Реформаторският блок: Оставката на Орешарски зависи от Лавров

Реформаторите настояват за промяна на датата за предсрочните избори. Според тях предложената дата 5 октомври е некоректно използване на най-големия мюсюлмански религиозен празник. Говорителят на Блока Радан Кънев обвини парламентарните партии, че в услуга на ДПС са постигнали съглашателство около тази дата и предложи изборите да се проведат на 28 септември.
Корман Исмаилов изрази недоумение как политическите амбиции на ръководството на ДПС оставят на втори план религиозния празник – Курбан Байрам и да бъде експлоатиран по време на предизборната кампания. Той призова президента да прояви чувствителност и разбиране и това да не се допусне.
Радан Кънев добави, че посещението на външния министър Лавров е обяснението защо правителството Орешарски още не е подало оставка. Имаме данни, че се подготвя смяна на един от участниците в Консорциума по проекта Южен проект и подписване на допълнителни документи. Позицията на РБ съвпада с тази на ЕК и изисква обявяване на конкурсна процедура изцяло съобразена с европейските правила за обществените поръчки. Без такава процедура България е заплашена от спиране на всички еврофондове допълни Кънев.
В отговор на журналистически въпрос Божидар Лукарски обясни, че през седмицата ще се обсъждат принципите за водене на преговори за разширяване на Блока. Той допълни, че много партии са заявили желание за включване към коалицията.
ДЕКЛАРАЦИЯ НА РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК
Реформаторският блок заявява, че изказванията на председателя на ДПС от последните дни, за промяната на приетата от парламентарните партии дата 5-ти октомври за провеждане на предсрочни парламентарни избори, с което се нарушава споразумението от КСНС при Президента, категорично не отговарят на истината.
Нещо повече, длъжни сме като партии, чиито членове и симпатизанти представляват интересите и на българските мюсюлмани, да изразим тяхното несъгласие изборите да бъдат проведени точно на въпросната дата. Според религиозния календар на мюсюлманското изповедание тя се пада точно в средата на един от двата най-големи и сакрални мюсюлмански празника – Курбан Байрам.
Напомняме, че както не е подходящо и прието за християните избори да се провеждат на Коледа и Великден, за евреите на Йом Кипур или Песах, то същото се отнася и за мюсюлманите на Курбан Байрам.
Въпреки разпоредбите на конституцията и законите в страната ни, религията, религиозните празници, религиозните чувства и лица не веднъж са използвани с политически цели, като средство за пропаганда в предизборни борби и кампании.
За да се предпази религиозния празник от въздействието на политическите страсти,
Уважаеми г-н Президент,
Обръщаме се към Вас, като Президент на всички български граждани, да проявите необходимата чувствителност и разбиране към общността на българските мюсюлмани, която наброява около 12% от населението на страната ни, като насрочите друга подходяща за избори дата в рамките на споразумението от последния КСНС.
Реформаторският блок продължава да настоява за незабавна оставка на кабинета Орешарски и провеждането на незабавни избори за извеждане на страната от политическата и институционална криза в която се намира.
Призоваваме и всички останали политически партии, да проявят смирение и уважение към духовното чувство и обичаи на стотици хиляди български мюсюлмани с разбирането, че политиката не е всичко и всичко не е политика.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...