Реформаторите ще обикалят страната със студенти и протестиращи, за да изкарат протеста от жълтите павета

Партиите от Реформаторския блок започват общи протестни действия с участници в двете студентски окупации и представители на “Протестна мрежа” – организацията, координираща протести срещу правителството.
На обща среща днес партиите, студентите и участници в протестната организация решиха, че ще търсят път за България “отвъд оставката на правителството, наред с това, че търсим оставката му”, обяви пред журналисти лидерът на ДСБ Радан Кънев.
Кънев заяви, че ако правителството на премиера Пламен Орешарски не подаде оставка до 15 март и ако няма предсрочни парламентарни избори заедно с вота за евродепутати в края на май, на евроизборите ще се гледа като на референдум за свалянето на кабинета от власт. “Основната задача дотогава е да бъдем навсякъде в страната, не само на жълтите павета, да проведем срещи с хората на места, да обсъдим проблемите с местните монополи, да се срещнем с организациите от древни търговци, които се борят срещу монопола на LAFKA (навлизащата в цялата страна верига от павилиони за алкохол, преса и цигари, собственост на “Булгартабак” – б.а.), защото това е проблем в цялата страна”, обясни той. Всичко това, по думите му, били протестни действия.
Участници в сбирката разказаха, че ще се сформира координационен щаб от протестиращи, студенти и членове на Реформаторския блок, който ще ръководи съвместните действия.
Целта на тези срещи, събрания и протести извън София е да се даде знак на обществото, че въобще не става дума за протести на жълтите павета, продължи той. И добави: “Ще бъдем заедно с нашите приятели, граждани извън София, в техните градове и при техните роднини и ще пречупим една тежка медийна бариера, която цели много хора в страната да бъдат заблудени и за същността, и за целите на политическите протести в София.”
По думите на Кънев участниците в днешната среща стигнали не само до необходимостта от общи действия, но и до необходимостта от “една общност, в която запазваме и различни задачи, и различен образ и много от хората не се занимават и няма да се занимават с политика, но имат възглед за това как трябва да се промени България.”
Общи действия с ГЕРБ не били обсъждани и очевидно не били на дневен ред, щом не се е стигнало до тях. “Аз вярвам, че ГЕРБ ще организират също достатъчно протестни действия по начина, по който те смятат за уместно”, каза Кънев.
За днешния коментар на лидера на ДПС Лютви Местан, че студентската окупация е показала прегръдка между ГЕРБ и Реформаторския блок, Радан Кънев посочи, че такава прегръдка няма. “Анализът на г-н Местан е слаб и погрешен. Той има изгода да говори за такава прегръдка, както между другото и Борисов. Не. На политическия терен има съвсем нов играч, който не участва в подобни групирания, в подобни прегръдки”, продължи лидерът на ДСБ и добави, че новият играч не бил част от фалшивия политически модел на противопоставяне ГЕРБ – БСП.
Може би по-важно е, че Лютви Местан по този начин се опитва да омаловажи съвсем реално прегръдката между ДПС от една страна с БСП, авторите на възродителния процес, и от друга страна АТАКА, които неведнъж са зовали за нещо подобно на нов възродителен процес. Проблемът не е наш, а на ДПС, каза още Кънев.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...