Светослав Гаврийски: Мога да бъда единствено десен кандидат

Николай Бареков:

Започва втората част от битката за София. Знаете, че тази седмица по това време в нашето предаване ви представяме основните претенденти по азбучен ред основните кандидати с висок обществен и политически рейтинг в битката “Кмет на София” за изборите на 29 октомври. Започнахме вчера с Бойко Борисов, днес наш гост е Светослав Гаврийски. Утре ще ни гостува Минко Герджиков, а в четвъртък кандидатът на БСП Татяна Данчева.

Добро утро, г-н Гаврийски.

Светослав Гаврийски:

Добро утро.

Николай Бареков:

Вестниците днес отделят повече внимание на “супер двойката”, както вестник “24 часа” кръщава участието на Татяна Дончева и Бойко Борисов в тези избори. Те отдавна имат своята игра помежду си. Началото на тази надпревара прилича малко на вица, в който човекът, който пада от 20 етаж и два етажа преди да се приземи казва: “Дотук добре, сега обаче да видим какво се случва”. Вие сте кандидат, който според партията, която ви издигна Демократи за силна България (ДСБ), имате за цел да обедините вота на десните в София. Сега ще разговаряме с Вас как това ще се случи. Преди това как се чувствате в една такава “супер двойка”, в компанията на Татяна Дончева и Бойко Борисов?

Светослав Гаврийски:

Мисля, че гражданите на София ще преценят кой е най-добрият. Присъствието на една дама може само да ме радва в компанията, така че не се притеснявам от това кой се кандидатира и как ще бъде по-нататък.

Николай Бареков:

Очевидно ще стане ясен и кандидатът на НДСВ. Дали това ще бъде от тях подкрепен независим кандидат или някой друг. Можете ли Вие да се превърнете в обединителна фигура за десния избирател в София?

Светослав Гаврийски:

Мисля, че да. Аз така и тръгнах със своята подготовка, своята кампания да бъда представителят на десните сили в София, защото аз имам…, моите разбирания са такива, аз мога да бъда само кандидат на десните.

Николай Бареков:

Политик ли сте?

Светослав Гаврийски:

Не.

Николай Бареков:

Защото функцията, която Ви възлага ДСБ, партията, която Ви издигна е чисто политическа функция. Тя не е тайна, беше разказана и от г-н Иван Костов. На ясно ли сте с тази политическа функция, която получихте от Демократи за силна България?

Светослав Гаврийски:

Аз съм се кандидатирал за кметското място в София. В политическата стратегия на партията не участвам, така че дали това е стъпка на партията в някаква посока, аз не се интересувам и се занимавам само с проблемите на София.

Николай Бареков:

Ще Ви цитирам едно изказване на г-н Иван Костов, интервю пред в. “24 часа”, което повтаря негови политически тезиси от изминалия емоционален форум на ДСБ: “Симеон няма никакви шансове” – казва Иван Костов – “Това е политическа технология за отстраняването му”, говори той за кметските избори. “Ако кандидатът на НДСВ не се класира на втори тур в столицата, Сакскобургготски ще започне да залязва и тогава ДСБ ще спечели президентския вот. Ще имаме реални шансове”, казва Иван Костов. Това означава, че Светослав Гаврийски е част от политическата формула на Иван Костов, спечелване на президентските, а след това и на парламентарните избори.

Светослав Гаврийски:

Това искане, на всяка партия в изборите за кмет, е стъпка към президентските избори. Не случайно партиите по-дълго разсъждават дали и как да участват в това. Очевидно това е част от стратегията, но всички не може, една или друга партия, да бъде изключение от тази политика.

Николай Бареков:

Въпросът е готов ли сте да бъдете част от политическия инструментариум на бившия премиер г-н Костов?

Светослав Гаврийски:

Не, не съм и не се каня да бъда политик.

Николай Бареков:

Оставате си така, в битието на експерт.

Светослав Гаврийски:

Абсолютно.

Николай Бареков:

Добре, как тогава тълкувате факта, че ДСБ Ви възлага такава сериозна политическа функция? Има ли някакво противоречие между Вашата номинация на експерт и политическата функция, която получавате от партията?

Светослав Гаврийски:

Аз приех да бъде издигнат от Демократи за силна България единствено при условие, че аз бъде една фигура, която може да обедини десните хора, трезво мислещите хора и в никакъв случай не съм се ангажирал с никаква политическа кампания на партията.

Николай Бареков:

И все пак, макар че Вие правите… Лично аз, така, оставам учуден от това дистанциране от политическата формулировка на ДСБ, но пък Вие искате да запазите ролята си на експерт. Готов ли сте да съдействате за помитането от политическата сцена на Симеон Сакскобургготски? Така ще Ви задам въпроса вече, тук няма как да не провокирам Ваши лични впечатления, може би …

Светослав Гаврийски:

Ако аз мога да помогна за това, съм готов.

Николай Бареков:

Готов сте да участвате в помитането от политическата сцена на Симеон Сакскобургготски?

Светослав Гаврийски:

Да.

Николай Бареков:

Защо Вие до момента като че ли се пазите от оценки на Вашите основни опоненти в тази кампания, като че ли г-н Костов играе ролята на обвинител в политическото пространство на Вашите опоненти?

Светослав Гаврийски:

Аз започнах с това, когато се кандидатирах, че няма да се занимавам с това кой кого издига, кой ще бъде опонент, кой ще се кандидатира, няма да се занимавам с техните личности, няма да ги нападам. Така че така ще продължа до края, ще се занимавам с проблемите на София и нищо повече.

Николай Бареков:

Споделяте ли тогава оценките на г-н Костов за Вашите опоненти? Вие току- що казахте нещо изключително сериозно, експерт като Светослав Гаврийски да каже, е разбира се в това студио, че е готов да участва в помитането от политическата сцена на Симеон Сакскобургготски, си е сериозна политическа новина вече. Споделяте ли оценките на г-н Костов за Вашите опоненти и за партиите, които ги издигат?

Светослав Гаврийски:

Отново ще повторя, аз няма да дам оценка на нито един от моите опоненти, моите опоненти са проблемите на София, ще се занимавам само с тях до края на кампанията.

Николай Бареков:

Каква оценка дава г-н Костов да Минко Герджиков, Ваш основен опонент в дясното пространство? Той е издигнат от Съюза на демократичните сили, втората значима партия в дясното, заедно с Демократи за силна България, макар че в София СДС е на втора позиция след ДСБ. Какво казва за Минко Герджиков г-н Костов – той го нарича “мултак”, защото е бил в “Мултигруп”, така се наричаха преди време хората, които са на висши позиции в “Мултигруп”. Съгласен ли сте с тази оценка?

Светослав Гаврийски:

Не мога да коментирам. Аз и няма да коментирам. Аз, ако исках да нападам някого, щях да го направя аз.

Николай Бареков:

Възможно е г-н Минко Герджиков да бъде тази фигура обаче, която да обедини десния вот в София?

Светослав Гаврийски:

Мисля, че не.

Николай Бареков:

Защо? Защо Вие можете, а той не?

Светослав Гаврийски:

Защото, той е част от това, което е ставало досега. Част от това, което става в момента, част от хаоса, който е предизвикан в София, защото ако може с една дума да се определи определението за София, това е хаос във всички области. Така че не мисля, че той може да бъде човекът, който ще поведе хората за ново управление на града.

Николай Бареков:

Имате предвид, че г-н Минко Герджиков е част от досегашния модел за управление, както той го нарече преди време в нашето студио, “моделът Софиянски”?

Светослав Гаврийски:

Да.

Николай Бареков:

Каква е Вашата оценка за “модела Софиянски”? Ще чуем ли политическата Ви оценка за този модел?

Светослав Гаврийски:

Дали ще го наречем модел с някакво име или не, действително в София има създадена практика, в която не се…, няма ясна представа как да се управлява града. Градът се управлява хаотично. Показателен е проблемът с боклука, с кризата, която започва след два дни. Тези въпроси са обсъждани от години наред и сега в последния момент се явяваме едва ли не като спасители на нещо, което сами сме направили, така че хаос е една от формулировките за управлението на София. Тя е в продължение на години, за това има виновни, те са ясни. ..

Николай Бареков:

Кои са персоналните виновници? Нека да ги чуем от Светослав Гаврийски в нашето студио.

Светослав Гаврийски:

Не е необходимо да… независимо от имената това са кметът и неговите заместници, отговорни за всички проблеми, които са създадени. Не може от 1999 г. да се обсъжда въпроса за боклука, да се обсъжда въпрос за строителството на завод от 99 г. и да няма виновник за това, че в момента има криза с боклука и нямаме завод и заводът ще се строи тепърва още 2 или 3 години. Кметът и неговите заместници, отговорни по този проблем са виновни за създалата се ситуация.

Николай Бареков:

Какво каза г-н Минко Герджиков, когато той беше гост в нашето студио преди няколко седмици? Той тогава разкри технологията на “модела Софиянски” като управление и каза, че такъв модел без подкрепа на министър-председателя не може да съществува Имало е двама министър-председатели по времето на г-н Софиянски – г-н Сакскобургготски и г-н Иван Костов. Част ли е според Вас премиерът Иван Костов от “модела Софиянски”?

Светослав Гаврийски:

Столицата е независима от управлението на държаната, така че не би трябвало да си прехвърляме топката от една глава на друга кой е виновен. Не виждам защо министър – председателят, независимо кой е той, да бъде във връзка с това което става в града.

Николай Бареков:

Аз ще Ви кажа какво каза г-н Герджиков. Между другото има малки проблеми с Вашия микрофон, сега колегите ще Ви помогнат да го оправим. Г-н Герджиков, когато беше гост в нашето студио, разкри, че технологията без подкрепата на министър-председателя не би могла да съществува, защото според него София е столица, тук е основният административен капацитет на държавата и общо взето моделът за управление минава през тясно сътрудничество между премиер и кмет на София.

Светослав Гаврийски:

Няма такова нещо. Аз не мога да се съглася с това, напротив, активното участие на кмета с работата с правителството е факт, който може да подпомогне дейността на града. Аз това имам намерение да направя, тъй като огромните проблеми с боклука, със строителство на завода, с метрото са финансови проблеми, които би трябвало да бъдат подпомогнати от държавата. Очевидно не е имало съгласуване между министър – председателя и кмета за по-активно участие на държавата в тези проекти, затова ситуацията е такава.

Николай Бареков:

Не сте съгласен, че г-н Костов е част от “модела Софиянски”. Евгений Бакърджиев, бивш председател на Столичния общински съвет, пак в това студио, каза преди около една година, че когато лидер на СДС е бил Иван Костов, а кмет Стефан Софиянски, е имало нареждане от Иван Костов до актива на СДС в столицата и в общинския съвет, Столичният общински съвет да бъде послушен и да гласува всяко едно предложение на Стефан Софиянски.

Светослав Гаврийски:

Това не го знам, но не може да бъде министър – председателят да нареди на общинския съвет да взема решения. В общинския съвет има хора, разумни хора, които носят своята отговорност. Това просто не е възможно.

Николай Бареков:

Ако, образно казано, Вие спечелите тези избори и следващият модел на управление на София получи наименованието “моделът Гаврийски”, пожелавам Ви да бъде в позитивен смисъл …

Светослав Гаврийски:

Да, благодаря.

Николай Бареков:

… готов ли сте да направите днешния премиер Сергей Станишев част от модела на управление “моделът Гаврийски”?

Светослав Гаврийски:

Задължително държавата трябва по-активно да се намеси в… от гледна точка на финансиране на някои проекти, така че кметът, независимо кой е той, трябва да работи с правителството, независимо как се казва премиерът. Аз смятам да направя това, да работя активно с правителството, с министъра на финансите, защото само по този начин може да се намерят допълнителните средства, които са необходими за общината, за да се съвземе.

Николай Бареков:

Каква е Вашата лична преценка за Вас, има ли по-добър кандидат от Вас на тези избори за столицата?

Светослав Гаврийски:

Всички сме равни. Тръгваме от равни позиции и гражданите на София ще преценят кой е по-добър.

Николай Бареков:

Направихте едно точно обещание, което ми направи впечатление. Обещанието беше, не знам дали е записано във Вашата предизборна програма, не знам дали имате предизборна програма вече готова, с която работите, имате ли такава?

Светослав Гаврийски:

Работи се, да.

Николай Бареков:

Вие казахте, че като станете кмет ще настоявате всички партийно ангажирани фигури в общинските фирми в София да бъдат извадени от бордовете?

Светослав Гаврийски:

Абсолютно, да.

Николай Бареков:

Ще направите ли това и с партийно обвързаните с Демократи за силна България? Не е тайна, че ДСБ също разполага със сериозно лоби в управлението на София.

Светослав Гаврийски:

Ще го направя, ако има такива, но Демократи за силна България са се отказали от участие в общинските фирми, така че в момента общински съветници и представители на демократи за силна България не участват в управлението на общинските фирми.

Николай Бареков:

Как ще работите с този Столичен общински съвет – твърде своенравен, твърде различен от всичко, което България познава като политически модел, там социалисти, десни по убеждение, какви ли не работят рамо да рамо по различни проекти?

Светослав Гаврийски:

Този въпрос е така вече… ми се струва странен, защото ако човекът, който … кметът представи добри проекти, кметът има задължение да ги обсъди с обществеността, ако те предварително са обсъдени с хората, ако те са в интерес на гражданите и в интерес на града, не виждам защо общинският съвет ще отхвърли такъв проект, ако евентуално го отхвърли тогава той ще носи своята политическа отговорност, но аз не очаквам, който и да било да има проблеми с общинския съвет.

Николай Бареков:

Кой е Вашият основен опонент?

Светослав Гаврийски:

Проблемите на София.

Николай Бареков:

Отказвате да назовете конкретно име, което ще застане срещу Вас?

Светослав Гаврийски:

Не зависимо кой застане срещу мен, ще се боря с това как ще се справя с проблемите на София, какво ще предложа на гражданите.

Николай Бареков:

Каква е Вашата оценка за политиката на управление на Стефан Софиянски, който беше 10 години на чело на София като кмет?

Светослав Гаврийски:

Аз не искам да правя политически оценки, казах, че с това не се занимавам…

Николай Бареков:

От експертна гледна точка, като професионалист, какво е Вашето мнение за Стефан Софиянски?

Светослав Гаврийски:

Аз казах, че в тези години е създадено управление на хаос в София, така че само с тази дума мога да…

Николай Бареков:

Можем ли да кажем, че според Вас Стефан Софиянски е хаотичен управленец?

Светослав Гаврийски:

Мисля, че да.

Николай Бареков:

Хаотичен управленец…

Светослав Гаврийски:

Да.

Николай Бареков:

Десет години, начело на София.

Светослав Гаврийски:

В момента този хаос предизвиква кризите на София.

Николай Бареков:

2 октомври, сам казахте преди малко, започва голямата криза, поредната голяма криза, защо? След малко тук ще бъде г-н Джевдет Чакъров, министър на екологията и в разговор с Анна Цолова зрителите ще научат, предполагам от него, че все още столичното кметство не е внесло молбите за разрешителни екологични на допълнителните сметища. Ако го е направило, то това е станало в изминалите часове, което вече е късно, на 2 октомври Суходол затваря. Имате ли план-програма, с която да решите кризата с боклука? Вероятно София ще осъмне на 2 -3 октомври за зарината с боклуци, така ще бъде до изборите.

Светослав Гаврийски:

Аз вчера бях на пресконференцията на хората от Требич, които протестират против тези площадки и те казаха ,че протестират не затова, защото площадките са там, а защото те не са предупредени за това, те нямат необходимите документи, които да доказват, че площадките са годни за това, така че ние не трябва да изместваме въпроса кой и какво трябва да прави, а трябва да кажем защо в последния момент, защо след като в края на миналата година трябва да се затвори …

Николай Бареков:

Защо, какъв е Вашият отговор?

Светослав Гаврийски:

Точно това, което казах, това е, че може би се е разчитало на това, че гражданите на Суходол няма да протестират и така ще продължим да се влачим. Не може да …

Николай Бареков:

Минко Герджиков продължител ли е на “модела Софиянски” в този смисъл?

Светослав Гаврийски:

Естествено, след като в бюджета за 2005 г., подготвен от кметството, няма нито един лев предвиден за решаването на въпроса с боклука, а един месец след това е трябвало да бъде затворено сметището в Суходол, какво трябва да отговорим.

Николай Бареков:

Как ще решите проблема? Бойко Борисов вчера предложи на практика почти военно положение, да се реши проблема в столицата.

Светослав Гаврийски:

Ами всеки със службата си. Аз не мога да приложа военно положение, когато не разбирам.

Николай Бареков:

Освен, ако имате пагон. Имате ли пагон?

Светослав Гаврийски:

Не, нямам.

Николай Бареков:

Нямате. Скрит пагон също нямате?

Светослав Гаврийски:

Нямам никакъв пагон, така че аз не мога да решавам военното положение с полувоенно положение. Така че сега трябва да се предприемат, аз пак казвам това е със законови действия, да се предприемат мерките, защото това, което ние правим сега – ето това е писмото на стъпките, които кметството ще предприеме, че днес затваряме депото и от утре обявяваме криза. Ние влизаме в криза в следващите три години.

Николай Бареков:

Това е писмото, което кметството праща, така ли?

Светослав Гаврийски:

Което е отговор до хората от Требич, от квартал Требич, за това как ще бъде решен проблемът.

Николай Бареков:

А защо кризата ще продължи три години?

Светослав Гаврийски:

Защото построяването на завода ще бъде две години и половина минимум.

Николай Бареков:

Г-н Герджиков, той се е подписал. Според Вас Минко Герджиков е продължител на “модела Софиянски”. Доказва ли

Светослав Гаврийски:

На хаотичното управление, аз …

Николай Бареков:

Нарекохте Софиянски хаотичен управленец, доказва ли този документ, че Минко Герджиков е продължител на “делото Софиянски”?

Светослав Гаврийски:

Ми след като той не е предприел мерки за решаване на въпроса през годината, а ги приема на 1 октомври, когато започват изборите и затваряме сметището в Суходол, а сметището в Суходол се затваря сега не за друго, а защото, ако не го затвори ще му вземат главата. Това е положението.

Николай Бареков:

Кандидат кмет без глава. Има конник без глава, има кандидат кмет без глава …

Светослав Гаврийски:

Ами това е положението и да се излезе, когато обявяваш криза и в същото време да излезеш в отпуска също не е най- редно.

Николай Бареков:

Последен въпрос. Очаквате ли Бойко Борисов да бъде Ваша конкуренция за десния вот? Самият той се обяви вчера в нашето студио като човекът, който остава алтернатива на БСП, макар че НДСВ го е предало.

Светослав Гаврийски:

Бойко Борисов е човек с известност сред хората. Той тази известност е придобил на друго място и по друго време, така че сега хората ще решат за тази позиция кой е най-добрият.

Николай Бареков:

Готов ли сте да му предложите да бъде Ваш заместник-кмет, ако спечелите изборите, по сигурността да речем или генерал без пагони вече?

Светослав Гаврийски:

Аз го познавам и го уважавам и съм готов за това, което е неговата специалност да му предложа всичко.

Николай Бареков:

Заместник-кмет по сигурността на столицата Бойко Борисов с кмет Светослав Гаврийски?

Светослав Гаврийски:

Не виждам нищо лошо. Добра двойка.

Николай Бареков:

Имаме новина. Добра двойка Светослав Гаврийски и Бойко Борисов, но като кмет и заместник – кмет в нашето студио.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...