Светослав Гаврийски и Бойко Борисов в “Битката за София”

Водещ Николай Бареков: Добро утро от мен, Николай Бареков, на всички зрители на Би Ти Ви и предаването “Тази сутрин”. Започва поредният двубой от “Битката за София”. Един срещу друг днес по реда на регламента се изправят подкрепеният от “Демократи за силна България” кандидат за кмет на София Светослав Гаврийски и независимият Бойко Борисов. Добро утро и на двама ви.

Светослав Гаврийски: Добро утро.

Бойко Борисов:Добро утро.

Водещ:Длъжен съм да кажа, че ще намеся още един кандидат в нашия разговор, защото днес в интервю за вестник “Труд” Милен Велчев на практика взривява мира в предизборната кампания до момента. Като локомотив той се блъска челно с генерал Борисов, поне такива са изводите, които колегата Валерия Велева, взела интервюто, прави. Най-общо Милен Велчев дава три свои обвинения към доскорошния си колега Бойко Борисов. Първото от тях е, че той популистки е срещу партиите, а сам иска да прави партия, че не е бил лоялен към каузата на НДСВ и към лидера на партията, че не е постигнал нищо в борбата срещу престъпността според признание на американския посланик новия, и че, третото сериозно обвинение, че Борисов е неподготвен за управлението на град София.

Г-н Гаврийски, започвам с вас. Вие споделяте ли тези обвинения на Милен Велчев към опонента ви Борисов и разбира се, споделяте ли мнението, изказвано и от лидера на “Демократи за силна България” Иван Костов, че Бойко Борисов е медиен герой? Това беше едно изказване, направено преди една година. Включително и Татяна Дончева води остра кампания срещу вашия опонент, но Милен Велчев на практика изговори всичко това на един път и надмина всички.

Св. Гаврийски: Г-н Бареков, аз съм заявил и ще се придържам към тази моя позиция – няма да нападам никого от кандидатите за кметове. Така ще се държа и сега. Ако някой има противоречия с г-н Борисов, ако този кандидат няма друго какво да каже, а използва само тази тактика – да напада другите кандидати, аз не се придържам към това. Аз съм представил своята програма пред обществото, ако иска някой да я обсъжда, ако генерал Борисов има какво да каже на г-н Велчев, аз нямам.

Водещ:Ще имат какво да си кажат, защото между тях ще има дебат тук, в нашето студио. Той се пада по регламента “Битката за София”. Още един конкретен въпрос – според социологическите проучвания десни избиратели харесват кандидатурата на Борисов, а вие се борите за десния вот, да обедините десния вот. Какво бихте искали да кажете на тези десни, които засега имат намерение да гласуват именно за Бойко Борисов?

Св.Гаврийски: Аз съм наистина десен кандидат, така съм издигнат съм от десни партии, подкрепен съм и от земеделски формации. Моите разбирания са такива, аз не мога да бъда друг. Оставям на хората, на гражданите, на столичани да изберат програмата, да изберат това, което съм предложил. Ако искате да обсъждаме, ако има някой нещо против, аз вече два-три трети ден си правя допитване до хората. Част от моите идеи са в анкета, ако има против, аз ще разбера, ако ме поддържат, ще продължа така, както съм започнал.

Водещ: Добре. Г-н Борисов има конкретни обвинения към вас, аз ще ви ги задам като въпроси, защото по принцип тези обвинения, изговорени от Милен Велчев, са се споделяли и от други опоненти ваши на тази кампания, включително и от политици, които участват в тази кампания, подкрепяйки един или друг кандидат. Приемате ли се за популист, човек, който говори срещу елита, а всъщност иска да стане част от него, и като човек, който се е показал нелоялен към партията, която му е дала възможност да направи кариера?

Бойко Борисов: Аз мисля, че му отделяте много време на Милен Велчев, тъй като това интервю аз го прегледах снощи, то е повече изблик, така, на отчаяност. Завистта, така, блика в него, защото на практика, оставайки там, ще го похабят и него така, както много други хора. И една малка групичка, която се, така, мишкува около царя, накрая ще оставят НДСВ без нито една фигура. Хората, които бяха либералния алианс, а сега са с мандат на ДПС – вицепремиери и министри, тези, които бяха алтернатива на БСП и с това се мъчеха да привлекат избиратели, направиха коалиция с БСП и управляват и ходят по Брюксел заедно. Тези, които ми се молеха да ходя в Пазарджик, Кюстендил, Разград, Търново, Русе само да се покажат с мен, тези, които пуснаха клип по Би Ти Ви, дори без да ме питат мен, който се въртя през цялата предизборна кампания – не Петканов, а аз с царя в борбата с престъпността, те са толкова жалки, тези хора, че изобщо не искам да им обръщам внимание, защото с тази…

Водещ: Защо точно Милен Велчев, а не някой друг дава това интервю срещу вас, как си обяснявате?

Б. Борисов: Аз се учудвам на Милен Велчев, защото преди една седмица той дойде и ми предложи да ми стане шеф на предизборния щаб. Аз му казах, че моят помощник излиза от МВР, Цветанов, това е всъщност единственият човек, който има право и да говори от мое име, и да действа от мое име. Единственият, който аз съм довел и разчитам на него като човек.

Водещ: Добре. Но има конкретно обвинение към вас, което аз сега ще ви задам като въпрос…

Б.Борисов: Американският посланик не е казал такова нещо.

Водещ:За това става въпрос, да.

Б.Борисов: Той дава оценка за борбата с престъпността. Многократно тези четири години директорите на ЦРУ, на ФБР, на Де А, “Сикретсървис”, офисите им тук са давали много оценки. Даже г-н Гаврийски сме били заедно в Щатите, когато са ни награждавали заедно. И тук искам да му благодаря за толерантния тон, защото всъщност няма битка за София. Битка има, когато нещо хубаво ти предстои, и ти се бориш да стигнеш, нали, на по-хубавото.

Водещ: Имате ли…

Б. Борисов: В батака, в който се намира този град в момента, който и да отиде там, ще понесе само негативи и пасиви.

Водещ: Имате ли своя програма и своя подготовка да управлявате София, защото това е тезата на Милен Велчев – че вие не сте подготвен да бъдете кмет на София и нямате тази… така, необходимата възможност да бъдете добър кмет на София?

Б. Борисов: Вижте, няма университет за подготовка на кметове. Нито колегата Гаврийски е бил кмет, нито Лечков е бил, нито Лазар Причкапов е бил, нито…

Водещ: Но тезата на г-н Гаврийски е, че той оставя народната банка в едно добро състояние и няма, общо взето, към него професионални обвинения.

Б.Борисов: Безспорно. Аз мога да твърдя, че оставям МВР с най-добрите

проведени операции по линия на наркотиците, трафика на хора,

фалшивите пари. Извадихме от второ място след Колумбия

България…

Водещ: Добре, това са вашите аргументи.

Б.Борисов: Така че аз… и разликата между мен и господина Велчев е, че той беше министър. Г-н Гаврийски е бил в държавната администрация и знае какво е да си министър и какво е да имаш четири или пет началници над себе си в едно министерство.

Водещ: Г-н Гаврийски. Да включим сега г-н Гаврийски с другата тема, защото това, което казва Милен Велчев, е важно и интересно, но вие ще го дебатирате помежду си тук, в нашето студио. Беше важно да чуем вашата първа интерпретация. Кажете ми кой е вашият основен опонент на тези избори в София, като изключим проблемите на града, и каква е вашата оценка на досегашния модел за управление на град София?

Св.Гаврийски: Оценката също се включва в моята програма. Аз съм казал какво ще направя…

Водещ: Еднозначно каква е тя?

Св.Гаврийски: Ако някой не е забелязал, че ще потърся отговорност на заместник-кметовете, на тези, които са управлявали, на целия екип. То е ясно кой е виновен, това са кметът и неговите заместници…

Водещ: Г-н Герджиков обеща, че ако стане кмет още един път, ще уволни всичките си заместник-кметове. Така той каза, че ще се пребори с досегашния модел.

Св.Гаврийски: Е, аз пръв го казах, не знам той какво е казал. Така че…

Водещ: Не се знае кой какво е чул и къде го е казал.

Св.Гаврийски: … виновни не може да няма. Виновните са ясни. Аз модела не го наричам с имена, това е хаос, който води до криза. Това може да се приеме вече, че някак си организирано… това целенасочено е правено – работа на парче, да се свърши, което е належащо, да се замажат очите на гражданите. Който протестира, тичаме там… Това…

Водещ: Белег ли е корупцията на досегашния модел за управление са София според вас?

Св.Гаврийски: Ами очевидно, очевидно, че това, което… начинът, по който е управлявано, води до задоволяване на нечии интереси.

Водещ: Как ще се справите тогава с, така, да речем, корупцията в община София? Какъв е вашият модел за справяне с корупцията там?

Св.Гаврийски:Начинът да се справиш с корупцията, е, първо, да сложиш ред във всичко, в управление на фирмите, където очевидно има проблеми, очевидно тези фирми не носят достатъчно приходи. Не може фирми, които имат по 10 – 20 милиона приходи, в крайния резултат да бъде нула, незначителен приход за общината…

Водещ: Но как ще го направите? Ето, един от кандидатите казва, че ще приватизира губещите фирми. Друг казва, че ще назначи нов… ще предложи нов начин на избиране на тяхното ръководство. Какъв е вашият модел за справяне с корупцията?

Св.Гаврийски: Да, аз го казах, че всички служители ще бъдат… и управителните съвет ще бъдат назначавани чрез конкурс. Броят на хората, които управляват бордовете, ще бъде намален. Всички, които… и администрацията в общината ще бъде избирана с конкурс. Така че това е… начинът за борба с корупцията не е точно “дайте да приватизираме”. Не знам защо сега пък се разбързаха да приватизират, след като се говори, че…

Водещ: Ами защото само две години има от вашия мандат, ако спечелите изборите…

Св.Гаврийски:Казваме, че ще се правят проверки по фирмите, сега изведнъж стана много бързо да ги приватизираме. Очевидно с цел да бъдат в интерес на тези, които сега са там.

Водещ: Г-н Борисов, вие смятате ли, че корупцията е белег на досегашното управление на София и какво е вашето ноу-хау да се справите с проблема “корупция”, ако има такъв?

Б.Борисов: Тя, корупцията, е белег не само за Столична община, а за цялата държава. В МВР работихме със “Скотланд ярд” и с един английски проект за борба с корупцията. В общината има няколко неща, които трябва да се направят. Първо, задължително ревизия на това, което е правено досега – приватизации, договори, сделки. И за тази цел има софийска районна, софийска градска, върховна, апелативна прокуратура. Сигналите…

Водещ: Ще ги сезирате кмет, ако станете.

Б.Борисов: Разбира се. Това са органите, които се занимават с корупцията. Икономическа полиция, НСБОП, ако са по-тежки престъпленията. А оттам нататък моята работа е да създавам практики и да създавам условия за превенция на корупцията. Тя… след като има една корупционна…

Водещ: Добре, как, една практика бихте ли ни казали?

Б.Борисов:Инспекторат или служба, която да наблюдава всичките тези процеси, които се въртят в общината.

Водещ:Вътрешен контрол в общината.

Б.Борисов:Разбира се.

Водещ: Г-н Гаврийски, основният въпрос обаче след въпроса за корупцията като че ли в тази кампания е кой…

Б.Борисов: И само да допълня, понеже и колегата Гаврийски каза, но преди няколко дни аз казах, че ще искам смяната на главния архитект. Г-н Гаврийски също го беше казал, някъде го четох…

Водещ: Г-н Гаврийски също…

Б.Борисов: И той си подаде оставката…

Водещ: Ами може би човекът е решил да не ви затруднява, защото някои пък лидери им искат оставките, те не си ги подават и става една драма, после сълзи…

Б.Борисов: Не, подаването на оставка невинаги… не значи отговорност след това да се търси.

Водещ: Ще търсите ли отговорност между другото от главния архитект, г-н Гаврийски, който, макар че си подава оставка, все пак вие, ако решите като кмет, ако станете такъв, може да му потърсите?

Св.Гаврийски: Отговорност ще се търси от всички, всеки, който е допринесъл за хаоса в София. Трябва да… своята отговорност да потърси. Говорим за общия градоустройствен план, той две години не се приема. Очевидно и главният архитект има пръст в това, защото без план за София има възможност да се правят… каквито и да било разрешения да се дават за строителство на зелени площи. Това е очевидно, че отговорност ще се търси.

Водещ: Я да ви задам сега аз един конкретен въпрос. Хората се интересуват откъде вие ще намерите пари като кметове да завършите част от проектите, които в София чакат? Един от тези проекти е метрото, но друг проект, който вероятно чака да бъде решен и плаче да бъде решен, това е заводът за боклуци. Откъде конкретно Светослав Гаврийски, бившият банкер на държавата, ще намери пари да построи този завод до края на мандата си? Същия въпрос сега ще има и към Бойко Борисов, така че той да помисли за отговора.

Св.Гаврийски: Основното, което съм казал – че трябва да се проведе много сериозен разговор с правителството за участие в проекта за строителство на завод за отпадъците, тъй като това е много голям обект, който не е по силите на гражданите, на общината. Цената, която за момента се говори, е около 200 – 240 милиона лева. Приходите на общината за една година са 240 милиона лева. Очевидно…

Водещ: И как при това положение ще осигурите финансиране?

Св.Гаврийски: Очевидно, че трябва да се търси помощта на държавата, участието на държавата. Това вече е правено от г-н Велчев, който е дал пари за строителство на такъв завод в Пловдив, така че държавата би трябвало да се намеси. Има закон, в който се казва, че държавата трябва да финансира такива съоръжения. Трябва да се търси веднага участието на Европейския съюз. Общината преди шест години е била помолена да вземе участие, отказвала е няколко пъти…

Водещ: Но е отказала според бившия министър на екологията.

Св.Гаврийски: Така че това са пътищата. Не може да разчитаме, че софиянци ще плащат със собствените си пари този завод. Таксата смет трябва да…

Водещ: Задавам ви този въпрос, защото, ако вие станете кметове и построите завод за боклук, имате големия шанс да се казва примерно заводът “Светослав Гаврийски” или “Бойко Борисов”. Ако запушите дупките, надали някой ще кръсти улица на ваше име. Г-н Борисов, конкретно и към вас.

Б.Борисов: За да не се повтаряме и да пестим време, това, което казва колегата Гаврийски, в общи линии това е и мнението на всички специалисти и такива, които ползваме да ни дадат акъл по случая, защото нито той, ни аз досега сме правили заводи за боклук. Но това, което казва, плюс… аз получих от няколко европейски столици покана, ще приема на Мюнхен, фондация “Ханс Зайдел” на техни разноски за един ден да посетя тамошната управа, да видим как и по какъв модел те действат, за да е Мюнхен чист и да провежда световно първенство по футбол. Ще вземем техния модел, ще го пренесем тук, като конкурс, това, което, повтарям, като технология – публичен, прозрачен, ясен конкурс и задължително участие на държавата.

Водещ: Как ще работите с общинския съвет, когато решите да пълните дупките, защото общинският съвет сигурно няма да ви даде необходимите пари? Не че не иска, може би ги няма. Да речем, вие искате от тях пари за дупките, те ви казват: “Г-н Гаврийски, пари за дупки няма тази година. Оправяйте се. Догодина, като не сте вече кмет вие, ще отпуснем пари.”

Св.Гаврийски: Общинският съвет ще приеме бюджета, който трябва да бъде предложен от кмета. Този бюджет трябва да бъде обсъден публично с гражданите задължително, по закон. Така че общинският съвет, ако отхвърли предложението за начина на асфалтиране на пътищата, нека да си поеме своята отговорност. Ако бюджетът, който аз ще предложа, е реален и според мен изпълним, не виждам защо трябва да бъде отхвърлен от общинския съвет.

Водещ: Същият въпрос към Бойко Борисов. Ако общинският съвет каже на Бойко Борисов, че няма да му даде пари да запълни дупките, какво ще правите вие?

Б. Борисов:Ама, вижте, вие не трябва да разглеждате общинския съвет като някаква група… държава в държавата от хора, които се чудят какви бели само да причинят на хората.

Водещ: Приемаме, че са добронамерени, но няма пари в хазната.

Б.Борисов: Надали има нормален човек, който не иска да запълни дупките.

Водещ: Но ако няма пари?

Б.Борисов: Аз ще започна малко по-отрано. Първо, ревизия на ремонтите досега – дебелина на настилката, и договорите за гаранцията.

Водещ: Чували ли сте слуха, че се е пълнило с асфалт, който всъщност такъв, че се поврежда, постилъчен.

Б.Борисов: Аз съм чувал много работи, но като полицай съм свикнал да проверявам, защото едно е да чуеш, а друго е да го провериш. Затова казвам, че едно от първите неща ще бъде проверка на асфалта, дебелина, качество и фирмите имат ли гаранционни срокове. Една година след това, ако се е появила дупка или има такъв теч, те отишли ли са да отремонтират, платено ли е за това. Същото е и с маркировката по улиците – колко боя е изписана, каква е боята, светлоотразяваща ли е или е обикновена блажна, която се трие на третия ден. Всичко това ще бъде ревизирано…

Водещ: При вас започва с ревизия пълненето на дупки.

Б.Борисов: Лошото е при тези дебати, че това, което кажем ние, след два-три дена влиза в обращение вече и от други хора и ето, сега започнаха да разчертават… за Банкя…

Водещ: Милионна аудитория, г-н Борисов, гледа това предаване.

Б. Борисов: …за Банкя са направили една осева линия, сигурно за да ви покажат, че чертаят, като 50 процента от линията минава през дупките.

Водещ: А между другото, ако приемате, ще забраним на останалите кандидат-кметове да гледат тези дебати, да гледат само милионната аудитория на Би Ти Ви – да не ви крадат идеите.

Св.Гаврийски: Нека да гледат, а да не се учат.

Водещ: Г-н Гаврийски, завършваме с този най-важен въпрос и към двама ви от политическа гледна точка. Г-н Костов обеща десен проект на вашите избиратели – ако изберат Гаврийски, им гарантираме, че ще спечелим президентските избори и ще се върнем на власт. Заставате ли зад този проект на г-н Иван Костов?

Св.Гаврийски: Казах, че няма да коментирам политически партии…

Водещ: Мотивирайте избирателите си, не коментирайте.

Св.Гаврийски:…но действително аз мечтая да видя дясното пространство обединено и за това ще работя. В момента с тази моя кандидатура приех точно това – да бъда личност, която ще обедини десните партии.

Водещ: Виждате ли СДС като част от това пространство?

Св.Гаврийски: Хората на СДС не мисля, че споделят това, което става в политическите централи. Не мисля, че и хората на СДС са толкова разделени, колкото партийните лидери, така че аз разчитам на тези трезвомислещи, на дясномислещи хора. Те са обединени. Аз съм сигурен в това.

Водещ: Смятате ли, че Бойко Борисов е алтернативата на НДСВ и БСП, както той се представя?

Св.Гаврийски: Това е негово мнение. Аз не мога…

Водещ: Вашето какво е?

Св.Гаврийски: …да кажа. Доскоро е бил в НДСВ, сигурно имат някакви различия…

Водещ: Очевидно.

Св.Гаврийски: БСП… и аз съм му алтернатива на БСП, така че…

Водещ: Светослав Гаврийски е алтернатива на БСП, а на НДСВ?

Св.Гаврийски: НДСВ не мисля, че е алтернатива на някого.

Водещ: Г-н Борисов, последният въпрос към вас е дали с изборите за София и с вашата цел да ги спечелите вие не си поставяте и по-голяма цел – да направите собствена политическа партия, с която да станете част от партийния и политическия елит на страната?

Б.Борисов: Вижте, анализаторите, социолозите, политолозите, които идваха тук, многократно ви казаха, че ако трябваше да се прави партия, тя трябваше да се направи преди тези избори…

Водещ: Вече сте изпуснали момента.

Б.Борисов: Значи, аз тогава единственото, което молех царя и два пъти ходих в един ден да го моля, е да не ме вкарва в тия депутатски листи, да не ме вкарва.

Водещ: Вкара ви.

Б.Борисов: Накрая ме вкараха, омърляха ме в… за да може сега примерно Гаврийски да казва “ами той беше от НДСВ”. С кое бях от НДСВ?

Св.Гаврийски: Ами бяхте на изборите.

Б.Борисов: Да, разбира се, затова ме омърляха, е точната дума. Дадоха ми да си подредя под мен хората ли, за да може, нали, ако съм сега депутат, група да имам или трима-четирима, които аз съм ги вкарал? Тези, половината, които вървяха като първомайски плакати покрай мен, сега са в щаба на Велчев.

Водещ: Ще правите ли партия – последен въпрос?

Б.Борисов: Ако ние и някога реша да правя нещо, аз ще дойда и ще го обявя. Сега считам, че мога и това не е лоша реализация моя, ако успея да се преборя за кмет. За алтернативи е, мисля, пресилено да се говори. Аз знам, че към днешна дата партиите се омаскариха много.

Водещ: Добре.

Б.Борисов: И затова трябва, подобно на… и тук е мястото да благодаря и на Гаврийски, навремето ми дава коли за МВР…

Водещ: Добре. Завършваме този дебат между вас двамата, изчерпахме времето. Ще участвате и в останалите дуели до края, нали, в нашето студио – “Битката за София”. Това означава…

Б.Борисов:Ако Коритаров не се намеси и да не ни дръпне вече от другата страна…

Водещ: Само че Бареков ще се намеси, както винаги, по-стабилно.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...