Русия дърпа конците на БСП за „Белене“

Скандално е, че Москва увеличи 16 пъти финансовите си претенции към България

ретенциите на руската страна за над 1 милиард евро неустойка по нереализирания проект за АЕЦ “Белене” скандализират българското общество. Буквално до вчера претенциите на Русия към България бяха 16 пъти по-малки. Те бяха за около 60 милиона евро. Непонятно как “Атомстройекспорт” беше изчислил дължимите неустойки на 60 млн. евро и изведнъж тези неустойки нарастват 16-17 пъти като стойност.

От българска страна беше заявено, че ние имаме да доплатим сума от порядъка на 140 млн. евро последни вноски по оборудването и самото изработване на първия от реакторите за АЕЦ “Белене”. Няма съмнение, че българската страна трябва да отстои своя интерес, като докаже, че претенциите на Русия са абсолютно неоснователни. Затова и заедно с колегата Мартин Димитров, с когото сме депутати от Синята коалиция, инициирахме създаването на Временна парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни за решения и действия по проекта АЕЦ “Белене” от 2002 година до края на март 2012 г. Към нас се присъедини и г-н Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Нека узнаем как този проект, който бе най-непрозрачният в цялата 23-годишна история на нова България, е бил договарян, за какви средства, кой е подписвал документите и на какви законови основания. Проектът бе обявен през 2002 г. от Симеон Сакскобургготски, но реално стартира, когато тройната коалиция дойде на власт. Няма съмнение, че двигател на проекта бе БСП, която имаше ресорни министри на енергетиката в лицето на Румен Овчаров и Петър Димитров.

При АЕЦ “Белене” има няколко ключови момента, които трябва да бъдат изяснени чрез документите. Първият е какви договори бяха подписани, на каква стойност и дали имаше обществена поръчка за разчистване на площадката на АЕЦ “Белене”. Защото тогава за скрап отидоха огромни количества метали. На второ място – защо за оборудването, което беше изкупено от “Атомстройекспорт”, първоначало беше уточнено, че оценката за него е 300 млн. евро, а накрая българската страна получи само 70 млн. евро. Кой договори намаляването на цените и има ли средства, които Русия дължи на България за това оборудване? Става дума за един реактор, който беше монтиран от “Шкода” преди 1990 г. и който беше изнесен от “Атомстройекспорт”, като България плати и транспортните разходи и го монтира в Калининската АЕЦ. Той се използва там като действащ реактор.

На трето място е важно да се разбере какви аргументи е имало за подписването на т. нар. Споразумение № 5, с което България поема финансови ангажименти за изплащане на оборудване, което руската страна поръчва и какво е то. На тези въпроси трябва да отговори анкетната комисия и българското общество трябва да знае истината за този непрозрачен проект. Той оставя една мръсна следа след себе си, маркирана от корупция и безкрайни далавери. Ако в крайна сметка се наложи България да плаща допълнителни неустойки, предлагам в сметките за ток на българските домакинства и на българския бизнес така, както е записано “добавка за зелена енергия”, да се запише “добавка тройна коалиция”.

Без съмнение има връзка между претенциите на Русия и искането на БСП за провеждане на референдум за строителството на “Белене”. Това е свързано и с нашите преговори, които водим с един друг руски енергиен гигант – “Газпром”, за подновяването на договора за доставка на газ за България, както и преговорите по “Южен поток”. Русия винаги прилага пакетен принцип и оказва натиск. Повече от ясно е, че през годините чрез АЕЦ “Белене” политиците от БСП, които управляваха през по-голямата част от този период, в който са се подписвали договорките, са обслужвали руските интереси. Не изключвам възможността, дори и без пряка договорка, новите действия на Русия да са насочени в посока да подпомогнат БСП в нейното искане за провеждане на референдум.

* Иван Иванов е депутат от Синята коалиция и експерт по енергийните въпроси

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...