Само ДСБ подадоха запитвания за проверка на кандидат-депутатите до ДКСИ – разговор с Екатерина Михайлова и Цвета Маркова

Водеща: В края на миналата седмица Демократи за силна България постави началото на процедура, предвидена в Закона за избор на народни представители, според която всички кандидат-депутати се проверяват за принадлежност към бившите организации на Държавна сигурност и разузнавателните управления на Генералния щаб и на граничните войски, включително и на техните предшественици и правоприемници в периода след 9 септември 1944 г.
Заместник-председателят на партия ДСБ Екатерина Михайлова предостави на Държавната комисия по сигурността на информацията списъка със 170-те кандидати на партията за парламентарните избори, които да бъдат проверени за агентурно минало. Имаме директна телефонна връзка с Екатерина Михайлова. Здравейте, г-жо Михайлова.
Екатерина Михайлова: Здравейте.
Водеща: Защо според вас до края на този парламентарен мандат така и не беше направено нищо за по-нататъшно разкриване на архивите на комунистическите специални служби?
Ек. Михайлова: За съжаление в този парламент управляващото мнозинство на НДСВ, ДПС и с помощта на БСП отмениха закона, който даваше достъп до архивите на бившата Държавна сигурност. След това ние от Демократи за силна България внесохме на два пъти законопроекти и ги внасяхме в дневния ред, по силата на които претендирахме тези документи да отидат в държавния архив – нещо, което е направено в бившите социалистически страни, нещо, което е добро за държавата, да знаем миналото си, да може да четем със спокойствие какво се е случвало и да няма митове и легенди или пък обвързаност на хора с бившия репресивен апарат.
Ние направихме в крайна сметка едно предложение в Закона за избор за народни представители, по силата на което поне кандидатите за народни представители, които ще се избират на 25 юни, да е известно дали не са принадлежали към бившия репресивен апарат. Подадохме първите документи в петък. И искам да кажа, че това не са всичките ни кандидати, 170, а днес ще обработим постъпилите нови нотариално заверени декларации и най-късно утре ще ги внесем също в комисията ДКСИ.
Още едно уточнение защо бързаме във времето да ги внасяме.
По силата и на закона, и на правилата на ДКСИ, и в разговор с г-жа Цвета Маркова знаем, че в 7-дневен срок ще получим отговор за нашите кандидати. Ние желаем преди датата на регистрацията, 25 май, да знаем истината за всеки един от нашите кандидати, така че да можем да реагираме своевременно.
Водеща: Г-жо Михайлова, доверявате ли се изцяло на проверката, която комисията ще направи?
Ек. Михайлова: Мисля, че ще свърши работата си така, както е по закон. Би трябвало да се отнасяме с уважение към институциите. Затова аз не поглеждам към това, което правим, с недоверие. Иначе нямаше да го правим.
Водеща: Благодаря на заместник-председателя на партия Демократи за силна България Екатерина Михайлова. Разбрахме, че освен 170-те кандидати на партията за парламентарните избори, чиито документи вече са подадени в Държавната комисия за сигурност на информацията, най-късно утре ще бъдат подадени документите, нотариално заверени, и на останалите кандидат-депутати на ДСБ. Съгласно Закона за избор на народни представители всички кандидати се проверяват за принадлежност към бившите структури на Държавна сигурност и разузнавателни управления на различните видове войски. По тази тема ще продължим да разговаряме с г-жа Цвета Маркова, която е председател на Държавната комисия по сигурността на информацията. Здравейте, г-жо Маркова.
Цвета Маркова: Здравейте.
Водеща: Колко от регистрираните за изборите партии и коалиции са подали заявления за проверка?
Цв. Маркова: До този момент заявления за проверка са подадени на половината от кандидат-депутатите от Демократи за силна България.
Водеща: Само от тази партия, така ли? Нито. . .
Цв. Маркова: Само от тази партия и само половината.
Водеща: А смятате ли, че политическите партии ще имат достатъчно време да подадат документи за проверка на своите кандидати? Чисто технологично, дали остава време, за да се извърши тази проверка?
Цв. Маркова: Всичко зависи от броя на кандидат-депутатите, които би имало евентуално в тези листи за проверка, т.е., ако трябва да съотнесем към някаква, така, аритметически ясна конструкция, ако проверяваме 170, това стана за около няколко часа. Ако са няколко хиляди, естествено е, че ще е необходимо повече време.
Водеща: Вие сте нещо като институция посредник между партийните централи и съответните служби. Какъв контрол ще има дали ще ви бъде предоставена коректно желаната информация?
Цв. Маркова: Контролът е на ниво самоконтрол, значи, това е наказателната отговорност, която носи всяко лице, което попълва документ с невярно съдържание.
Водеща: А на миналите парламентарни избори през 2001 имаше случаи, когато кандидат-депутати бяха извадени от листите на НДСВ, защото бяха посочени от предходната комисия като сътрудници на бившата Държавна сигурност. После се оказа, че няма доказателства за такова сътрудничество. Но. . .
Цв. Маркова: Доколкото ми е известно, има дори съдебни дела, образувани въз основа на тези проверки, които са правени тогава.
Водеща: Възможно ли е да има подобна ситуация и сега? Нещата дали са по-добре устроени институционално?
Цв. Маркова: Ами, по принцип всичко е възможно. В правото нещата стоят така, всеки има процесуална възможност да поиска от съда да бъдат установени различни обстоятелства. Така че отговор не е възможно, като имам предвид това обстоятелство. . .
Водеща: А какво може да се подобри според вас в процедурата за проверка на кандидатите? Дали всичко е така устроено, че да е съвършено до този момент?
Цв. Маркова: Няма нищо съвършено в този живот и въобще в света. Така че, както всички останали неща, сигурно и в процедурите може би би имало какво да се желае. Факт е обаче, че нито има време, технологично време да се прави това, нито към този момент има каквато и да било нужда, защото, след като не е направена нито една проверка, няма нито един неверен, неточен или некоректен резултат. Така че към този момент от промени няма необходимост.
Водеща: Ще ви помоля за едно последно уточнение. Според закона всички кандидат-депутати трябва да бъдат проверени. Вие казвате, че само половината от кандидат-депутатите на Демократи за силна България са подали документи. Възможно ли е да бъдат допуснати кандидат-депутатите до избори при положение, че не са минали проверка през вас?
Цв. Маркова: Ако цитирате член 3 в закона, на Закона за избор на народни представители, императивността е само по отношение на задължението, което комисията има да провери всички подадени към нея листи. И подобна императивност не съществува по отношение на Централната избирателна комисия, респективно на. . . към РИК-овете за регистрирането на листите. Така че няма нищо задължително, ако трябва да отговорим съвсем прецизно.
Водеща: Да, имахме нужда от това уточнение. Благодарим за участието в програмата на Инфорадио на Цвета Маркова, председател на Държавната комисия по сигурността на информацията.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...