на вота.

Каква подкрепа по-точно очаквате от седемте софийски организации на БЗНС-Народен съюз?

Казах, че те са едни от големите организации. След като те ме подкрепят, очевидно, че очаквам сериозна подкрепа от техните симпатизанти. Дали се включвам в някаква част от политическото пространство – аз подчертавам, че съм десен кандидат, човек с десни разбирания, кандидат на трезвомислещите хора, на които предлагам честно и открито управление. За пореден път ще повторя, че за мен дясномислещите хора не са разединени така, както са разединени партийните централи. Затова аз разчитам, че ще успея да привлека дясномислещите хора, независимо коя партийна централа ме подкрепя или не.

Т.е. вашата кампания е насочена само към десните избиратели в София.

Предимно, и към всички трезвомислещи хора.

Имаше обвинения от страна на СДС, че вашата кандидатура е издигната не за да спечелите изборите, а за да може Иван Костов да преброи симпатизантите си в столицата.

Той си ги е преброил на парламентарните избори. Аз се надявам, че и партията има повече гласове, защото тя доказа, че е най-силна специално в София. Надявам се, че и аз ще успея да привлека наистина хората, които ме познават, които знаят какво съм правил, че в трудни моменти съм се справял с финансовата криза в държавата, че проблемите в София са финансови. Бих могъл да ги реша успешно. Разчитам на всички хора, които реално оценяват кой какво може да направи.

Според СДС вие не можете да сте десен кандидат за кмет, защото сте бил зам.-финансов министър в правителството на Жан Виденов.

Аз ви благодаря за въпроса, тъй като в никакъв случай това не е изявление на хора от СДС. Това е изявление на техния кандидат, който в никакъв случай не е от СДС. Не виждам някой дори от управлението на СДС в момента да отправя такъв упрек към мен. Аз съм бил зам.-финансов министър във всички правителства от 1991 до 1997 г. Назначил ме е Филип Димитров, а не Жан Виденов. Това обвинение държа да подчертая и да се чуе, че в никакъв случай не е от хора от СДС. Първият, който го произнесе беше кандидатът за кмет, подкрепен от СДС, който не е от тази партия, той е от друга партия. Това показва и неговата способност да се бори, защото когато му се задава въпроса “Ти не си ли бил някъде?”, той отговаря “Той не е ли бил?”. Аз дълбоко съм убеден, че този въпрос не може да излезе от редиците на СДС.

Кой смятате за свой основен конкурент в борбата за десните гласове?

Не мисля, че мога да се притеснявам от някого. Какво значи борба за десните гласове? Има си кандидати, подкрепени от различните партии. Аз отново казвам, че ДСБ, заедно с подкрепящите ме земеделски партии и ДП ще направим необходимото, и аз лично, да привлечем повече гласове.

Милен Велчев може ли да ви бъде конкурент за десните гласове? Той дори даде заявка за евентуална обща кандидатура със СДС и това показа, че се цели в десните избиратели.

Аз честно казано не я разбирам тази заявка, тъй като социологическите проучвания веднага след парламентарните избори имаха заключения, че електоратът на НДСВ е ляв и електоратът на НДСВ мечтаел да управлява заедно с БСП.

Изпълнила им се е мечтата тогава.

Значи им се е изпълнила мечтата на хората, които подкрепят НДСВ. Това означава, че в никакъв случай, ако слушаме социологическите проучвания, те не са десни.

За НДСВ говорите.

НДСВ не е дясна партия. Ако трябва да вляза в други разсъждения – дали това е точно партия или движение… Но действията на ръководството на НДСВ в никакъв случай не показват, че тази партия има дясна ориентация. Не може да управляваш с лява партия, не може социологическите проучвания да показват, че твоите избиратели са леви, и да твърдиш, че си десен и искаш да привлечеш десни гласове.

Същите социолози обаче предвиждат балотаж между Бойко Борисов и Татяна Дончева.

Аз в момента не се вълнувам от тези проучвания. Много е рано да кажем какви ще са крайните резултати. Ако говорим за началото на кампанията, резултатите бяха други, вече виждам, че моите резултати се подобряват значително. Има достатъчно време да докажем кой какво може и разчитам отново на трезвото мислене, за да имам добър резултат на първия тур от изборите. Надявам се и съм убеден, че ще стигна до балотаж.

Защо сте толкова убеден? А ако не стигнете до балотаж?

Значи няма да стигна до балотаж. Аз нямам какво да загубя. Нямам личен интерес от това да ставам кмет. Кандидатирал съм се да помогна, да направя нещо в интерес на столичани. Няма да загубя нищо от това.

Имате ли планове да влезете в политиката, ако спечелите частичния вот в столицата?

Ако го спечеля, ще мисля само за кметството и нищо повече. Има някои кандидати, които официално заявиха, че ще бъдат в кметството, докато си намерят друга работа. Аз ако успея да спечеля тези избори, и в програмата ми така е предвидено, ще работя не за мандат от две години, а ще започна работа и за следващ мандат, защото е много трудно да се ограничиш и да твърдиш, че не може да се направи кой знае какво в оставащите по-малко от две години. Ако работиш сериозно, трябва да мислиш и за по-нататък, защото дори съставянето на бюджета изисква тригодишна инвестиционна програма. Това е изискване по закон, което общината до този момент не е спазила, не спазва. За да направи бюджета за следващата година, трябва да има тригодишна инвестиционна програма, която прекрачва веднага в следващия мандат. Не би трябвало да се ограничаваме и да казваме, че нищо не може да се направи и който отиде, една година ще му трябва да се подготви, както и за какво отиваме? Това са теориите на кандидата, който сега е в управлението на общината. За мен това е доста смешен аргумент. Ако така говорехме не трябваше да имаме нов президент, нов министър-председател, защото те са навлезли в работата. Даже уважавани от мен политици странно заявяват това нещо, след като самите те са достигнали друг резултат от това, че смятаха, че победата им е сигурна.

Кметският стол обаче се разглежда и като политически трамплин за по-нататъшна кариера извън общината.

Не мисля за никаква политическа кариера, нито за трамплин. Мисля за кметско място и нищо повече.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...