Реформаторите първи сложиха подписи за референдума

Радан Кънев: Здравейте. Темата на този брифинг е проведената среща между ИК за провеждане на референдум за изборна реформа и ръководството на РБ. Срещата беше в голяма степен техническа, тъй като вие знаете – нашата подкрепа е заявена отдавна. Обсъдихме въпроси относно самото събиране на подписи, изразихме още веднъж категорично подкрепата си за провеждане на такъв референдум и събиране на такава подписка и вярваме, че това е пътят, по който българското общество преминава от протест към промяна. От протест към референдум и истинска реформа в политическата система. Както знаете партиите от РБ категорично и безусловно подкрепят електронното гласуване, имат своите позиции по отношение на задължителното гласуване и на формата, която мажоритарният елемент би трябвало да придобие. Твърдо сме “за” мажоритарен елемент и за възможността на хората да избират и гласуват за личности, да правят избор за личности и ние смятаме, че този вариант е най-ефективен при пропорционална листа със свободна преференция. Подкрепяме изцяло референдума и като политически действия и като събираема подписка и като публична подкрепа, и като призив към организациите на нашите партии и към всички хора, свързани с нашия граждански съвет да се включат активно в тази подписка, за да предизвикаме действително референдум заедно с изборите за европейски парламент.
Александър Кьосев: Здравейте. Аз съм председател на граждански инициативен комитет за избирателна реформа, събрахме се петнайсетина души, които сме участници в протестите още от самото начало и решихме, че проблемът с отнемането на правото на суверена е централен, че той не може да не получи отпор и че е необходимо да се мобилизира гражданското общество в подкрепа на един референдум, както трябва да изглежда начинът на гласуване. Подчертавам, че ние подкрепяме референдума и не предопределяме отговорите на въпросите, които президента е предложил. Тепърва предстои разговор за това, всеки от нас си има своето мнение, но подкрепяме ясно и категорично необходимостта българските граждани сами да решават своята политика, сами да решават принципа на своя избирателен процес и стоим зад това нещо. Като граждани обединяваме хора с най-различни възгледи и не сме партийно обвързани, ние сме именно гражданска организация и каним различни политически организации за наши партньори, тъй като процесът на събиране на подписи, които биха направили референдума задължителен е труден и бавен и ще активизираме всички възможни структури, които смятат, че могат да бъдат наши партньори. Много сме радостни, че с РБ постигнахме абсолютно пълно единодушие и единомислие и всъщност обсъждахме технически въпроси, на които ще им дойде времето да ги съобщим публично.
Въпрос: Удовлетворяват ли Ви така, зададените въпроси?
Радан Кънев: Не. На практика подписката започва днес на 7-ми февруари, тези въпроси дават възможност на българските граждани да се произнесат относно възгледа си за изборна реформа в България. В този вид те дават възможност и мажоритарният избор да бъде разглеждан, както като едномандатни избирателни райони, така и като чиста преференция, тоест легитимен референдум би обвързал мнозинството в НС с един от двата варианта или смесена система с едномандатни и многомандатни райони или система само с многомандатни райони със задължителна преференция в листата. Същото се отнася и за електронното, дистанционно гласуване. То може да има различни технически решения, но отговорът “да” съдържа задължение да бъде въведен.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Стоян Михалев: Цели се саботаж на процеса за...
"Цели се саботаж на процеса за истинска правосъдна система. С невръчването на мандата Радев...
Атанас Атанасов: Има жестока съпротива от различни среди...
„Останалите политически сили много съжаляват, че не са се споразумели покрай първия мандат”, добави...
Войната не е мир!
ПП-ДБ призоваваме – нека наричаме нещата с истинските им имена. Войната не е мир....
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ
Потвърждава позицията на ръководството и ПГ на ПП-ДБ да не се подкрепи проектокабинет на...