Светослав Гаврийски: И като кмет няма да се занимавам с политика

– Г-н Гаврийски, като човек, който винаги се е занимавал с финанси, обявихте, че София има нужда от нова схема на управление на средствата. Какви са идеите ви за ново управление на общината, които ще предложите на гражданите на столицата?
– Това, което ме вълнува, са проблемите на София. А те са неща, които ни заобикалят всеки ден. Според мен има възможност да се работи по-добре и да се намерят повече средства за разрешаването им. Показват го и последните събития. Когато стана въпрос за смяна на директора на “Паркинги и гаражи”, той веднага обяви, че е увеличил приходите на фирмата с 64 процента. За мен това означава, че те могат да се увеличат с 264 процента. По всяка вероятност ситуацията е идентична и във всички останали общински фирми. Мисля, че могат да се осигурят ресурси за значително подобрение на състоянието на града.
– Кои според вас ще бъдат основните канали за осигуряване на повечето пари, от които се нуждае София?
– За да има повече пари, трябва много сериозно да се работи с правителството, респективно с министъра на финансите. Най-големите проблеми на София, както и строителството на мащабните обекти, са свързани с огромни средства. А те не са по силите на самата община. Например, заводът за отпадъци, който трябва да се построи, по сегашни оценки ще струва над 200 млн. лева. В същото време собствените приходи на общината за 2005 г. са 240 млн. лева. Ясно е, че тя не може да изгради този обект самостоятелно, без да има гарантирана помощ от държавата. От него обаче зависи екологията не само на София, но и на самата държава, тъй като евентуалните щети се разпространяват навсякъде. Така че не може правителството да стои безучастно и да не финансира по някакъв начин изграждането му. И в тази връзка не мога да се съглася с аргумента, че участието на държавата в строителството на метрото е достатъчно.
– Не смятате ли, че самата община трябва да оправи вътрешния си “финансов двор”, преди да иска пари за финансиране на проектите от бюджета?
– Естествено, управлението на общинските фирми и собствеността на общината са задачи от първостепенно значение. Сега тези фирми “стопанисват” почти всичко, което има София – жилища, терени, паркинги, гаражи. Финансовият резултат от управлението е 4-5 млн. лв. приходи за миналата година, което е немислимо. Единственото обяснение за тези толкова ниски приходи е, че облагите са се извличали с лекота. И това трябва да се преустанови от бъдещия кмет.
Третата възможност за осигуряване на пари е общината да бъде готова със свои проекти, за да може да поиска финансиране от фондовете, които очакваме да получим от Европейския съюз.
– Очаквате ли правителството на управляващата коалиция БСП-НДСВ-ДПС да бъде щедро, ако кандидат на опозицията и бъдещ кмет спечели кметските избори?
– Не би трябвало кандидатите да се разделят на принципа опозиция-управляващи. Кметът на София по закон трябва да работи с правителството, тъй че то не може да работи само с кмет на собствената си партия или коалиция. Изпълнителната власт е длъжна да помага за развитието на общината, независимо от това кой е избран да я управлява.
– Факт е, че повечето български общини и особено тези, които пострадаха от наводненията, имат нужда от допълнителни субсидии. Защо точно София трябва да получи повече пари от бюджета?
– Не казвам, че на София трябва да се дадат повече пари. Говоря за това, което може и трябва да се направи. До наводненията се стигна заради някои икономии. Нямаше достатъчно пари да се изчистят речните корита и да се направят дигите. Затова и се наводниха много квартали, включително и в София.
– Анализите показват, че един пробив на опозицията на кметските избори би бил добра основа за по-нататъшен пробив на президентските избори, а защо не и за нови предсрочни парламентарни избори. Чувствате ли се като човек, който е част от този вероятен пробив?
– Никога не съм се занимавал с политика и нямам намерение да го правя. Кандидатирам се за кмет на София и в момента се занимавам само с проблемите, които има този град. Не се интересувам кой и как би използвал този пост за своите по-нататъшни политически цели.
– В такъв случай не ви ли притесняват оценките на политолозите, според които и този път вотът на софиянци няма да е мажоритарен?
– Не. Но аз мисля, че вотът ще е мажоритарен. Това, което се получи след парламентарните избори, не е вотът на гражданите, той беше съвсем друг. Сега ситуацията е обратна – политическите централи само решават кого да подкрепят. Докато гражданите на София ще гласуват за човека, който определят като експерт, способен да реши проблемите на града.
– Имате ли най-обща представа от какви ресурси се нуждае София, за да изчезнат дупките, бездомните кучета, циганите, незаконните строежи и боклуците по улиците й?
– Само за завода за отпадъци, който ще се строи две години, трябват 200-240 млн. лева. В момента за чистотата се харчат около 50 млн. лв. годишно. Що се отнася до проблема с бездомните кучета, специалистите доказаха, че не са необходими огромни средства, а тяхното ефективно използване. Досега са похарчени над 2 млн. лв. от съответната общинска фирма, но няма никакъв резултат. Огромен е проблемът със състоянието на пътищата, който изисква много ресурси.
Всички тези неща обаче не могат да се решат за една-две години. Трябва да се направи по-дългосрочна стратегия с конкретни задачи и срокове. Защото сега сме свидетели как публично се афишират успехите, които ще се постигнат по отношение на боклуците. Тази година обаче в бюджета на Столичната община не са предвидени никакви средства за машините за балиране, които бяха купени. Ако някой наистина е имал намерение да решава този проблем, той би трябвало да помисли за отпускането на парите още през 2004 година. Защото сега те се намират оттук-оттам или за сметка на други дейности.
Когато имаш ясно виждане за нещата, ще можеш и по-правилно да си планираш бюджета за това, какво ще направиш, при това ефективно. Всичко друго е работа на парче. Проблемите на Суходол бяха повече от ясни, но очакванията са били, че хората там няма да протестират. Друго обяснение за това, че не са предвидени пари още миналата година, просто няма.
Освен това никой от специалистите, с които разговарям, не приема констатацията, че 50 млн. лв. са недостатъчни, за да се поддържа нормалната хигиена в града. А както виждате, договорите с акционерите се променят непрекъснато в отрицателна посока – парите и дейностите се намаляват, вече не се мете, нито се мият улиците.
– Излиза, че тези 50 милиона потъват някъде?
– Твърдя, че с тях може да се направи много повече от това само да се изхвърлят кофите за смет. Да не говорим, че докато се парадира с казуса Суходол, в самия град има 4-5 незаконни сметища, за които никой и не споменава. Вижте каква воня трови живота на хората в края на Западния парк, там никой не чисти.
Само се хвалим с т.нар. балиране, но много хора твърдят, че това е бомба, която ще избухне още преди построяването на завода за отпадъци. Неговото изграждане трябва да започне незабавно, иначе ситуацията ще стане критична. В книгата, посветена на 120-годишнината на София, пише, че със Суходол проблемите са решени по най-модерния европейски начин. Няма нито една дума, че след три години това място ще стане най-големият проблем на града. Още 2000 г. е било ясно, че към 2004-2005 г. е трябвало да направим завод. Изобщо не е мислено какво ще стане – нито програма, нито проект и инвестиции, нито реални действия има по въпроса.
– Като финансист как ще отговорите на софиянци, че въпреки високите такси и данъци, които плащат ежегодно, градът си остава мръсен?
– И аз плащам данъците си тук и съм недоволен от състоянието на нещата. Парите, които внасяме, не са малко. Софиянци плащат за смет два пъти повече от жителите на останалите градове на България. Въпреки това Пловдив, Бургас, Варна са значително по-чисти от София. Колкото и да се качват таксите, положението се влошава. Да не говорим, че кварталите след Околовръстния път нямат канализация. Всички вили и замъци там са със септични ями. А устройственият план на града стои в парламента от две години и никой не го приема. Добър или лош, той урежда всички тези неща – зелените площи, етажността на строителството, предвижда 6200 места за паркиране в центъра на града и т.н. Явно на някого му пречи този план да бъде приет.
Скоро се натъкнах на случай, в който човек със собствените си средства искал да посади 20 дръвчета на улицата си, но от шест месеца чака разрешение на общината. Това, извинете ме, е административен абсурд.
– Имате ли идеи за решението на проблема с бездомните хора?
– Не съм от хората, които отричат всичко направено досега. В момента се строи, има започнати проекти. Но те трябва да се довършат и да бъдат осигурени със средства от европейските фондове. Ясно е, че незаконните строежи в столицата трябва да се премахнат и да се построят жилища. Не може българинът, който живее в София, да гледа как циганинът, дошъл от провинцията, си строи къща и никой не му прави нищо. Един ми каза: “Ще си сменя името, ще стана циганин.”
– София е градът с най-нисък процент на безработица в България. Хората се стичат тук, за да търсят препитание. Всяка трета кола не е със софийски номер. Не е ли това една от причините за дискомфорта, в който живеят софиянци?
– Има идея да се въведе ново софийско жителство, но не мога да приема, че това е демократична мярка. Едно е да дойдеш да си купиш апартамент или да бъдеш наемател. Друго е да си построиш къща, където ти хареса, и да пребиваваш незаконно. Законите трябва да се изпълняват от всички, независимо дали са българи, евреи, арменци или цигани. Устройственият план на града предвижда към 2010-2011 г. столицата да бъде 1.3 млн. души в градската част и още 150 хил. души в околоградската част. Има ограничения за строителството към Витоша и т.н., затова всеки си строи, където му е удобно.
– Успокоява ли ви фактът, че сте кандидат за кмет в традиционно “синя” София?
– Интересуват ме проблемите на София и как ще се възприемат моите идеи за решението им. Традицията не може да ме успокоява, защото съм убеден, че вотът ще е мажоритарен. Смятам да се обърна към всички граждани на столицата.
– Как възприемате ген. Бойко Борисов като ваш конкурент в кметската надпревара?
– Не се притеснявам от нито един от кандидатите, който се появи на предстоящите избори. Всяка партия има право да издигне свой кандидат. Тръгнал съм на тези избори, за да предложа своите идеи за развитието на града.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...