Реформаторският блок е решението и добрата новина.

– Г-н Кънев, как ще коментирате решението на Конституционния съд, с което Делян Пеевски остава депутат?
– Обществената реакция показа, че да се влиза в юридическа казуистика по този случай; е неуместно. А и като юрист не би трябвало да коментирам юридическите аспекти на решение на Конституционния съд. Но сериозният въпрос е видимото убеждение в обществото, че решението няма юридически аспект, че е търсена юридическа форма на едно чисто политическо решение. А самото разделение на гласовете на съдиите показва, че надали става дума за чисто правни аргументи.
Това решение има много тежък ефект върху доверието в институциите, защото Конституционният съд е призван да тълкува и да прилага конституцията чрез своите решения. И в момента КС рязко губи обществен престиж. Преобладава впечатлението, че взема решенията си под политически или дори под мафиотски натиск. Т.е., че е пробит по начина, по който цялата съдебна система под него е пробита. Превръща социалната, икономическата и политическата криза в конституционна – за втори път след случая с Венета Марковска. По никакъв начин не променя, а напротив – подкрепя нашия политически извод – че трябва да има много бързи оставки и нови избори за връщане на доверието.
– Заръчаха ли ви на срещите с ЕНП в Брюксел да засилвате протестите и да сваляте правителството? Защото есента падна, кабинетът – не.
– Посещението ми имаше за цел да се представя и да установя лични контакти в качеството си на нов председател на партия членка. По-скоро аз представях новите политики на ДСБ и на Реформаторския блок в детайли, защото той все още не е толкова познат.
Това, което се вижда от пръв поглед, е, че независимо с кои политически сили разговаряш, всички в Европа знаят две неща. Следят протестите и им прави силно впечатление колко време продължават те. И другият момент, който никой не пропуска, е подкрепата на “Атака” за правителството. И отношението е еднозначно – това е неприемлива политическа практика.
– Реформаторският блок
минава вече на предна линия, пред отделните партии, доколкото усещам.
– Ние сме заявили желанието си да бъдем политически съюз, и то траен.
– Но се пазите от думата коалиция…
– Не, съюз е повече от коалиция. Това, което ние от ДСБ предлагаме, е
повече от коалиция, по-малко от единна партия.
Но траен политически съюз означава не просто коалиция за едни избори, а да бъдем заедно на различни видове избори и да вървим по пътя на еволюционната консолидация. Успехите раждат обединението. То е продължителен процес и има нужда от положителна емоция у хората – след постигането на успехи по-нататъшното сближаване е по-лесно. Те решават и вечния проблем с местата в листите – като се види, че имаме повече избираеми, по-лесно се и нареждат.
Съвсем логично е, че след като имаме такива амбиции, ние ще искаме да преговаряме заедно, а не поотделно и със субекти извън нашия съюз.
– Кои например?
– Например ЕНП. В понеделник взехме решение и излъчихме преговорни екипи,които да отправят покани за срещи със синдикалните и работодателски организации
Те ще бъдат направени не от отделни партии, а във формат Реформаторски блок. Лансираните от нас мерки са много полезни -ще се отразят както на бизнеса, така и на джоба на всеки работещ.
– Безспорно е така. Но вече отнесохте доста критики за лансираните икономически и социални мерки. Десни експерти и политици ви обвиниха, че искате да бутате плоския данък. Че сте с ляв уклон.
– Ние не поставяме под въпрос плоския данък. Единствено настояваме той да има необлагаем минимум за най-бедните. Смятаме, че това е много важно за икономическия климат в България. Както и за предприемачите и на малкия бизнес, защото това оставя пари в техните клиенти. Това са пари, които влизат в незабавно потребление за покупка на стоки от първа необходимост, обикновено с български производител и през дребен търговец.
Аз етикети не обичам да слагам. Ако влезем в политологичен спор, лесно ще докажа, че нито една от тези мерки не е лява. Но въпросът е полезни ли са, или не. Какво лошо има в това да се възстанови балансът между потребителите и банките, в това повече пари да остават у потребителите, в това най-сетне на думата “гъвкавост” да се даде реално съдържание, което значи човек да може да работи почасово и да организира работното си време – ако иска по-малко от 8, ако иска повече от 10 часа. Или в това да има по-ясни правила в обществените поръчки…
Реформата на трудовия пазар, която предлагаме ние – с новия Кодекс на труда и с новите мерки за работното време, е нещо, което в Германия направи вторият кабинет на Шрьодер. И което е в основата на днешния икономически възход на Германия и на чудото, че там няма безработица по време на кризата.
– Какво не ви хареса в Закона за обществените поръчки във версията, която сега влиза в парламента? Управляващите са заложили на увеличаване на прозрачността. А именно – всички фирми, печелещи търговете, да се качват в интернет. А също подизпълнителите, на които не е платено, да могат да си вземат парите от възложителя, ако изпълнителят се бави.
– Първото е с много повече думи повтаряне на същите крайно недостатъчни мерки за прозрачност, които ги има и в момента. Второто е единственото предложение в целия закон, което може би носи някакъв смисъл. Но това не са важните неща в закона. Говоря като юрист. Законът ни дава нагледен пример какво значи мафия. От години насам всички борим тази абстракция. Но какво е всъщност мафия? Когато твоята фирма отива на конкурс обречена, защото предварително се знае кой ще спечели. Когато едни и същи три фирми са спечелили 90% от поръчките в една община.
– С какво обаче може да се отреже главата й?
– Първо, най-сетне да изпълним задължението си пред ЕС за електронна поръчка. Което не значи някъде в интернет да можеш да намериш името на спечелилата фирма. А цялата процедура да върви прозрачно онлайн от първия до последния момент. Да се публикуват всички документи. Това, което вижда комисията, да го вижда всеки човек.
– Това нали е част от електронното правителство, за което още няма пари да се довърши?
– В България вече са изхарчени пари за 10 електронни правителства
Какъв е парадоксът?
Парите за електронно правителство са изхарчени чрез неелектронни обществени поръчки. Първо трябва да се въведе електронната поръчка. И другото е критериите за избор да станат по-прости, за да подлежат на контрол – обществен и съдебен. С настоящия закон критериите, които и сега са сложни, стават многократно по-неясни. Другото е правилата за участие да стават по-прости за всеки участник. И на финала загубилият трябва да има право да си търси правата в съда. Отдавна настояваме да се изземе юрисдикцията по обществените поръчки от КЗК, защото тя очевидно не се справя. Това го знае всеки, който играе на търгове, и всеки юрист в България. Този много важен контролен орган е с един и същи състав и при тройната коалиция, и след това при ГЕРБ.
– Продължавате да слагате ГЕРБ от страната на друговерците.
– Не, слагам ги от тази страна само когато сами са се сложили.
– В Европа не ви ли намекнаха поне като сестрински партии да общувате?
– Мисля, че след като представих Реформаторския блок – резултатите, които отделните партии са получили на последния вот и сондажите в момента, всички разбраха, че българските избиратели не искат Реформаторският блок да работи с ГЕРБ преди изборите.
Реформаторският блок е третата политическа сила в България с амбиции да върви напред. Оттук нататък не е ЕНП значката, която искаме да си закачим. А ние сме значката, която те би трябвало да търсят, за да си закачат на ревера. Както направиха едно време с ГЕРБ – като видяха силните им резултати, много бързо направиха контакт. Така че ние подхождаме със самочувствие и с голяма претенция, защото сме единствените, които предлагат голяма промяна в правосъдието. А то е основният проблем между България и ЕС. Ние сме решението, добрата новина за Брюксел.
– Жив ли е синият лъв? И кой би бил подходящият ви символ днес?
– Като хлапе и като млад човек, който е бил на всеки митинг, който е ревал на 14 г. през 90-а и се е радвал през 91-а, вярвал на оная история с “Малко, но завинаги”, при все това никога не съм харесвал лъвчето. И цялата тая умилителна синя символика ми е малко чужда.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...