Реформаторите са трета политическа сила

www.dnes.bg

Партиите и политиците продължават да губят доверие както заради неспособността си да зададат ценности и стандарти в публичния живот, така и заради вътрешните си скандали, обявиха социлозите от “Алфа Рисърч”, които днес представиха данни от изследване за политическите нагласи в края на годината.

От данните става видно, че БСП (16.5%) и ГЕРБ (15.8%) остават почти плътно една до друга, но са с по-ниска подкрепа, отколкото в края на октомври, когато данните показваха 17,9% подкрепа за червените и 17,1% за ексуправляващите.

НФСБ извлича дивиденти от скандалите в “Атака” и започва да привлича по-голямата част от националистическия вот – 3.5% за партията на Валери Симеонов срещу 2.7% за тази на Волен Сидеров, твърдят от “Алфа Рисърч”.

ДПС (6.1%) запазва позициите си, също както и Реформаторският блок (6.9%), чиито потенциални избиратели обаче съхраняват облика си на силно колебаещ се електорат, коментираха социолозите.

От техните данни става видно, че втори пореден месец доверието към правителството остава под психологическата бариера от 20%.

В началото на декември положителните оценки за дейността му са 19%, а отрицателните достигат половината от пълнолетното население – 50%.

Макар и по-бавно, но продължава спадът в доверието и към премиера Пламен Орешарски.

Към момента положителните оценки за дейността на Пламен Орешарски (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

Отношението към президента Росен Плевнелиев също остава силно поляризирано. Той губи два пункта доверие, с което отрицателните оценки за дейността му (29%) вземат лек превес над положителните (27%).

Аналогична е тенденцията в мненията и за работата на главния прокурор Сотир Цацаров (22% позитивни срещу 28% негативни), към ръководената от него прокуратура (13% позитивни срещу 46% негативни).

Положителен баланс на доверие в края на годината запазват единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова (35% : 26%), еврокомисарят Кристалина Георгиева (34% : 22%) и националният омбудсман Константин Пенчев (32% : 19%).

Обществено-политическите нагласи на избирателите продължават да бъдат твърде критични към настоящото политическо статукво. Мнозинството от жителите на страната са категорично за предсрочни парламентарни избори: 41% – във възможно най-кратки срокове, 39% – заедно с европейските.

Социолозите обявиха, че както в националистическата ниша, така и в останалата част от политическия спектър липсва нов играч, който да консолидира енергията на общественото недоволство. Поради това делът на негласуващите се запазва сравнително висок (39%).

Доминиращото обществено усещане, че настоящата ситуация е твърде неустойчива и опасна, за да се задържи дълго, отключва вълна от надежда за промяна към по-добра 2014-а, посочват от “Алфа Рисърч”.

38 процента са оптимистите и 29 на сто – песимистите за следващата година. Надеждите им са концентрирани около три символа – “морал”, “избори”, “успех”, заключиха социолозите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...