Руски фирми са източвали

Документите може да видите тук и тук

Иван Иванов: Добър ден на всички. Днес ще ви представя декларация от името на ДСБ. “Уорли Парсoнс” със сигурност в последните три години обслужват интересите на Москва в ущърб на българските национални интереси. Сега ще ви представя доказателствата за това – документи от руския търговски регистър доказват, че още от август 2010г. “Уорли Парсoнс” и “Атомстройекспорт” са свързани лица по смисъла на търговския закон чрез фирмата “Интеррао – Уорли Парсонс”, в която учредителите са двете компании – майки “Росатом” и “Уорли Парсонс”. Свързаната тогава с руската страна “Уорли Парсонс нюклиър сървисис”, която изпълнява всъщност в България функциите на консултант и архитект – инженер, изпълнява фактически както надзорни, така и оценителни функции по взаимоотношенията на НЕК и “Атомстройекспорт”. Включително тя консултира и българската страна по търговския арбитражен спор за 1 млрд. евро, който се води в арбитражния съд в Женева. По този повод ДСБ отправят следните въпроси към правителството и МИЕ:

1. Разкриван ли е пред НЕК ЕАД от компанията “Уорли Парсонс” появилият се (най-късно) през август 2010 конфликт на интереси, съответно свързаност с “Атомстройекстпорт”?

2. Има ли клауза в договора с УП, изискваща разкриване на конфликт на интереси? Има ли декларации за липса на конфликт в периодичните анекси към договора, подписвани след август 2010г?

3. Ако има прикриване на конфликт на интереси – каква наказателна отговорност носи ръководството на УП? Съответно, ако конфликтът е бил разкрит – каква наказателна отговорност носи ръководството на НЕК, съответно на надзорниците му?

4.Подлежат ли на възвръщане чрез съдебен иск всички суми, изплатени на УП за периода август 2010-авг- 2013 г (предварителна оценка: над 100 млн. лв.)

5.Най-важното: съобщена ли е информацията за конфликта на интереси по арбитражното дело? Каква е правната оценка на риска, съответно на вероятния позитивен ефект на подобно разкритие по делото – при определяне виновността на страните от арбитражния съд?

ДСБ призовават прокуратурата да потърси отговорност от длъжностните лица за това, че са допуснали обвързана с руския ищец фирма да играе ключова роля по арбитражното дело, от което зависи съдбата на НЕК, а бих казал и до голяма степен и на българската енергетика. Благодаря ви и очаквам вашите въпроси.

Въпрос: Защо не обявихте тези разкрития по-рано?

Иван Иванов: Това разкритие се прави сега, защото буквално в последните дни ние достигнахме до тези документи от руският търговски регистър – те са пред мен, това са три напълно официални документа с грифа на руския търговски регистър, документа за създаването на “Интеррао – Уорлипарсонс” и на “Атомстройекспорт”. Тези документи са публични, но едва сега ние разкриваме, че тази обвързаност съществува. Друг е въпроса, че съответните държавни органи в България трябваше да сторят това значително по-рано. Как ще се отрази това върху делото? Аз считам, че това дава много силен аргумент и коз на българската страна в арбитражното дело, защото ще покаже, че всъщност “Атомстройекспорт” си е служил с измама, като консултанта по проекта вместо да бъде безпристрастен и да защитава интересите на възложителя, поради свързаност е твърде възможно да защитава интересите на руската страна.

Въпрос: Възнамерявате ли да уведомите арбитражния съд?

Иван Иванов: Разбира се. Ще предприемем необходимите стъпки арбитражния съд да получи копие както от документи, така и нашата позиция. Едновременно с това искам да кажа, че цялото развитие на въпросите около проекта “Белене” се следят и се препращат незабавно към нашите защитници.

Въпрос: Няма ли опасност отново от ГЕРБ да ви обвинят, че защитавате интересите на правителството?

Иван Иванов: ДСБ бяхме в основата на създаването на ИК “Не на измамата Белене” и когато пледирах, че това е най-голямата корупционна сделка на България, бях убеден, че последователно ще се разкриват такива документи и факти и това, което сега става доказва как мафията източва парите от българските граждани. Защото само в периода след 2010г. са платени по моя приблизителна оценка не по-малко от 100 млн. евро и аргументите за това са следните – до момента са изплатени 214 млн. евро по официалните справки, а до 2010г. в отговор на мой въпрос тогавашният министър Трайчо Трайков беше казал, че са платени 102 млн. евро. Тази разлика от 2010 г. насам са платени в период, когато очевидно има свързаност на архитект – инженера с руската компания “Атомстройекспорт”.

Въпрос: Нали не допускате, че вие единствени знаете за тази обвързаност?

Иван Иванов: Разбира се. Всеки от вас може да потвърди в търговският регистър. В момента, в който се появи свързаност компанията “Уорли Парсонс” е трябвало да уведоми възложителя на проекта НЕК. Който вече има правата да действа и да прекрати 2010 г. договора с архитект – инженера. Затова един от въпросите, които задаваме е “Уорли Парсонс” уведомил ли е за тази свързаност, и ако е уведомил дали в България ще се потърси наказателна отговорност от българските длъжностни лица, които са прикрили или не са обърнали внимание на този факт

Въпрос: А Вие знаете ли кои са тези длъжностни лица? И наясно ли сте дали някой от държавата въобще е знаел за тази свързаност, тъй като това са публични документи, прокуратурата да се намеси ли? Кажете поименно кои са тези институции, които трябва да се намесят?

Иван Иванов: Когато се говори за най-голямата сделка в България в продължение на 23 години, българското финансово разузнаване е трябвало и трябва да следи каква е свързаността на търговските компании, с които България влиза в такива взаимоотношения.

Въпрос: Тоест няма как да не е се е знаело?

Иван Иванов: Би трябвало да се знае и аз очаквам отговор от съответните държавни институции, защо това е проспано.

Въпрос: На кого е трябвало да докладват?

Иван Иванов: Трябва незабавно да се докладва на възложителя НЕК, чрез него да се докладва на БЕХ, на министъра на икономиката, естествено и на министър-председателя. До днес, аз не съм чул никое от тези лица, независимо че минаха три правителства, това е третото да са заявили, че има такава свързаност.

Въпрос: Адвокатите от “Уайт енд Кейс” (“White and Case”) знаят ли за тази свързаност? Ще им изпратите ли документите?

Иван Иванов: Това не мога да Ви кажа, тъй като не поддържаме връзка с адвокатите от “Уайт енд Кейс” (“White and Case”). Това, което ще направим е да им предоставим тези документи.

Въпрос: А Трайчо Трайков, знаел ли е?

Иван Иванов: Аз Ви казвам, че ги разкриваме пред Вас днес за първи път. Включително и Трайчо Трайков аз не съм разговарял с него. Ако е знаел е трябвало да предприеме действия, но считам, че не е знаел.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...